Siirry sisältöön

Oy Perhe Wirtanen Ab – Tietämättömyys lisää tuskaa

Miehessä nainen arvosti periaatteellisuuden tuomaa vastuullista asennetta elämään, sen mukanaan tuomaa rauhallisuutta ja halua huolehtia siitä, että muilla oli kaikki hyvin. Muutaman kuukauden seurustelun jälkeen he istuivat miehen mökin terassilla viinistä, kauniista kesäpäivästä ja toisistaan nauttien. Samalla puhuttiin vaihtoehdosta, että mies muuttaisi yksiöstään tämän naisen luo asumaan. Luonnollisesti siinä puhutaan silloin rahasta, eli millaisia kustannuksia on olemassa ja kuinka niistä selvitään, sekä kuinka ne jaetaan.

Mies pyysi saada hoitaa talousasiat ja samalla lupasi, että hän saa naisella olemassa olevat kustannukset pudotettua ja niitä on sitten mukavampaa kahdestaan jakaa. Kun tätä nainen kyseenalaisti, mies sanoi että:” nooh, mäpä näytän sulle jotain, koska sun pitää tässä vaiheessa tosiasiat tietää” ja avasi läppäriltään exel tiedoston. Tiedosto oli henkilökohtainen kirjanpito, josta kävi ilmi se, että mies tienasi joka kuukausi enemmän kuin mitä kulutti ja tulot suhteessa menoihin kasvoivat hieman joka kuukausi. Lisäksi miehellä oli paljon velkaa, mutta varojen suhde velkoihin oli vahvasti plus merkkinen. Tämän esiteltyään mies pyysi uudelleen:” anna mä hoidan talousasiat, mä tiedän mitä mä teen”.

Nainen katsoi exeliä ja tuumasi, että: ”eihän tuo ole mahdollista”, johon mies lisäsi sen vastaavan täsmälleen tämän päivän ja tämän kellon lyömän tilannetta. ”Miten sä et ole aiemmin mitään sanonut” kysyi nainen? ”No miksi olisin aiemmin puhunut mitään? Sait tiedon heti kun se piti kertoa. Ne puhuu joilla ei ole puhuttavaa ja toiset tekee hiljaisuudessa” vastasi mies ja jatkoi: ” lienee tiedät sanonnan, että tyhjät kattilat kolisevat eniten? Mitä lie se sitten tarkoittaakaan…?” Keskustelu oli tässä vaiheessa saanut päätöksen, koska nainen ei puhunut enää mitään koko päivänä. Kun mies kysyi onko kaikki hyvin (useasti), nainen vastas että; on on (yhtä useasti).

Illalla saunassa nainen sanoi, ettei ymmärrä kuin se sun pieni bisnes voi olla noin tuottava? Mies sanoi, että: ”ymmärrät täysin oikein, ei se olekaan noin tuottava. Toisella töissä ollessa tienaisin enemmän, mutta kyse on siitä mitä olen sillä tuotolla tehnyt. Tuotolla ostetaan varallisuutta joka tuottaa lisää rahaa, jolla ostetaan lisää varallisuutta joka tuottaa lisää rahaa. Kertynyt varallisuus on sitten velkavivutettu ja velalla on ostettu lisää varallisuutta, jonka kuukausittaisella tuotolla lyhennetään velkaa ja jäljelle jäävällä osuudella ostetaan varallisuutta. Näin toimin niin kauan, kunnes varat tuottavat niin paljon, että voin tehdä mitä milloinkin haluan. Jos haluan kiertää maailmaa, niin teen sen ja jos haluan tehdä töitä, niin teen sen. Tämän nimitys on taloudellinen riippumattomuus ja vapaus valita”.

Muutaman tarkentavan kysymyksen ja vastauksen jälkeen nainen kysyi, että: ”miksi kaikki eivät toimi noin”? Mies vastasi, että: ”näitä ei koulussa opeteta, ja ymmärrän miksi ihmiset eivät itse näitä opettele. Mulla opettelu on vienyt vuosia ja yli 10 000 luettua sivua talouskirjoja, tuhansia euroja sijoittena noihin kirjoihin ilman takeita onnistumisesta, useiden kirjojen useaan kertaan lukemista, paljon ja kalliita mutta opettavaisia virheitä, mutta silti sen tiedän että näin heidän pitäisi toimia. Mikäli kaikki yrittäjät esimerkiksi toimisivat näin, eivät he koskaan tekisi konkurssia, koska heidän varat tuottaisivat silti, vaikka liiketoiminta muuttuisikin kannattamattomaksi. Tällöin he vain lopettaisivat liiketoiminnan ja kehittäisivät jonkun uuden sen sijaan, että taistelevat elämän ja kuoleman välillä entisen, aikoinaan niin hyvin tuottaneen toiminnan kanssa”. Nainen tuumasi, että: ”entisessä avioliitossa tulleen konkurssinkin olisi kieltämättä näin voinut välttää” ja silloin tietämättömyys tällaisesta lisäsi tuskaa.

Pitkään jatkuneen keskustelun jälkeen nainen sanoi, että:” tiedätkö, että sun pitäis alkaa opettamaan muita yrittäjiä ja ihmisiä tekemään kuten itse teet?” Mies vastasi, että: ”ei näitä voi alkaa kenellekään kertoilemaan. Koska raha-asioita ei opeteta koulussa, ne on ikäänkuin tabu ja niistä keskustellaan kortit auki vain pankinjohtajan kanssa lainaneuvotteluissa, ulosottotoimistossa ja velkaneuvonnassa. Kaikilla ihmisillä on olemassa halu saada lisää rahaa. Muuten kukaan ei lottoaisi, eikä kukaan vaatisi työnantajaltaan lisää palkkaa. Mutta ihmisen pitää ensin ymmärtää, että tilannetta voi parantaa todella helposti tekemällä aivan itse asiat toisin, ennenkuin hän on valmis ottamaan neuvoja vastaan. Siihen asti he sanovat puolustukseksensa, ettei raha tee onnelliseksi, raha on kaiken pahan alku ja juuri ja samalla silti lottoamalla yrittävät lisää hankkia”. Nainen kysyi että:” suostuisitko silti kaiken tämän opettamaan mun ala-aste ikäisille lapsille”, johon mies vastasi että:” ILMAN MUUTA, mutta kuten äsken sanoin, ensin pitää olla itsellä kiinnostusta oppia, ennenkuin voi onnistuneesti opettaa”

Pari vuotta myöhemmin, mies oli jälleen ”tuhlannut” satasen kirjaan, jonka oletti lisäävän hänen tietotaitoja ja yömyöhään luki sängyssä tätä liki 900 sivuista opusta. Tällöin hänelle ”jytkähti” päähän ajatus, miten näiden asioiden pohjalta voi konsultoida ja minuuttiakaan ei mies sinä yönä nukkunut. Valtava halu auttaa muita ja siihen keksitty idea valvotti koko yön ja aamulla hän kertoi ajatuksensa morsiammelleen ja siitä se sitten lähti.

Yllä kirjoitettu tarina on tosi. Sen päähenkilöt ovat minä ja morsiammeni, jotka olemme yhtiön Ansionsa Mukaan Oy:n perustaneet. Yhtiön syntysanat lausuttiin tietämättämme tuon kauniin kesäpäivän ja yön keskusteluissa kesäkuussa 2014. Nyt yhtiön kautta olen saanut ihmisiä auttaa. Träkki auttamisessa onnistumisessa on tällä hetkellä 100%.

Oli kyseessä yrittäjän kirjanpitäjän verovirheiden oikaisusta, vinkin antamisesta siitä mihin kannattaa nyt voittovaroja sijoittaa, yksityisasiakkaan taloustilanteen parantamisesta tai tulojen kasvattamisesta, säästöille turvallisen tuoton hankkimista tai kurssin vetämisestä lukiolla koko taloustaitojen repertuaarista, niin aina vastapuoli on onnistunut tavoitteessaan! Oppiminen näillä on ollut myös nopeampaa kuunnellen sellaista, joka on itse jo asian opetellut, kuin alkaisivat opettelemaan itse. Siksi rahalle on alkanut tulla vastinetta omassa taloudessa välittömästi, ei vasta vuosien kuluttua kuten minun tapauksessani.

Lisäksi kerron aina ne virheet mitkä olen jo virheiksi todennut, jolloin asiakas säästää rahaa siinä, ettei hänen tarvitse saman virheen kautta opetella. Vain niissä tapauksissa olen epäonnistunut opettamaan/ taloustilannetta entisestään parantamaan, kun ihminen ei ole ollut valmis muuttamaan toimintamalliaan. Kuten yllä tarinassa jo sanoin, oppiminen vaatii valmiuden muuttaa itseään ja ajatteluaan. Samanlainen toimintamalli kuten aina ennenkin, johtaa aina samanlaiseen lopputulokseen. On hulluutta kuvitellakaan muuta, valitettavasti.

Tästä olen kirjoittanut bloginkin ”kolme eri tapaa” ja se on luettavissa alla olevasta linkistä:

Asiakkaani ystävä voitti lotossa 8 000 000e ja asiakas kertoi ihaillen vuosi myöhemmin, että:” on poika pikkusen pistäny rahaa menemään. Yli 4 000 000e on menny vuodessa, mutta on sille kertynyt kyllä varallisuuttakin”. Kysyin mitä se on ostellu, niin kaikkia leluja ja ison kalliin talon ja huvilan leluineen. Sanoin asiakkaalle, että: ”kaverisi on hommannut pelkästään rahaa taskusta vievää ja arvoa menettävää omaisuutta, eikä yhtään varallisuutta. Mikäli kaverisi ei nyt tule järkiinsä, ei mene kymmentä vuotta siihen kun on kaiken pikkuhiljaa myynyt saadakseen jotain takaisin ja jäljellä ei ole mitään”.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, kun toimintamalli rahan kanssa ei ole muuttunut, ei lisääntynyt raha lopputulostakaan muuta. Maailmassa on aina rahalle enemmän käyttöä, kuin mitä rahaa on käytettävissä.

*** 28.2.2018 tekstistä poistettu loppuosa, joka oli markkinointia nyt jo menetetylle mahdollisuudelle

 

Marko, Ansionsa Mukaan Oy