Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – ET KAI SÄ TÄHÄN AKAN LUPAA TARVI?

Näin kauniisti oli varainhoitopalvelua myyvä jäppinen tuumannut tuttavalleni. Nämä palvelut ovat suosikki aiheeni kommentoida, koska kuten olen jo kertonut, niissä kusetetaan pitkälti ihmistä. Aihetta olen purkanut aiemmin blogissa tarkemminkin. Jos se on lukematta, se löytyy tästä:

Kauppalehti uutisoi alkuviikosta tästä myös. Olivat siis jälleen lukeneet blogiamme. Uutinen luettavissa alla olevasta linkistä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/perheenisa-menetti-kaikki-saastonsa-oli-taysin-selvaa–etta-he-olivat-suojassa-ja-mina-tappiolla/q7jwRWDf

Jutun juoni on se, että uhri oli kutsuttu kahville ja häntä oli toruttu siitä kun ei ollut aloittanut vaurastumista. Syyllistetty oli myös sillä, että: ”etkö välitä lapsistasi kun et tulevaisuutta heille rakenna”? No uhri oli alkanut potea huonoa omatuntoa asiasta, kuunnellut esittelyn kuinka hän tällä jatkuvalla 150e kuussa säästöllä vaurastuisi. Uhri oli pyytänyt esitettä mukaansa, että voi kotona jutella vaimonsa kanssa asiasta ja tähän oli tuumattu, että ”luuletko vaimon suuttuvan siitä, kun ilmoitat alkaneesi hoitamaan perheen taloudellista tulevaisuutta?” No eihän se suutu ja nimi meni paperiin. Jonkun tovin kuluttua uhri oli kutsuttu uuteen tapaamiseen, jossa häntä oli suostuteltu nostamaan säästösumma kolmeen sataan euroon kuussa. Näin tehtiin ja summa suoraveloituksena kuukausittain tililtä, kunnes perheen isä menetti työpaikkansa!

Tällöin hän soitti varainhoitajalle, että haluaa keskeyttää säästämisen ja nostaa rahat perheen taloudelliseksi puskuriksi kunnes löytää uuden työn. Eipä onnistunut, eikä onnistunut katkaiseminenkaan koska sopimuksessa oli pykälä siitä, jos säästämisen keskeyttää ennen tiettyä aikaa, varainhoitaja saa PITÄÄ RAHAT! Perheen isä menetti siis kaikki säästönsä, eikä tehnyt muuta väärää, kuin hätiköi nimensä paperiin.

Uskoakseni jos hänellä olisi työpaikka pysynyt, olisi myöhemmin tullut uusi kutsu jossa olisi puhuttu ympäri sijoittamaan 500e kuussa ja jossain vaiheessa olisi tullut tilanne, että sijoittainen olisi laitettava jäihin. Mitä nopeammin niin sen parempi – varainhoitajalle! Kyllä ei ole mielestäni hienoa toimintaa tuollainen.

Otan toisen esimerkin omasta kokemuksestani, kun olen päässyt tällaisen sijoitustuotteen analysoimaan. Esimerkki on parin vuoden takaa kun morsiammeni esimies oli hänelle antanut erään sijoitustalon tuotteesta esitteen ja kysynyt voisiko Vuorinen kattoa onko tässä järkeä? Oli elämäni ensimmäinen kerta kun jollain oli näyttää myös esite ja katsoin mielelläni. Esimiehen, eli Paten kaveri oli käynyt Patelle kotona myymässä tätä tuotetta, jonka merkintä aika päättyy parin päivän päästä, eli päätöksellä oli luonnollisesti kiire. Samalla hän oli kehunut tämän tuotteen maasta taivaaseen. Pate oli sanonut, että: ”soittele huomenna. Mä juttelen tästä vielä vaimon kanssa”. Tähän myyntimies oli tuumannu, että ”et kai sä tähän akan lupaa tarvi?” Pate oli tuumannut, että ”en, mutta haluan silti vaimoa jututtaa. Jätä esite ja soittele”. Pate on kohtelias häiskä… Jos mulle olis noin sanottu, että tarvitko akalta lupaa, olisin pohjustanut kertomalla, että ”en, koska en talouttani jaa yhdenkään ”akan” kanssa ja nyt sinä VITUN RUUTUHOUSU SUKSIT VÄHÄN VITUN ÄKKIÄ VITTUUN SIITÄ!” Esiteen olisin rulannut ja tehnyt ruutuhousulle siitä pyrstösulat…

Paten tapauksessa oli kyseessä 5-v kestävä sijoitus, johon piti laittaa kymppitonni kerralla. Rahat sijoitettiin tasaisesti viiteen nimettyyn osakkeeseen Helsingin pörssilistalta, eli kaks kiloa per tuote. Tuottotaulukko oli kyllä epäselvempi kuin hävittäjäkoneen kokoamisohje! Jos osakkeiden yhteenlaskettu tuotto ylittää tietyn prosentin, saa asiakas rahat tuplana ja jos taas osakkeet menettävät yhteenlasketusti arvoa 20%, asiakas menettää kaiken. Jos sitä, jos tätä ja jos tuota oli sitten vaikka kuinka paljon. Annoin esitteen morsiammelle ja sanoin, että: ”vie Patelle takas ja sano etten voi tuota suositella kenellekään, koska itse en suostuisi siihen rahojani laittamaan”.

Myöhemmin Patea nähdessäni kerroin näkemyksiäni siitä tuotteesta: ”Viisi vuotta on pitkä aika, jona aikana tapahtuu yhtiöissä paljon asioita. Kaikkiin on sijoitettu 2000e koko ajaksi, tapahtui mitä tapahtui. Sä voit ihan itse noihin yhtiöihin sijoittaa 2000e jokaiseen ja pidättää itselläsi oikeuden jonkun paska jutun sattuessa vähentää jotain osaketta ja ostaa hyvin menestyvää sillä summalla lisää. Näin minimoit tappioita ja maksimoit tuottoa. Lisäksi jos kaikki tuottaa yhteensä vaikka 300%, saat kaiken itsellesi, eikä tuotoon ole asetettu kattoa, kuten tuossa sijoitustalon tuotteessa oli. Lisäksi vielä se, että jos jäät 20% häviölle 5-v aikana, niin saat 80% rahoistasi takaisin, toisin kuten tuossa sijoitustalon tuotteessa menetät kaiken. Mikä tärkeintä, sinulla on olemassa EXIT vaikka kesken kauden, toisin kuin tuossa tuotteessa rahat on kiinni 5-v vaikka maailmassa tapahtuisi mitä”.

EXIT ei ole itsetarkoitus minun mallissa, mutta se pitää olla suunnitelmassa. Kahdesti olen tehnyt itse ison tappion tehden hyvän odotusarvon sijoituksen ”joukkorahoituksessa” ja syynä oli se, ettei minulla ollut EXIT mahdollisuutta. Virheet ovat hyväksi. Ensimmäinen opettaa, toinen samankaltainen toimikoot kertausharjoituksena ja kolmas kerta on TYHMYYTTÄ! Nykyään huolehdin siis aina EXIT suunnitelmasta.

Häikäilemätöntä on noiden finanssitalojen tuotteiden myynti. Käytetään hyväksi tietämättömyyttä sijoittamisesta häikäilemättömästi. Vähänkään pörssiä seurannut ihminen olisi tehnyt samat huomiot tuosta tuotteesta mitä Patelle kerroin, mutta Pate ei seuraa pörssiä. Eikä sitä seuraa monet muutkaan ja niihin isketään lujaa.

Kaiken lisäksi pitäisi myös osata miettiä onvatko kyseiset yhtiöt ylipäätänsä hyviä sijoituskohteita.

a) mikä on kurssihistoria

b) paljonko on osakkeen P/E luku

c) paljonko on osakkeen P/B luku

d) paljonko on osakkeen osinkotuotto

e) millainen on osinkohistoria

f) onko yhtiöllä hyvä johto?

g) paljonko on yhtiön oman pääoman tuotto?

h) paljonko on yhtiön sijoitetun pääoman tuotto?

i) mitkä on yhtiön toimialan tulevaisuuden näkymät

j) mikä on alalla yhtiön markkina-asema

näin niinkuin muutaman mainitakseni.

Jonain päivänä mulla on halua kiusantekoon ja lähden ruutuhousun kanssa kahvittelemaan ja kyselemään ”turhia”. Enpä jaksa uskoa, että on vastaukset tiedossa ja jos on, niin voin aina pyytää esitettä mukaan, että voin jutella asiasta morsiammeni kanssa…

Vanhaan viisauteen on hyvä taas lopettaa. Sijoittaminen on riskialtista? Kyllä tietämättömyys sijoittamisesta sijoittaessa on riskialtista. Sijoittamisessa on tärkeää hallita riskit. Puolueeton konsultti on hyväksi siinä vaiheessa kun isoja päätöksiä tehdään.

Aikoinaan kun ensimmäisiä vuokrahuoneistojani hankin, en kysynyt neuvoa kiinteistövälittäjältä tai pankinjohtajalta. Käytin konsulttina tuttuani jolla on toista sataa vuokrakämppää. Niillä neuvoilla oli helppo aloittaa. Kokemus lisää omaa osaamista myöhemmin. Parhaat neuvot saa siis siltä, joka on kyseisessä hommassa jo onnistunut. Itse kuuntelen aina itseäni viisaampia, koska niitä on niin helevetin paljon…

Marko, Ansionsa Mukaan Oy