Siirry sisältöön

”VOITAISKO ME TAVATA, TÄSTÄ EN SELVIÄ ITSEKSENI?”

Edessäni istuu Henry. Arka nuori mies hyvin epävarman oloisena. ”Kerroppas huolesi, niin kerron osaanko auttaa tai kuka voisi mielestäni osata”. Nuorella miehellä on ikää 25-v ja hän on uhkapelaaja jo toista kertaa.  Heti täysi-ikäisyyteen saavuttuaan hän oli saanut pelattua vanhempien ja isovanhempien hänelle säästämän aikuisiän pesämunan. Nyt muutama vuosi myöhemmin tilanne on pahempi.

Henry kertoo, ettei ole koskaan pelannut onnenpelejä. Hän pelaa urheilupelejä. Tuolloin vuosia sitten hän sai kymmenentuhannen euron voiton Vakioveikkauksesta. Tästä syntyi tunne, kuinka helppoa rahaa nämä pelit tarjoavatkaan. Seuraavat vedot lyötiin isolla rahalla ja kun voittoa ei tullutkaan, panokset kasvoivat aikaisempien tappioiden paikkaamiseksi. Henry velkaantui ja tilanne korjautui maksamalla velat pois tuolla mainitulla pesämunalla. Näin Henryn pelaaminen loppui.

Nyt myöhemmin koulusta on valmistuttu ja työpaikan turvin tulot ovat säännölliset. Avoliitossa asuessa kustannuksia hoitaa kaksi aikuista, joten ylimääräiselle rahalle löytyi uudelleen vanha harrastus. Nyt uusi ura alkoi uudella entistä isommalla voitolla ja kuten aikaisemminkin, helppo raha kasvatti panokset kohtuuttomiksi. Kun aikaisempien tappioiden takaisin saamiseen ei enää riittänyt omat rahat, oli rinnalle tullut kulutusluotot.

Kun tilanne muuttui kohtuuttomaksi eikä luottojen lyhentämiseen ollutkaan rahaa, oli Lady Fortuna tullut kehiin ja Henry onnistui useasti saamaan viime tingassa uuden suurvoiton. Henry maksoi lyhennykset ja entistä suuremmilla panoksilla hän hävisi loput. Marraskuussa Henry oli nyt käynyt isälleen sanomassa, että: ”nyt tämän on loputtava ja mä tarvin sulta apua”. Isä lupasi tehdä kaiken minkä pystyy, mutta vaatinut poikaansa etsimään ulkopuolista apua rahankäyttöön ja Henry oli löytänyt meidän yhtiön.

Kerroin Henrylle, että kaksi peliongelmaista ihmistä on suomessa kirjoittanut kirjan ongelmastaan ja omistan ne molemmat. Tästä syystä tiedän, ettei itse pelaaminen ole Henryn ongelma. Hänen ongelma on peleissä voittaminen, jota hän ei osaa käsitellä. Hän tarvitsee suuremman ja suuremman euforian tunteen, jonka voittamisesta saa. Tämän vuoksi panokset kasvavat ja lopuksi ne kasvavat tappioiden paikkaamista varten. Kun valtavilla panoksilla sitten viime tingassa onnistuukin voittamaan, on kyseessä ennätys suuri voitto ja ennätyksellinen euforian tunne. Tässä tunnetilassa ei käy mielessä maksaa voittorahoilla velkoja vähemmäksi ja lopettaa pelaamista. Tästä johtuen Henry ei voi ikinä enää pelata yhtään mitään, jossa palkintona on rahaa.

Henry on velkaa 56 000e, eikä palkka enää riitä kaikkien lainojen lyhennysten maksuun ja Henry on henkisesti lyöty. Sanoin Henrylle, että hänen tulee kuitenkin olla ylpeä itsestään, nimittäin tilastot eivät valehtele ja Henry on tavallisessa tilanteessa. Yli puolet meidän keskiluokasta velkaantuu koko ajan lisää. Luottotietomerkintöjen määrä kasvaa koko ajan. Henry on tullut hakemaan apua ja tilanteensa avoimesti myöntämään. Tähän joukkoon kuuluu häviävän pieni osa nykyisistä ylivelkaantuneista. Henrylle ei ole ehtinyt tulla edes kirjettä perintätoimistosta, luottotietomerkinnästä nyt puhumattakaan.

Kerroin Henrylle, että voin antaa neuvoja mitä hänen tulee tehdä saadakseen velkojen lyhentämisen siedettävälle tasolle. Voin opettaa toisenlaisen rahankäyttötyylin ja se hoituu helpoiten, kun hän ostaa liput meidän neljään erilaiseen koulutustapahtumaan, sekä sen, että voin analysoida kaikki hänelle tarjoutuvat rahoitusmahdollisuudet ja laatia tarvittaessa sopimuksia. ”MÄ EN VOI AUTTAA SUA IRTI ONGELMASTASI. Siihen ei pysty kukaan muu kuin sinä itse. Sinun itse tulee muuttaa toimintamallisi. Kuten olet jo nähnyt, samanlainen toimintamalli johtaa samanlaiseen lopputulokseen. Jos itseäsi muutat, onnistut kyllä.” Lyötiin kättä päälle ja edestäni nousi seisomaan jo paljon itsevarmemman oloinen Henry.

Lopuksi sovimme, että mä selvittelen netistä näiden lainojen yhdistämispalveluiden ehtoja ja hintoja ja Henry selvittää pankeista vastaavia.  56 000e velkaa on törkeän pieni este aloittaa alusta uudelleen, kun ikää on vasta 25-v ja vakituinen työpaikka.

Ongelman korjaaminen alkaa ongelman myöntämisestä.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy