Siirry sisältöön

PIDÄ HYVÄ IHMINEN NYT HUOLI ITSESTÄSI

Viikolla oli uutinen lehdessä asuntojen hintojen tulevasta romahtamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että omasta kodista ei tulevaisuudessa saa omiansa pois. Tätä hintojen laskua ennakoin tulevaksi jo 2,5 vuotta sitten ja aloin myydä omia sijoitusasuntojani pois. Mielestäni on parempi kotiuttaa silloin kun sijoitus alkaa lähestymään huippuhintaa, kuin odottaa romahdusta lainarahan kanssa. Tuolloin paljastin näkemykseni kaikille ilmaiseksi blogissani.

Kemin asuntomarkkinoiden tilanteesta juttelin viikko sitten Rovaniemiläisten yrittäjien kanssa. He kummastelivat mun intoa tyhjentää kiinteistösalkkua nyt, kun Kemissä asuntojen kysyntä kasvaa tulevan tehdaslaajennuksen vuoksi ja hinnat nousevat. Kerroin, ettei asuntojen hinnat Kemissä nouse. Huoneistojen hinnat laskevat yhä, mutta huonoimmista asunnoista pääsee nyt jollakin hinnalla eroon. Näin ollen niitä ei tarvitse eroon päästäkseen antaa ilmaiseksi pois kuten golf osakkeita, jota lehtiuutinen käytti esimerkkinä. Esitin myös ennustukseni siitä, että muutaman vuoden päästä kun rakennusvaiheen vuokralaiset poistuvat Kemin vuokramarkkinoilta, Kemin asuntomarkkinat kokevat romahduksen.

Samassa tilaisuudessa kerroin mielipiteeni asuntomarkkinoiden valtakunnallisesta hintakehityksestä, jossa luonnollisesti kysyntä nostaa hintoja ja kysyntää kasvattaa globaali keskuspankkien keinotekoinen, löyhä ja vastuuton rahapolitiikka. Tämä taas tulee aikaan saamaan kuplan valuutoissa.

Huhtikuussa 2017 kirjoitin blogin, jossa varoitin osakemarkkinoiden romahtamisesta ja kehoitin myymään kaikki, jossa ideana oli vaihtaa sijoituskohde poistuen osake- ja kiinteistömarkkinoilta. Osakemarkkinat eivät ole vieläkään rojahtaneet, nehän rojahtavatkin vasta tuossa valuuttakriisissä. Osakkeet nousivat kirjoitukseni jälkeen yleisindeksillä mitattuna loppuvuoden aikana n.10% ja kiitos tuon ja seuraavan kevään nousun, yleisindeksi on yhä 3% korkeammalla kuin mitä se oli keväällä 2017. Ei kauhean mairitteleva tulos 2,5 vuoden aikana, kun ottaa vielä huomioon mikä on euron arvo suhteessa dollariin ja paljonko se oli 2,5 vuotta sitten.

Näitä mainittuja varoituksia sivusin myös Tammikuussa 2018 jossa kerroin myös Bitcoinin saavuttaneen kuplan tunnuspiirteet.

Tästä parissa kuukaudessa sen arvosta suli 50% ja vuoden loppuun mennessä huipusta oli sulanut 75%. Bitcoin on tällä hetkellä jälleen lähellä uutta ennätyslukemaa euroissa mitattuna, mutta tässä näkyy myös euron ja dollarin välinen arvon muutos, toisin kuin osakemarkkinoilla. Myöskään mitään tavallisia kuplan tunnusmerkistöjä ei ole näkyvillä, joten pääsemme todistamaan sen, että romahdusten jälkeen rikotaan uusia ennätyksiä ennen seuraavaa romahdusta. Tähän en osaa kuitenkaan vahvaa näkemystä antaa, koska kuten vanhassa kirjoituksessani kerroin, ei tuo sijoitusmuoto ole minua varten.

Jokainen joka on käyttänyt aikaansa taloushistorian opiskelemiseen sekä sen tapahtumien analysoimiseen, analysoinut markkinakäyttäytymistä, sekä etsinyt siitä lainalaisuuksia, tietävät, että kaikki yllä kirjoittamani on koettu kymmeniä kertoja aiemminkin. Samanlainen toiminta johtaa samanlaiseen lopputulokseen uudelleen ja uudelleen. Tällä hetkellä elävän ihmisen on tätä vaikea ymmärtää, koska hän ei ole tätä jatkumoa ollut todistamassa omin silmin, suuresta valuuttakriisistä nyt puhumattakaan.

Mitä kuuluu niille, jotka ovat myyneet osakkeet ja pistäneet kiinteistöt myyntiin keväällä 2017, nyt tätä kirjoittaessa syksyllä 2019? En tiedä kertoa kuin asiakkaistani, joille olen kertonut millaisia johdannaisia käyttäen he pystyvät ”lyömään vetoa” nykyistä valuuttajärjestelmää vastaan. Näiden johdannaisten arvonnousu on ollut 2,5 vuoden aikana liki 50%. Kyllä me sittenkin myimme kaikki osakkeemme oikeaan aikaan, vaikka ne vielä vuoden nousivatkin. Parempi lähellä huippua kuin huipun jälkeen siis pätee.

Kirjoituksen tarkoitus ei ole patsastella sillä, että olen ollut oikeassa. Ikävissä asioissa on ikävää olla oikeassa, koska silloin suuri joukko ihmisiä häviää jotain. Oikeassa olemisessa näkemys tulee vaan kertoa etukäteen, ettei syyllisty typerään jälkiviisasteluun ja voidaan oikeasti nähdä kuka ennakoi ja kuka väittää ennakoineensa. Nyt olen ollut oikeassa ja se siitä. Kirjoituksen tarkoitus on yhä ilmaiseksi kertoa, että ennakkoon toimivat tulevat tekemään tilin ja ne jotka eivät toimi, maksavat tuon tilin. Jokaisen oma päätös miten taloutensa ja yrityksensä hoitaa.

Entä strategia tämän jälkeen? Kun pohja saavutetaan markkinoilla, on sitä vastaan sijoittaneiden sijoitukset saavuttaneet huipun. Tällöin kotiutetaan voitot ja ostetaan pää märkänä valtavasta ale-laarista osakkeita ja vuokrahuoneistoja. Seurataan sivussa edelleen markkinakäyttäytymistä, että nähdään ennakkoon tilanne, jossa tulee vaihtaa taas venettä.

Jos (ja kun) olen oikeassa tulevassa suuressa muutoksessa, kuka häviää eniten? Ne joiden sijoitukset ovat kiinni valuutassa, jolla ei ole reali-, vaan ainoastaan keinotekoista arvoa, eli säästäjät. Kuten viime viikolla julkaisemani Kauppalehden analyysi vähintäänkin hienosti vihjaisi, me emme maksa rahalla, vaan käytämme maksutapahtuman välineenä VALUUTTAA ja tällä ei ole realiarvoa.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy