Siirry sisältöön

TOISINAJATTELUA TILASTOJEN JA TUTKIMUSTEN TULOKSISTA

Syyskuun puolessa välissä Suomi sai monta kymmentä uutta miljonääriä samana päivänä. Maanantaina 16.9 nämä ihmiset saivat ensimmäisen vilkaisun verkkopankissa siitä, miltä tuntuu olla miljonääri. Kyseessä on luonnollisesti tämä erittäin hieno sattuma, kun 90 miljoonan euron Eurojackpot jaettiin Siilinjärvellä viidenkymmenen hengen kesken.

Siilinjärvestä tuli väkilukuun suhteutettuna eniten miljonäärejä omaava kunta. Tuosta n. 22000 hengen paikkakunnasta 0,227% väestöstä rikastui. Tämä tarkoittaa, että 1/440 asukkaasta oli tuossa porukassa.

Siilinjärvestä tuli samaisen laskennan mukaan heittämällä Suomen kateellisin ja katkerin kunta, koska 439/440 asukkaasta ei ollut tuossa porukassa. Näistä tilastojen mukaan 10% eli n. 2200 ihmistä osaavat olla aidosti onnellisia näiden voittajien puolesta. 20% väestöstä tämä uutinen ei heidän elämäänsä muuta ja loput 70% voivottelee kohtaloaan, kun oma voitto ”oli niin lähellä”. Nyt Siilinjärvellä pyöreästi 15 400/22 000 ihmistä kokonaisväestöstä on ”pilannut” oman elämänsä sillä, että joku tuttu oli porukassa.

Siilinjärvellä jokaisessa lähiössä on jokunen uusi miljonääri. Tuskin lisää naapurikateutta, kun nyt ajaa uudella autolla ja ennen vanhaankin ajoi uudella autolla, joka tosin oli velkarahoitettu. Nyt uusi auto on velaton, toisin kuin naapureilla.

Kun muistetaan tilasto josta olen aiemminkin kertonut, niin näillä ihmisillä ei pitäisi olla aihetta kateuteen. Tilastohan koski äkkirikastumista, eli lottovoittajia, yllätys perijöitä, nopean nousun kokevia taiteilijoita yms. ylipäätänsä nopeaa rikastumista jota ei ”itse tehty” hitaasti ja kärsivällisesti tulevaisuutta silmällä pitäen. Näistä tilaston mukaan 80% on 7-8 vuoden jälkeen kertaluontoisesta äkkirikastumisestaan taloudellisesti huonommassa asemassa kuin missä olivat ennen onnenkantamoistaan. Syy tähän on se, että lisääntynyt raha ei lisää  rahankäsittelytaitoa. Pankkitilin pullistellessa maksetaan ensin velat ja sitten hankitaan kaikkea sitä johon ei ennen ole ollut varaa. Harvalla tulee mieleen sijoittaa rahojansa ja jos tuleekin, he tekevät sen virheen, että kävelevät paikalliseen pankkiin kyselemään heidän rahastojen esimerkkituottoja historiaan peilaten.

Siilinjärvellä tämä tarkoittaa sitä, että 40/50 voittajasta on vuonna 2027 rahansa tuhlanneet. Nyt kun näemme lähivuosina valuuttakriisin, loputkin kymmenen taitavat olla vaarassa. Ainakin ne, jotka pitävät valuutat tilillä, mutta myös ne, jotka ovat sijoittaneet pankin neuvoin rahastoihin yms. kokevat melkoisen arvonalennuksen.

Näin ollen, kun tilanne kääntyy Siilinjärvellä sellaiseksi, että siellä ei enää olekaan isoa nippua miljonäärejä, tulee Siilinjärvestä Suomen historian ylivoimaisesti vahingoniloisin kunta!

On tämä hirveä tilasto, koska tämän mukaan pienellä paikkakunnalla 50 ihmistä on tulevaisuudessa ehkä jopa murheellisia, niin 15400 ihmistä kokee tästä ylemmyyden tunnetta! Parikymmentä vuotta sitten eräs ulkomaalaistaustainen yrittäjä sanoi mulle, että:”Suomalaiset ovat ihmeellinen kansa. Niin komeaa ilmaa ei ole, etteikö sellaisen jatkuminen kolmen päivän ajan aiheuttaisi siitä valittamista. Lisäksi, suomalainen on äärimmäisen iloinen kun joku kaveri epäonnistuu”.

Parin Suomessa vietetyn vuoden jälkeen melko hyvä analyysi. Valitettavasti.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy