Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – ME EI OO MITÄÄN SILLE TEHTY!

Jumalauta, että mä vihaan ammattiliittoja! Vielä enemmän vihaan härskejä työnantajia, koska ilman heitä, näitä poteroihin jämähtäneitä liittoja ei edes tarvittais. Mulla nousee aina niskavillat pystyyn kun kuulen jonkun ammattiliiton radiomainoksen. Poikkeuksetta siinä viitataan siihen, kuin ”me emme anna työnantajan meitä kohdella niin ja näin”. Ei tietenkään pidä antaa, mutta olen usein miettinyt onko tuo jo lainvastaista mainontaa? Syyllistytäänkö tuossa yleistämisessä herjaan/ kunnianloukkaukseen? Mitä tästä etukäteisestä vastakkain asettelusta on mieltä esim. yhdenvertaisuuslaki? On täysin moukkamaista markkinoida itseään sillä, että meiltä saat ilmaisen lakipalvelun kun työnantaja alkaa sua (kuitenkin) riistämään.

Tällainen toiminta on täysin 60-luvun kommunismiajan tuotoksia. HERÄTYYYYS! Silloin olimme teollisuusyhteiskunnassa ja nyt vallitsee tietoyhteiskunnan aikakausi. Me työnantajat todellakin haluamme ammattiliittojen olevan huolehtimassa, ettei terve kilpailu lähde lapasesta esimerkiksi siten, että joku pystyy polkemaan hintoja sillä, ettei huolehdi lakisääteisistä velvoitteistaan.

Itse näkisin, että ammattiliiton pitäisi toimia yhdessä alan työnantajien kanssa kehittämässä alaa. Kun ala voi paremmin saadaan sinne luotua uusia työpaikkoja ja liitolle uusia jäseniä. Ei niin, että liitto tappaa edustamansa alan työpaikat, kuten tuolta poteroista huutamalla aikaan saavat.

Oli kyse työnantajan asettamasta työsulusta tai ei, niin reilu 10-v sitten poterosta heräs talviuniltaa Ahonen niminen virtahepo ja johtamansa paperiliiton nimissä julisti tätä ”riistoa” joka saatanan printissä ja tv- ohjelmassa. Tämä sai aikaan ison taistelun ja työnantaja laittoi työsulun päälle. Virtahepo kiitteli lehdessä heitä siitä, kun nyt ei jätkän tarvitse tulla töihin työmaalle, jossa on huonot ehdot. Riidat ratkaistiin, mutta laskeppas montako paperitehdasta ja sahaa on Suomen maassa tuon jälkeen suljettu? Kemijärvellä mökkireissuilla paljon kulkevana tulee niitä tyhjiä sammaloituneita kiinteistöjä katsellessa aina mieleen sama lause:” Kiitti vitusti Ahonen!” Vastakkain asettelu tilanne johtaa tällaiseen. Nyt kuuluttaisin kehitystyötä ammattiliitoilta. Torppareiden sorto jäi 1900 luvun taitteeseen!

Eräs tuttuni vaihtoi työpaikkaa puolivuotta sitten. Hänen työnantajansa oli juuri sitä laatua, että liittoja tarvitaan. Tuttavaltani työnantaja käytännössä vielä kusetti lopputilinkin. Sanoin tuttavalleni, että: ”käräjille vaan saatana ja kovimman mukaan”. Hän otti yhteyttä liiton ILMAISEEN lakimieheen ja puolen vuoden aikana on pari kirjettä vaihdettu ja mitään ei ole tapahtunut! Se siitä liiton ilmaisesta lakipalvelusta. Sanoin tuttavalleni, että antaa sille ruutuhousulle lähtöpassit ja etsin hänelle hyvän yksityisen lakimiehen. Hän luonnollisesti työstään laskuttaa, mutta tuleeko tämä tuttavalleni kalliiksi? Ei tule maksamaan lotnan kopekkaa. Ihan idioottia edes ottaa liitosta lakimies silloin, kun on noin selkeä keissi. Työnantaja on 100% varmasti toiminut väärin ja umpisaletisti häviää käräjät. Tuskin edes käräjille menee, koska haasteen saadessaan hän joutuu lakimiehen palkkaamaan. Asiaesittelyssä tulee kyllä tällekin lakimiehelle selville, että tyyppi kusetti työntekijältä palkan. Tällöin se lakimies neuvoo maksamaan ihan heti sen palkan, sekä muut tästä koituneet kulut  ja säästämään käräjien tuomat lisäkulut. Käräjillä tuomitaan kantajan kulut vastaajan korvattavaksi, jos todetaan vastaajan toimineen kantajaa kohtaan väärin. Toisin sanoen, työnantaja maksaa kaiken kun hänen todetaan toimineen väärin.

Mun sanonta ”hyvä mies ei liittoa tarvi” tarkoittaa juuri tätä, eli hyvää miestä ei yksikään järkevä työnantaja voi sortaa, koska muuten hän menettää tämän hyvän miehen. Näin kävi tässä tuttavanikin tapauksessa, koska entinen työnantaja ei ollut tilanteen tasalla. Hyvä mies ei tarvitse edes liiton työttömyysturvaa, koska hyvä työmies ei ole työtön! (työttömyysturva on muuten lakisääteinen, eli siihen ei liittoa tarvita) Tämä tuttavani ostettiin uuteen työpaikkaan paremmilla eduilla ja lähti rotankolosta välittömästi. Hyvä mies ei liittoa tarvi! Laki on sama kaikille, olit liitossa tai et. Jos sulta on palkka pöllitty, sen voi hoitaa aivan oikeakin asianajaja sun tilille viivästyskorkoineen. Tästä ei hyvälle miehelle tule laskua, vaan lasku tulee väärin toimineelle työnantajalle.

Kerrotaan vertauksella kuinka surkeaa tuo puolen vuoden viivyttely oli verrattuna omaan kokemukseeni yksityisestä lakimiehestä. Aikoinaan mulle oli liiketoimintakaupan mukana tulossa uutta henkilökuntaa, jossa oli mukana yksi jolle ei passannut mikään. Ei suostunut tähän TES:iä parempaan sopimukseen ja yritti salata multa sen, että entinen työnantaja on hoitanut kaikki kertyneet lomat rahassa ja tappeli oikeudestaan pitää 4vko palkallista lomaa tulevana kesänä mun piikkiin! Toki mä sen tiesin, että ne on maksettu rahassa, kun kaupan yhteydessä asian sopimuksemme mukaan tarkistin. Kerroin että saa olla vaikka 3kk lomalla, mutta palkka tulee niiltä päiviltä mitä on minun työsuhteessa ehtinyt kertyä. Kun tarjottu sopimus ei passannut, tein lopulta selväksi, että:” et ole ottanut tarjottua työtä vastaan ja näin ollen työsuhteesi ei ole minulle edes siirtynyt ja olet vapaa etsimään itsellesi uuden työn”.

Hän uhkasi soittaa liittoon ja katsoin hänelle samantien netistä puhelinnumeron valmiiksi, että saamme asian nopeammin hoidettua. Soittiko liitto mulle? Eipä soitellu. Paikalliselle vasta valmistuneelle asianajajalle oli asia sitten kerrottu hieman toisin kuin mitä liitolle ilmeisesti oli ja sieltä sitten tuli yhteydenottokirje. ”7pv sisällä vaadimme vastineen”… Kun vastine sinne tehtiin, tuli nopea vastaus jossa kerrottiin selvästä näkemyserosta ja halusta sovitella asia. Sovintoesitystä hän suostui odottamaan 7pv ajan. Mikäli se ei johtaisi sopuun, hän jättäisi tuosta 7pv:n kuluessa haasteen käräjäoikeuteen. Sovintoesityksessäni käytännössä kehoitin heitä pyyhkimään edellisellä kirjeellä perseensä. Sovinto ei esitykselläni syntynyt ja tästä 7pv:n sisällä kävi sitten haastemies tuomassa haasteen käräjille.

Näin toimii lakimies! Mainittakoot, että kyllä hän huomasi päämiehensä häntä vedättäneen, kun oli saanut päämiehensä esittämään käräjäistunnon aamuna 1kk palkkaa vastaavan summan korvauksena tästä ”laittomasta irtisanomisesta”, kun lain minimikorvaus on 3kk. Kehoitin heitä taas pyyhkimään tarjouksella perseensä, koska ihan ite leikkiin ryhtyivät ja olin varma, että olen toiminut oikein. Ironista tässä on se, että hävisin 100-0 kahdessa eri oikeusasteessa, mitä ei voi kukaan ymmärtää, mutta hyvä näin.

Viittaan tässä blogiini, jossa lasken kuinka edullista on maksaa korvauksia huonoille työntekijöille jopa laittomasti puretusta sopimuksesta. Mikäli tämä on lukematta, niin tässäpä se:

Kyllä nuo hävityt rahat ovat minulle tulleet vuosien aikana moninkertaisesti takaisin, kun ei tuollainen saikkaaja palkkalistalle päätynyt.

Mun työntekijöille on ruukannut nuo TES:iä paremmat sopimukset kelvata käytännössä poikkeuksetta ja tuon jutun silti hävisin 100-0. Vieläpä kahdessa oikeusasteessa. Kuinka tuttavani entinen työnantaja tämän perusteella voisi voittaa edes unelmissa juttua, jossa työnantaja on varmuudella toiminut väärin? Kohtalaisen kova on nimittäin tässä maassa työntekijän oikeusturva.

Tuttavani ”liiton lakimiehellä” on helevetti 6kk menny, eikä ole ensimmäistäkään takarajaa saanut sähköpostiin laitettua. Sosiaaliturva raukeaa ennenkuin tuo lakimies on saanut tähän edes sovintoratkaisuehdotuksen aikaiseksi.

Oletko koskaan muuten miettinyt mistä koostuu liittojen liiketoiminta? Jäsenmaksuista tietenkin. Voisiko olla, että jatkuvia palkankorotuksia ajetaan oma lehmä ojassa, eli jäsenmaksut on suuremmasta palkasta enemmän, eikä ”jätkän” etua ajatellen? Tämä on mielestäni liittojen suuri kusetus. He kyllä tietävät sen, että tällä he tappavat Suomen kilpailukyvyn ja työpaikat siirtyvät pikkuhiljaa ulkomaille. Heidän pitää vähintään ymmärtää se, ettei raha kasva yrittäjilläkään puussa, varsinkaan kun poterosta syytellään ja osoitellaan jatkuvasti. Lisäksi mainonnallaan yllyttävät työntekijöitä saatana riitelemään, joka on omiaan ainakin työn tuottavuutta ja sitä kautta kannattavuutta laskemaan.

Matikkaa he eivät välttämättä osaa, tai eivät uskalla kokeilla muita menetelmiä, kuin mitä poteroissa on aina toteutettu. Voiskos kokeilla sellaista, että palkan korotuksen sijaan lobbaisivat Arkadianmäkeä pudottamaan hieman tuloverotusta, jolloin ”jätkälle” jäisi enemmän palkasta käteen? Voisikos myös kokeilla sellaista, että alkaisivat talkoisiin ja pudottaisivat hieman jäsenmaksuprosenttia, jolloin ”jätkälle” jäisi enemmän palkasta käteen? Kun tekisivät vielä alan työnantajien kanssa yhteistyötä, että ala voisi paremmin, niin voisiko prosentin pudotuksessa menetetty raha tulla takaisin lisääntyneiden työpaikkojen tuomina uusina jäseninä?Voisi, voisi ja varmasti tulisi. Nyt kun esim. kuljetusalalla palkat nousisivat 10%, niin myös liiton perimät jäsenmaksut nousevat 10% ja heillä liiketoiminta kukoistaa?

Katsotaas aidan toiselta puolelta tätä hetki. Jos kuljetusliikkeellä on 10 kuskia töissä, joista jokainen ajaa vuodessa 100 000km. Jokaisen kuskin palkka olisi vaikka 3000e kuussa. Mainitaan tähän, että en tiedä kilometrejä, enkä oikein edes palkkoja, joten tämä on hypoteettistä esimerkkiä.

10ukkoa x 300e lisää palkkaa kuussa = 3000ekk x 12,5kk (puolikas tulee lomarahasta) =37500e lisää palkkakuluja vuodessa. Tähän vaikka 85% päälle sosiaalikuluja, sairaslomakorvauksia, päivärahoja yms. niin palkkakulut olisi kasvaneet vuodessa 69 375e. Miten tämä katetaan? Luonnollisesti nostamalla kuljetusmaksua. Sitä on nyt pakko saada haalittua ylöspäin. Kymmenen ukkoa rullaa yhteensä miljoona kilometriä ja kun tuo kulu jaetaan kilometreillä, tulee summaksi 7snt, joka pitää saada lisää per ajettu kilometri. Sen verran tiedän kuljetusalasta, että uskallan luvata, että saada entisen hinnan päälle 7snt yhtäkkiä pysyvää korvausta on lujassa.

Huomaa, että jokainen kuljetusliike tässä maassa tarvitsee palkankorotusten jälkeen paremman hinnan ajosta. Ihan sama mitä ostat ja mistä, niin joku on kuljettanut tuotteen kauppaan tai kuljettaa sen nettitilauksen postiin tai kotiisi. Vain alkutuottajalta ostaessa ei tarvitse rahtiliikennettä. Haet kanamunat kanalasta ja rahtaat ne itse kotiin.

Ostit pihalaatan tai banaanin, niin maksat alakohtaisesta palkankorotuksesta tuotteen hinnassa. Kun rahtiliikenteeseen tulee alakohtainen palkankorotus, niin kaikki ihmiset koko maassa maksavat kaikista tuotteista hieman enemmän. Tämä täytyy liittojenkin tietää, mutta kun lisää kassavirtaa pitää saada.

Ongelma tulee tässä, että kauppias ja kuljetusliike eivät määrää tuotteiden hintoja, vaan ne määrää markkina. Ei ole mitään takeita siitä, että kasvaneet palkkakulut voidaan laittaa hintoihin asiakkaiden maksettavaksi. Jossain vaiheessa banaanin hinta voi ylittää kipukynnyksen ja ne jäävät kehitysmaihin.

Mites sitten saadaan kasvaneet palkkakulut katettua? 10 hengen kuljetusliikkeestä eniten känisevä ja vähiten tekevä Teppo saa sitten lähteä. Yhdeksän jäljelle jäävää saavat sitten jakaa keskenään Tepon palkan ja näin työnantaja saa pidettyä firman pystyssä ja turvaamaan Teppoa parempien työpaikat pitäen vuosittaiset palkkakulut käytännössä ennallaan. Toki jäljelle jäävästä yhdeksästä löytyy uusi Teppo, joka alkaa nillittämään että ”jätkän selkänahasta ottaa saatana” kun väki vähenee, vaikka ajot ovat ennallaan. Nämä puheet sitten herättävät poterossa majailevan virtahevon ja oravanpyörä jatkaa pyörimistään.

Liitolle nuo Teppojen lopputilit sitten tarkoittavat sitä, että alakohtainen palkankorotus tuottaakin tappiota, koska 10% jäsenistä sai kenkää, että lopuille voidaan 10% palkankorotus maksaa. Näin ”liiton rahoilla” elävien määrä kasvaa ja tavoiteltu kassavirran kasvu saikin aikaan virran ennallaan pysymisen, mutta kannattavuuden heikkenemisen. Tämän vuoksi kyseenalaistan liittojen uskallusta tehdä ”oikeita” päätöksiä poteroaikoihin verrattuna. Ala kehittyy, teknologia kehittyy, maailma kehittyy, liitot junnaa saatana paikoillaan.

Tervetuloa liitoillekin tietoyhteiskunnan aikakauteen. Aika entinen ei enää palaa. Maailma pelisääntöineen muuttuu joka vuosi ja siihen kelkkaan pitäisi nyt liittojenkin nousta. Pelisäännöt ovat todellakin muuttuneet, joten kohti uusia haasteita rohkeasti eteenpäin. Aikoinaan keskustelin erään tuttavani kanssa tästä, kuinka surkeaa on duunarin arki tässä kapitalistisessa maailmassa… Keskustelu meni näin:

-Kapitalistit vievät meidän työpaikat kun aina pitää saada parempi ja parempi tulos, että osakekurssi nousee. Tulosta saadaan parannettua panemalla väkeä pihalle. Työnantajat ajattelevat aina vaan sitä omaa napaansa ja jätkän selkänahasta revitään oma menestyminen.

-Ai sinäkö olisit itse osakkeita ostamalla valmis rahoittamaan jonkun liiketoiminnan tulevia investointeja ja kasvua ilman, että sun pitää saada rahoillesi tuottoa, tai rahat edes takaisin jossain ajassa?

-Niin mutta joku raja siinä ahneudessa pitää kuitenkin olla…

-Etkös sinäkin ole sijoittanut rahoja johonkin rahastoihin?

-Juu olen joo. Itse asiassa jo monta vuotta olen niiden kanssa värkkäilly

-Eli yrität rahastoihin sijoittamalla saada lisää rahaa itsellesi? Eli haluat olla kapitalisti ja pidät tuota kommariasennetta yllä siltä varalta, että jos et onnistukaan tulemaan kapitalistiksi, niin käninäoikeus olisi edelleen läsnä? Päätä nyt perkele kummalle puolelle kuulut, koska muuten sinä olet se ahne sika jonka pitää olla joka paikasta saamassa enemmän! (Tässä vaiheessa keskustelukumppanistani oli aistittavissa hieman suuttumusta ja vittuuntumista) Jatkoin keskustelua: ”Kuka on maksanu sun talon”?

-Minä ite olen sen kuule maksanut!

-Ja ite olet maksanut perheesi ruoat, lastesi opiskelut, vaatteet, harrastukset, matkustelut ja kaikki helevetin hommat mitä ikinä olet ostanutkin?

-Juuri näin olen tehnyt! Ihan ite olen kaikki maksanut!

-Hyvä. No mistäs sää oot saanu niihin rahat?

-No kuule ihan omasta palkasta olen ne ostokset tehnyt?

-Tarkoitan siis, että kuka on sen palkan sulle maksanut?

-No kuule työnantaja maksaa palkaa tehdystä työstä!

-Ja työnantajaa sinä moitit, että jätkän selkänahasta repii oman menestyksen ja kaiken tuon mitä olet elämässäsi hankkinut, hän on sinulle mahdollistanut???

-Niin mutta se on eriasia, kun nykyään ne vaan sanoo meitä irti vaikka me ei olla mitään niille tehty!

-Voiskos se johtua sitten siitä?

-Siis mistä? Häh?

Blogi on lopussa, mutta kuten yllä olevan tarinan loppuhuipennuksesta ilmenee, niin paras vittuilu on edelleen sellainen, että se uppoa vasta viiveellä.

Kuten aina, oikoluin tekstini ja tällä kertaa luin sen ääneen. Oli hauska huomata, että melkein huusin tätä lukiessani. Agressiivista luettavaa kertakaikkiaan.

Me yrittäjät puhutaan aina verkostoitumisen hienoudesta. Se on hieno asia. Jotta jokainen saa siitä maksimit irti, se vaatii sen, että ei ole huonoja työnantajia ammattikunnan mainetta pilaamassa ja sen, että ammattiliitto ymmärtää ”paikkansa” nyky yhteiskunnassa. Toivotan liitot tervetulleeksi työnantajien kanssa yhteistyöhön. Ensin pitää ymmärtää, että työnantaja antaa työtä vapaasta tahdostaan. Se ei ole velvollisuus. Kun kaikki toimimme fiksusti ja yhdessä, niin mitä kaikkea hyvää voimmekaan saada aikaan?

(Neuvosto)liitto voi aina hyvin! Ainakin ruuti haisee aina, jos ruvetaan kyseenalaistamaan!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy