Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – KUIN SALAMAN ISKUSTA!

Viime viikon blogissa kävin läpi rahastojen, sekä varainhoidon kustannuksia ja niiden tuottoja. Päätinpä jatkaa samalla linjalla kahdesta syystä. Ensinnäkin, tuo kirjoitus herätti kovasti kiinnostusta ja saimme paljon kysymyksiä. Toinen syy on se, että kuin salaman iskusta viikolla ilmestynyt uusin Arvopaperilehti, sekä Kauppalehti käsittelivät samaa aihetta. Näin vaatimattomana miehenä olen kovasti sitä mieltä, että lukevat meidän blogia ja hakevat sieltä ideoita, sekä tietotaitoa. Eipä siinä mitään, siksihän blogia pidän että ihmiset voivat siitä imeä neuvoa.

Kauppalehti jutusteli rahastoista, sekä niiden viimeisten vuosien tuotoista ja kuluista. Yhteenvetona siitä voisi sanoa, että parhaat ja pieni kuluisimmat rahastot ovat tarjolla kaikille niille, joilla on vähintään 100 000e siihen kerralla heittää. Pieniin kuluihin ja keskivertoa parempaan tuottoon pääsivät myös ne, joilla oli 10 000e sinne heittää. Muutamia satasia saati kymppejä kuukaudessa sijoittava näytti maksavan suursijoittajien viulut. Tässä ryhmässä tuotot olivat heikkoja ja kulut korkeita, eli nollatulos peliä pelataan parhaimmillaan pitkän päälle.

Kun peräkammarin Niilo sitten hermostuu kun sijoitus ei tuota ja ottaa rahat pois rahastosta samalla kun sadat muutkin, rahaston kysyntä hupenee ja se sulautetaan johonkin toiseen rahastoon/ lopetetaan. Sitten pankin Alma soittaa Niilolle, että: ”nyt on kuule hyvä uus rahasto tarjolla jossa tavoitellaan 3 prosenttiyksikköä parempaa tuottoa kuin mitä toimiala keskimäärin antaa”, ja Niilo on myyty. Tavoitella tuottoa on ihan eri asia kuin toteutuva tuotto, eikä epäonnistuessaan edes petä lupausta. Alma saa palkkionsa kuitenkin.

Kahden menneen vuoden aikana suomalaiset pankit ovat lakkauttaneet 116kpl erilaisia rahastoja, joten viime viikolla kertomani amerikkalainen tutkimus pitänee meilläkin paikkansa, eli 10% tämän päivän rahastoista pysyy kartalla 25 vuotta. Varainhoidosta sai myös lukea hohdokkaita kertomuksia, joiden mukaan parhaiten menestyneessä yksikössä jopa 3,9% asiakkaistaoli tyytyväisiä tuottoon! Palvelun tasoon oli kuitenkin tyytyväisiä jo 4,5% asiakkaista parhaiten menestyneessä talossa. On muuten melko positiivinen tyyli kertoa tutkimustulos.

Ei ihan kuten Iltalehden lööppi tänään, jossa arvosteltiin Keskon shokkipäätöstä lopettaa 50 Siwaa, sekä Valintataloa, jolloin yli 200 ihmistä menettää työpaikkansa. Olisihan tuon voinut kertoa faktoina myös toisinkinpäin: ”Keskon huikea työpaikkojen pelastus! Pelasti yli 400 pikkukauppaa ja samalla yli 1000 työpaikkaa!” Tosiasia kun tuossa fuusiossa oli se, että yli miljardin liikevaihto ja 500 kauppaa siirtyi Keskolle 60 miljoonan kauppahinnalla. Tästä näkee hyvin, ettei liikevaihdolla ole paskankaan merkitystä, sillä myyjäketju Suomen Lähikauppa Oy teki miljoonien tappioita vuodesta toiseen yli miljardin liikevaihdolla. Mikäli Kesko ei olisi noita ostanut, olisi tuloksena ollut Lähikauppaketjun konkurssi ja yli 1000 menetettyä työpaikkaa. Ristus, että rassaa tuo tyyli uutisoida negatiivisuus edellä. Kuten Mato Valtonen jossain sanoi, että miksi säätiedotuksissa sanotaan että ”sateen todennäköisyys 30%” eikä niin että 70% todennäköisyydellä on hyvä keli? Joka viikkoinen asiasta poikkeaminen tuli tehtyä tälläkin viikolla 100% varmuudella. Nollan prosentin todennäköisyydellä nämä ovat sujuvaa luettavaa.

No varainhoidon tutkimuksissa sijoitettiin jopa 200 000e kerralla ja kuten kerroin, yli 3% asiakkaista oli tyytyväisiä tuottoon, palveluun ja raportointiin. Mainittakoot, että jopa 7,1% asiakkaista oli sitä mieltä, että heidän käyttämä varainhoitaja osaa kertoa mahdollisista hyvistä sijoituskohteista. Kritiikkiä tuli paljon siitä, että talo myy liikaa omia rahastojaan. No miksiköhän? Tästä sliipattu kravaattijäbä pöydän toisella puolella saa palkkansa! Ei sillä ole väliä palkan kanssa tienaako asiakas. Ainoastaan sillä on, että asiakas antaa rahaa taloon, josta palkkiot peritään. Niistä sitten maksetaan palkat.

Valtaosa asiakkaista, eli suomeksi yli 50% suunnitteli kuitenkin varainhoitajan vaihtamista! Miksi vitussa!? Sama toimintamalli se on toisessakin pankissa. Mutta me ihmiset tuijotetaan viimeisen vuoden menestystä, jota kutsutaan sattumamaksi. On aivan turhaa pistää Suomen parhaat salkunhoitajat parhausjärjestykseen viime vuoden perusteella. Amerikkalainen tutkimus kertoo faktan: 99/100 eivät pärjää indeksin kehitykselle 25-vuoden perioodissa ja piste. Tätä tarkoittaa tämä legendaarinen vertaus Wall Streetistä, joka vertauksen mukaan on idiotismin Mekka. Sinne menevät asiakkaat Rolls Roycella kuuntelemaan sijoitusneuvoja tyypeiltä, jotka tulevat töihin metrolla.

Oma tarinansa on tämä Evlin kohurahasto, jossa perittiin kaupankäyntikuluja ja jumalauta, että tekivät kauppaa. Oikea treidauksen kehto. Rahaston liikevaihto on 1800% sijoitettuun rahaan verrattuna, eli varastonkiertonopeus 18x vuodessa. Tästä koitui asiakkaille neljä prosenttiyksikköä lisää kuluja ja kun ottaa huomioon, ettei treidauksessa pitkän päälle pärjää, ovat asiakkaat hävinneet ja paljon. He tekivät tästä kantelun ja nyt rahasto on lakkautettu. Jos prosentin häviäisivät pääomastaan jokaisella pääoman ”kierroksella”, olisi tässä kierroksia on ollut 18kpl vuodessa, joten tämä tarkoittaisi sitä, että 18% on pääomasta olisi tällä esimerkillä kadonnut. Sitten vielä jäljelle jäävästä pääomasta lähtisi hallinnointikulut pois…

Jos harkitset rahastojen ostamista tai haet sijoitusmuotoa missä et jää häviölle, pääset samaan lopputulokseen molemmissa tavoitteessa sijoittamalla TYHJIIN PULLOIHIN! Niistä ei olemassa oleva pantti katoa, kunhan huolehdit että etiketti pysyy kiinni pullossa. Koska tahansa voit sijoituksesi realisoida, etkä joudu milloinkaan myymään tappiolla. Kolikon kääntöpuolena on vielä hyvä tuottokin. 15snt purkin hinta kun nousee joskus minimissään 20senttiin, jolloin tuottoprosentti on 33,33%. 20snt pullo nousee vähintään 25senttiin ja tuottoprosentti 25%. Neljänkymmenen sentin pullo nousee vähintään 45senttiin ja siinä tuotto tuolloin 12,5%. Nämä tuotot siis minimissään! Kerrottakoot vielä fakta joka tuhoaa näinkin mahtavan keinon tienata, eli hinnat on viivakoodeissa. Hinta pysyy aina ennallaan, mutta varmasti pysyy myös sijoitus omillaan. Sopii loistavasti niille jotka pelkäävät häviämistä.

Rahastosijoittajalle tämä olisi myös huippu vaihtoehto. Rahastoissa voit hävitä, mutta voittaminen onkin jo vaikeampaa. Olisi hyvä varmistus rahan säilymiselle täyttää vaimon vaatekaapit tyhjillä pulloilla ja purkeilla. Lisäksi nollakulut sijoituksen hoidossa ja uskoisin, että verottajakin hymyilisi hyväntahtoisuuttaan, kun menisit paljastamaan tämän tienesti muodon arvioverotusta pelätessäs.

Silloin tällöin tapaa ihmisen, jolla on tyylinä juoruta ”ystävistään” selän takana. Tai he muuten vaan jokaiseen esittämäänsä kysymykseen saamansa vastauksen jälkeen kommentoivat, että: ”ei se kuitenkaan noin mene ja naapurin Teppokin yritti eikä onnistunut”. Näihin tilanteisiin ruukaan antaa ilmaisen sijoitusvinkin.  Osta Mari Mekkoa!Tässä on hauskaa vielä se, ettei kuulija heti ymmärrä, että Mari Mekko on piilovittuilu hamekankaasta! Siinäpä suosituksia kerrakseen 🙂

Paljastetaan vielä se, että tyytyväisimmät asiakkaat, eli 3,9% asiakkaista omistaa Index varainhoito ja tyrmäävimmät arvosanat sai Alexandria. Näin on väitteideni perään tutkimustuloksia julkistettu. Muista viime viikkoinen esimerkki apinasta. Miksi maksaisit sellaisesta pankille, jonka apina tekee ilmaiseksi ja todennäköisesti paremmalla tuotolla?

Hassua viikonloppua,

Marko, Ansionsa Mukaan Oy