Siirry sisältöön

TO BELIEVE OR NOT TO BELIEVE

Olen useasti ihmetellyt sitä, että nykyään ihmiset lukevat nettilehdistä vain otsikon ja jakavat sen ”karjala takaisin” meiningillä sosiaalisessa mediassa. En tiedä mikä on syy siihen, että nykyään ihmiset eivät kyseenalaista mitään, vaan suoraan nielevät kaikki otsikot uutiseen perehtymättä tai kyseenalaistamatta kuulemaansa.

Jouluna poikani välitti minut kymmeniä vuosia tunteneen ihmisen terveiset. Terveiset liittyivät meillä asuvaan vaihto-oppilaaseen ja tämä henkilö oli kysynyt, että: ”kuinka paljon isäsi saa tästä taloudellista hyötyä”? Poikani oli vastannut, että tietääkseni ei mitään. Käsitys on se, että meidän pitää maksaa hänen elämisensä täällä, eli sähköt, ruoat yms. ja mitä hän hankkii itse, niin ne hän maksaa omista rahoista. Tämä on tosi. Euroakaan ei tule mistään, mutta niitä kyllä menee. Tähän tämä henkilö oli vastannut, että: ”sitten on otettava hattu päästä ja kumarrettava kunnioituksesta, sekä myönnettävä, että on ollut väärällä informaatiolla liikenteessä. On todella mahtavaa, että joku mahdollistaa toiselle toisenlaiseen kulttuuriin perehtymisen ja samalla saa itselleen hienon kokemuksen toisenlaisesta kulttuurista”. Juuri tällaisesta toiminnasta on kysymys, kun alat vaihto-oppilaan isäntäperheeksi.

Terveiset suoraan sanoen vitutti ihan helvetisti, koska mietin, että mitä on tapahtunut kun ihminen joka on tuntenut minut näin kauan, ylipäätänsä miettii ”itsekkäältä ja ahneelta” kannalta tätä asiaa. Vastaus on se, että hän on ”kuunnellut väärää profeettaa!” Sanoin pojalleni, että kerro terveiset takaisin sanatarkasti näin:” vitutti ihan helvetisti se tieto, että jossain vaiheessa minä olen muuttunut sinun silmissäsi itsekkääksi ja ahneeksi, mutta kunnioitan helvetisti sitä, että samaan aikaan kunnioitit faktaa ja myönsit olevasi väärän informaation varassa liikenteessä”.

Miltäs sellainen taas kuulostaa sellaisen ihmisen korvaan, joka haluaa kaikkien menestyvän, kun hän saa seuraavanlaisen palautteen? Tapaninpäivänä poikani oli tavannut minun vapaaehtoistyönä paikallisella lukiollamme kurssittamani 20-vuotiaan miehen. Hän oli pyytänyt poikaani kertomaan minulle tyyliin seuraavanlaiset terveiset:”Isäs jutuista on ollu tosi paljon hyötyä. Ne on jäänyt alitajuntaan ja kun tulee joku ajattelua vaativa juttu, isäs puhuu mulle edelleen”. Käytännössä hän kuulee minun ääneni tai näkee typerän olemukseni alitajunnassaan muistuttamassa jostain asiasta! En tiedä millainen sijoitussalkku tai menestys häntä on seurannut, eikä se edes kuulu minulle. Sen silti tiedän, että tämä henkilö tulee tekemään menestyksekkään elämän itselleen ja se taas tarkoittaa sitä, että minä olen onnistunut työssäni! Tee työtä jolla on tarkoitusta, vai miten se oli?

Pyysin sanatarkasti välittämään terveiset takaisin, että:” mahtavaa että sain olla avuksi ja muista se, että annoin puhelinnumeron johon voit aina soittaa mielipidettäni kysyäksesi jos voin olla avuksi”. Tuon ilmaiseksi vetämäni lukuvuoden kurssin palkka tulee mulle juuri näistä asioista. Paras palkinto tulee vuosikymmenten päästä, kun kurssitetut tulevat vanhaa herrasmiestä kädestä kiittämään ja kertomaan kuinka hienosti heillä menee tuolloin taloudellisesti. Tällöin he myös ymmärtävät mitkä toiminnat ovat lopputulokseen johtaneet ja tietävät kuka ne toimintamallit päähän takoi. Se ei ollut meidän paikallisen lukion opetussuunnitelma, vaan se vapaaehtoinen, mutta ylimääräistä aikaa 2h viikosta vievä kurssitus.

Kun ihmiset eivät nykyään profeettojaan kyseenalaista, on paikallaan kertoa lopuksi hieno esimerkki. Erosin lasteni äidistä vuosia sitten erittäin sopuisasti ja ilman draamaa. Tuttavani luonnehtivat tätä historian tyylikkäimmäksi eroksi. Nykyisen morsiammeni kanssa rupesimme tapailemaan seuraavan vuoden alussa. Tällöin kaverini kertoi tälle treffikumppanilleni kuulleensa kyliltä seuraavanlaisia huhuja: Entinen vaimoni oli paiskannut minut pihalle kun olin löytänyt uuden naisen ja tämä uusi nainen olisi myös raskaana. Hän kysyi varovasti kuten naiselta pitää kysyä, että: ”ootko sä raskaana”?

Puretaan vastaus näin, että mua huolestuttaa ne ihmiset jotka tämän huhun ovat kuulleet, eivätkä ole vielä vuosiakaan myöhemmin minua nähneet kävelevän lastenvaunujen kanssa, eivätkä ole sekunttiakaan kuluttaneet aikaa miettien sitä, että: ”Alma ja Teppo saatana valehtelivat mulle. En enää ikinä halua tuollaisten paskanpuhujien näkemyksiä kuulla mistään asiasta”. Lyhyesti sanottuna täyttä paskaa joka sana. Ainoastaan rivien välistä pystyi tulkitsemaan faktan, että Kyllä Se MarCo On Eronnut

Tämä olisi muuten ollut historian pisin raskausaika, eikä sitä pentua enää synnyttää pystyisikään, koska kyseessä olisi jo  yli parikymmentäkiloinen jässikkä, jota ei saisi edes leikkaamalla pesästään pihalle. Tai sitten hän synnytti karvaiset kaksoset, jotka ovat nykyään parikymmentäkiloisia ja joiden kanssa käveleskelen päivittäin. Niitä me kutsumme miehekkäästi Radaksi ja Gaissaksi…

Mua ei näiden profeettojen jutut ole koskaan sinänsä liikuttaneet suuntaan eikä toiseen, mutta kuitenkin heitä kuuntelevat jaksavat yhtä paljon aina naurattaa. Silti aina kyseenalaistan olemassa olevilla faktoilla ne profeetat, jotka ovat jakamassa omanlaistaan informaatiota SINUSTA.

Usko mua, tähän loppui väärää tietoa jutustelu sinusta. Paremman faktan äärellä on sijaa totuudelle.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy