Siirry sisältöön

YRITYKSEN PERUSTAMINEN VS. PERHEEN PERUSTAMINEN

Suomi ja varsinkin Lappi tarvitsee tulevina vuosina uusia palveluntuottajia, eli yrittäjiä. Toivoni rohkeuden suhteen lepää nuorisossa. Olen useiden ihmisten kanssa keskustellut siitä, miksi he eivät ole perustaneet omaa yritystään. Minusta on työntekijän puolesta harmillista, että loistava rakennusmies jolla on älyttömästi töitä, myy itseään työnantajalleen. Työnantajan puolesta taas olen hyvilläni, koska hänellä on hyvä työmies, jota hän luonnollisesti myy suuremmalla hinnalla, mitä hänestä itse maksaa. Jos tällainen työmies perustaisi oman yhtiön, hän myisi itseään samalla hinnalla kuin työnantajansakin, ottaisi palkkansa välistä, maksaisi sosiaalikulut ja tuo työnantajan kate jäisi hänelle katteeksi OMAAN YHTIÖÖNSÄ.

Kaikista ei ole perustamaan yritystä ja heistä saamme työvoiman

Kun kuulen jonkun sanovan, ettei hän uskalla perustaa yritystä koska siinä on niin iso riski, muistutan aina, että oman yrityksen myötä elämän riskit kyllä lisääntyvät, mutta ei työntekijänkään elämä riskitöntä ole. Yrittäjän ja työntekijän välinen ero on ainoastaan pelko. Toinen luottaa itseensä ja ideaansa enemmän kuin toinen. Tästä syystä yrittäjä itse on usein yrityksen vähiten kouluttautunut ihminen, jonka päästäkseen hyviin ansioihin on uskallettava ottaa riskiä. Silti omistaessaan yrityksen riskit ovat hallittavissa, kun taas työntekijä kantaa oman elämänsä lisäksi riskiä työnantajansakin onnistumisesta, eli riskinä menettää työpaikkansa. Itseasiassa tavallinen ihminen se vasta yrittäjä onkin, vaikka ei yritystä perustaisikaan.

Todistetaanpa työntekijän yrittäjäasema.

Todisteena toimikoot sarkastinen, fiktiivinen ja esimerkit tarkoituksella kärjistetty tarina, jossa tarkoitus on verrata normaalia elämää yrittäjän elämään.

Sinkkuelämää

Tarinan toinen päähenkilö on sinkkunainen nimeltä Alma ja toisen puolen muodostaa sinkkumies Teppo. Molemmat menestyvät työelämässään, jossa tietämättään ovat yrittäjiä, koska he myyvät palveluaan jossa ostajana on heidän työnantaja maksamansa palkan muodossa. Tämä tulo jota me kutsumme liikevaihdoksi, riittää kattamaan heidän kuukausittaiset kustannukset, eli heidän yritystoiminta on kannattavaa, mielsivät he sitä tai eivät.

Heidän työpaikoille palkataan toisinaan uusi työntekijä, joka tekee työnsä paremmin, eli tarjoaa parempaa palvelua asiakkaalleen ja saa suurempaa palkkaa, eli liikevaihtoa. Meille tämä tarkoittaa kilpailutilannetta, mutta heille se tarkoittaa kilpailutilannetta. Siviilielämässä he haluavat löytää sen oikean ja perustaa perheen.

Alma vaihtaa perjantaina töiden jälkeen jakkupuvun kurvipukuun, vetää pakkelia naamaan, nostaa tissit pystyyn ja painuu perse pitkällä istuskelemaan baaritiskille. Näin huomio on taattu illasta toiseen. Toisin sanoen Alma markkinoi aktiivisesti. Teppo vastaavasti lyö haalarit pyykkikoneeseen ja vaihtaa reteemmät vaatteet ylle ja painuu baariin etsimään kaunista naista, jolle sitten tarjoaa viiniä näyttääkseen taloudellista mahtavuuttaan, jonka lisäksi hän on myös mahtava rakastaja, jolle vertailussa kalpenee niin Däni kuin Frederikkikin. Teppo pitää markkinoinnin lisäksi myyntipuheita.

Kumpikin päähenkilöistä löytää jatkuvasti seuraa, mutta ongelma on molemmilla samankaltainen. Alman kontaktit eivät lupauksestaan huolimatta soita aamun jälkeisenä iltana ja Teppo taas ei edes halua aamulla poistuvan naisen koskaan soittavan.

Teppo kysyy ystävättäreltään, miksi hän löytää vain tyhjäpäisiä bändäreitä. Ystävätär tuhahtaa, että:” mitä muuta sä oletat elvistelemällä löytävän kuin bändäreitä? Ne fiksut tavalliset naiset jota sä haet, huomaavat tuon epäkohdan, kiittävät viinistä, lähtevät puuteroimaan nenänsä ja häipyvät vähin äänin kun vielä pääsevät. Tepon myyntipuhe toisin sanoen lupaa liikoja tuotteen ominaisuuksista.

Alma vastaavasti ihmettelee miespuoliselle ystävälleen, että hän tapaa paljon mukavia miehiä, mutta miksi heistä ei myöhemmin kuulu mitään. Kaveri vastaa, että:” no siksi kun sä istut siinä tiskillä karuselli pitkällä ja näytät Huhtamäen kertakäyttökupilta, johon jokainen mies voi halutessaan antaa lahjoituksen lisääntymistä edistävälle pankille. Tolla tyylillä sä saat Linnanmäen asiakkaita, eli myyt kertalippua kausikortin sijaan. Ei puutu markkinoinnista enää kuin huvipuiston slogan, eli tarjoan ilmaisen sisäänpääsyn, mutta liikkuminen laitteessa maksaa!”

Näin päähenkilöt ovat tehneet markkinatutkimuksen. He huomaavat, että markkinoinnin kohderyhmä on väärä ja kohdentavat sen uudelleen.

Teppo päättää olla oma itsensä ja löytää näin tavallisen naisen ja suksii tavallisen miehen markkinapaikalle, eli Ikeaan. Siellä riittää ostajaehdokkaita Tepon tuotteelle. Siellä Teppo sitten sattumalta kohtaa tämän kauniin asiallisen, mutta tavallisen Alman, joka taas on myyty siitä, että Teppo on niin iso mies, että käy Ikeassa yksin, eikä ainoastaan baaritiskillä elvistele suuruudellaan.

Hyntyyt yhteen

He alkavat tapailla, eli meidän termein he verkostoituvat. Jonain päivänä Alma suuresti aitoon mieheen rakastuneena esittää, että muuttaisivat yhteen. Teppo vastaa Osuuspankin mainoksen sanoin, että sehän on yrittämisen arvoinen idea. Tässä syntyi Alma Oy:n ja Teppo Oy:n idea yhteistyöstä, jonka seurauksena he pärjäävät taloudellisesti paremmin kuin yksin.

Kumpikin tahoillaan käyvät läpi mitä tavaroita pitää säilyttää ja mikä on arvokasta ja mikä ei. Näin he tekevät inventaariota. Pitkään muuton jälkeen heidän kämppä on niin sekaisin, että vaikka he kuinka tietävät heillä olevan kolme puhelimenlaturia, niin kukaan ei tiedä missä ne ovat. Toisin sanoen heidän varasto on sekaisin. Kun varasto on inventoitu ja järjestetty, he huomaavat että latureita olikin neljä. Heidän varastokirjanpitonsakin oli siis sekaisin.

He huomaavat, että yhteistyö eli yhdessä eläminen kantaa ja he menevät kihloihin. Näin heillä syntyi aiesopimus avioliitosta. Toisin sanoen syntyi aiesopimus kahden yhtiön yhdeksi saattamisesta, eli fuusioitumisesta.

He miettivät naimisiin menoa ja lasten hankkimista, sekä miettivät miten perhe-elämän velvollisuuksista ja vastuista selvitään. Nyt he siis laativat yhtiöjärjestystä. He laativat avioehdon, eli tekevät osakassopimuksen, jonka he papin luettua vihkivalan, sanalla tahdon allekirjoittavat. Näin on Teppo Oy ja Alma Oy fuusioituneet uudeksi TepAlma Oyksi.

Avioliitto ja riskit alkakoot

Useasti nämä arkielämän fuusiot eivät onnistu, kuten ei yrityselämänkään. He eivät tule keskenään toimeen, jolloin kyseessä on osakasriidat. He ovat täysin erimieltä siitä, mikä elämässä on tärkeää, eli omistajien tahtotilat yhtiön tulevaisuudesta eivät kohtaa. Voi myös olla, että Tepon pitää aika-ajoin päivittää kalsareidensa vieras satiaiskanta uusiksi, jolloin syntyi sopimusrikkomus aivan samoin, kuin silloin kun liike-elämässä tehdään yhteistyötä ohi olemassa olevan yhteistyösopimuksen. Tätä pariskuntaa ohjaa avioliittolaki, meitä osakeyhtiölaki. Yhtä kaikki, näistä yksipuolisista sopimusrikkomuksista pahimmillaan on tiedossa oikeudenkäynti. Yrityselämässä haetaan vahingonkorvausta sopimusrikkomuksesta ja avioero-oikeudenkäynnissä vastaava nimi on tasinko. Tässä yhdistävänä tekijänä on vielä se, että jokainen nainen Tepon tulevaisuudessa osaa odottaa Tepon rikkovan taas sopimusta aivan kuin yrityselämässäkin, sopimusrikkojaan ei voi luottaa enää koskaan. Ahneiden kanssa kun ei kukaan halua olla yhteistyössä. Ahneushan on toiseksi suurin riski epäonnistumiselle ja se tulee heti itsekkyyden perässä.

Voihan niinkin käydä, että Alma ottaa eron pelkästään siksi, kun olettaa Tepon rikkovan vihkivalaa, vaikka näin ei olekaan. Tässä Teppo joutuisi laittoman irtisanomisen kohteeksi.

Teppo ja Alma kuitenkin onnistuvat välttämään nämä karikot.

Nyt näyttää jo hyvältä.

Alma tulee raskaaksi, eli heidän yrityksensä TePAlma Oy kasvaa aiemmin yhtiöjärjestyksen laatimisen yhteydessä esiin tulleen kasvustrategian mukaisesti 50%. He menevät pankkiin neuvottelemaan lainasta, jolla he rakentavat heille uuden ja suuremman talon. He siis investoivat yrityksen uusiin toimitiloihin.

Jossain vaiheessa jompikumpi heistä menettää työpaikkansa, eikä samalle alalle enää löydy uutta työtä. Näin liiketoiminta muuttui kannattamattomaksi ja henkilökohtaisen konkurssin välttääkseen on vaihdettava alaa. Näin syntyi uusi liikeidea kannattamattoman liikeidean tilalle ja yritystoiminta on jälleen kannattavaa.

He maksavat lastensa opiskelut, eli investoivat rahaa yhtiön henkilöosaamisen kehittämiseen. Lapset muuttavat kotoaan ja perustavat maailmalla omat perheet. Näitä perheitä voidaan kutsua nimellä tytäryhtiöt.  Näissä tytäryhtiöissä edellä mainittu yrittäjyys alkaa alusta uudelleen. Myöhemmin Teppo ja Alma siirtävät maallista mammonaansa lastensa nimiin ja heidän kuoltuaan nämä perivät lopun omaisuuden. Tässä tapahtui selkeästi sukupolvenvaihdos.

Taistelu voitettu, vai onko?

Kuitenkin ennen kuolemaa, kun lapset ovat muuttaneet maailmalle, Teppokin pystyy ottamaan raskaan työpäivän päätteeksi omaa aikaa aivan kuten mekin teemme. Saatamme käydä esim. oluella töiden jälkeen, kun ei tarvitse kuljettaa lapsia harrastuksiin. Tepolle käy kuten mullekin, että kesken oluen mun henkilökohtainen Alma soittaa ja kysyy miten menee? Kun kerron olevani oluella, hän kertoo mulle, että minä tulen olemaan kotona viimeistään yhdeksän ja puolen minuutin päästä ja sitten en tänään mene enää yhtään mihinkään. Näin syntyi minun henkilökohtainen tulo ja menoarvio ja uskallan tunnustaa, että tuo budjetti on poikkeuksetta pitänyt.

Kun kaverit pyytävät Teppoa baariin katsomaan matsia, se on Alman mielestä poikkeuksetta loistava idea. Silti Alma miettii kuten meilläkin, että miten mut voisi silti saada puhuttua mielummin puistelemaan alkuyöstä mattoja, kuin olemaan baarissa katsomassa Mestareidenliigan finaalia. No kun en ole mikään nynny, vaan tiedän meidän Alman olevan melkoinen HR päällikkö, poikkeuksetta puistelen mattoja.

Joskus muakin vituttaa kuten Teppoakin Alman komennon alla ja rupean sanomaan vastaan. Saatan huutaa kurkku suorana kuin väärin on teettää näin paljon yhdellä ihmisellä töitä. Meidän Alma huutaa takas, ettei kuule mitään, kun mulla huutaa sähkövatkain, liesituuletin, imuri ja lumilinko yhtä aikaa. Joku on kuulemma suljettava; hetkeksi. Sitten suutuksissani kommentoin, että jos olisin tämän tiennyt, niin olisin mielummin mennyt itse Saatanan kanssa kimppaan kuin sun kanssa, niin siihen vastataan, ettei ole Suomen lain mukaan mahdollista, siinä kun on liian läheinen sukulaissuhde.

Eikös tämä ollut työsuhderiita sillä erolla, että työntekijöillä on liitot, mutta mulla on perhe-elämässä oikeuksia yhtä paljon kuin aikoinaan oli Chilen poliittisilla vangeilla…

Tämän tarinan mä haluan saada nuoret ymmärtämään, että elämä on itsessään yrittämistä, joten heillä on tuleveisuudessa eläkkeelle jäädessään työntekijän ominaisuudessa yrittämisestä jo elämänsä mittainen kokemus.

Tämä työkokemus yrittäjyydestä jäi vain hyödyntämättä.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy