Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – VITTUILLAANKO TÄÄLLÄ?

Näin koitti päivä jolloin aloimme avaamaan Wirtasten perheen taloudellista tilannetta. Oletus itsellä oli heidän ”julkisesta habituksesta” sellainen, että tulot ovat melko maltilliset. Pihassa ei seiso nykyisen tavan mukaan uusia autoja ja asuminenkin on melko vaatimattoman oloista vuokralla asumista.

Nykyään valtaväestön ongelma on se, että tulojen kasvaessa menot kasvavat sivussa vielä enemmän. Tämä siksi, että heti lasketaan kuinka suurta lainaa voidaan maksaa ja naapurillekin pitää näyttää uusi status. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen jonkun kanssa jutellut jostain heidän elämän muutoksesta ja kommentti on ollut ”no palkankorotuksen turvin vaihdettiin uudempaan/ matkustellaan hieman enemmän”. Bruttona 200e palkankorotus kuussa aikaan saa 250e suuremmat lainanlyhennykset nettona, niin eikös siinä yli 100e kuulle. 200e ei ole tilillä ennen veroja ja jos veroprosentti on vaikka 25%, niin tilille tulee 150e. Ei muuten tule, koska työntekijäkin maksaa eläkemaksua bruttopalkastaan, joka tuossa esimerkissä on noin 15e. ”Sain 200e palkankorotuksen” on siis vaarallinen ajatus. Ylläolevalla esimerkillä palkankorotus nettona onkin 135e.

Laskuvirheen huomattuaan auton voi aina myydä ja sillä on joku jälleenmyyntiarvo tuolloinkin, mutta ne jotka matkustelee matkatoimiston lainalla/ velkarahalla, niin mitäs ne myy virheen huomattuaan? Valokuvatko? Muistot? Rusketuksen? Vai pahimmassa tapauksessa tuliterän sukupuolitaudin?

Lähti hieman lapasesta esimerkki, but point taken? Takaisin Wirtasiin: ”Ihan ekana mun pitää tietää paljon te tienaatte NETTONA kuukaudessa? Bruttotulot kiinnostaa kuten postilaatikollinen lämmintä paskaa, sillä se ei ole teidän tulo, vaan isolta osin valtion tulo johtuen verosta” (Kuten yllä jo viittasin, ihmiset ilmoittavat AINA tulonsa bruttona ja tämä on ehkä syy siihen, miksi lasketaan väärin paljonko pystytään tuhlaamaan. 100k ”tienaava” ihminen ei tienaa kuin reilun 40K johtuen 50% verosta ja työeläkemaksusta. Eikö pitäisi muistaa ilmoittaa koko summa paljonko työnantaja maksaa palkan yhteydessä sosiaali ja eläkekuluja, sekä paljonko tulee kustannuksia lomista, sairaspoissaoloista ja lomarahoista, eli n.1,8x palkan verran. Olis 100K  bruttona tienaavalla komeeta sanoa, että mun työnantajalle meikä maksaa 180 000e, eli yli miljoona mummon markkaa…)

Isä Wirtanen kysyi, että paljonko ylipäätänsä pitäisi tienata kuussa, että tällainen paletti pidetään koossa? Vastasin rehellisesti, että välttämättä mikään raha maailmassa ei siihen riitä. Kysymys on rahankäsittelytyylistä. Jollekin ei riitä mikään ja joku hoitaa homman tonnilla. Kun mulle näytettiin paljonko tulee molempien palkoista nettona tilille, niin veti aika hiljaiseksi. Piti uudelleen laskea luvut yhteen ja kyllä, liki 3500e nettona kuussa, joten vastaus oli että: ”ei kai täällä vittuileen alettu? Mihin helevettiin teidän rahat menee? Kyllä ei tolla summalla ulosotossa laskuja saa olla, varsinkin kun ei ole näitä kalliita autoja yms pihassa! Nyt oikeesti aletaan töihin. Olen täysin varma, että tämä on äärettömän helppo pesti teitä auttaa!”

Wirtaset avasivat laskujaan pyöristettynä: Vuokra 500e/kk, vesi 150e/kk, sähkö 300e/kk (sähkölämmitteinen koti), ruokakauppa n.1000e/ kk jne. Pienen sanallisen ihmettelyn jälkeen rauhoituin ja aloitin puuttumisen. Kävimme läpi juttuja, kuinka takan lämmittämisestä otetaan täysi hyöty sähkön säästössä irti. Kuinka jokainen lämpimän veden laskeminen nostaa myös sähkölaskua. (kastele keittiöluutu lämpimällä vedellä ja boileri käynnistyy. Kaupanpäälle lisäät bakteeeja luutuun :-). Kuinka sillä, että vain yksi ihminen käy kaupassa ja vain kerran viikossa saadaan säästöjä aikaan, sekä muistutuksena kuinka yhdellä auton starttauksella pitää samalla hoitaa usea eri asia, eli vie mennessä, tee ollessa ja tuo tullessa. ”Kauppaan ette enää ikinä lähde, vaan käytte kaupassa kun tulette töistä!”

Ruokakauppaan saa valtavat rahat menemään mikäli et ostoksiisi kiinnitä huomiota. Mikäli aina vaadit hieman parempaa ja helpompaa, niin taivas on rajana paljonko kauppalaskusi on. Uusi upea innovaatio, käyttövalmiit kasvikset for example. Tässä voi terveisinä kertoa tarinan ystävästäni, jonka kanssa kävin reilu vuosi sitten mökkireissullamme saunassa keskustelua heidän raha-asioista ja laskin hänelle, kuinka paljon heidän perheessä Salaneuvos merkkisen siivutetun juuston syönti maksaa 2300e vuodessa enemmän, kuin paljonko maksaisi edullisten kilon könttijuustojen juustohöylällä viipaloini. Se on poijaat noin 200e kuussa menetettyä rahaa paremman maun vuoksi. Isot säästöt syntyy todella pienistä asioista. Hän vastasi mulle, että ei ne ole niin hyviä, jjohon vastasin että nauti sinä salaa neuvoksestasi niin minä nautin tulevaisuudestani, sillä kaikki tuollaseen käytetty raha lisää todennäköisyyttäsi kuolla köyhänä. Rahasi ei riitä tuollaisiin mukavuuksiin. Mutta muutamalla vastaavalla esimerkillä heidänkin talous on nykyään ylijäämäinen ja tase vahvistuu.

Vertailun vuoksi kerroin Wirtasille omia kulujani, jossa 250m2 sähkölämmitteisen talon ka. sähkölasku on 130e ja heidän talo n. 125m2 ja lasku siinä ka. 300e niin taidan tietää miten takan lämmittämisellä otetaan täysi hyöty irti sähkölaskusta? Veteenkin meillä menee puolet vähemmän ja heillä tähän oli syyllinen lukioikäinen tytär, joka kertoo MENEVÄNSÄ suihkuun ja viettää siellä liki puoli tuntia. Palan halusta päästä tälle tytölle opettamaan lisää rahankäsittelytaitoja ja kertomaan, että suihkussa KÄYDÄÄN. Tämä on myös iso syy suureen sähkölaskuun, kun lämminvesiboileri huutaa pitkään. Tällaisen suhdeluvun olen lukenut, että 15min suihkussa kuluttaa enemmän sähköä kuin 2h saunominen. Että sillälailla. Ruokakauppaankin meillä menee puolet vähemmän, kun siellä käydään kerran viikossa ja vain yksi ihminen sen tekee suunnitellun kauppalapun kera.

Näin rakensin Wirtasten budjetin siten, että ”pudotin” heidän tulot 2000e tasoon, eli sillä on pärjättävä. Heillä tulotaso oli vaihteleva, joten budjetoitiin tuloiksi keskimäärin 3000e kuussa, josta ensin tehdyllä ylijäämällä eli tonnilla maksetaan velkoja vähemmäksi. Jäljelle jäävä 2000e jaoteltiin siten, että vuokra 500e, ruokakauppa 500e, sähkö 150e ja vesi 100e. Jäljelle jää vielä 750e jolla maksetaan kaikki muut kulut sitä mukaa kun tarvetta ilmenee. Varmuuden vuoksi kerroin, ettei tarvi pää märkänä viimeisiä lantteja ennen uutta tiliä olla tuhlaamassa, sillä kulubudjetti on alittamista varten ja tästäkin saa jäädä lisää rahaa taseeseen.

Wirtaset pakotettiin myös nostamaan rahaa automaatista ja maksamaan käteisellä kortin sijaan. Kun sulla on 20e seteli mukana ja korttia ei ole, et voi elää yli varojesi. Kortin kanssa näin ei ole, luottokortista nyt puhumattakaan. Mietippä kommenttia ”maksoin Visalla.” Kuin sillä voi maksaa? Ei mitenkään. Se on ainoa tyyli hakea kamat kaupasta kotiin ilman rahaa niin, ettei tarvi saada naispuoleiselta vartijalta aulassa julkisesti turpaan.

Visalla ei voi maksaa! Visa lähettää LASKUN maksettavaksi.

ILMAINEN VINKKI: Testaa tätä. Jätä pankkikortti kotiin (lämmitä sillä luottokortilla takka), pidä pieni rahamäärä varalta mukana, otat kauppaan vaikka vain satasen mukaan (kerran viikossa) lähtiessäsi ja huomaat kuinka paljon vähemmällä kuukaudessa tulet toimeen.

Ensi viikolla pe klo 18.30 perehdytään Wirtasille tekemääni tavoitteeseen tässä onnistua ja miten asiaa aletaan konkreettisesti järjestellä.

Sitä odotellessani, toivotan sydämmestäni mahtavaa viikon viimeistä perjantaita!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy