Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – VITTU MÄÄ SOITAN MARKOLLE!

Näin vihaiseen sävyyn oli paikallinen yrittäjä kaupan pihassa morsiammelleni todennut. Hän oli väsynyt huonoon rekrytointiin, jonka kanssa oli joutunut vuosia tappelemaan ja sanonut, että meinasin jo soittaa Markolle ja kysyä neuvoa miten tuosta pääsee eroon. Päivän blogi on yrittäjien toiveista vinkin antamista myös yrityselämään. Samalla tässä saa yksityinen työssä kävijä myös mietittävää.

Olen erittäin ammattiliitto vastainen ihminen. Syy ei ole se, että en saa vapaasti riistää työntekijöitäni, vaan se, että liitot ovat yrittäjävastaisia. Heidän pitää ymmärtää se, että ilman yrittäjiä ei olisi työpaikkoja piste. Avaan joskus tuon liittojen suuren kusetuksen palkankorotusten takaa ja kuten olen kertonut, palkankorotus ei ratkaise mitään. Toisella kerralla sitten…

Mutta niin kauan kun on yrittäjiä, jotka eivät ymmärrä, että työntekijä on heidän suurin sijoitus ja eivät kohtele heitä oikein, liittoja tarvitaan. Usko huviksesi, olen antanut työlaista neuvoja myös yksityisyrittäjillä työskenteleville. Miksi? Koska kaikkien pitää toimia oikein. Myös työnantajien.

Tämän johdannossa mainitun yrittäjän ongelma on siis työntekijä, jolla on omasta mielestään vain oikeuksia. Oikeus olla monta viikkoa vuodessa”saikulla”. Oikeus päättää koska on lomalla. Oikeus päättää pitääkö tehdä iltavuoroja. Oikeus päättää vapaapäivänsä yms. Itse rakennettuja oikeuksia ja jos hän ei saa tahtoaan läpi, hän hakee sairaslomaa.

Sanonta jos haluu saada on pakko antaa, on hyvä sanonta. Tämä tulee kaikkien muistaa. Se on vaan väärin ymmärretty, koska sillä Äijät puhuu seksistä. Olen tätä noloutta naureskellut sanaleikeillä ”jos haluu saada tippurin, on pakko antaa, muuten sitä ei saa.” Tai ”jos haluu saada avioeron, niin pitää antaa vieraalle”. ”Akka lähtee panemalla, eikä juomalla. Jos alat hänen kaverina juomaan, niin innostuuhan se kun hänen ei tarvitse enää yksin ryypätä.

Tuo sanonta on lyhykäisyydessään anna niin saat. Toimi muita kohtaan fiksusti, niin muut toimivat sinua kohtaan fiksusti. Näytä työelämässä ylivoimainen osaamisesi ja pyydä sen jälkeen palkankorotusta. Melko varmasti se tulee, paitsi idiooteilta yrittäjiltä. Silloin vaihdat työpaikkaa. Hän ei ole sinua ansainnut. Vingu työhaastattelussa, että sinun pitää saada suurempaa palkkaa ilman, että osaamisestasi on tietoa palkanmaksajalla. Tällöin et saa töitä. Anna niin saat.

Esimerkki yrittäjämme työntekijä ei anna mitään. Hän on vain vailla. Yrittäjät sanovat aina, että: ”vittu kun näistä ei pääse eroon, koska tulee niin kalliiksi irtisanoa. Se on muuten täydellistä paska puhetta! Huonon työntekijän talossa pitäminen tulee kalliiksi, ei hänestä eroon pääseminen.

Esimerkki yrittäjämme tulisikin nyt tehdä SIJOITUS laittoman irtisanomisen muodossa! Laki sanoo, että minimikorvaus tuosta on 3kk palkka ja maksimi 24kk palkka. Oikeus määrittelee oikean summan siitä, kauanko irtisanottu on ollut työtön. Aina sanon yrittäjille, että tuo on törkeän hyvä laki. Siinä pystyy laskemaan missä ajassa laiton irtisanominen tuottaa rahat takaisin.

Otetaanpa erään asiakkaamme tapaus esimerkiksi. Siellä päävastuussa oleva työntekijä sai 5000e palkkaa kuussa ja tuloslaskelma näytti tasaisesti 15 000e tappiota per kuukausi. Eli oman palkan lisäksi hän sai aikaiseksi 10 000e tappiota liiketoiminnassa. Teimme selväksi, että tuosta henkilöstä tulee päästä eroon nyt ja heti. Muuten firman kassa loppuu parissa vuodessa ja kymmeniä työntekijöitä kaatuu sivussa.

Jos tuo sanottaisiin laittomasti irti, pitäisi laskelma tehdä faktojen perusteella, eli maksimissaan 24kk hänelle pitää korvata. 24*5 000e= 120 000e. Tilalle hommattiin samalla palkalla uusi työmies joka sai heti tuloksen nollille, oma palkkansa mukaan laskettuna. Näin tämä uusi työntekijä on tehnyt palkkansa päälle 10 000e kuussa työnantajalleen ja tappion tekeminen on katkaistu. Tulos palkan jälkeennyt siis nollilla,  kun se aiemmalla oli 15 000e miinuksella.

Nyt tulos on siis 15 000e parempi, kuin mitä se oli entisen työntekijän aikaan. Jos sille entiselle olisi pitänyt maksaa korvauksena laittomasta irtisanomisesta 120 000e, niin jakolaskulla 120/15 selviää, että jo kahdeksassa kuukaudessa tämä raha olisi säästetty takaisin. Loppuelämä tuottaisi sitten jo sijoitukselle tasaisesti voittoa säästetyn 15 000e verran kuukaudessa! 24kk aikana olisi sitten jo säästynyt 360 000 ja tuo jaettuna 120 000e korvauksella antaa tuottoprosentiksi 300% korvauksen keston aikana. Ei paskempi tuotto noin niinkuin heti alkuun asiakkaalle prosenteissa, euroista nyt puhumattakaan.

Asiakkaamme tapauksessa työntekijän touhut olivat niin tuottamuksellisia virheitä, ettei häntä tarvinnut laittomasti irtisanoa. Virheet olivat jo työsopimuksen purkuperuste ja näin ongelma korjattiin ilmaiseksi ja yhdessä päivässä ilman irtisanomisaikaa.

Johdannossa seikkailevan yrittäjän täytyy nyt päästä tuosta työntekijästä eroon hinnalla millä hyvänsä. Jos keikka tulisi meille hoidettavaksi, istuisin saman pöydän ääreen tuon työntekijän kanssa ja kysyisin: ”paljonko maksaa, että sanot itsesi irti? Kirjoitamme paperin sulle niin, että sinut on irtisanottu ja saat hyvän työtodistuksen mukaan”. Sitten neuvoteltaisiin hinnasta ja työntekijä tulisi kyllä ymmärtämään, että ”viikatemies” istuu jo pöydässä, joten pelasta mitä pelastettavissa on. Älä ala riitelemään 24kk palkasta, koska se tarkoittaisi lappua, jossa hänet on irtisanottu, sekä todenmukaista tarinaa työtodistuksessa. Se tarkoittaisi ehkä myös käräjiä. Jos hän työllistyisi 6kk päästä, niin maksaisimme mielummin käräjien kautta sen mitä oikeasti kuuluisi, kuin 24kk valmiiksi etukäteen.

Kun ihminen hakee uutta työpaikkaa ja käy ilmi, että hänet on irtisanottu jostain, ei taida löytyä palkkaajaa joka ajattelee, että sillä on varmaan ollu mulkku työnantaja? Tuollaista merkintää ei pidä työntekijän träkkiinsä ottaa. Se on ikäänkuin ilmainen mutta kallis bussilippu syrjäytymisen satamaan pitkäaikaistyöttömyydestä nauttimaan. YT neuvotteluiden tuoma irtisanominen on sitten toinen juttu, kuin saada oikeat potkut. Usein yrittäjät kyselevät entisiltä työnantajilta millainen tämä hakija on ja usko tai älä, he uskovat helpommin toista yrittäjää, kuin hänen entistä työntekijää.

Tällaisissa ikävissä irtisanoutumisneuvotteluissa sopimussumma päätyy yleensä 3-10kk palkan välimaastoon, joten diili olisi edullinen molemmille. Vaikka tämä esimerkki yrittäjämme työntekijä palkkansa tuottaisikin, voidaan häntä silti pitää tappiollisena työntekijänä. Tämä siksi, että hän saa aikaan ikävän työilmapiirin. Tällöin muut eivät saa itsestään irti sitä, minkä saisivat hyvässä ilmapiirissä.

Laskisin, että jos tuon työntekijän palkka on 2000e, niin tonnilla tulee ”tappiota” tuosta syystä kuukaudessa. Eikä tämä vielä sisällä turhien sairaslomien kustannuksia. Jos pitäisi maksaa vaikka 6kk palkka laittomasta irtisanomisesta, eli yht 12 000e, niin tuo jaettuna arvioidulla tonnin tappiolla, säästyisi 6kk palkka vuodessa takaisin. Sijoituksen tuottoprosentti olisi näin ollen 6/12=50%. Mahtava tuottoprosentti ja 12 000e tulevaisuudessa säästyisi joka vuosi lisää. En viitti edes esimerkkinä tähän laskea, paljonko on tuottoprosentti vaikka 20-vuoden aikana.

Tämä kuulostaa työntekijän korvaan karulta ja julmalta, mutta se ei sitä ole. Tällä kyseisellä työnantajalla on vastuullaan kuusi muutakin työntekijää, jotka perheineen tarvitsevat kuukausittain palkan jatkossakin. Siksi paskasta pitää päästä eroon, että hyvät eivät syyttöminä kärsisi. Ihmiset tarvitsevat työtä palkan vuoksi ja näin 6/7 ihmisestä olisi turvattu.

Jos sopiminen menisi hankalaksi, tiedän myös miten voidaan päästä liki ilmaiseksi eroon tällasesta ihmisestä, käyttämällä hyväksi hänen ahneutta ja ajattelemattomuutta. Eikä tämä ihminen ehtisi tässä tapauksessa edes tajuta mitä tapahtui. Tätä en tässä luonnollisesti tässä paljasta. On se niin nokkela menetelmä.

Useissa työpaikoissa työntekijöille annetaan enemmän kuin mitä lain mukaan kuuluu antaa. Tässä työnantaja huolehtii sijoituksestaan.

Meillä esimerkiksi työntekijät saavat valita työvuoronsa keskenään ja kaikki ovat TES:iä paremmin palkattuja. Mökki tunturissa on myös käytettävissä yms. Ovat muuten sopineet työvuorot siten, että ovat 23 viikkoa vuodesta töissä ja lomilla ja vapailla 29 viikkoa vuodesta. Palkka tulee silti tasaisesti joka kuukausi. Vapaa viikoilla voivat vaikka tehdä toista työtä jos haluavat, tai näkevät sen tarpeelliseksi.

Tästä just eräs paikallisessa ravintolassa työskentelevä Ville kyseli menneellä viikolla, että miten sun työntekijällä voi olla 5pv vapaata ennen kolmen viikon lomaa ja 5pv vapaata loman jälkeen? Kun hänelle selitin toiminnan, hän vastasi silmät kirkkaana haluavansa kans meille töihin. Kukapa ei…?

Tuttavani järjestää työntekijöilleen pikkujoulut keskieuroopan kaupunkilomilla. Pekkaspäivien leikkausta hän ei ottanut käytäntöön ja työntekijät pitävät lyhennettyjä ruokatunteja, joiden ansiosta toisinaan perjantaina paja on kiinni ja tulee kolmen päivän viikonloppuvapaa yms. Paikallinen sopiminen on perseestä? Silti hänellä oli yksi mies töissä jolle ei passaa mikään ja kaikesta huolimatta kaikki on päin vittua. Pitäis olla vielä sitä ja tuotakin ja työkaverit eivät saaneet kaverille järkeä päähän.

Tuttavani kysyi mitä tekisin tässä tapauksessa ja sanoin, että ”pakko kai se on sitten tessin mukaan mennä”. Tuttavani alkoi kiljua, kuinka heillä on jo muutenkin kaikki tessiä paremmin, johon vastasin lakoonisesti, että: ”kun ei kerta kelpaa, niin sitten mennään tessin mukaan”. Tuttavani sanoi, ettei hän uskalla ottaa ylimääräisiä etuja pois yhdeltä, kun siitä saa sitten liiton niskaan kun muilla edut pysyvät. Kysyin, että ”mistähän ne sua sitten oikein syyttäv’t, kun et tessiä riko?” Kaveri repes nauramaan, että eipä todellakaan mistään! Nyt siellä yks pitää pitkät ruokatunnit ja on perjantaisin pomon kanssa töissä kun muut ovat vapaalla. Kilpailukykysopimuksen mukaiset työajan pidennyksetkin hän sai ikäänkuin kaupan päälle…

Jos tämä työntekijä olisikin jatkossa sitä mieltä, että entinen sopimus olikin parempi kuin nykyinen tessin mukainen soppari ja alkaisikin arvostamaan työnantajan anteliaisuutta, ei mikään laki estäisi hänelle etuja palautettavan. Ne pitäisi silti ansaita, eli anna niin saat.

Mutta kun on yrittäjiä, joka oikeesti toimivat väärin työntekijöitään kohtaan, niin tämä saa aina minut raivon partaalle. Yleisin virhe työnantajalla on karsia kuluja väärästä paikasta, eli palkkakuluista. Näin he laittavat suuri palkkaisimpia pois laillisuuden rajamailla olevilla menetelmillä ja ottavat uusia ja edullisempia hemmoja tekemään samoja hommia. Mä en ymmärrä jos yrittäjä ei ymmärrä sitä, miksi jollain ihmisellä on alalla vuosia eri työpaikoissa toimiessaan palkka kivunnut esim. tasolle 5000e kun alan palkka on tessissä 2000e? Kysymys on ammattitaidosta ja sen tuomasta tuottavuudesta. Toiset vaan ovat parempia kuin toiset ja eikös yrittäjän kuulu itseään parempia töihin palkata? Muuten he joutuisivat kaiken tekemään itse, kun muista ei ole mihinkään…

Tehdäänpä matikka, mitä kaikki yrittäjätkään eivät ymmärrä. Tässäkään laskelmassa ei ole huomioitu tarkoituksella sosiaalikuluja. Työntekijän palkka on 5000e ja hän tekee tuottoa talolle 5010 euroa kuussa ennen palkkaansa. Yrittäjä päättää pudottaa palkkakuluja ja irtisanoo tuon kalliin työntekijän. Tilalle hän ottaa vasta alalle valmistuneen, jolle pitää maksaa 2000e kuussa. Tämä noviisi onnistuu tekemään tuottoa talolle 1999e ennen palkkaansa kuussa. Paljonko yrittäjä tässä tienasi? Vastaus on että menetti 11e kuussa! Toinen teki palkkansa päälle kympin ja toisella jäi euron alle palkkansa. Tekee Orkamaan Raimon laskuopin mukaan 11e.

Oikeammilla lukemilla tämä on kauheaa. 5000e kuussa tienaava todennäköisesti tekisi tuottoa 10 000e kuussa ja tämä noviisi 2000e palkkaansa vastaan ehkä 3000e. Tuloksessa palkkakulut ilman sosiaalikuluja ovat pudonneet 36 000e vuodessa ((5000-2000)*12)), mutta toinen teki talolle 5000e kuussa palkkansa päälle ja toinen tonnin, Näin ollen tulos on pudonnut 48 000 ((5000-1000)*12) ja vain tuloksella on yritystoiminnassa merkitystä. Ei kuluilla, ei liikevaihdolla, vaan vain ja ainoastaan tuloksella. Tässä se tulos raiskattiin.

Näitä yrittäjiä ei voi auttaa. On varsin mielenkiintoista seurata sivusta kauanko menee, että ovat bisneksensä tyhmyydellään tuhonneet. Ansionsa Mukaan vai miten se oli?

Nyt on tullut avattua vinkkikanava blogissa myös yrittäjille. Tuli myös aloitettua suurimmasta rahallisesta hommasta, eli työntekijään sijoittamisen merkityksestä. Mutta mitään ei voi saada, jos ei ole halukas antamaan muille. Väitti liitot mitä tahansa, niin valtaosa yrittäjistä antavat kyllä takaisin, kun itse saavat.

Eipä tartte minunkaan jokaista oluttani itse ostaa, kun tässä ilmaisia neuvoja heittelen 😉

Marko, Ansionsa Mukaan Oy