Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – LÄHTIKÖ ASUNTOMARKKINAT LAPASESTA?

Viime lauantaina oli useissa lehdissä uutinen kotitalouksien velkaantumisesta, josta sain kimmokkeen tämän päiväisen blogin. Uutinen oli mielekästä luettavaa joka vaatii kirjautumisen verkkolehteen. Uutinen on luettavissa tästä:

http://www.pohjolansanomat.fi/kotimaa/lue-lisaa-isot-laskut-tyhjat-taskut-kotitaloudet-ovat-velkaisempia-kuin-koskaan-15919304

Liian suuret asumismenot ovat luonnollisesti suurin velan tekijä. Jotta velkoja pystytään sittemmin hoitamaan, velkaannutaan samalla arjen asioiden kanssa. Näin pyörre on valmis ja sen viimeistelee täydellisesti pikavipit, kuten uutisessakin mainittiin.

Keskitytään tänään asumiseen ja asuntomarkkinoihin. Hyvin hoidetussa omassa taloudessa asumiskustannukset (vuokra/laina) saisivat olla korkeintaan 50% tuloista, mutta mielummin alle tuon. Tämä pelkkänä mainintana. Meillä on valitettavasti tapana rakentaa/ ostaa liian suuria ja kalliita taloja. Sitäkin suurempi virhe on rakentaa talo alueelle, mikä ei ole ns. arvostettua. Miksikö? Tavarat 20km päähän palveluista maksavat aivan yhtä paljon, kuin arvostetulle alueelle palveluiden lähelle. Ongelma tuleekin sitten siinä, kun taloaan alkaa myymään, eikä alueelle löydy halukkaita muuttajia.

Jos talosi rakentaminen maksaa vaikka 200 000e, saat siitä halutummalla alueella varmemmin omat takaisin. Otetaan esimerkiksi Kemin Rytikari ja siellä kerrostalokolmio. Sen saat hankittua suunnilleen 20 000e hintaan. Uskomatonta mutta totta. Jos teet siihen upean remontin kaikkine hienouksineen ja käytät siihen 30 000e rahaa, kuvitteletko oikeasti saavasi myytyä sen 50 000e hintaan, jotta saisit omasi pois? Keskustassa sijaitsevalla kämpällä voisit jäädä jopa voitollekin.

Väitän kylmän viileästi, että menemme Suomessa kovaa vauhtia kohti kiinteistökuplaa. Asuntojen hinnat ovat koko maan mittakaavassa jo maksukykyjen kipurajoilla. Asumistukea myönnetään enemmän kuin ennen. Tämä nostaa vuokrien hintoja ja samalla myyntihintoja, koska sijoittavat haluavat saatavissa olevan suuremman vuokratuoton takia asuntoja ostaa. Olemattomat korot lisäävät myös asuntojen kysyntää ja kysyntä taas nostaa hintoja. Pitkät laina-ajat lyhennysvapaineen nostavat myös asuntojen hintoja. Kaikessa ratkaisee se, paljonko ihmisellä on käyttää asumismenoihinsa.

Asumistuen kasvaminen pienentää vuokralaisen omaa kustannusta, jolloin vuokraajat nostavat vuokria ja vuokralaisen kustannukset pysyvät ennallaan. Kun 10-v sitten Suomessa alettiin myöntämään 25-v asuntolainoja, rakentamisen hinta pompsahti kuin salaman iskusta yli 30%. Miksi? Koska lainan kuukausierä pienenee. Tällöin rakentajat ja tarvikemyyjät nostavat hintojaan. Näin lainanmäärä rakentajalla kasvaa samassa suhteessa kuin maksuaika pitenee ja kuukausittainen lyhennys on ennallaan. Kun pystytään maksamaan enemmän hinnat nousevat ja kun pystytään maksamaan vähemmän hinnat laskevat. Kun joka alalle tulee alakohtaiset palkankorotukset, kaikki kallistuu samassa suhteessa, eikä palkasta jää yhtään enempää käyttöön. Helppoa ja yksinkertaista. Lisäksi väitteeni on fakta. Näin tämä menee, näin tämä on aina mennyt ja näin tämä tulee aina menemään.

Asuntomarkkinat ovat ihan kohta ylikuumentuneet ja siitä seuraa aina romahdus. Ylikuumentuminen luo kuplan, joka myöhemmin johtaa tämän kuplan poksahtamiseen. Muista vuoden 2000 teknologiakupla, kun jokainen liiterin muori oli ostamassa teknologia osakkeita ja kysyntä nosti hinnat kohtalaisen korkealle ja mitäs siinä sitten tapahtui?

Asuntovelalliselle tämä voi olla paha paikka, vaikka hinnat nousevat aina uudelleen uusiin ennätyksiin. Asunnon arvon putoamisen myötä putoaa myös sen vakuusarvo. Tällöin pankin Alma voi soitella ja kysellä lisävakuuksia aiemmin myöntämälleen asuntolainallesi. Sama koskee suurella velkavivulla markkinoilla olevaa sijoittajaa. Vuosia maksettujen lainojen kanssa taas ei tarvitse huolestua.

Sijoittajan kannattaakin nyt olla ”kuulolla” ja ulkona asuntomarkkinoilta. Väitän että lähivuosina samalla rahalla saa reilusti enemmän. Nyt tulevat sijoitukset muualle kuin betoniin ja samalla kannattaa maksella aiempia betonilainoja vähemmäksi. Mikäli meidän asuntojen hinnat silti jatkavat 2-3% vuosittaista kallistumista ikuisesti, voitte sanoa että olin väärässä. I just dont think so…

Markkinat ovat tehokkaat ja markkinat määräävät hinnat. Voit huoletta upean Rytikarin osakkeesi kanssa päättää, että tämä on ainakin 50 000e arvoinen. Sitten vaan agressiivisesti odottelet ostajaa. Lupaan että ovikellon patteri purkautuu ovikelloon käyttämättömänä.

Jos olet nuori ja ensiasunto on hankkimatta, tulee tässä sinulle Ilmainen vinkki! Osta ensin yksiö alueelta jossa on vuokrakysyntää. Keskusta ja opiskelupaikkojen läheisyys ovat luonnollisesti haluttuja alueita. Kun nuori aikuinen ruukaa löytää kaksi jalkaa lisää omaan talouteensa, ostakaa samalla ajatuksella kaksio. Tarkistakaa mikä on ensiasunnon ostajan korkovähennys tuolloin verotuksessa. Uudet jalat on ensiasunnon ostaja, joten uusi asunto kannattaa laittaa hänen nimiin. Keskenäisellä sopimuksella erittelette tuon omistussuhteen mahdollista pesäeroa/ kuolemantapausta silmällä pitäen. ÄLKÄÄ MYYKÖ YKSIÖTÄ, vaan laittakaa se vuokralle. Kun nuorelle parille ruukaa syntyä pari jalkaa lisää, odottelette jalkojen kasvamista 2-3v ja ostatte keskustasta kolmion. ÄLKÄÄ MYYKÖ KAKSIOTA, vaan laittakaa se vuokralle. Kun jalkoja syntyy lisää, myykää kolmio huonon vuokratuoton vuoksi pois ja maksakaa loppuvelka siitä pois. Tämän jälkeen mietitte todella tarkkaan, kannattaako ostaa uudelta hienosto alueelta 230 000e maksava 140 neliön uusi talo, vai siltä vanhemmalta alueelta, siis siltä jonne ei löydy muuttajia ja hinnat ovat paljon halvemmat, 15-v vanha 140 neliön tiilitalo 75 000e hinnalla ja vaikka remontoida sitä 30 000e edestä. Muista, että omakotitalo vie joka vuosi rahaa taskustasi. Ei tule kesää, etteikö jotain pidä pihalle ostaa tai vuotta, etteikö jotain pidä vähän fixata. Tai kuten talousvalmentaja Mikko Sjögren totesi, että syystä jota hän ei vieläkään tiedä, joka kevät pitää ostaa uudet verhot.

Tästä syystä halvempi talo jättää enemmän rahaa palkasta yli, jonka voi vaikka sijoittaa korkoa korolle johonkin. 20-v ensimmäisen yksiön ostamisen jälkeen kahdesta sijoitusasunnosta ovat vuokralaiset maksaneet loppulainat pois ja lainaan menneet rahat jää tuloksi talouteen. Lisää rahaa sijotettavaksi korkoa korolle. Tästä nuoresta parista tulee varhaiseläkeikään mennessä miljonäärejä.

Pyytäkää asunto-ostoksiin apua joltain jolla on paljon vuokrakämppiä. Älkää ottako neuvoa vastaan kiinteisövälittäjältä, joka jää ilman kauppaa ilman palkkiota.

Kauppalehdessä oli pari vuotta sitten juttua siitä, kuinka Suomessa on kymmeniä tuhansia arvottomia asuttuja taloja. Tämän kyllä ymmärsi kun asiaa lappiin mökille ajaessa ajatteli. 30km pelkkää mettää ja sitten tulee talo ja 30km pelkkää mettää ja talo. Näitä taloja ei tule kukaan koskaan ostamaan ja siksi ne on arvottomia asuttuja taloja.

Markkina määrää hinnan ja kun hinta on määräytynyt liian korkealle, ei löydy ostajaa ja tällöin poksahtaa kupla. Sen jälkeen taas kohti uutta nousua.

Tässä tämän kertainen blogi. Piti keskittyä helevetisti, että pysyy asiayhteys alusta loppuun ja nokkeluudet loistavat poissaolollaan. Pienen ihmisen ilo onnistua! Nyt ei tarvitse enää koskaan pitää kirjoitusasua asiallisena, kun siihenkin on jo kertaalleen pystytty.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy