Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – HYVÄÄ JOULUA!

Wirtasen perheen uuden elämän suunnan ensimmäinen Joulu koittaa. Alkuperäinen ajatus oli kirjoittaa heidän kokemuksista ja ajatuksista projektin alkumetreiltä, mutta siirrän sen. Nyt on oikeampi aika puhua Joulusta. Mitä elämäntapamuutoksia he ovat onnistuneet tähän Jouluun hyödyntämään Marraskuisen aloittamisen jälkeen? Vastaus on yksinkertainen; ei varmaan oikein mitään. Mutta uskoisin, että ensi Joulu koittaa noudattaen toisenlaista rahankäsittely tyyliä.

Tiesitkö, että Jouluisin valtaosa meidän keskiluokasta ottaa eniten askelia köyhyyden suuntaan? Miksi? Joulu on hienoa aikaa, nautin siitä suunnattomasti itsekin. On kivaa kun kaikki on iloisia ja hyvällä päällä. Syödään hyvin ja nautitaan yhteisestä ajasta. Silti siihen käytetään tuplasti enemmän rahaa kuin olisi tarvis. Jälleen korostan sitä, että ei ole oikeaa eikä väärää tapaa rahaa käyttää, mutta kaikilla tottumuksilla on erilainen lopputulos omien taloudellisten hyvinvointien kanssa.

Tämä köyhyyteen matkalla oleva keskiluokkamme sortuu osamaksuihin ja luottokortteihin hommatessaan sellaisen Joulun, että siitä riittää vielä liioitella asti työpaikan kahvipöydässä. Se ei ole Joulun ajan ongelma, sillä elää pitää kuulemma nyt. Visalasku tulee vasta helmikuussa ja eihän sitä tiedä, jos vaikka agressiivisesti odotellessa olisi hyvä haltija käynyt taikasauvalla sohasemassa ja velat olisivat muuttuneet saataviksi. Lisäksi iso osa tuhlaa nyt niitä kuun alussa tulleita veronpalautuksiaan, unohtaen että niiden turvin Visaa käytettiin mustan perjantain yhteydessä ja lopputulos on sama.

Joululahjat on asia missä voit säästää rahaa pirusti. Jos lapsellesi ei kelpaa kuin se uusinta uutta edustava älypuhelin, joka maksaa nyt 899e on se sinun syytäsi. Iteppä oot kersas kasvattanut ja esimerkit antanut. Miksi hänelle ei kelpaa se 3kk vanha malli, joka on käytännössä silti uusinta uutta, joka maksaa 199e? Miksi joululahjat pitää ostaa vasta Joulukuussa? Hätiköiden ja ilman budjetointia. Itse olen niin ärsyttävä äijä, etten osta lahjoiksi muuta kuin liikkumiseen ja lukemiseen kannustavia lahjoja, kuten lahjakortteja urheilukauppaan, tai urheiluvälineitä ja kirjoja kirjakaupasta. Morsianta pitää tietty helliä jollain uudella hajuvedellä, siis sellaisella mitä hän ei vielä ole käyttänyt/ juonut ja eikös tämä viimeinenkin ole kuitenkin käyttämistä? Tai sellaisella sormuksella, jota ei vielä löydy takapihan metsästä/ kaulaketjulla jollasella ei ole mua vielä yritetty kuristaa… Jotain uutta kuitenkin.

Näistä käytännön lahjoista sen verran, että kuinka lapsi joka saa uudet slalomit tietää onko ne ostettu keväällä alennusmyynnistä, vai Jouluna mukamasten alennusmyynnistä? Tiedätkö mikä on minusta todella ikävä Joululahja? Ne on ne Veikkauksen arpapaketit. On todella ikävää nähdä Joulupäivänä nuoripari kaupassa tarkastuttamassa isoa nippua arpoja (n.100e edestä) ja kun niistä löytyy 15e ”voittoja” niin niillä ostetaan onnellisina uusia. On kyllä perin oudot rahankäsittelytyylit omaksuttu. Pitäisikö ennemmin antaa nuo arpojen hinnat rahana, jolloin rahan tarpeessa oleva nuoripari saa varmuudella tuon n. 100e talouttansa pönkittämään?Mistäs nuoripari osaisi tällaisen toiveen antaa, kun isovanhemmilta ja vanhemmilta on opittu rahankäsittelytyyli, jonka mukaan arvat on mahtava lahja, kun eihän sitä tiedä jos vaikka saatana tulis hyökyaalto perämerelle! Käytännössä opetus tässä tyylissä on ollut se, että ei tarvitse mitään itse tehdä, tuuri elämän hoitakoot. Ja jos ei hoida, se on maailman syy se. Elämä on epäreilua…

Käydään vielä lopuksi tuossa puhelin esimerkissä. Jos lapsesi on opetettu ajattelemaan vaurastuvalla tavalla rahasta, hän ottaa ilomielin tuon 700e halvemman mallin, koska tämän rahan vanhemmat säästävät vaurastumiseen, josta hänkin nauttii myös. Jos vanhemmilla on passiiviset tulot jo sitä luokkaa, että joka kuukausi ilman palkkatuloja (passiiviset tulot on juuri tuloja jotka ei tule palkasta) jää tuollainen 700e heittää kankkulan kaivoon, he todennäköisesti palkitsevat säästäväisen lapsen mielummin ostamalla hänelle opetusmielessä 20g kultaa. Tämän lapsi taas voi myydä kun hinta on noussut tarpeeksi ja sijoittamalla rahat uudelleen toiseen kohteeseen, on vaurastuminen alkanut.

Tämän myötä oikein hyvää ja rauhallista Joulua.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy