Siirry sisältöön

SAIMME MITÄ ANSAITSIMME

Viimeisen kuuden vuoden aikana raivokkaat hallitusvastaiset ihmiset ovat olleet istuvaa presidenttiäkin viemässä erilaisiin tuomioistuimiin. Myös katkeria kansalaisaloitteita on tarjottu allekirjoitettavaksi Presidenttiä vastaan. Olen pelolla miettinyt kuinka iso osa kansasta on tuo äänekäs ja mielestäni ajattelematon ryhmä.

Kun Sale oli ehdolla aikoinaan Halosta vastaan, äänestin Salea. Olin sitä mieltä, että mies joka on ollut Euroopan investointipankin varapääjohtaja, niin tällainen mies ymmärtää rahasta ja taloudesta aikalailla. Toimiessaan valtionvarainministerinä hän iski kyntensä eduskunnan kuluja vastaan karsien niitä. Tällöin silloiset Tepot ja Almat eivät eduskunnassa tykänneet yhtään siitä, että heidän kulujaan leikattiin, mutta väliäkö hällä. Valtionvarainministerin on hoidettava valtion varoja ja tämän Sale teki. Linja piti myös Presidenttinä, koska pudotti omaa palkkaansa 50 000e/ vuosi. Tällaista on todellinen asioiden hoito, eli kaikki on samassa kelkassa, myös itse.

Halosta vastaan kilpaillessaan kuulin usein kommentteja, että Salessa on liikaa kapitalismia, joten pitää äänestää Sosiaalidemokraattia. Sale tuli nyt valituksi toiselle kaudelle aivan suvereeneillä tilastoilla. Tuskin elämäni aikana näen yhtä suurta luottoa demokraattisissa vaaleissa kenenkään kohdalla enää koskaan. Tarkoitan luonnollisesti tässä maassa, sillä Putin nauttii Venäjällä suunnilleen 113% luottamusta, mutta häviää Pohjoiskorean raketeille kikattelevalle pallolle, joka saa äänistä yli 200%…

Vaikka olen usein ollut huolissani tämän kansan ajattelemattomuudesta, eli luetaan vain otsikot ja unohdetaan faktat otsikon takaa, näissä vaaleissa luottamus tämän maan asukkeihin palasi kertaheitolla.

Kaikissa tämän maan vaalipiireissä Sauli voitti suoraan ensimmäisellä kierroksella. Nämä vaalipiirit pitävät sisällään 311 eri kuntaa ja kaupunkia joissa ääniä jaettiin. Oulun vaalipiirissä viidessä oltaisiin menty toiselle kierrokselle ja Lapin vaalipiirissä kuudessa. Lopuissa tasan kolmessa sadassa kunnassa ja kaupungissa Sauli voitti suoraan. 96,5% kunnista luotti istuvaan Presidenttiimme selvällä äänienemmistöllä.

Huutaa saa ja erimieltä saa olla, mutta demokratia on puhunut. Demokratia on mielestäni nyt äänestänyt taloutta äänestäessään Salea jatkamaan Presidenttinä. Pitää myös muistaa, että eipä taida olla Amerikankaan Trump vastainen media kenenkään muun Presidentin vierailusta Valkoisessa talossa kirjoittanut yhtä paljon ja yhtä positiivisia artikkeleita, kuin mitä kirjoittivat Suomen Presidentin vierailusta.

Pöyristyttävää ajattelemattomuutta on mielestäni se, että vaalipäivänä juttelin erään ihmisen kanssa joka kehui sitä, että Sale on ollut todella hyvä Presidentti ja hän oli tyytyväinen siitä, että näyttää siltä, että Sale saa jatkaa Presidenttinä. Hän kuitenkin kertoi äänestäneensä silti erästä toista ehdokasta. Kysyin miksi, koska en ymmärtänyt ollenkaan tuota toimintaa, joka oli täysin ristiriidassa hänen näkemyksen kanssa. Hän sanoi, että hän haluaa että tulee toinen kierros, koska se on aina niin jännittävää seurata. Kysyin, että: ”Oletko sitä mieltä, että kenelläkään on mahdollisuuksia Saulia vastaan toisella kierroksella”, johon hän vastasi: ”Ei varmasti ole, kyllä Sauli voittaa”. Tähän esitin kysymyksen, että: ”Eikö sitten olisi monta miljoonaa euroa riittävä syy äänestää Saulia jo ensimmäisellä kierroksella, jotta valtio säästäisi vaaleihin varattua rahaa ja voisi sen käyttää vaikka mielummin terveydenhuoltoon, kuin turhaan toiseen kierrokseen vaaleissa”? Hän vastasi, että ”No johonkin se raha menee kuitenkin, mutta se toinen kierros on niin jännittävä, että se olisi kiva nähdä”.

Demokratia on puhunut myös tässä, sillä tämä ihminen istuu paikkakuntansa valtuustossa. Varmasti on paikkakunnan talouden hoito osaavissa käsissä! Mainittakoot, että paikkakunta jossa tämä henkilö oli valtuustoon äänestetty, oli yksi niistä paikkakunnista, joissa Presidentin vaalit olisi vaatinut toisen kierroksen. Liekö joukossa ajattelemattomuus vaan tiivistyy, vai onko kysymys paikkakunnan yleisestä ymmärtämättömyydestä mitä hyvä taloudenhoito on? Siinä pitää olla myös kansan mukana, päättäjistä nyt puhumattakaan.

Vaalit ovat upea paikka ajatella omaa tulevaisuutta, joten kannattaa miettiä äänestäessään jatkossakin myös taloutta. Ilman hyvää taloudenhoitoa ei ole hyvää yhteiskuntaa, eikä hyvää kotikuntaa.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy