Siirry sisältöön

PITÄISKÖS PIKKUISEN MIETTIÄ?

Lainaa kannattaa nyt maksaa pois nopeasti? Nyt kannattaa ottaa lyhennysvapaata? Pörssikurssien nousulle ei näy loppua? Kurssien nousu on jo pelottavaa? Ristiriitaa ja ristiriitaa. Normaali iltapäivälehtien uutisointi jääkööt omassa ala-arvoisuudessaan tämän kirjoituksen ulkopuolelle ihan kokonaan! Nykyinen uutisointi on pitkälti ihmisten hyväksikäyttöä. Uutisoidaan omalle lukijaryhmälle tarkasti mutta suunnitellusti.

Olen useaan kertaan käynyt läpi kirjoituksissani sitä, ettei pidä kuunnella sitä joka saa palkkaa puheistaan, vaan sitä joka on jo asiat itse oikein tehnyt. Yleensä kirjoitusteni kohteena ovat olleet sijoitusneuvojat, eli suomeksi SIJOITUSMYYJÄT! Nyt oli uutinen kuinka 68-v nainen menetti epämääräisten myyntipuheiden perusteella tehdyssä sijoituspäätöksessä rahansa. Tästä ei jaksa enää kirjoittaa! Miten tämä saataisiin koko kansan ymmärrykseen, ettei siinä kun antaa omalta tililtä rahat toisen hoidettavaksi, ole kysymys asiakkaan pärjäämisestä, vaan varainhoitajan pärjäämisestä! Kun pankki sanoo, että nyt kun korot on matalat, kannattaa ottaa lyhennysvapaata ja vaikka matkustella, niin pohjalla on se, että pankki saa enemmän korkoeuroja perittyä asiakkaalta. Toiset taas sanoo, että nyt pitää pienemmällä kuukausikululla maksaa enemmän lainaa, että korkojen noustessa pääoma on pienempi. Kumpaa uskot?

Miksi me emme enää ollenkaan kyseenalaista kuulemaamme? Pankit neuvovat taloudessa ilmaiseksi? Juu-u. Kertovat että sun pitää säästää, mutta eivätpä osaa kertoa sitä, mistä omassa taloudessa se säästäminen onnistuu. Lisäksi oli pankki mikä tahansa, niin heidän sijoitustuote on maailman paras ja säästöt kannattaa sijoittaa sitten juuri siihen. Miksi? Koska siitä he saavat palkkansa! Eivät siitä, että oikeasti kertovat mikä on paras vaihtoehto ja mikä oikeasti on markkinoilla meininki.

Olin kuulemassa kun pankkivirkailija neuvoi viisinumeroisen sijoitussalkun omistavaa 18-v tytärtäni siinä, kuinka hänen PITÄÄ JÄTTÄÄ enemmän käyttörahaa itsellensä, että voi kulkea kahviloissa, festivaaleilla ja nauttia näin enemmän elämästä. Ei välttämättä juuri se neuvo mitä kannattaa kertoa tilanteessa, missä tytär on opetettu jo lapsesta saakka säästäväiseksi ja sijoittamaan säästönsä. Lisäksi kun vielä isä, joka on tytärtään opettanut, on paikalla tuon kauheuden kuulemassa. Pankkihan tuolla neuvolla pärjää, kun asiakas tarvitsee tulevaisuudessa enemmän LAINAA!

Olen kirjoittanut kiinteisökuplan riskistä ja pörssikuplan riskistä aiemmissa kirjoituksissa. Alalla suurta tiliä omissa sijoituksissaan tehneet ihmiset ovat kanssani samaa mieltä. Tuotteita myyvät tahot ovat tietenkin sitä mieltä, ettei ole mitään syytä pelätä. Kumpaa kuuntelet? Kysy siltä pankin Almalta tai kiinteistövälittäjältä kuinka iso kiinteistösalkku/ osakesalkku heillä on? Tai kysy Almalta lainaa hänen tarjoamansa sijoitusmuodon ostamiseen! Ei muuten tule! Voikohan se sijoitus silloin olla todella hyvä? Mä voin olla tuomiopäivän Tommi, kun kaikella varoittelen, tai sitten en. Oikeasti olen sitä mieltä, että riskejä pitää ottaa paljon, mutta milloin on toinen juttu. Nyt en ota riskejä vaan varaudun pahimpaan.

Osake ja kiinteistösijoittaminen eivät tällä hetkellä ole ainoat kuplan riskit. Meillä on taloudessa todella iso pommi nurkan takana. Viikko, kaks, kuukausi vai 5 vuotta? En osaa sanoa. Keskuspankit tietävät totuuden, mutta eivät sitä kerro. Heidän tehtävä on pitää pyörät pyörimässä ja kansa rauhallisena. Muutos on varautumattomalle kauhea, mutta varautuneelle mahtava tilintekohetki.

Koulutuksessamme opit nämäkin tunnusmerkit miksi olen tänä päivänä tuomiopäivän Tommi. Kerron ensimmäisenä kuinka varaudut nyt aikamme suurimpaan talouden muutokseen ja kuinka teet sillä tilin/ minimoit tappiosi? Miksi minä en silti tänä päivänä maksa lainojani vähemmäksi, vaikka arvostamani tahot niin kehoittavat toimimaan? Tapauksesta riippuen itsekin voin suosittaa silti maksamaan. Matkustelenko lyhennysvapaani, vai mitä niillä teen ja miksi? Kaikki selviää sinulle koulutuksessamme.

Ugh, olen puhunut!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy – 044 260 89 19