Siirry sisältöön

ULKOPUOLINEN APU MUUTTI ELÄMÄN

Kun kuusi viikkoa sitten kirjoitin edellisen blogini, en olisi uskonut näkeväni, että ennustukseni kävisi toteen näin nopeasti ja vielä ennustamaani komeammin. Kyseessä oli kertomukseni Gold&Green Foods Oy:stä, joka kehitti nyhtökauran ja kohtasivat ongelman, jossa eivät pystyneet vastaamaan kysyntään. Hätiin tuli Paulig Oy joka osti 51% eli määräysvallan yhtiöstä.

Ennakoin Pauligin rakentavan tarpeeksi paljon tuotanto tiloja ja investoimaan laitteisiin niin paljon, että saavat tuotteen maailmalle ja sitä kautta investoimansa pääoman takaisin. Nyt yrityskaupasta on aikaa vajaa kaksi vuotta ja Paulig kertoo vuosikertomuksessaan, että tulosta laski nyhtökauran ja Risentan kasvaneet markkinointikulut ja oman pääoman tuottoa heikensi investoinnit, joita näille tuotteille oli tehty. Paulig oli käyttänyt 15 miljoonaa euroa uuden tuotantolaitoksen valmistamiseen Ruotsiin ja tämä oli menneen vuoden toiseksi suurin investointi. Suurin oli uusi keskusvarasto Belgiaan, josta on helppo jakaa tuotteita ympäri eurooppaa.

Uutisessa ei kerrottu paljonko tuo mainittu varasto maksoi, mutta arvioidaan vaikka, että 20 miljoonaa. Näin viime vuonna tehdyt sijoitukset näihin kahteen brändiin olisi yhteensä 35 miljoonaa euroa. Olkoot vaikka puolet tuosta tälle nyhtökauralle, niin Paulig tarvitsee tulevaisuudessa 17,5 miljoonaa puhdasta katetta tuon tuotteen myynnistä saadakseen siihen tekemänsä sijoituksen takaisin. Kun omistavat yrityksestä 51% ja tuon osuuden tuoton tulee tulevaisuudessa olla tuon esimerkin mukaan 17,5 miljoonaa, niin tällöin yrityksen alkuperäisille omistajille tulee 49% omistuksen mukaan vastaavassa ajassa n. 16,8 miljoonaa.

Tämä on loistava esimerkki siitä, kuinka oma yritys muutetaan menestykseksi. Alkuperäiset sijoittajat olivat sijoittaneet yritykseen yhteensä miljoonan ja varmuudella saivat sijoituksensa takaisin jo tuossa yrityskaupassa. Nyt Paulig ja nimenomaan Paulig tekee heistä kaikista miljonäärejä ja vuotuiset osingot tulee vielä kuolemankin jälkeen perillisille. Samalla alkuperäiset yrittäjät ovat nyt Pauligin omistamassa yhtiössä osakkaina töissä, eli samaan aikaan on heillä vapaa-aika lisääntynyt olellisesti.

Nämä jotka perustivat Gold&Green Foods Oy:n eivät ansaitse ammattinimikettä Yrittäjä, koska he ovat toteuttajia. Ensimmäinen askel on se mitä olen lopuuttomiin toitottanut, että yritys pitää saada työskentelemään omistajalle, eikä niin että omistaja työskentelee yritykselle. Voittovarat töihin, eikä palkan myötä uusiin leluihin.

Voittovaroja ei ole välttämätöntä investoida, jos uudet investoinnit pistävät yrittämään entistäkin enemmän. Tätäkin näkee todella useasti, että yritystä laajennetaan ”päättömästi” kun alkaa mennä paremmin. Tulos pistetään kiinni uuteen riskiin, joka taas vie yrittäjältä enemmän ja enemmän työaikaa. Jos joku investointi osoittautuukin virheeksi, voi tämä virhe kaataa koko kattilan syliin. Jos yrittäjä uupuu paineen alla, on koko paska pyörimässä alas lattiakaivosta.

Minun mielestä lähtökohtainen idea yrityksen omistamisessa on se, että se antaa mahdollisuuden omistajalleen päästä hieman vähemmällä. Olen monen menestyneen yrittäjän kuullut vastaavan kysymykseen ammatin parhaasta puolesta siten, että:” pystyy valitsemaan omat työajat ja työtehtävät”. Juuri tästä pitää mielestäni olla kysymys. Jos omaa yritystä ei saa muutettua yllä olevalla esimerkillä jatkuvaksi tulovirraksi, niin sitten kannattaa harkita ottaako voittovaroilla riskiä kasvuun, vai tyytyykö panemaan eurot tienaamaan yritykselle passiivista tulovirtaa, eli sijoittamaan ne. Se ei kuitenkaan ole helppoa, mutta sitä voi opiskella. Helpoin virhe on myös helpoin välttää, eli sanoa pankin Alman sijoitusneuvoille EI.

Kirjoitukseni esimerkeillä päästään hienoon viisauteen, jonka mukaan on kaksi tapaa työskennellä, A) kovasti tai B) viisaasti. Gold&Green Food Oy:n tytöt ottivat avuksi kumppanin, joka tiesi miten työskennellään jälkimmäisellä tyylillä. Tämä todennäköisesti takasi heille massiiviset tulot loppuelämäksi ja paljon vapaa-aikaa entiseen verrattuna.

Dont work hard for the money, put the money work hard for you!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy