Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – KOHTI TALOUDELLISTA RIIPPUMATTOMUUTTA

ILMAINEN VINKKI!

Tämä on se blogi, joka tulee lukea ajatuksen kanssa ja mielellään laskimella purkaa kaikki kirjoitettu ja lukea uudelleen ja uudelleen. Pienet asiat voivat elämäsi suunnan muuttaa tai sitä entisestään parantaa ja tämä voi sitten olla sellainen.

Ihmismieli on villi. Vaikka kuinka lukemalla ei asia heti avautuisi tai ei mitään uutta keksisi, uudelleen lukiessa huomaa hieman lisää ja taas uudelleen lukiessa lisää. Sitten käy kuin Fingerpori sarjakuvien kanssa, että autolla ajaessa ja tulevaa kevättä miettiessä välähtää ratkaisu nokkelaan vitsiin aivan itsestään. Hyvä oivallus voi siis tulla viiveelläkin. Lue siis tämä useasti ja toivon sydämmestäni, että olen tällä saanut sinulle hyvää aikaiseksi.

Pari blogia sitten kerroin, että tavoitteena on Wirtasilla kahden miljoonan varallisuus kun pääsevät eläkeikään. Tähän on matkaa reilu 25-v. Lupasin tätä purkaa myöhemmin, joten se tehdään tänään.

Reilu 20-v sitten kun olin kaupassa töissä, työnantajani kaveri joskus tokaisi rahasta puhuessaan, että: ”ensimmäinen miljoona oli vaikea tehdä, toinen paljon helpompi ja loput on tullut itsestään.” Pidin äijää wosona! Ihanaa olla väärässä ja oivaltaa vuosien päästä, että tämä setä oli ymmärtänyt korkoa korolle merkityksen ja hyödyntänyt sen. En pidä enää vouhkana vaan nostan hattua hienolle miehelle.

Wirtaset toimiessaan ohjeideni mukaisesti, he pienentävät taseensa velka saraketta 1000e kuussa kunnes ovat velattomia. Tarkennan, että asuntolaina ei ole ”velka” tässä yhteydessä, vaan kaikki huonot velat on, eli Wirtasten tapauksessa parit ulosotossa olevat normaalit korkoa kasvavat laskut ja vuokravelat. Luottokorttivelat, osamaksulaskut ja autolainat yms kuuluisivat samaan kategoriaan, mutta niitä heillä ei ole. Vuokravelat ja ulosotto on hoidettu tällä tahdilla kesällä 2018. Jos vielä ylimääräisillä tuloillaan ohjeideni mukaisesti maksavat kaikella velkoja vähemmäksi, lyhenee aika tuostakin. Kesästä 2018 alkaen he alkavat velkojen lyhennyksestä vapautuneet rahat laittamaan töihin, eli sijoittamaan. Huomaa, että he eivät tule ostamaan pankkien sijoitustuotteita vaan sijoittavat itse rahansa. Heillä on sitä varten konsultti käytössä, joka opettaa ja kertoo. Lisäksi näin saavat paremman tuoton pienemmillä kuluilla kuin pankkien tuotteissa, joiden kaupaksi käymisestä on tiskillä olevan Pirkon palkka kiinni. Eli myydä pitää, vaikka itse tietäisi sen paskaa olevan. Reilua eikös?

Puretaanpas tuo kaksi miljoonaa osiin. Kuten olen aiemmin kertonut, Wirtasten perheen vanhemmat ovat upeita vanhempia lapsilleen ja helevetin työteliäitä, mutta muuten ihan tavallisia suomalaisia ihmisiä. Heillä on siis rahankäsittelytaitojen ensimmäinen kohta hanskassa, eli kyky ansaita. Toisin sanoen minä ja he tiedämme sen, että he pystyvät pienillä asioilla tulojaan kasvattamaan ilman palkankorotusta.

Heillä menee nyt tonni kuussa, eli 12000e vuodessa velkoihin. Velkojen jälkeen tuo menee sijoituksiin. Olen ihan varma, että he pystyvät ilman uhrauksia ja luopumisia tekemään 250e kuussa, eli 3000e vuodessa enemmän rahaa tuonne sijoitussalkkuun.

Sijoituksille olen tehnyt strategian, joka on sekä turvallinen ja tasaista tuottoa antava. Näin pitkässä ajassa kuin 25-v on keskimääräiseksi vuosituotoksi helppoa ja turvallista saada 10%. 15000e ja 25-v on pääomaa yhteensä 375 000e, joka siis säästäväisessä rahankäsittelytyylissä olisi pankkitilin saldo eläkkeellä. Ihan hyvä ja turvallinen tyyli. Voittaa kaiken tuhlaamisen mennen tullen, mikäli on tarkoitus elämästä selvitä ilman perinnöksi jätettävää velkaa.

10% korkoa vuodessa 15000e pääomalle on 1500, eli vuoden jälkeen kasassa on 16500. Eli joka vuosi saadaan säästöön 16500? Tekisi yhteensä 25-v aikana 412500e. Tämä olisi korkoa vuosittain säästetylle pääomalle. Korkoa korolle onkin sitten toinen juttu. Sekun toimii näin:

Vuosi 1: Pääoma 15000 + 10% tuotto = 16500

Vuosi 2: Pääoma 15000 + 1.vuoden pääoma 16500 = 31500 + 10% tuotto = 34650

vuosi 3: Pääoma 15000 + kahden edellisen vuoden pääoma 34650 = 49650 + 10% tuotto = 54615

Eli kolmessa vuodessa on tullut ylimääräistä 9615e

Jatka laskentaa itse 25-v ajalle ja lopputulos on nöyryyttävä:

                                              1 622 726,50e!

Eläkkeellä Wirtasten ei tarvitse enää pääomaa tuonne lisätä. Tämä tuottaa heille rahaa elämiseen 10% tuotolla joka vuosi keskimäärin 162 272,65e. Tästä sitten verot sen lain mukaan, mikä silloin on voimassa. Nykyinen veroprosentti tuolle pääomatulolle on 34%(*) eli käteen jäisi vieläkin 107 099, 95e eikä sen eteen tehty päivääkään tuona vuonna töitä. (* 30% 30 000e asti ja ylimenevästä 34%)

Tätä kutsutaan taloudelliseksi riippumattomuudeksi, ei sitä että palkka riittää kulutukseen. Se ei ole riippumattomuutta, koska silloin ollaan riippuvaisia palkasta.

Tiedän, että markkinatilanteet sijoittamisessa muuttuu. Välillä kannattaa vaihtaa osakkeista raaka-aineisiin ja välillä joukkovelkakirjoihin. Tämä huonoina aikoina pois oleminen tietystä markkinasta lisää tuottoa, joten siksi tavoite on kaksi miljoonaa. Korkoa korolle on niin uskomaton juttu, että tuo puuttuva osa tulee jo sillä, että vuosituotto onkin keskimäärin 11,5%!!! Ei yhtään enempää tarvitse tuoton nousta ja lopputulos on 400 000e enemmän. Tuolla 11,5% tuotolla lopputulos olisi tarkalleen 2 065 316,9e joka tuolla tuotolla antaa fyrkkaa joka vuosi eläkkeellä 237 511,44e ennen veroa ja nykyisellä veroprosentilla nettona 156 757,55e.

Heidän kuoleman jälkeen sijoitusvarallisuus siirtyy lapsille, jotka saavat nauttia tuosta passiivisesta tulosta kuolemaansa saakka. Tämä tietenkin vain sillä oletuksella, että ovat sivussa opetelleet itsekin sijoittamista.

Nyt sitten tarkkana! Huomaa, että tuohon kahteen miljoonaan tarvittiin omaa rahaa laittaa 375 000 ja 1 625 000 tuli tuottoa! Aika on sijoittajan paras kaveri ja pitkä aika loistava ystävä! Puretaanpa tätä maailman kahdeksatta ihmettä vielä lisää.

Tiedät varmaan tämän esimerkin lammesta, jonne ilmestyy tänään yksi lumme. Tämä lumme on ärhäkkä lisääntymään ja lumpeiden määrä kaksinkertaistuu päivittäin. Kolmen viikon päästä, eli 21päivää myöhemmin lampi on totaalisen täysi noita veden rikkaruohoja. Milloin lampi oli puolillaan?

EILEN, ELI 20 PÄIVÄÄ MYÖHEMMIN!

Tämä selittää miksi pitkä aika on hyvä ystävä.

Tämän olen puheissani kääntänyt siten, että laitetaan yksi euro töihin ja tuplataan pääoma joka vuosi ja 21-v päästä sinulla on reilu miljoona koossa. Uskomatonta, mutta helevetin totta. Pysy tarkkana, tehdään tuo tässä ja nyt:

1.vuosi.  Paikallisella puutarhurilla on alennusmyynti -50% ja saat kahden euron arvoisen kukan eurolla. Osta se ja kerro vaikka äidilles, että aion tulla miljonääriksi ja se vaatii sen, että mun pitää saada tästä kukasta sinulta 2e. Jos äitisi ei suostu sitä ostamaan, vaihda äkkiä äitiä sillä hän myrkyttää mieltäsi! Kaupan toteuduttua voit tuulettaa, että eka vuosi on tavoitteessa ja maata sohvalla odottelemassa seuraavaa vuotta….? Tähän väliin kysymys, voisitko tehdä tuon euron tuplauksen kuinka useasti vuoden aikana ja hyödyntää varastonkiertonopeutta? Kymmenen kauppaa, eli kympin puhdas tulo vai jopa sata kauppaa ja satasen tulo?

Vuosi 2. Ostat vaikka kaks kukkaa ja myyt kummatkin tuplahinnalla ja kolmannen vuoden aloitat 4e kassalla jne…

Kolmen vuoden jälkeen 8e, neljän jälkeen 16e… 32e…. 64e ja 7vuoden jälkeen 128e. Nyt on mennyt 1/3 ajasta ja vasta 128e koossa, joten valtaosa ”huomaa” ettei tämä tuota, kun kolmasosa rahallisesta tavoitteesta olisi 333 333,33e. Jäljessä ollaan! Ei toimi!

Älä ajattele noin. Muista lumme esimerkki, jossa 50% lumpeista tuli viimeisenä päivänä. Jos haluat kehittyä sijoittajana tms. missään muussakaan, sinun pitää käyttää aikasi järkevästi. Sinulla on ollut 7-v aikaa opiskella sijoittamista ja markkinoita tässä sivussa ja olet jo niin kehittynyt, että sinulla on paljon useita tyylejä saada tuottoa kokoon. Tai olet voinut maata sohvalla miettimättä seuraavan vuoden kuvioita ja olet muutaman vuoden päässä ongelmasta, missä et enää osaa suurta pääomaasi tuplata. Osaisit varmaan jo tehdä paljon kappaleissa vähän euroja tuottavia kauppoja, jolloin varastonkiertonopeudella on helpompi pääoma tuplata. Jaa vaikka kuukausittain flaijereita postilaatikoihin, jossa lupaat hakea asukkaan tyhjät pullot pois ja maksaa 90% niiden käyvästä arvosta. Saat 11,1% tuoton omalle pääomalle ja tämän kun toistat 9 kertaa, on tähän käytetty pääoma tuplattu…

Jatketaan vuosia eteenpäin: 8 vuotta 256e, 9-v 512e… 1024e… 2048e… 4096e… 8192e… 16384e… 32768e… ja kuudentoista vuoden jälkeen JO 65536e! Siis mitä helevettiä? 16/21-v eli 76,19% ajasta takana ja rahaa koossa 65536/miljoona? 76% ajasta mennyt ja 6,5% rahasta taskussa! Suhde ei toimi ja nyt on oikea aika näillä rahoilla ostaa uusi auto!Simpsonin Homerin termein: DOUH!

Nyt sinulla on sivussa 16-v käytetty aikaa järkevästi ja osaat jo hyödyntää varmasti toisten rahat, eli velkavivun käytön sijoituksissasi. Kaikki suuret varallisuudet maailmassa on tehty pitkällä ajalla verot minimoiden/ siirtäen verot tulevaisuuteen ja hyödyntämällä velkarahaa sijoittamisessa.

Jatketaan pääoman rakentamista: 17-v 131 072e, 18-v 262 144e… 19-v 524288e ja 20v sijoittamista, eli 21-v aloituspäivästä 1 048 576e!

16-v jälkeen lopettanut ihminen sai uuden auton. Hän tuhlasi 16 vuotta elämästään uuden auton eteen, kun jäljellä ollut 4 vuotta olisi tuonut liki miljoonan lisää. Viksu muuvi…

Tiedän! Esimerkki on hypoteettinen. Vaatii saatanasti osaamista, että pystyy pääoman tuplaukseen vuosittain eikä se kestä siltikään sattumaa, eli ei ole varmaankaan mahdollista. Tiedän myös sen, että verot pitää maksaa kun myynti tehdään enkä sitäkään ottanut huomioon. Tämän tarkoitus oli vain näyttää miten korkoa korolle toimii.

Nyt kun palataan siihen työnantajani kaveriin josta alussa kerroin, niin kyllä; eka miljoona oli hieman hankala. Oletetaan, että hän saa nyt isolle pääomalle ”vain”15% tuoton, on kaksi miljoonaa koossa 5-v myöhemmin. Kolme milzziä paukkuu rikki tästä 3-v päästä ja neljä milzziä tästä päivästä 2-v myöhemmin. Viides milli vajaa 2-v myöhemmin ja siitä eteenpäin milli per vuosi vähintään kassa kasvaa. Toinen oli vähän helpompi ja loput tuli kuin itsestään, vai miten se oli? Muuan vuosi lisää ja millejä tulee vähintään pari per vuosi…

Tiedän! Aika loppuu kesken jos et ole tällä hetkellä teini, tai muuten vaan siirrät aloittamista tuonnemmaksi.

Mutta tiesitkös, että kun olet ensimmäisen miljoonan varrella opetellut lisää sijoittamista, saat lienee velkavipuineen yms. jo 25% tuoton vuosittain? Tällä tuotolla 7-v eka miljoonan valmistumisen jälkeen, sulla on niitä jo viisi ja 10-v ensimmäisestä sulla on niitä liki kymmenen. Tästä eteenpäin niitä tulee vähintään kaksi lisää jo vuosittain.

Hypoteettinen esimerkki, jonka pitäisi avata ymmärrystäsi kuinka aika on rahaa ja pitkä aika on paljon rahaa. Tätä tuo sanonta tarkoittaa. Raha tulee rahan luo? Ei. Tässä esimerkissä raha tulee ahkeran luo. Tekeminen on ahkeruutta, eikä raha tullut tekemättä.

Lounaspöydän Warren, eli amerikaksi Warren Buffet on maailman menestynein sijoittaja ja hänen omaisuutensa arvo kasvoi vuonna 2016 vaatimattomat 12 miljardia (kaksitoistamiljardia) Voiskos olla, että W. Seisovapöytä on aloittanut aikoinaan heti, eikä myöhemmin? Voisikos myös olla, että hän on antanut korkoa korolle efektin toimia? Vai onko hänellä ollu vaikka 120 miljardia valmiiksi, jolle on saanut 10% tuoton?

Viimeinen kysymys on vertauksena tyhmälle kommentille, että sijoittaminen vaatii paljon rahaa. Tuo ei pidä paikkaansa. Se vaatii rahankäsittelytaitojen omaksumisen täydellisesti kokonaan väliltä 1-4, kyky tienata, kyky säästää, kyky sijoittaa, kyky vivuttaa sijoitukset. Lisäksi kärsivällisen luonteen hyvän ja pitkän strategian noudattamiseksi.

Se on muuten sinusta itsestä kiinni. Lotota voit, mutta niilläkin rahoilla voit ”lottovoiton” varmistaa olemalla lottoamatta ja laittamalla rahat töihin.

Jos et sijoittamisesta ymmärrä, älä huoli. Siihen löytyy konsultti/ konsultteja, mutta muista ettet mene pankin Almalta kysymään kuinka mun kannattais alkaa sijoittamaan. Se menee nimittäin yllättävän helposti vituiksi, eikä sen eteen tarvi tehdä muuta virhettä, kuin alkaa tekemään kärsivällisesti kuten pankki neuvoo.

Otan tulevaisuudessa käsittelyyn tämän pankkien suuren kusetuksen ja pyydän vilpittömästi anteeksi jos loukkaan sinun ammattiasi, eli olet pankissa töissä. Älä huoli. Vaikka pari tuhatta tämän blogin lukijaa lopettaisi rahastosijoittamisen tämän jälkeen, jää tähän maahan ajattelemattomia vielä riittävästi. Kaikkia ei pysty pelastamaan. Ajattelemattomuus kun on ihmiskunnan ongelma. Ei orava syö saatana kesän käpyjä heti naamaansa ja kuole nälkään talvella, vaan se osaa ajatella ja olla säästäväinen. Kummalle antaisit hallintaan ydinaseen laukaisimen? Keskiverto ihmiselle, vai oravalle?Siinäpä sinulle pähkinä koska toivon, että sinusta tulee (jos et jo ole) raha-asioissa Orava ja oravat syö pähkinöitäkin. Kiitos pakollinen peruskoulu.

Kiitos ajastasi ja toivottavasti tästä on sinulle paljon hyötyä. Ensi viikolla vois kirjoitella Wirtasten onnistumisesta pitää taloutensa hallinnassa menneet 2kk, jos saadaan miitinki sovituksi ennen sitä. Jos ei saada, niin avaan noita pankkien suuria tienestejä, eli sijoitusinstrumenttejä heiltä/ perehdytään oikean esimerkin kautta kolmeen täysin erilaiseen rahankäsittelytyyliin.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy