Siirry sisältöön

TOIMII EHKÄ TEORIASSA, MUTTA EI OLE KÄYTÄNNÖSSÄ MAHDOLLISTA?

Nuorelle peliongelmaiselle Henrylle on annettu avaimet uuteen elämään. Isän ja isovanhempien lainaamin rahoin Henry sai lainanhoitokulut minimiin ja nyt me opetamme hänelle rahankäsittelytyylin, joka jättää hänelle ylijäämää tuloistaan. Tällä ylijäämällä hän maksaa lainansa isovanhemmilleen sekä isälleen ja sen jälkeen nuorimies haluaa tehdä ylijäämäällä itsestään ja perheestään taloudellisesti riippumattoman. Tämä oli lähtökohta ja nyt katsotaan mitä on tapahtunut.

Henrylle siirtyy palkastaan käyttörahaa 450e kuukaudessa joka hänen tulee saada riittämään. Hänen kiinteillä kustannuksilla hänelle jää tuosta rahasta vain reilu 100e tehdä tarpeelliset ostokset kuten ruoka. Ensimmäisen kuukauden aikana hän oli tästä puhunut työnantajansa kanssa, koska hän kulkee bussilla naapurikunnassa töissä. Työnantaja oli näkemyksissään vuodessa 2019 ja ymmärsi hyvin sen, että työ joka tehdään tietokoneella ja puhelimella ei vaadi toimistolla päivittäin olemista, toisin kuin oli 1960 luvulla. Henryn tarvitsee jatkossa käydä pari kertaa kuukaudessa toimistolla purkamassa järjestelmään tehdyt työt. Näin ollen Henry oli tehnyt itselleen 80e säästöä bussimatkoissa per kuukausi. Huippu teko ja älykäs työnantaja. Puretaan tuo älykkyys tulevaisuudessa omassa blogissa.

Työnantaja oli tarjonnut auttavaa kättä palkkaennakon muodossa jos tulee tarve, johon Henry oli vastannut, ettei hänelle saa antaa palkkaennakkoa. Palkkaennakon myötä lisääntynyt raha korjaa hetkellisen tilanteen, mutta ei ongelmaa. Itse asiassa tulee ymmärtää, että se lisää ongelmaa tulevaisuuteen, koska ennakko vähennetään tilipäivänä maksettavasta rahasta. Ikäänkuin Henry olisi parin esimerkin mukaan jotain jo oivaltanut. Hän on nähnyt, että lisääntyvä velka vähentää käyttörahaa joka kuukausi. Joka ei tuota ymmärrä, niin ottaa tulevaisuudessa suurempia ennakoita, että tulot-ennakot riittäisivät. Kun kierre on riittävän syvä, pantataan talo, joka muutaman vuoden päästä menetetään koska on rakennettu negatiivinen kassavirta joka syödään ennakkoon. Näin Henrylläkin olisi elämässään käynyt, jos olisi ollut panttikelpoista omaisuutta. Onneksi ei ollut ja oli pakko opetella riittävän ajoissa toisenlainen tyyli.

Muistakaa seuraava neuvo, vaikka itse konsernin pääkirjanpitäjä Teppo teitä toisin neuvoisi: Älkää pantatko talojanne helpottaaksenne arkea velan muodossa, älkääkä ainakaan pelastaaksenne yritystänne. Kapteeni uppoaa vain laivan mukana, mutta ei yrityksen mukana. Tämä on hyvä neuvo jokaiselle yrittäjäksi aikovalle. Suojatkaa yrityksellä itseänne, älkää itsellänne yritystänne. Yhden elämän aikana ehtii perustaa monta yritystä, mutta yhden yrityksen aikana ei ehdi aloittamaan elämäänsä alusta uudelleen ainakaan kovin monesti. Leikatkaa kulujanne, realisoikaa omaisuutta ja heti, koska silloin siitä saa paremman hinnan, tai lopettakaa se yrittäminen, mutta älkää menettäkö elämäänne ja sen aikaan saannoksianne!

Takaisin Henryyn. Ensimmäisen kuukauden jälkeen tein Henrylle ”tilintarkastuksen”. Joka ikisestä ostoksesta oli kuitti tallessa ja joka ikinen kuitti oli viety laatimaani exeliin, jossa on hänen henkilökohtainen tuloslaskelma ja tase. Hieman tarkennettiin kirjaustilejä ja teimme omat tilit exeliin jopa herkuille. Tämä sen vuoksi, että siitä Henry tarvittaessa näkee paljonko konkreettisesti menee mihinkin rahaa. Mikäli 450e ei meinaa tulevaisuudessa riittää, hän näkee tuloslaskelmastaan mitkä kulut ovat turhia ja osaa niitä karsia.

Ensimmäisenä kuukautena budjetti oli pitänyt ja mikä komeinta, noin pienestä kuukausibudjetista mitä 450e on, oli hänellä jäänyt ”kuukauden liikevoitoksi” 21,9e eli käyttämätöntä rahaa. Hän oli tullut toimeen siis 428,1e rahalla kokonaisen kuukauden! Annoin Henrylle palkinnoksi lippaan, johon tallettaa nämä säästöt, joka ajan kanssa muodostaa puskurirahaston ja seuraavatkin kuukaudet budjetoidaan 450e rahalle, vaikka lippaassa säästöjä olisikin.

Toisen kuukauden jälkeen tapaamisemme siirtyi pari kertaa, koska Henry oli aina unohtanut kuitit kotiin. Sanoin, että mulla on sellainen tunne, että nyt on jotain salattavaa, koska mä en ymmärrä miten tärkein asia tapaamisesta unohtuu kerta toisensa jälkeen. Henry tuumasi, että: ”siinäpä oletat, maanantaina näet miten on mennyt”.

Maanantaina kuitit ja tiliotteet oli mukana. Tiesin, että Henry oli isänsä morsiammelta saanut satasen, jotta voi ostaa itselleen jotain kivaa, johon ei raha muutoin nykyään riitä. Hän oli sanonut, ettei sitä tarvitse laittaa sinne exeliin, johon isä oli puuttunut, että kyllä pitää. Sääntö on, että kaikki merkitään exeliin. Sillä Henry voi sitten näyttää olevansa rehellinen, eikä rahaa ole mennyt pelaamiseen, joka on tässä se tärkein korjattava. Aloitin siis kirjanpidon katsomisen tuloista, jossa oli kuin olikin tuo 100e merkittynä tuloksi. Kaikki kuitit esiteltiin ja käräytin Henryn siitä, että kirjanpito ei täsmää. Menoja on 28e enemmän kuin kuitteja ja nyt pitäisi osata kertoa mihin tuo raha on mennyt. Henry oli aidosti ihmeissään ja kävimme kuitit uudelleen läpi. Omista muistiinpanoistaan hän löysi sitten 8e lainan edelliseltä viikolta kaverilleen, joka oli unohtanut lompakon kotiin, sekä 20e polttoaineostoksen kaverinsa autoon, josta oli todisteena valokuva bensamittarista, jossa hinnan lisäksi luki teksti, että kuitin tulostuksessa häiriö! Hienoa toimintaa.

Kuukauden tulos oli 32e positiivinen, josta sitten mainitsin, että vielä riittää oppimista, koska heti kun oli raha lisääntynyt 100e, niin menot olivat lisääntyneet käytännössä samassa suhteessa. Huomasin tosin välittömästi olevani väärässä ja pyysin anteeksi, koska hän sai sen 100e juurikin käytettäväksi kaikkeen turhaan. Jos edelliseen kuukauteen verrataan, niin 10e enemmän jäi ylijäämää, joten 90e satasesta oli käytetty. Tästäkin oli sittenkin säästynyt.

Soittelin Henryn isälle ja kerroin tulokset, sekä sen, että Henry ei ole voinut pelata omalla rahallaan mitään. Nyt hän on ollut pelaamatta jo reilun puoli vuotta, joten toipuminen on hyvässä vauhdissa. Ainoa huono asia on se, ettei Henry ole sitä puolta sopimuksesta pitänyt, että hän olisi nimetyille kavereilleen kaikille ongelmastaan kertonut. Tärkeimmät ja lähimmät toki tietävät. Tästä hän sai isältään toukokuun aikaa kertoa lopuillekin. Isällähän on sopimuksen mukaan oikeus sanoa sopimus irti, mikäli sitä ei noudateta tarkasti.

Tässä tilanteessa Henry on 2kk aikana saanut 1000e käyttöönsä kaikkia elämän kuluja varten, pois lukien lainanhoitokulut ja hänelle on jäänyt tuosta reilu 50e säästöön, niin minä pidän tulosta käsittämättömänä! Muistutan, että Henry ITSE VALITSI sen, että hän tulee pärjäämään 450e summalla kuukaudessa. Olen Henryn kanssa keskustellut niistä mahdollisuuksista, miten hän voisi lisätä tulojansa. Hän on nyt tässä onnistunutkin ja ilman palkankorotusta. Nämä lisääntyneet tulot hän on suoraan siirtänyt lainanhoitotilille, jotta pääsee nopeammin lopulliseen tavoitteeseensa. Ensi viikon blogissa käsitellään sitä, miten hän on tulojansa kasvattanut. Kahdessa kuukaudessa hän on maksanut veloistaan jo 3,2% pois, joka tarkoittaa, että tällä vauhdilla 2,5v menee siihen, että yli 70 000e velka on maksettu pois ja muistetaan, että nettopalkka on päivätyöstä on alle 2000e!

En voi sanoin kuvata miltä tuntuu mentoroida tällaista kaveria ja miltä itsestä tuntuu nähdä mentoroinnin tulokset sekä papereissa, että asiakkaan ulkoisessa olemuksessa. Ylpeys nuorella miehellä omaan tekemiseen näkyy sekä ryhdissä, että naamassa. Tällä asenteella ei ole kahta puhetta miten tämä päättyy! Kunhan opettaa taidot syntymättömille lapsilleen, niin osaavat miljoonien perintöä omille lapsilleen kasvattaa.

Mä olen monesti kuullut neuvoistani, että ”no joo, ehkä teoriassa se menee noin”, yms. justifioivia kommentteja sille, miksi oma tilanne on ”aivan hyvä”, kun ei todellisuudessa viitsi edes yrittää. Sori vaan, olette väärässä. Kaikki toimii aivan varmasti käytännössäkin. Kyse on ymmärryksestä. Jos sitä ei ole, ei voi toimintaakaan muuttaa ja elämässä oleva suunta jatkaa jatkumistaan. Jos jotain haluaa korjata teoriassa, silloin ei voi onnistua. Käytännön muuttaminen tuottaa onnistumisen.

Teoriassa onnistuu vain teoriassa.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy