Siirry sisältöön

PYÖRRE KÄY PANKKITILILLÄ

Siitä kun Henryn isovanhemmat päättivät alkaa pankiksi, on kulunut puoli viikkoa. Henryn tilille on ilmestynyt 40 000 hyvää. Henry oli koonnut isällensä Exeliin eri velkojat ja velkapääomat. Henry oli ollut yhteydessä jokaiseen velkojaan ja kysynyt loppusaldon viivästyskorkoineen. Näistä hän oli tehnyt isälle Exelin, jossa oli arvioitu joidenkin velkojien saldoja, koska kaikki velkojat eivät olleet saldotietoja vielä sähköpostiin lähettänyt.

Henry oli isänsä kanssa istunut keittiönpöydän ääressä velkoja maksamassa. Henry maksoi lainoja, kertoen summan ja velkojan isälleen, joka piti pankkitilin realiaikaista saldoa Exelissä.

Isä kertoi mulle, että ei ollut tiennyt itkeäkö vai nauraako, kun katsoi Exelissä vauhdilla pienentyvää pankkitilin saldoa, jonka lopputulemana oli ollut huomio, että 40 000e meni muutamassa minuutissa ”vittuilematta kankkulan kaivoon!” Hän oli Henrylle tästä pitänyt puhuttelun, että:” nyt näit pikakelauksella sen, kuin päin helvettiä olet vuosia käyttänyt  rahaa”.

Kaikkia maksuja he eivät tosin olleet voineet samalla istumalla hoitaa, johtuen luotonantajien viivyttelystä vastausten kanssa. Lopputulemma näytti kuitenkin ikävän uutisen, jonka mukaan velat eivät oleet 56 000e vaan 57 900e. Näin ollen isä joutuu olemaan pankkina 17 900e edestä.

Soittelin tästä Henrylle ja kyselin mistä tämä laskuvirhe johtuu, koska nousu on liian suuri ollakseen pelkkiä viivästyskorkoja. Henry kertoi yksinkertaisesti menneensä siinä sekaisin, kun sama laskutuspalvelu laskuttaa usean eri yhtiön toimeksiantoja. Näin ollen oli olemassa tällainen vajaan parin tonnin laina, jota ei ollut huomannut. Hän kertoi myös, että ne maksamattomat on arvioitu yläkanttiin, jolloin tuo summa tuosta hieman pienenee.

Kyselin fiiliksiä siitä, kun sai maksettua ne rasitteet ”kerralla pois”. Henry kertoi, että sitä mukaan kun oli saanut laskun toisensa jälkeen maksettua, oli riemu sielussa ottanut enemmän ja enemmän valtaa. Lopputulemana fiilis oli mahtava. Oli myös ollut pysäyttävä hetki, kun isä oli yllämainitusti heittänyt tuon pikakelauksella 40 000e vittuilematta kankkulan kaivoon- kommentin. Tämä oli ollut nuorelle miehelle parasta realismia.

Neuvoin Henryä pitämään saldokyselyt sähköpostissa tallessa niiden yhtiöiden osalta, jotka eivät ole vastanneet. Tämä siksi että, kun pääoma lopulta maksetaan ja sattuisikin tulemaan jälkiperintänä jotain viivästyskorkoa yms. niin vastuu katkeaa niiden osalta siihen kun Henry on niitä kysellyt. Luotonantajan viivästelystä ei asiakasta voi rankaissa viivästyskoron muodossa.

Henry istuu isänsä ja minun kanssa uudelleen alas kun on saanut loput tiedot. Kun näemme tarkan summan paljonko isän pitää muuttua rahaksi, teemme heidän kesken sopimuksen.

Lopuksi kysyin Henryltä, että pysyyhän tilillä olevat rahat tallessa siihen saakka, koska ne ovat tilillä jolle hänellä on kortti. Henry sanoi, että varmasti pysyvät. Hänellä oli seuraavana päivänä tulossa palkka sille tilille, jonne hänellä ei ollut pääsyä, joten sanoin Henrylle, että hae nyt se kuukauden käyttöraha 450e käteisenä ja siirretään loput rahat tuonne palkkatilille seuraavassa tapaamisessa, josta maksatte sitten loput velat pois.

Kerroin Henrylle, että pankkikortilla maksaminen lisää maksuhäiriömerkintöjä, koska ihmiset eivät näe rahaa. Jokainen jonka olen saanut luopumaan korttimaksamisesta, on pystynyt ylijäämää talouteensa tekemään. Kun Henry saa jatkossa 450e käyttötilille, se reilu 100e mikä jää kiinteiden kulujen jälkeen, hänen tulee nostaa käteiseksi. Näin hänellä tulee ne vähät rahat joilla hän on päättänyt pärjätä, riittämään helpommin.

Helpompaa on laittaa menot alittamaan tulot, kuin yrittää saada tulot ylittämään menot.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy