Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – MYY KAIKKI!

Kun 17.2 julkaisin blogin ”eihän se ole kuin vitonen” sain 24.2 julkaistulle ”kuin salaman iskusta” idean siitä, kun Kauppalehti ja Arvopaperilehti innostuivat uskoakseni blogini luettuaan itsekin aihetta avaamaan. Mikäli nuo on lukematta, alla on linkki 24.2 kirjoitettuun jälkitarkasteluun ja perässä kulujen merkitykseen pureutuva blogini.

Sittemmin myös Finassivalvonta alkoi tätä tutkia ja uskoakseni heidän luettuaan blogini… Tutkimusten valmistuttua lätkäisivät jopa miljoonan sakkoja puutteellisista sijoitusneuvoista. Kuluvan viikon tiistaina Kauppalehti julkisti jutulle jatkoa otsikolla: ”Suosikkirahastoista uhkaa tulla isot tappiot”

Erään pankkiiriliikkeen myyjää kerran kyseenalaistelin, kun hän minulle soitteli ja ehdotti ilmaista kahvikupillista konttorissaan (oli muuten todella kiva puhelu). Kun hän jossain vaiheessa huomasi, etten ole tulossa kahville, eikä muuten varmasti sitä enää halunnutkaan ja alkoi puhelua lopetella, kysyin vielä: ”millainen asiakas on teidän pääsegmentti”? Vastaus oli, että nuoret joilla ei ole kokemusta sijoittamisesta….

Tämän saavat varmasti nuorelle asiakkaalle kuulostamaan siltä, että heidän pitää antaa pankkiiriliikkeen hoitaa sijoitukset,koska nuorelta puuttuu tarvittava kokemus. Heillä sitä taas on ”yllinkyllin”. Kuultuani tämän kokemattomat nuoret vastauksen, repesin nauruun ja tuumasin, että: ”nyt kyllä pitää lopettaa sanomalehden tilaaminen, kun uutisia näemmä sataa ilmaiseksikin”. Tämä kokematon nuori on kohderyhmänä varmuudella siksi, että hän ei osaa esittää oikeita kysymyksiä ja uskoo helposti kaiken, eikä kiinnitä huomiota kuluihin, kuten ”eihän se ole kuin vitonen” blogissa esimerkkitapauksella viittasin.

*Otetaan muutama siteeraus tuosta Kauppalehden uutisesta:

”rahastojen näkökulmasta vuosi oli varmasti hyvä, koska ihmiset ostivat paljon kalliita rahastoja. Väitän kuitenkin että ihmisten rahat pantiin vääriin paikkoihin” – Claes Hemberg ekonomisti

  • Tässä kannattaa huomata kommentti rahastojen näkökulmasta…

Hemberg väittää , että pankit ovat myyneet kuluttajille sellaisia sijoitustuotteita, joiden riskejä asiakkaat eivät ymmärrä. ”Siinä vaiheessa, kun korot alkavat nousta, näistä rahastoista alkaa tulla isoja tappioita ja ihmiset eivät ymmärrä sitä”

  • Tässä taas tuo, että ihmiset jotka eivät ymmärrä, ovat asiakkaita.

”Pankit rakastavat yhdistelmärahastojen myymistä. Rahastoissa on korkeat kustannukset ja niihin tarttuvat yleensä passiiviset sijoittajat, jotka eivät kysele kriittisiä kysymyksiä, vaan tekevät kuten pankki käskee”

  • Juuri kuten tuo yhden pankkiiriliikkeen edustaja mulle kertoi

”Jos neuvontaa ohjaavat jotkin muut asiat kuin kuluttajan tarpeet, niin silloin puhutaan isosta ongelmasta”, sanoo Nicolas Kortesluoma Aktiespararnan lakiosastolta

  • yllämainituin esimerkein, taitaa olla oma etu pankeilla kysymyksessä.

Härskein huomio on tuossa uutisessa kuitenkin tämä

Kuluttajalle voi löytyä sopivampia sijoituksia, mutta neuvojat eivät niitä esittele

  • Miksi? Koska pankki ei niillä tienaa!

Palaan tähän aiheeseen vielä lopuksi, mutta käydäänpä läpi miksi finanssivalvonta lätki sakkoja pankeille. Kyse oli asiakkaan kannalta tärkeiden tietojen panttaamisesta. Pankit etsivät passiivisia sijoittajia, joilla on omistuksessa suoria osakesijoituksia ja jopa suuria määriä. Yleensä tällaiset ihmiset ovat jo vanhoja ja varallisuutta on kerrytetty kymmeniä vuosia. Sitten Alma soittaa heille ja kertoo, kuinka kannattaa kertyneet varat antaa ammattilaisen hoidettavaksi. Hän kertoilee myös diagrammeista, miten olis mennyt jos vaikka ei olis myynyt Nokian osakkeita vuonna 2000. Tässähän ei ole tärkeää onko pankki itse myynyt, vaan tärkeää on esittää tapahtumia historiasta pankin osaamisena.

No muorilla on esim. 100 000e salkussa sijoitettuna Stora Ensoon, Nokiaan ja Neste Oiliin. Oletetaan että kaikkia on rahallisesti 1/3 (33 333e) salkun koosta. Varainhoitaja kertoo, että myy kaikki ja rakennetaan sulle uus salkku. Muori on aikoinaan nuo osakkeet ostanut yhteensä 30 000e hinnalla ja oletetaan kaikkien tuottaneen saman verran ja nyt varainhoitaja Muorin suostumuksella myy kaikki pois. Varainhoitaja ei tässä kyllä asiakkaan puolia pidä, koska Muorin 70 000e tuotosta hän maksaa nyt 34% veroa. Tästä koituu mätkyjä siis 23800e.

Myynnistä tulevat 100 000e siirtyvät pankkiiriliikkeeseen ja varainhoitaja tekee 100 000e uuden salkun, joka sisältää 25 000e edestä Storaa sekä Nokiaa ja loput 50 000 hajoittelee muihin yhtiöihin. Neste Oilit hän luonnollisesti myy, koska se on vuodesta toiseen analyytikkojen MYY listalla. (Neste Oil on minun suosikkiosake jo vuosien takaa, jonka vuotuinen tuotto on ollut jo vuosia yli 30%. Edelleen kärkilistalla myös asiakkaillemme, jos pitää suosittaa osakkeisiin sijoittamista. Tämä vain mainintana omia tuotteita myyvien meklareiden ammattitaidosta).

Silti Nesteet myydään, kun se on paska osake, jolla on paska tuote, paskat tulevaisuuden näkymät. Lisäksi vituttaa sekin, että ei olla sitä omistettu viime vuosina vaikka olisi selvästi pitänyt. Periksi ei anneta! Vittuun vaan!

Pakko muuten kertoa hauska tarina parin vuoden takaa, kun öljyn hinta tippui kun kivi ja oli pitkään ennätysalhaalla. Silloin joku analyytikko perusteli ”MYY Neste Oilit” sillä, että nyt ei kannata omistaa öljy-yhtiöitä. En muista milloin olisin nauranut analyysikommenttia niin makeasti, koska sattuu muuten olemaan niin, että Neste Oil ei ole öljy-yhtiö vaan öljynjalostajayhtiö. Se ostaa öljyä päivän hinnalla jalostettavaksi. Vuosituloksen julkistamisen yhteydessä uutisoitiin, että Neste Oil ylitti reippaasti analyytikkojen ennustuksen ja teki jättituloksen. Jättitulos perusteltiin sillä, että Neste Oil sai täyttää varastot ennätyksellisen halvalla öljyllä. Surprise? Kurssikehitys vuodessa reilut 50% ja nyt tätä analyytikkoa vituttaa entistä enemmän ja siksi ne nyt Muorilta myydään.

Miksi tästä salkun rakentamisesta sitten rapsahti sakkoja? Muori myi kaikki ja pankkiiriliike osti samoja osakkeita takaisin, jota Muori myi. Jos salkku pitäisi noin rakentaa, olisi konsuttiyhtiö Ansionsa Mukaan Oy asiakkaan etua ajatellen sanonut, että vähennä Nokiaa ja Storaa kumpaakin 8333e jolloin jäljelle jäi niitä 25 000e arvosta, kuten pankkiiriliikkeelläkin.

Summasta 30% on hankintahintaa ja sen ylimenevästä osuudesta menee vero, eli 8333*2*0,7= 11 666,2 verotettavaa pääomatuloa. Nyt pääomatulotkin jäävät alempaan veroluokkaan, jolloin tuosta menee vain 30% veroa. Vituttaa kirjoittaa tuohon sana vain, koska vero on järjettömän korkea, mutta n.12% pienempi kuin 34% jonka pankkiiriliike maksuun pisti. Veroa menisi siis 11666,2*0,3 = 3499,86e. Tosiasiassa valehtelen, sillä 70% myyntihinnasta koko Neste Oilin potista on pääomatuloa jolloin pääomatulot ovat yhteensä n. 35 000e ja veroa menee 34% mikäli ei saada loppuvuodelle hyödynnettyä tappionkirjauksia vähennyksinä. Tuntuu hullulta, että pitää pyrkiä tekemään tappiota, mutta kirjaus ei välttämättä ole edes tappiota, vaan pelkkä tekninen suoritus. Perustelen sitten sulle henkilökohtaisesti kun olet asiakkaanamme.

34% veroa summasta 35000 on muuten 11900e, eli pankkiiriliikkeen muuviin verrattuna tein asiakkaalle verosäästöä 23800-11900=11900e. Onpa kerran tullut vastaan tilinpäätös, jossa kirjanpitäjän neuvoilla on asiakas maksanut 26 000e vuosittain liikaa veroja. Kannattaakohan tällaisesta palvelusta hieman jopa maksaa, kun tuosta säästöstä leijonan osa jää omalle tilille?

Verot pitää maksaa ja kyllä ne lopulta maksuun menevät minunkin neuvoilla. Mutta mitä pidemmälle verojen maksua pystyy viivästyttämään, sitä suuremmaksi salkku kasvaa. Luonnollisesti asiakas maksaa tulevaisuudessa veroja euroissa helvetisti, mutta onpa isommat tulotkin mistä maksaa, koska salkku on kasvanut enemmän.

Viitataan yllä olevaan sitaattiin, ”jos neuvontaa ohjaa muut kuin kuluttajan tarpeet, niin silloin puhutaan isosta ongelmasta”. Tässä on pakko nyt mainostaa Ansionsa Mukaan Oy:n palveluita, koska emme ole varainhoitaja, emme saa palkkiota myymistämme tuotteista. Olemme riippumaton talouden konsulttiyritys, joka laskuttaa osan asiakkaalle aikaan saadusta tuotosta ja säästöstä! Tämän vuoksi tuolla esimerkin mukaisella 11900e verosäästöllä asiakas vaurastuu ja siitä pienen siivun saamme mekin. Tässä muuten voittaa molemmat ja suurin voittaja on sitten asiakas. Itselleni on ilo maksaa siitä, että saan samalla itselleni enemmän.

Mutta miksi pankkiiriliike käski myydä kaikki? Ei pankkiiriliike saa palkkiota sellaisesta varainhoidosta jossa asiakkaan osakkeet ovat asiakkaan hallussa. Ne pitää saada pankkiiriliikkeen haltuun. Sitten pankkiiriliike voi joka vuosi laskuttaa 4% asiakkaan pääomasta, tuotti se sitten tappiota tai voittoa, niin joka tapauksessa palkkio laskutetaan. Tämä toiminta tuomittiin miljoonasakoilla ja tuomittiin muuten aiheesta.

Palataan tähän Muorin esimerkkiin sen verran, että pankkiiriliike ei varmasti kertonut Muorille, että postipoika tuo vuoden päästä 23800e verolaskun ja siksi tuo summa pitää panna syrjään ja rakennetaan salkku jäljelle jäävästä osasta, eli 76 200e. Miksi? Koska silloin pankki saa vähemmän provisiota. Vasta vuoden päästä Muorilta myydään veron verran vähemmäksi, että voi veron maksaa ja tuolla rahalla pankki on jo hieman enemmän tienannut. Lisäksi kotiutuksesta on varmaan säädetty jokin lisäprosentti. Kyllä ei ole hienoa toimintaa tämä tällainen homma…

Jos joku pankkiiriliike haluaisi ostaa yrityksemme ja fuusioida palvelumme heidän palveluun, en voisi myydä koska en voi sietää tuollaista karhunpalvelusopimusta mitä asiakkaiden kanssa harrastavat. Vaikka sijoittaminen on hivenen lähellä sydäntäni, niin tuo touhu on yhtä moraalitonta kuin sijoittaa tuulivoimaan. Suurin yhtiö tekee 250 000e liikevaihdolla miljoonan tuloksen!

EN MUUTEN PYSTY SAMAAN! Paska jätkä siis. No miksi en pysty? Voisko tuloksen takana olla valtion tuet, jotka veronmaksajat maksavat? En voisi tuohon sijoittaa, koska mun sijoitustuotot maksaisivat suoraan veronmaksajat. Pörssiosakkeissa tuotot tulevat yhtiön liiketoiminnan tuloksesta, ei valtion avuista ja se on moraalisesti oikein kyllä.

Mitä muuta pankkiiriliikkeet jättävät kertomatta? Joku viikko sitten kerroin näkemykseni kiinteistökuplan lähestymisestä. Kerrotaanpa lisää näkemyksiä ihan ilimatteeksi taas. Pörssikupla tulee muuten kanssa, joten MYY KAIKKI!

Tämä on sitten se mitä alussa sivusin, eli tämän myös pankkiiriliikkeet varmuudella tietävät, mutta eivät sitä kerro. Tietenkään eivät kerro, koska asiakas kotiuttaisi rahansa ja sitten pankkiiriliike jäisi ilman palkkioita.

Jos olet nuori, kuten ”eihän se ole kuin vitonen” blogissa, sulla ei ole huolen häivää. Ostele menemään edelleen äläkä välitä markkinatilanteista. Mikäli aloitat sijoittamista nyt, älä missään nimessä aloita pörssistä, äläkä kiinteistöistä! Mikäli sinulla on iso osakesalkku ja vaikka 10-v aikaa eläköitymiseen, kannattaa ilman muuta nyt olla äärettömän varovainen ja myydä kaikki.

Mihin sitten kannattaa enää sijoittaa? Paljastetaan sen verran, että kaikkeen siihen, mikä hyötyy muiden insrumenttien romahduksista. Laskumarkkinassa voi aina tienata, kun teet matkaa viereisellä veneellä. Kun romahdus on takanapäin, vaihdetaan taas venettä. Koskaan kaikki instrumentit eivät laske samaan aikaan. Aina on voittajia.

Tällaisia asioita meidän pitää asiakkaillemme kertoa, koska me tienaamme vain jos asiakas tienaa! Moraalitonta?

Olin jo allekirjoittamassa, mutta lisätään painajaista vielä sen verran, että käteinen, eli pankkitalletukset ovat myös näkemykseni perusteella vaarassa menettää arvoaan pahasti. Helpottiko?

Heh heeeh. Voin tietenkin olla väärässä. Tämä on vain analyysi, But I just don’t think so. Taloudessakin samanlainen toiminta johtaa aiempien kaltaisiin lopputuloksiin.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy