Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB – ÄLÄ OTA MYRKKYÄ!

Pelko tappaa! Näin sanoi luutnantti Jotain, toisesta maailman sodasta kertovassa sarjassa Taistelutoverit. Hän uhmasi kuolemaa jatkuvasti ja oli miehistön ihailema ja pelkäämäkin. Kun häneltä tästä ”hulluudesta” kysyttiin, hän vastasi että: ”Pelko tappaa. Mikäli aiot täältä elävänä kotiin, sinun pitää ajatella olevasi jo kuollut, jotta sinulla ei ole enää mitään pelättävää.” Tämä viittaus pohjustuksena tämän päiväiselle psykologiselle blogille, jossa on pohjalla ajatus epäonnistumisen pelosta, joka johtaa epäonnistumiseen.

En muista kuollaksenikaan missä kuulin aikoinaan uuden vertauksen vanhan kansan sanonnasta: ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa” Tän on kyllä keksinyt joku Teppo. On tuo niin outo ja negatiota viljelevä kommentti. Kaikille Tepoille terveisiä, että ei nimi miestä pahenna. Mulla on vaan lapsuuden traumoja, kun kaikissa Pirkka-Pekka Peteliuksen sarjoissa kaikki idiootit oli Markoja…

Tämä uusi vertaus tuosta vanhan kansan ”vittu tuosta mitään tuu” sanonnasta olisi: ”Joka EI kuuseen kurkota, se viettää siinä vittumaisessa katajapensaassa koko ikänsä”. Harmi kun en muista mistä tuon oon kuullu, mutta näin se oikeassa elämässä menee.

Mitään ei saa ilmaiseksi ja kukaan ei sinulle tee. Itse sinun on elämäsi tehtävä. Jokaisella on samat mahdollisuudet vaurauteen, vaikka lähtökohdat erit olisikin. Huumeperheiden lapset lähtevät takamatkalta, mutta ei kultalusikka suussa syntyminen kuitenkaan mitään takaa. Vaurastuminen on päätös, ”ei se multa onnistu” on olotila.

Miksi me sitten ystäviämme dissaamme, kun hän keksii yrittää jotain? Onko se multa pois jos kaveri pärjää? Jos lapsesi tulee sanomaan, että minä aion tulla rikkaaksi, aiotko sanoa hänelle, että: ”Et onnistu, eikä kannata edes yrittää!” Uskoakseni kannustaisit päämäärään, vaikka kuinka katajapuskassa asuisit. Parempaa varmasti jälkipolvellesi toivot, kuin mitä olet itsellesi saanut. Myös silloin, kun persetaskussasi pullottaa 14miljardia, niin haluat lapsellesi parempaa? Kehittyminen vaatii aina itseään parempia opettajia, josta tulee sanonta ympäröi itsesi älykkäämmillä ihmisillä. Eikös kehittyminen ole helppoa kun antaa ympärillä olevien ihmisten rauhassa kokeilla siipiensä kantamista jossain ja kannustaa vaan eteenpäin? Yhtäkkiä onkin osaavampi kaveri olemassa ja tältä voi itse oppia lisää?

Kymmeniä vuosia Suomessa asunut ulkomaalaistaustainen yrittäjä kerran kertoi mulle, että me suomalaiset ollaan outoa porukkaa. Meillä on aina joku asia huonosti, eikä niin kaunista ilmaa olekaan, etteikö kolmen sellaisen päivän päästä jo valiteta, että kokoajan tällaista! Lisäksi me kuulemma olemme tyytyväisiä muiden ihmisten tilanteesta vasta sitten, kun he ovat EPÄONNISTUNEET! So true unfortunately. Kun kaikki sitten naureskelevat epäonnistumiselle, niin kukaan ei uskalla edes yrittää.

Heitä heti näiden kuuntelu pois! Olen verrannut tätä tee kuten itse parhaaksi näet ajatusta jalkapalloerotuomariin. Ei ole sellaista ottelua, jossa jokainen pelaaja ja molempien joukkueiden kannattajat olisivat tyytyväisiä tekemiseesi. Tee niin tai näin, niin osa kannustaa ja osa tuomitsee. Näin se tulee aina menemään, joten tee kuten itse parhaaksi näet välittämättä muiden näkemyksistä. SINÄ TARVITSET MYRKYLLISIÄ KOMMENTTEJA TEKEMISEESI YHTÄ PALJON KUIN PORSAS TARVITSEE MOPOKORTTIA!

Eilen oli lehdessä juttua nuorison velkaantumisesta ja kuinka kivaa olikaan lukea se, että velkaneuvoja toivoi rahankäsittelyoppeja jo peruskouluun. Tästä syntyi idea myydä valmennuksia valinnaisaineiksi yläasteille ja tästä erään opinto-ohjaajan kanssa eilen juttelinkin. Hän sanoi, ettei nuoret ota taloutta valinnaisaineeksi, kun ne ottaa liikuntaa ja käsityötä yms. Tässä onkin se, että tämä pitäisi markkinoida mielestäni mielikuvana, eikä talous nimisenä aineena.

Robert Kiyosaki kirjoitti aikoinaan kirjan, jossa dissasi koulun kaavamaista opettamista, jossa ei jää sijaa ”ämpärin ulkopuoliselle ajattelulle”. Robert vei kirjan kustantajalle ja oli nimennyt kirjan vaatimattomasti: ”Jos haluat rikastua, älä mene kouluun!” Kustantaja oli jarrutellut nimeä ja hakenut tavallista ”talousoppi” tms. nimeä sille, mutta Robert oli pitänyt päänsä. Kirjakauppoihin ilmestyi ”Jos haluat rikastua, älä mene kouluun” niminen kirja, joka myytiin ennätysajassa loppuun uudelleen ja uudelleen. Muistaakseni seitsemän miljoonaa myytyä kappaletta.

Tällainen talouskurssi pitäisikin nimetä tyyliin ”Rikastumisen lyhyt oppimäärä”, tai ”Ala rikkaaksi” tai vaikka ”vingu vähemmän ja tee enemmän. Loput tulee itsestään saatana” kurssiksi. Sanoisikohan ysiluokkalaisten vanhemmat, että ”et ota tuollaista kurssia! Raha on kaiken pahan alku ja juuri, ja Teppohan yritti, muistatko miten kävi?!”

Mietippä sitä, jos seuraavan 15-v aikana kaikki kotikuntasi ja naapurikuntiesi ysiluokkalaiset opetettaisiin käyttämään rahaa siten, että siitä jää joka kuukausi säästöön.  Sitten heille opetettaisiin sijoittamisen perusteet jotta osaavat ylijäämän laittaa töihin. Paljonko meillä olis tulevaisuudessa maksuhäiriöisiä kakskymppisiä?None!

Näistä lapsena aloittaneista sijoittajista tulisi liki varmasti kaikista monimiljonäärejä. 1e päivässä 20% tuotolla korkoa korolle, on 34-v jälkeen jo miljoona. Tulevaisuudessa nämä koululaiset maksaisivat paljon veroja ja käyttäisivät paljon rahaa. Tällöin kaikki muutkin  hyötyisivät tästä rahankäytöstä ja maksaisivat enemmän veroja. Kuinka paljon paremmat peruspalvelut pystyisi kuntasi tarjoamaan vaikka ikääntyville ihmisille? Kuinka taloustaitoisia kunta ja valtiopäättäjiä meillä olisi tulevaisuudessa ja kuinka nämä opettaisivat rahankäsittelyä tuleville sukupolville? Väittäisin, että tällainen kurssitus olisi ”win win situation” ja paras sijoitus mitä kunta olisi sossukuluja pienentääkseen tulevaisuuteen ikinä tehnyt. Kun nämä nuoret kasvaisivat aikuisiksi, olisi onnistuminen jo muodikasta nuorempienkin silmissä ja myrkyttäminen epäonnistumisen pelolla loppuisi.

Joskus eräs luontodokkarifriikki on kertonut mulle, että ”tiedätkö miksi mehiläinen lentää?” Tyhmän kuuloinen kysymys johon vastaus on kuulemma se, että:”SE EI TIEDÄ ETTEI SE VOI LENTÄÄ!” Mehiläisen siivet ovat kuulemma liian pienet ropan kokoon nähden ja iskunopeus niillä on liian hidas. Matemaattinen mahdottomuus käytännössä tämä onnistuminen!

Kun eka mehiläinen on päättäny kokeilla lentoa ja saanut perseen irti nurmikosta, onkohan kaverit huutanu alhaalla että ”tuu nyt vittuun sieltä ennenkuin käy huonosti!” Tai alhaalla on Teppo tuumannu, että ”satanen vetoa että kohta katkee jalka?” ja kaverit vastaisivat, ”ei voi lyödä vetoa asiasta joka on päivän selvä, eikä kukaan ole erimieltä”. Eivät ole. Todennäköisemmin ovat katelleet taivaalle että ”WWWAAAAAAAAUUUUUU, ei oo jumalauta tosi. Hiukka siistiä! Miten helevetissä sä ton teit?” Todiste tälle keskustelulle on se, että mehiläiset lentävät yhä. Tuo eka Pera on sitten tsempannut muitakin onnistumaan.

Nyt jos haluat luontoa muuttaa ja nauttia toisten epäonnistumisesta, pistä tuo matemaattinen fakta huhuna mehiläisten keskuuteen liikkeelle ja hullun kiilto silmissä helevetin moisen ropinan perään käynnistät RUOHONLEIKKURIN! Se niistä perkeleistä! Eivätpä enää vittuile kun pystyvät mahottomiin…

Keväistä viikonloppua ja mehiläistarina on hyvästä vertauksesta huolimatta myytti…

Marko, Ansionsa Mukaan Oy