Siirry sisältöön

VELKA EI TAPA, MUTTA VELKOJA USEINKIN

Oletko pistänyt merkille, että meidän yhteiskuntamme välillä tuppaa hieman kansalaisia ylisuojelemaan? Virkamiehet syyttävät säännöksistä EU:ta, vaikka EU antaa vain asetuksen ja meidän päättäjät tekevät päätökset siitä, kuinka hankalasti tämä asetus saadaan direktiivillä otettua käyttöön.

Meillä ei saa mainostaa tupakkaa, ei väkeviä alkoholeja, ei huumeita luonnollisestikaan, koska huumeiden myyminen, hallussa pitäminen ja käyttäminen on laitonta. Meillä ei saa tupakoida enää käytännössä missään, eikä se ole huono juttu. Ikärajoituskin on mielestäni täydellinen 18-v. Kaikkihan me tiedämme sen, että tupakointi lisää sairastumisen ja jopa kuoleman riskiä.

Alkoholi aiheuttaa samoja riskejä. Alkoholilla on kaverinkin kuolemaan oleellinen vaikutus. Kuinka monta ihmistä meidänkin maassa saanut Lethermanista, kun on porukan viimeisen kaljan mennyt juomaan? Olisi mielenkiintoista tietää montako on saanut samasta Sveitsiläisestä laatutuotteesta kun on mennyt juomaan viimeiset kaffet talosta. Sekä tupakkatuotteet, että väkevät viinat aiheuttavat myös rappeuttamista käyttäjiinsä ja sitä kautta yhteiskuntaan. Nehän myös vievät kaiken ylimääräisen rahan. Olen ehdottomasti samaa mieltä, että tämä mainostamisen rajoittaminen on paikallaan.

Olen niin kovin usein kirjoitellut täällä tulevaisuudesta talousasioissa ja miettinyt miten saisimme paremman oman talouden kuosissa pitämisen opin jo yläasteille pakolliseksi ja ennen kaikkea asian tuntevaksi opetukseksi. Olen myös kertonut usein, kuinka ja miksi maksuhäiriömerkinnät tulevat lisääntymään vuosittain. Arto Satonen (kok) on tehnyt lakialoitteen, että korkea korkoisten pikavippien mainostaminen kiellettäisiin…?? Mitä helevettiä?

Tiedätkö ketään joka olisi juonut tai tupakoinut itsensä hengiltä? Niin minäkin. Tiedätkö ketään joka olisi ottanut niin paljon velkaa, että olisi kuollut velkoihinsa? En ehkä minäkään, mutta mietitäänpä sittenkin tätä lakialoitetta.

Oletko koskaan törmännyt alkoholistiin joka kertoo tarinaansa, että velat kaatui päälle ja sitten lähti akka. Taloa ei pystynyt yksin maksamaan, joten sitten meni talo. Siinä oli sitten helppoa hukuttaa murheet pulloon ja se taas vei työpaikan? Niin minäkin…

Velka ei sinänsä tapa, eikä savuke tai olut vedä sulta konkreettisesti valtimoita auki. Kaikki näistä ovat vaarallisia, mutta minun vahva mielipide on se, että velka ruokkii muita ongelmia, joilla ahdistusta voisi lieventää. Ei alkoholismi ja tupakointi ole pelkästään rikkaiden vitsaus. Näitäkin on, mutta enemmissä määrin nämä ovat alemman keskiluokan ongelmia.

Kyllähän homman nimi on se, että tämä mainonnan kielto pikavippeihin on ehdottomasti paras mainonnan kielto mitä meillä on historiassa ollut. Niin hyvin sulla ei taloudellisesti mene ikinä, ettetkö sitä riittävällä velalla voisi perseelleen saada. Siitä se sitten lähtee. Sitten alkaa maistua ravintola elämä ja teinielämän huolettomuuden uudelleen eläminen.

Tämän jälkeen seuraus on pahimmillaan työtön, rahaton, koditon ja akaton tupakoiva alkoholisti. Tästä sitten tämän päivän Irwin voisi tehdä kappaleen ”Kaiken ryssineen lauantai jossa kaikki alkoi siitä kun mä pikavipin sain. Tai: ”Viturallati rallati raa, hauska ojassa on asustaa”.

Kieltoon vaan sanon minä ja yhteiskunta uuteen nousuun.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy