Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – TOMMI JA TIINA ELÄVÄT NYT RUKOILLEN PAREMPAA.

 

Kovin surullisena käyn nyt läpi Wirtasen Tommin ja Tiinan tilannetta ja toivon, että tämä saa myös lukijan tuntemaan empatiaa. Pakko tunnustaa, että epatiakykyisenä tätä silmät märkänä kirjoitan.

***Artikkelia muokattu 27.2.2018. Alkuperäinen markkinoi nyt jo menetettyjä mahdollisuuksia. Nyt markkinoidaan uutta mahdollisuutta.

Pariskunnalla oli nuorena asiat reilassa. Tommi työskenteli satamassa ja Tiina tarjoilijana. Sittemmin ilmeisesti siksi, kun Tommin siskon mies teki tupakkalakon, alkoi AKT tukilakkoon ja pysäytti satamat ja kun satamat meni lakoon, Tommista tuli työtön. Tiina oli joutunut ottamaan lisätöitä ja tarjoili kaiket päivät, koska hän joutui perheen nyt yksin elättämään. Hän lohdutti hyvänä vaimona Tommia, että: ”keskitytään siihen mitä meillä on, koska meillä on toisemme ja rakkaus on elämässä tärkeää, ei niinkään raha”. Molemmat olivat sitä mieltä, että ovat puolimatkassa onnistumiseen, mutta loppupuolen onnistuminen vaati jo rukoilua. He valoivat toisiinsa uskoa, että: ”me onnistumme vannon sen, mutta nyt elämme silti rukoillen”.

Silti tosiasia oli se, että Tiina haaveili pakenemista paskasta arjesta ja kun hän itki hiljaa yksin heidän kohtaloaan jokaisena yönä, Tommi herätessään lohdutti kuiskaten: ”kultaseni, kaikki on hyvin… jonain päivänä”. Tommi myös muistutteli Tiinaa hänen kommentistaan, että: ”keskitytään siihen mitä meillä on, koska meillä on toisemme ja rakkaus on elämässä tärkeää”.

Mitä tähän voi enää tehdä? Mä olen ainakin sanaton ja murheellinen heidän puolestaan. Hekään eivät ole koulussa saaneet muunlaista talousoppia, kuin miten tienata oma palkka ja kun se ei riitä, hyvät neuvot olisivat tarpeen. Pahoin pelkään, että tarina saa sellaisen lopun, että jatkuvat riitelyt rahahuolista tuo Tommille mukanaan erektio-ongelman (miesten suurin tuon ongelman aiheuttaja on rahaongelmat) ja tappelut parisuhteessa lisääntyvät, kun Tommista ei ole mieheksi edes miehenä. Tämän jälkeen Tiina ihastuu toiseen mieheen jolla näyttää talous olevan kuosissa, eikä Tiina osaa katsoa kulissin taakse ja törmää vastaavaan paskaan. Tommi miettii mennäkö pimeisiin töihin, ettei tarvi maksaa veroja vai pitäiskö alkaa salakuljettamaan nuuskaa ja lonkeroa ja myydä sitä? Pankkiakaan ei enää kannata ryöstää, kun kalleinta mitä sieltä saa mukaan, on Alman merkkilaukku. Sekin paljastuu Turkin torin väärennökseksi. Almakin perkele piti yllä kulissia, vaikka pankissa työskenteli!

Mutta köyhän on pakko yrittää ja siksi näitä vaihtoehtoja Tommi puntaroi. Hän ei ymmärrä, että kommentti köyhästä tarkoittaa sitä, että köyhän on pakko yrittää muuttaa niitä tapoja, jotka ovat hänet johtaneet köyhyyteen. Näiden ongelmien tullessa julki, Tommi ja Tiina haluavat avioliittonsa pelastaa ja päättävät yhdessä mennä avioliittoneuvojalle. Täällä sitten opetetaan ymmärtämään toisiaan paremmin, eikä sieltäkään saa neuvoa ydinongelmaan, eli miten saadaan talous kuosiin. Tämä ei siis ratkaise heidän ydinongelmaa. Toivottavasti emme kuule Tommin vetäneen ranteitaan auki, tai hirttäneen itseään turhista munistaan pihakoivun latvaan, tai edes hyppäävän sillalta, sillä rahahuolet ovat itsemurhatilastojen kärkeä.

Yllämainitut asiat yhteenlaskettuna saavat liian usein karmaisevan päätöksen, jossa perheen isä teurastaa koko sakin ja itsensä. Sitten luetaan uutisista, että taustalla salasuhdetta ja rahahuolia. Tämäkin on valitettavasti todennäköistä, mutta onneksi todella epätodennäköistä. Yhteiskunta kyllä sitten reagoi ja mietitään miten voitaisiin tehdä ennalta ehkäisevää mielenterveystyötä, että vastaavaa ei enää tapahtuisi. Saanko vastata? Vitut mitenkään ette mielenterveystyöllä voi tällaisia ehkäistä, vaan ottamalla talousasiat opetussuunnitelmaan kouluihin. Sillä nämä pitkän päälle estetään.

Tarina on meille kaikille tuttu ja aina yhtä surullinen. Emme voi kuin toivoa heille hyvää. Tarina koskettaa- usko tai älä valtaosaa meidän keskiluokasta, jolla päällepäin on kaikki hyvin, mutta silti tämä tarina on fiktiivinen ja sen on mulle kertonut itse Jon Bon Jovi! Tarina on kappaleesta Living on a prayer, jossa Tommy ja Gina ovat tarinan päähenkilöt. Jos et kappaletta ole pullossa asuessasi koskaan kuullut, kuuntele tämä parempi ja surullisempi versio alla olevasta linkistä. Vaikka olisitkin jo sattumalta biisin jossain kuullut, kuuntele silti ja mieti yllä olevaa tarinaa biisin takaa. Itse harrastan nimenomaan akustisen kitaran soittoa ja tätä kappaletta on pääasiassa tullut esitettyä ballaadina, johtuen surullisesta tarinasta. Ballaadiversiolla Jone vaan ei olisi tehty miljardia dollaria, mutta silti. Jos olisin Olli Lindholm, akustisen kitaran ääni saisi ”esinahan vetäytymään” (vain elämää kommentti isomoottorisesta autosta) mutta kun en ole, saa tuo ääni vain askeleeni pysähtymään. Siksi tämä versio. Alkuperäinen on alkuperäinen, mutta tämä on parempi…

 

Nyt sitten surkuttelu helevettiin ja asiaan! Valitettavasti tämä esimerkki toistuu sukupolvelta toiselle, koska olemme koulun uhreja. Ole tarkkana mitä opiskelet. Jos opiskelet kokiksi, sinusta tulee kokki. Eikä siinä ole mitään pahaa, arvostan kaikkia ammattilaisia, myös kokkeja. Mutta jos et opiskele vaurastumista, sinusta ei tule varakasta ja piste.

Olen useista kirjoista lukenut taloudellisen riippumattomuuden portaista. Jossain niitä on 12, jossain 7 mutta typistettynä neljä riittää. Mitä näistä seuraavista opetetaan koulussa?

  1. Kyky tienata
  2. Kyky luoda palkasta ylijäämää
  3. Kykyä sijoittaa ylijäämä
  4. Kyky vivuttaa sijoitukset

Oikein. Kohta yksi meille opetetaan. Koulumme opettaa meitä ammattiin, josta saadaan palkkaa elämistä varten. Kohtaa kaksi sivutaan sivulauseessa, kohtaa kolme ja neljä ei opeteta. Nämä olisivat kuitenkin ne tärkeimmät, jotta pärjättäisiin vaikka palkka katoaisikin. Meille ei edes opeteta sitä, miten palkalla eletään, eli kohtaa kaksi. Meille opetetaan, että tulojen pitää ylittää menot. Tämä saa multa niskavillat pystyyn aina kun tätä ajattelen! Jos menot on suuremmat kuin tulot, niin ihminen ajattelee, että hän ei saa riittävästi palkkaa. Hänelle ei ole opetettu miten budjetoida menot palkkaa vastaavaksi. Ihmeellistä on koulun näkemys tarpeellisesta opetuksesta.

Viikolla tapasin oman pankkini konttorinjohtajan ja hän kertoi karua kieltä myös tästä koulun puutteellisuudesta. Vuosi vuodelta heidän asiakkaissa lisääntyy täydellinen ymmärtämättömyys raha-asioiden hoidosta. Tässä ei ole mitään hävettävää! Se ei ole lopun perin kyseisen ihmisen syy, vaan meidän koulutuksen puutteellisuuden syy! Kun ala-asteella mulla oli tekstiilityötä mukana opetuksessa, on hävettävää etten oppinut käyttämään ompelukonetta. Hieman kilpailuhenkisenä 9-v vanhana jässikkänä kun kuuntelin kuinka kovaa muiden koneet säklätti, löin pedaalilla lisää ”kaasua”, että mulla säklättää vielä lujempaa. Näin ollen tästä valmisteilla olleesta kauppakassista tuli saumoja täynnä oleva moppi.

Rahaongelmissa on sen jälkeen hävettävää, kun ongelma saa viimein ajattelemaan ja huomataan, että tässä käy huonosti ja ollaan pankkiin yhteydessä ja joudutaan pankista sanomaan että emme me voi enää auttaa. Ota yhteyttä velkaneuvojaan. Liian myöhään ollaan tilannetta korjaamassa ja uusi laina ei ongelmaa korjaa lopullisesti. Lopullisen korjauksen antaa taloustaitojen opettelu, eli neljä yllä mainittua kohtaa. Tämän vuoksi me järjestetään taloustaitokurssitusta personal treiner menetelmällä, että saadaan ihmiset kääntämään suunta/ parantamaan tilannettaan entisestään heti.

Kun vielä palataan Tommiin ja Tiinaan, on jännää, että heillä varmaan riittäisi rahaa muuten perseellään olevassa taloudessa palkata personal treiner kuntosalille laittamaan perse kesäkuntoon. Tärkeä homma ja myös pitkäkestoinen sijoitus, mikäli se perse sattuu olemaan työkalu. Onneksi valtaosalla se ei työkalu ole. Kannattaakohan ennemmin ottaa personal trainer oman talouden ja vaurastumisen eteen, jonka tulokset ovat näkyvissä vielä asiakkaan kuolemankin jälkeen, kuin pelkän kesäperseen eteen, jonka pysyvyyttä ei voi taata. Tämän talousvalmennuksen tuomin tuloksin on sitten järkevää sijoittaa ylijäämää ja lisääntyneitä tuloja enemmän myös itseensä.

Tommy and Gina tarina Bon Jovilla jatkuu muuten kappaleessa It’s my life, jota sitten ei saa akustisella ballaadiksi sotkea. Tämä siksi, kun tarinassa on aihetta juhlaan, niin meiningin pitää olla hyvä. Siinä Tommy and Gina ovat ottaneet jo opiksi ja menestyminen on otettu omiin käsiin. ”En vain aio olla naama maata vasten ja kuulet kovan huutoni kun huudan sen kovaan ääneen: tämä on mun elämä, en tule elämään ikuisesti. Aion elää kun olen elossa! Sydämmeni on kuin avoin valtatie ja kuten Frankkie sanoi, tein sen itse” jne. Toinen säkeistö on niille, ”jotka jäivät naama maahan makaamaan, Tommille ja Tiinalle jotka eivät koskaan antaneet periksi. Huominen on vaikeampi, älä tee virheitä, onnea ei ole vaan jokainen tekee oman läpimurtonsa itse” (vapaasti suomennettu)

Uudet taidot tulee tekemään huomisesta hankalamman… Aluksi. Menestyminen vaatii uhrauksia, mutta onko parempi taistella nyt enemmän, ettei myöhemmin tarvitse taistella, vai taistella läpi elämän kuten alun esimerkki oli?

 

Mikäs yllä Jonen on hymyillä kun on itse tehnyt tarinansa ryysyistä rikkauksiin. Olen nimittäin sitä mieltä, että näissä kahdessa kappaleessa Jovin Jouni kertoo ITSESTÄÄN!

Talouskurssimme starttaa pikapuolin. Tule mukaan uudelle matkalle. Lipunhinta tuottaa sinulle tämän jälkeen rahaa loppuelämäsi ajan. Jos olet jo miljoonien varallisuuden itse rakentanut ja omaat satojen tuhansien passiiviset vuositulot, älä tuhlaa rahaa lippuihin. En voi sinua auttaa. Mutta soita minulle ja kerro paljonko maksaa, että pääsen sinun oppiin. Tulen varmuudella, että opin enemmän!

Meillä on missio auttaa muita! Lähde mukaan, lupaan että matkasta tulee pitkä mutta antoisa, etkä koskaan tule päätöstä katumaan! Rikkaat ovat rikkaita, koska heillä on yksi taito joka muilta puuttuu. Muut ovat tämän yhden taidon päässä ja tätä taitoa ei näemmä aleta kouluissa ikinä opettamaan.

Veikkauksen sanoin: Elämä voi muuttua (lottoamalla) ja meidän sanoin: Elämä muuttuu kun sen eteen alkaa työskentelemään!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy