Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – ”TÄMÄ ON JATKOAIKAA”

Näin sanoi eläkeyhtiö Varman edustaja tv-uutisissa tammikuussa. Uutinen oli se, kuinka hyvää tuottoa eläkeyhtiömme saivat sijoituksilleen vuonna 2016. Varma ja Ilmarinen olivat saaneet toinen yli 4% tuoton ja toinen yli 5% tuoton. Yllättäen tuotot ovat ihan paskoja, koska tuohon pääsee tutkimuksen mukaan jo apinakin valitsemalla osakkeet tikkaa heittämällä! Jos tuotto on alle 6,8% on kyseessä keskivertoa huonompi sijoittaja, koska tuon verran pörssi kehittyy keskimäärin vuodessa.

Vaikka sijoitusvuosi oli haasteellinen Kiinan kuplan, Brexitin, Trump valinnan etukäteispelon ja valituksi tulemisen jälkeisen kunnon nousukiidon jälkeen vuoden kehitys oli kuitenkin hieman alle 6% ja tämä vieläpä ILMAN OSINKOJA! Keskimäärin yhtiöt maksoivat yli 3% osinkoa, joten kyllä eläkeyhtiön olisi pitänyt pystyä 10% tuotto tekemään, koska siihen olisi pystynyt myös keskiverto apina.

Takaisin tuohon alkuperäiseen kommenttiin, jossa kaiffari kertoili tällaisen hyvän tuoton antavan jatkoaikaa eläkejärjestelmälle. Se joka näki tuon uutisen, mutta ei hoksannut mitä tämä kaveri sanoi, ei kyllä ajattele mitä kuulee. Hän kertoi varmaan vahingossa aivan suoraan, että huonolta näyttää eläkkeiden tulevaisuus. Tätä olen kaikille varoitellut jo kauan, että älä laske vanhuuttasi eläkkeen varaan. Älä myöskään missään nimessä opeta lapsiasi kouluttautumaan riittävästi, että saavat hyväpalkkaisen työn ja hyvän eläkkeen. Tuossa lauseessa lupaa mahdottomia -kahdesti. Nykyään mikään työpaikka ei ole varma ja eläkkeet on kaikkea muuta kuin varmoja. Kouluttautumisen tärkeys on tosin pysynyt ennallaan.

Miksi eläkkeen varaan laskeminen on valehtelua? Ennen vanhaan yhteiskunnilla oli yhtä eläkettä saavaa kohden eläkkeitä kerryttämässä kolme ihmistä, eli kolme töissä yhtä eläkkeellä olevaa kohden. Nyt suhde on kolme eläkkeellä yhtä työntekijää kohden. Tämähän johtuu näistä paljon puhutuista suurten ikäluokkien eläköitymisestä.

Toinen ehkä kaikessa positiivisuudessa vieläkin vakavampi uutinen on se, että ihmisten elinikäennuste on kasvanut saman aikaisesti yli kymmenellä vuodella. Tämä tarkoittaa sitä, että eläkkeellä ollaan pidempään. Tätä yritetään hillitä eläkeiän nostoilla. Nyt syntyvien lasten elinikäennuste on sitten jo n. satavuotiaaksi ja jossain oli laskettu tutkimuksesta kuinka tekniikka kehittyy, että 2030 jälkeen syntyvillä ikäennuste on yli 120 vuotiaaksi. 3D tulostuksella tehdään tuolloin rutiinin omaisesti ihmisille uusia sisäelimiä…

Amerikan malli on jäätävä, eli demokraatit ovat vuosikymmeniä rahoittaneet budjettiylityksiä lainaamalla rahaa rikkaasta eläkekassasta. Olikohan jopa niin, että nyt Amerikka on tuohon kassaan velkaa tuhat miljardia? Jotain tuollaista vähäpätöistä se kuitenkin oli. Jännää nähdä koska tulee velat maksetuksi, että eläkkeet siellä kaikille riittävät. Vertailu-lukuna käytettäkööt sitä kirjasta opittua vertausta, että -91 alkaneessa ja vuoden kestäneessä Irakin sodassa Amerikka nosti ”lainaa” sodankäyntiä varten eläkekassasta 60miljardia, joka tuohon sotaan paloi. Sota teki ison loven valtion kassaan ja tuo taloudellinen täystyrmäys pyyhkästiin pois tuloksesta ottamalla lainaa eläkekassasta. Nerokasta kertakaikkiaan.

Tällä vuosikymmenellä Amerikassa on jäänyt ja tulee jäämään eläkkeelle yhteensä 70miljoonaa ihmistä ja jos jokaiselle on luvattu esim vain tonni kuussa eläkettä, tulee tuosta kertolaskusta tuloksi 70 miljardia… KUUSSA… ja tiedoksesi vielä se, että Amerikassa kuukausia on 12kpl vuodessa…, eli 840 miljardia vuodessa… Juu varmaan tulee eläkkeet maksettua, kun tänään jo kassaan ollaan velkaa tuhat miljardia. Eli 14-vuoden sotarahat menee vuodessa eläkkeisiin…

Niille jotka ovat sitä mieltä, että pitää painaa lisää rahaa, pitää muistuttaa että mikäli rahan määrä tuplataan, sen arvosta katoaa puolet, eli ennen pitkää iskisi hyperinflaatio. Tämä keskuspankkien hienosti nimittämä ”keinotekoinen elvytys” on todellakin keinotekoinen elvytys. Ei johda lopulta positiiviseen tulokseen.

Kun Amerikka sitten todennäköisesti ensimmäisenä maana maailmassa joutuu kertomaan, että joutuu eläkkeensaajille antamansa lupaukset pettämään, on muiden helppo seurata perässä. Pelottavaa nähdä millainen lumipalloefekti siitä tulee ja miten tämä iso ongelma edelleen elossa oleville eläkeläisille korjataan.

Kuten olen omilleni, nyt jo täysi-ikäisille lapsilleni terottanut sijoittamisen tärkeyttä oman tulevaisuuden varalle, olen sanonut että en halua peloittella sillä, että te ette tule eläkettä saamaan, vaan Isä lupaa, että ette tule eläkettä saamaan. Se on eriasia kuin uhkaaminen.

Kuten eläkeyhtiö Varman edustaja sanoi uutisissa, tällaiset (paskat) 5% vuosituotot antaa jatkoaikaa, eli ongelma on meilläkin tiedossa. Fakta on kuitenkin se, että vaikka on isoja ongelmia näköpiirissä, niin ne jotka alkavat töihin oman tulevaisuutensa turvaamisen eteen, eivät tulevaisuudessa ole ongelmissa. Työ sen eteen pitää vaan aloittaa heti, jotta varmistaa onnistumisen.

Hyvää pääsiäistä,

Marko, Ansionsa Mukaan Oy