Siirry sisältöön

VOIKO GOLF OLLA KUPLA

Pakko aloittaa positiivisesti, eli on jälleen huikeaa kuukauden tauon jälkeen kirjoittaa omia näkemyksiä päivän polttaviin aiheisiin. Erimieltä saa edelleen olla, sillä kyseenalaistamisia haluan saada.

Tämän päivän aihe on, voiko rahan menettäminen olla rahan säästämistä. Näkisin, että kyllä voi. Olen puhunut blogeissani ja ihmisille kasvotusten rahan kunnioittamisen puolesta, jolloin raha jää sitä kunnioittavalle taholle, toisin kuin esimerkiksi puoliso jota toinen ei kunnioita, niin tämä puoliso lähtee. Ei rahakaan pysy sellaisella joka ei rahaa kunnioita. Otsikosta huolimatta tänään emme vertaa automerkin malleja toisiinsa.

Rahallakin on tunteet. Tästä pääsemme näkemykseen onko hieman tappiolla luopuminen hyvästä vai pahasta? Otan esimerkiksi ystäväni, joka vuosi sitten kysyi neuvoa oman taloutensa hoitoon. Hänellä oli autolainan lisäksi muutama tonni luottokorttivelkaa, joista kaikesta hän selvisi käytännössä puolessa vuodessa. Autolaina oli tässä ratkaisevassa tekijässä. Hänellä oli seisontavakuutuksessa oleva auto myynnissä 6500e hintaan. Hinta oli Suomen halvin kyseisen merkin ja mallin kohdalla. Hän sai silti tarjouksia autosta jotka alittivat liki tonnilla pyyntihinnan ja hän niistä kieltäytyi. Syy kieltäytymiseen oli se, että olemassa olevien hintojen mukaan autosta pitää saada enemmän.

Sanoin hänelle, että markkina määrää hinnan, ei se mitä mieltä sinä tai muut vastaavan auton omistajat olette. Kun ne kalliimmat ovat edelleenkin myynnissä ja sinunkin autosta tulevat tarjoukset ovat matalia, voisiko kyse olla siitä, että te kaikki kyseisen auton omistajat arvioitte autonne hinnan väärin, eli yläkanttiin? Selitin myös kaverille, että ”vanhan” auton arvo putoaa 10% vuodessa ja sinä aikana sille on tullut myös kuluja seisonta vakuutuksesta. Pitää myös huomioida se, onko kampe soiva vuoden pressun alla säilyttämisen jälkeen? Kun nämä laskee yhteen, voiko olla kannattavampaa luopua heti hinnalla joka lopettaa rahan menettämisen, vai ottaa riski siitä, että rahaa menetetään vielä vuosia eteenpäinkin. ”Tämä on kymppitonnin auto”….

Ystäväni ymmärsi näkemykseni ja myi auton reilusti alle keskimääräisen pyyntihinnan. Näin hän säästi vakuutusmaksut, arvonalenemisen ja lainan korot. Myös lainan lyhennykset jotka piti maksaa pihalla seisovasta romusta, rahalla jolle oli käyttöä muualla. Autolaina maksettiin kokonaan pois myyntihinnalla. Tästä lainasta vapautuvalla pääomalla taas maksettiin muita lainoja entistä nopeammin. Ystäväni alkoi kunnioittamaan rahaa ja tänään hänelle jää joka kuukausi ylimääräistä rahaa säästöön, tai sijoittamiseen.

Valtaosa tavallisesta kansasta esim. häviää rahaa pörssisijoittamisessa. Syy tähän on se, etteivät he ymmärrä yllä olevan esimerkin mukaisia lain alaisuuksia. Kun hinnat ovat jatkaneet nousuaan, kuvitellaan rahan tekemisen olevan helppoa ja loputkin kansasta säntäävät osakemarkkinoille. Jos hinta jatkaa hieman nousua, he myyvät nopeasti kaiken pois, etteivät he menetä rahaa.  Jos hinta laskee, he eivät malta myydä etteivät he jää tappiolle. Tämä on päinvastaista toimintaa kuin miten voittajat toimii. Voittajat ostavat paniikin vallitessa ja myyvät hurmion vallitessa. Häviäjät ostavat hurmiossa ja myyvät paniikissa.

Tappiolla myymisen edun esimerkki tuli joku viikko sitten esille golf osakkeiden kanssa. 90-luvulla kaikki silmää tekevät rupesivat harrastamaan golffia. He ostivat osakkeen golfkerhosta ja sen lisäksi maksoivat pelimaksun jokaisena vuotena. Silloin kun kaikki menee samaan markkinaan mukaan, syntyy kupla. Tänä päivänä golfkentät ihmettelevät sitä, että harrastajamäärät ovat laskussa. Vanhat kuolevat ja uusia harrastajia ei tule. Tämän kuplan puhkeamisesta oli uutinen kauppalehdessä, kun jonkun kentän yhteydessä myytyjä osakkeita halusi joku taho saada itselleen. Tarjous oli hienosti rakennettu, hyödyntäen yllä mainittua ”stop loose” (lopeta se saatanan rahan menettäminen) periaatetta. Tarjous oli, että 1200e maksetut golf osakkeet ostajat suostuvat vastaanottamaan, mikäli osakkeen omistaja maksaa heille 1200e!

Moni hyväksyi tarjouksen ja lopetti samalla rahan menettämisen. Moni hylkäsi tarjouksen ja odottelevat yhä kysynnän palaamista 20-v takaiseen tilanteeseen. Enpä jaksa uskoa että saavat koskaan omiaan pois. Huipuin esimerkki oli myyjä, joka teki vasta tarjouksen siten, että hän saa pelioikeuden seuraavalle kahdelle vuodelle 600e vuosihintaan ja tämän hyväksyessään ”ostaja” maksaa osakkeesta yhden euron. Ostaja suostui, jolloin myyjä lopetti heti 600e per vuosi köyhtymistahdin ja sai ilman rahaa vielä pelata kaksi vuotta ja kiitoksena omasta hyvin hoidetusta taloudesta euron rahaakin!

Oli kyse osakkeista, huoneistoista, autosta tms. vastaavasta, älä kuvittele tietäväsi paljonko sen arvo on. Arvo muodostuu siitä, paljonko ostaja on valmis siitä maksamaan. Vertaa myös aina sinulle koituvia kustannuksia siihen, paljonko joudut ”oikeasta hinnasta” myydessäsi luopumaan.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy