Siirry sisältöön

OY PERHE WIRTANEN AB 1:ST MEETING

2.12.2016 MARKO VUORINEN JÄTÄ KOMMENTTI
Non niin. Kovasti uskon ratkaisevani Wirtasten ongelman, joten on aika ensimmäisen tapaamisen. Tässä tapaamisessa ei tartuttu vielä härkää sarvista, vaan tein siitä valmennuksen, että ”uhrini” ymmärtää miksi asiat pitää tehdä tietyllä tapaa. Tietyllä tapaa siksi, että tarkoitus on vaurastua. Erilaisissa rahankäsittelytyyleissä kun ei ole mitään väärää, mutta ne johtaa varmuudella erilaiseen lopputulokseen. Tulevaisuudessa aina samanlaiseen, kuin mihin ovat johtaneet menneisyydessä.

Mikäli ympäristössäsi olevat ihmiset opettavat sinulle tietyn tyylin kannattavuutta esimerkiksi siten, että ”elää pitää nyt”, voit suoraan miettiä mikä heidän suurin kuluerä taloudessa on. Se on se nyt eläminen, eli kaikki hankitaan heti velaksi ja maksetaan myöhemmin. Idiotismin määritelmä on se, että teet asiat tuhansia kertoja kuten ennenkin ja odotat lopputuloksen olevan jotenkin erilainen. Jopa Kungfu Pandan mentorikin tämän tiesi, sanoen jotenkin näin ”että sattumaa ei ole. Jos istutat kirsikkapuun, et voi odottaa saavasti siitä omenoita.”

Kokoontumisessa oli upeaa, että vanhemmat olivat ottaneet kaikki lapset suurimmasta pienimpään kuuntelemaan luentoa. Oletus heillä oli, että mua kannattaa kuunnella. Pari lapsista isän lisäksi tekivät myös muistiinpanoja luennosta. Ihan huikeaa, että lapset haluavat näitä asioita oppia ja ilmeisesti vanhemmat ovat tehneet selväksi oman tilanteensa. Älkää tehkö kuten me vaan tehkää kuten Marko käskee. Niin mekin jatkossa teemme!

Aloitettiin alkeista. Ensin selvitettiin miksi raha on illuusio ja mitä meidän nykyinen velkavetoinen setelijärjestelmä käytännössä tarkoittaa. Käytiin läpi rahankäsittelytyylit: köyhä tyyli, keskiluokkainen tyyli ja vauras tyyli. Selvitettiin miksi köyhä tyyli on taloudellisesti kannattavampi kuin keskiluokkainen tyyli ja miksi rikkaat rikastuu. Myös se, miksi sanonta rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy ei pidä paikkaansa.

Wirtaset hoitaa hienosti rahankäsittelytaitojen ensimmäisen kohdan, joka on kyky tienata. Tässä perheessä tehdään paljon töitä ja vaikka en tuloja ja menoja vielä tiedäkään, tiedän ettei kohta yksi ole ongelma. Tiedän jo että ongelma on kohta kaksi, eli kyky säästää (luoda ylijäämää) ja tähän he tarvitsevat minua tuomariksi huolehtimaan, että ottelu käydään säännöt muistaen.

Kävimme myös läpi miksi säästäminen ei johda mihinkään muuhun kuin köyhtymiseen ja pihinä elämiseen elämänsä loppuun saakka. Mutta ilman että osaa elää säästeliäästi, ei talouden parantamiseksi voi tehdä yhtään mitään, joten säästöön pitää saada muuten tulee konkurssi yksityiselämässäkin.

Illan paras anti kysymysten ja keskusteluiden perusteella oli neuvo PIENENTÄKÄÄ TULOJANNE ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Tämä on todella tärkeää, jos aikoo pärjätä taloudellisesti paremmin.

Ilmainen vinkki: Tämä ei tarkoita sitä, että tehkää työnne pienemmällä palkalla, vaan sitä että jättäkää vähemmän rahaa käyttöönne. Tämä vaatii tiukkaa budjetointia, mutta näin ylijäämän teko onnistuu. Ylijäämällä voi maksaa luottokorttivelkoja tms. ensin vähemmäksi/ sijoittaa rahat. Tase paranee kummallakin menetelmällä. Sen jälkeen maksatte lopuilla rahoilla normaalit kulut kuten asuminen, syöminen jne. Pakottakaa itsenne pärjäämään tällä lopulla. Tuloja pitää tottakai lisätä, mutta Wirtasia opetan seuraavassa tapaamisessa budjetoimaan nykyiset tulot äärettömän tarkasti. Tuloja täytyy tämän jälkeen lisätä, jotta kaikkeen ylimääräiseen riittää rahaa. Samalla jää enemmän ylijäämää siirtää taseeseen.

Wirtasille opetin, että heidän rahat on töissä joka tapauksessa, joten heidän tulee varmistaa että ne ovat töissä heille itselleen. Rahalla aina joku tienaa. Jos olet velkaa pankille, sinun laina on sinun taseessa sarakkeessa velat ja pankin taseessa sarakkeessa varat. Yksinkertainen mutta iso ero.

Wirtasten täytyy nyt muuttaa heidän ilmeisen keskiluokkainen rahankäsittelytyyli vauraaseen tyyliin ja alkaa ensin huolehtimaan omasta taseesta ja sitten vasta muiden taseesta. Tämä ei onnistu ilman että luopuu monesta mukavasta asiasta. Mukavat asiat eivät kuitenkaan ole useinkaan kovin välttämättömiä.

Jos et osaa luopua monesta mukavasta, ei lottovoittokaan sinua auta, sillä se menee kaikkeen siihen mitä haluat ja 10-v päästä viima käy kanjonissa, eli suomeksi perse on taas auki.

Ensi kerralla pureudun Wirtasten rahavirtoihin. Mitä tulee mistäkin ja mitä mihinkin menee ja paljonko tase on tällä hetkellä miinuksella. Eli alamme töihin!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy