Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – ULOSOTOSSA!

Mahtava juttu, että Wirtaset ovat ottaneet itseään niskasta kiinni. Hieman myöhään, mutta silti riittävän ajoissa. Ovat ilmeisesti oivaltaneet, että jos velat ovat pitkään kasvaneet hitaasti mutta tasaisesti, ei tilanne siitä muutu mikäli itse ei asiaa halua korjata. Näin tämä menee. Wirtaset on tilanteeseen puuttuneet hieman liian myöhään, kun jotain on jo ulosoton rattaissa kasvamassa perintäkuluja ja korkoa uusille perintäkuluille. Siinä käy väistämättä niin, että kohta kulut korkoineen ylittää velkasumman. Riittävän aikaisin kuitenkin siksi, että summat ovat vielä pieniä. Heillä on ulosotossa paljon pieniä laskuja, joiden yhteissumma on reilu 10 000e. Lisäksi vuokria ja vuokran korotuksia on rästissä toinen mokoma. Vuokraisäntä on kuitenkin hyvä uskoinen ja ymmärtäväinen kaveri, jolle on voinut käydä ”viivästyskorkoja” tekemässä polttopuiden teolla yms. mökin hoitohommilla.

Nämä summat kuultuani olen täysin varma edelleen, että tämä projekti on helppo hoitaa, mikäli itse siihen sitoutuvat. Ilman sitä tämä projekti on mahdotonta hoitaa!

Eka tapaamisen jälkeen, kun en tiennyt tuloja, mutta veloista tiesin sen, että noin kymppi velkaa ulosottoon ja toinen vuokraisännälle, lähetin isä Wirtaselle tekstiviestin sanatarkasti näin: ”Vaikka en vielä teidän tuloja tiedä, mutta silti on jo uskomus, että 2v menee saada vuokrarästit ajan tasalle ja toinen mokoma ulosoton hoitamiseen. Sen jälkeen vielä reilu 20-v eläkeikään ja veloista vapautuneet rahat töihin ja eläkeiässä on puolen miljoonan sijoitusvarallisuus. Nämä minimissään. Uskoisin että tämä muuttuu teillä intohimoksi ja velat poistuu kolmessa vuodessa ja sitten jää enemmän rahaa sijoituksiin vuoden verran pidemmäksi ajaksi ja näin ollen sijoitusvarallisuus olisikin 800 000e.”

Kun toisen tapaamisen jälkeen tiesin myös tulot, tein suunnitelman asioiden hoidolle ja sen pohjalta syntyneiden laskelmien jälkeen lähti uusi tekstiviesti sanatarkasti samaan osoitteeseen näin: ”Kaks vuotta velkoihin ja sen jälkeen nämä velkoihin menneet rahat kuukausittain töihin ja eläkkeelle 1,6 miljoonan sijoitusvarallisuuden kanssa. Uusi virallinen tavoite on siis alle 2-vuotta velkoihin ja kahden miljoonan sijoitusvarallisuus eläkkeellä! (erittäin rumasana) Siistiä, ihan älyttömän siistiä! Meikä on ihan innoissaan tästä mahdollisuudesta auttaa teitä isoon maaliin!”

Käskin isä Wirtasta soittamaan ulosottoon ja kertomaan, että on ottanut apuun talouskonsultin Ansionsa Mukaan Oy:stä ja varaamaan ajan sinne, jotta pääsen neuvottelemaan heidän puolestaan ulosotossa olevien velkojen hoidosta.

Eka kertaa olin itse tekemisissä voudin kanssa ja täytyy myöntää, että hieman jännitti millainen on tässä talossa vastaanotto. En ole maailman paras nöyristelemään vittuilujen edessä ja siksi ”jänskätti” poistetaanko meidät paikalta suurten vartijoiden kantamana, peukalot nippusiteissä selän takana. Tämä mies jonka nimeä en nyt valitettavasti muista, otti meidät iloisesti tervehtien vastaan. Pyysin lupaa pitää keskeytyksittä muutaman minuutin monologin ja luvalla aloitin kertomalla faktoja. ”Mahtava homma, että Wirtaset ovat ottaneet yhteyttä. He eivät ole syyllisiä tilanteeseen vaan he ovat uhreja! Rahankäsittelytaitoja kun ei opeteta koulussa vaan ne opitaan työkavereilta ja vanhemmilta, eli ylipäätänsä kuultuna ihmisiltä joiden kanssa on paljon tekemisissä”.

Koulusta olen aina kritisoinut sitä, että minäkin tiedän ettei kastemato ole lihansyöjä vaikka mato ei ole koskaan ollut mulle vaaraksi, eli en ole tietoa tarvinnut elämästäni selviämiseen. Jokaiselta madolta olen saanut ihan omin voimin hengen tähän asti helevettiin joko astumalla päälle, tai survomalla ongenkoukkuun, eli hukuttamalla ja syöttämällä särjelle joka taas on lihansyöjä. Jos ei ole niin ainakin madon ja kalansyöjä se on! Silti rahankäsittelytaidot joita ilman ei elämästä selviä, on pitänyt itse opetella. Eli koulumme keskittyy liikaa nippelitietoon ja näin tärkeää asiaa ei toistaiseksi opeteta. Mato esimerkki kuuluu yleissivistykseen, joten kysynkin miksi oman talouden hallinta ei ole niin välttämätöntä, että se olisi myös yleissivistystä?

Esittelin idean voudille miten Wirtaset huolehtivat jatkossa siitä, että heillä jää kolmesta tuhannesta tuhat euroa velkojen lyhennyksiin kuukausittain. Esitin myös, että katkaistaisiin vuodeksi ulosotto ja keskitytään enemmän maksamaan kasvolliselle velkojalle, eli vuokraisännälle ja näin pidetään hänetkin poissa ulosotosta ja varmistetaan se, että Wirtaset voivat jatkossakin lähteä rahaa voudille tienaamaan ihan kotoa käsin. Pyysin myös mahdollisuuksien rajoissa koron katkaisemista tältä ajalta. Tämän ensimmäisen vuoden jälkeen tämä tuhat euroa kuussa siirtyy vuokraisännältä voudille, kunnes sekin pajatso on tyhjä. Koron katkaisu ei ollut mahdollista. Lisäksi kerroin, että Wirtaset säästävät toiselle tilille kaiken muun kuin tämän 2000e kuukausittaista käyttörahaa ja tonni velkoihin, jonka kertymällä voivat myöhemmin aloittaa könttämaksulla ulosoton hoitamisen. Tähän tuli sitten yllättäen komea neuvo, että: ”minulle tämä sopii, mutta älkää pitäkö säästötiliä. Tämä siksi että jään kohta eläkkeelle ja muut eivät tästä menettelystä välttämättä sitten tiedä ja tulee kyselyitä tilillä makaavasta rahasta ja perintä agressiivisoituu. Maksakaa kaikella vaan kaikkea vähemmäksi”.

ULOSOTTOMIESKÖ ON HANKALA?! Kilin vitut! Upea äijä. Lisäksi sanoi: ”Jotta voin tätä hommaa hidastaa, niin maksakaa jotain… Vaikka 100e kuussa niin kaikki näkee, että hommaa hoidatte”. Teki jo mieli seksin mahdollisuutta tälle miehelle tarjota, mutta isä Wirtanen ei varmaankaan olisi näin häntä suostunut kiittämään…

Tästä tulikin mieleen, että mikä on se ongelman MYÖNTÄMISEN VAIKEUS? Tätä kysyin Wirtasiltakin ja vastaus oli, ettei se ole helppoa alkaa kertomaan rahahuolista. Varmasti totta. Mutta onko se nöyryyttävämpää puhua ajoissa, kuin avata sosiaalihuollon ovi/ olla tekemisissä ulosottoviraston kanssa luottotiedot menettäneenä? Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen yrittäjänä joutunut jollekin laskuttajalle soittamaan, että nyt painaa veromätkyt/ isot ostolaskut/ investointierät niin paljon yhtä aikaa päälle, ettei pysty lupaamaan eräpäivässä pysymistä. Arvaas monestiko tästä on loukkaannuttu? None! Joka kerta on tullut ymmärrystä ja joka kerta olen korot ja perintäkulut yms. tällä lailla säästänyt. Joka kerta myös kaikki ovat loppujen lopuksi rahansa saaneet.

Ulosotossa Wirtaset tekivät valtakirjan jossa minä olen heidän yhteyshenkilö. Kaikki voudin jutut menee jatkossa minun kautta. Huolehdin myös siitä, että kaikki pysyvät sopimuksessaan ja minä saan tiedon mikäli Wirtasilta ilmestyy uusia juttuja ulosottoon.

Nyt kun ulosotossa käynti on ohi, moni jäi varmaan ihmettelemään tuota kahden miljoonan sijoitusvarallisuutta? Tiedätkö mitä? Näin oli tarkoituskin. Ensi viikolla perehdytään Wirtasten omiin ajatuksiin tästä projektista. Sen jälkeen otan tällaisen matematiikkablogin, jossa käydään hieman läpi korkoa korolle ajattelua. Albert Einstein on tästä sanonut näin: ”Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Hän joka sen ymmärtää, sen ansaitsee ja hän joka sitä ei ymmärrä, hän sen maksaa”.

Kiitos ja lopuksi hieman blogin ulkopuolista neuvontaa joka tähän vaan on pakko liittää: Mikäli tätä blogia seuraa jotkut Wirtasten kaltaiset, ottakaa aina yhteyttä velkojiinne ennen kuin asia on oikeasti paha. Mikäli tilanne on jo ns. reisillä, niin ottakaa yhteyttä vaikka minuun! Se että vastaan puhelimeen ei maksa yhtään mitään. Soita vaikka nimettömänä ja kuulet positiivisen suhtautumisen olemattomaan ongelmaasi. Siitä että muutetaan elämäsi suunta täydellisesti, kannattaa jo maksaakin! Ne maksut kun tulee tulevaisuudessa säästöinä takaisin, eli apu onkin muuttunut ilmaiseksi ja sillä on vielä tienannutkin.

Velkaneuvoja ei ole oikea paikka ottaa yhteyttä, vaikka hyvää työtä tekevätkin. He neuvovat tilanteen korjaamista, mutta eivät opeta rahankäsittelytaitoja riittävässä määrin, jotta ongelma poistuisi varmasti. Kyllä me asiat balanssiin saadaan, mikäli olet halukas tilanteesi muuttamaan. Avun pyyntö ei minusta ole nöyryyttävää. Se ettei ongelmaa ole suostunut kohtaamaan on mielestäni eri asia.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy