Siirry sisältöön

OSAMAKSULLA VAI KÄTEISELLÄ?

Jokainen on huomannut sen, kuinka erilaisten maksutapojen myyminen on kaupoissa lisääntynyt. On kulutusluottoa ja muita osamaksuja tarjolla entistä enemmän. Ymmärrän tämän. Luottoyhtiöt maksavat syntyneistä luottomyynneistä kaupalle provisiota.

Jokainen joka on ollut tilanteessa, että esim. valmistuvaan taloon tulee ostaa uudet huonekalut tietää, ettei kyse ole pienestä investoinnista. Aikoinaan ollessani tässä tilanteessa, myyjä esitteli kassalla näitä luotto ja osamaksuvaihtoehtoja jotka tyrmäsin ja sanoin maksavani pankkikortilla. Myyjän ilme oli minusta ihmeellinen ja mietin mitä tein väärin, kun hymy katosi myyjän huulilta.

Tuttavapariskunta oli vastaavilla ostoksilla viime kuussa. Budjetti oli ollut 5000e. He olivat saaneet loistavaa asiakaspalvelua nuorelta mieheltä, joka oli ollut myös loistava myyjä. Hän oli saanut nämä ostamaan ne parempi laatuiset vaihtoehdot, jolloin budjetti heitti härän pyllyä. Kun maksun aika koitti, oli myyjä kysynyt miten halutaan maksaa ja perheen isäntä oli antanut hänelle pankkikortin. Tässäkin tapauksessa myyjän ilme oli muuttunut, jolloin perheen rouva oli ottanut kortin pöydältä käteen ja kysynyt myyjältä: ”miten sä haluat että me maksetaan?”!!

Tämä perheen rouva ymmärsi sen mikä mulla ei ole käynyt mielessäkään, että tämä myyjä saattaa olla autonmyyjän tavoin provisiopalkalla töissä! Näinhän se sitten oli. Nuorimies oli kertonut, ettei heidän järjestelmässä käteisellä maksu kirjaannu provisiojärjestelmään. Perheen rouva oli sanonut, että: ”kerro miten haluat meidän maksavan, jotta saat provisiosi ja meille ei siitä koidu lisäkuluja”. Kaupat oli tehty myyjän esittämällä tavalla.

Olen sitä mieltä, että katteet kuuluvat kauppiaille, mutta jos on provisiopalkkajärjestelmä, niin se provisio kuuluu sille joka kaupat teki. Loput jää kauppiaalle. Nykyisten ketjujen maailmassa useat kaupat eivät maksa veroja tuloksestaan siihen kuntaan jossa yksittäinen myymälä sijaitsee. Siinä työskentelevä myyjäpä maksaa ja suuremman palkkansa vuoksi alueella on enemmän rahaa kierrossa. Tästä syystä kysyn aina jatkossa tämän saman kysymyksen, eli: ”Miten sä haluat että mä maksan?”

Toinen maksutapa ongelma tuli eteeni muutama vuosi sitten, kun ostin kotimyynnissä monen tonnin pesulaitteen. Myyjä kertoi, että vaihtoehtoja on maksaa yhdellä laskulla tai 3-v osamaksulla ilman korkoja ja kuluja. Olisin maksanut kerralla, mutta nyt jouduin tarkistamaan myyjältä, että eikö mitään korkoja tai kuluja tule, vaan ainoastaan kauppahinta jaetaan 36:lla kuukaudella? Ei tule muita kuluja vastasi myyjä. Nyt neuvoin hyvää myyjää jatkossa kertomaan asiakkailleen, että he säästävät rahaa osamaksussa, koska he saavat alennusta inflaation muodossa. Mikäli inflaatiota on, niin rahan arvo on 3-v päästä monta prosenttia vähemmän, joten se on nimeltään inflaatioalennus.

Tässä kaupassa en nähnyt mitään järkeä, että joku suostuu myymään osamaksulla ilman, että loppusumma on suurempi, mutta luonnollisesti tartuin tilaisuuteen. Miksi sitoisin pääoman heti, jos siitä ei ole edes kuluja, että maksan myöhemmin? Voisin kauppasumman sijoittaa ja sen tuotolla maksaa  osan osamaksueristä ja pärjäisin näinkin paremmin kuin maksamalla kerralla. Mikäli kauppasumma olisi useita prosentteja kalliimpi osamaksussa, niin silloin takuutuoton saisi säästämällä kuluissa, eli maksamalla kerralla.

Tämä ei ihan helpolla kuitenkaan mennyt. Minulle tuli jopa sellainen tilaamaton kulutusluottokortti, jota voisin käyttää tulevienkin ostosten maksamiseen… Lisäksi pääomasta yhtiö perii korkoa myös tämän pesurin kohdalla. Sen lisäksi joka kuukausi multa veloitettaisiin 5e laskutuslisää. Soitin maahantuojalle jolle tämä myyjä työskenteli ja kerroin, että ei pitänyt olla korkoja eikä kuluja. Siellä oltiin pahoillaan siitä, että olen ymmärtänyt väärin. Kerroin kuinka opetin tätä myyjää käyttämään tulevaisuudessa myyntivalttina tuota korotonta ja kulutonta maksutapaa, jossa ostaja tienaa inflaation myötä, eikä myyjä tässä vaiheessa ole oikaissut mun väärin ymmärrystä. Näin ollen vaihtoehdoiksi jää ne, että joko myyjä on ymmärtänyt väärin tai sitten hän kusetti.

Kerroin käyttäväni kotimyynnissä olevaa oikeutta perua kauppa 14vrk aikana, mikäli tämä tulee mulle maksamaan enemmän kuin mitä alkuperäinen hinta oli. Siellä ilmoitettiin, että voin yhä maksaa kerralla ja tästä vaihtoehdosta kieltäydyin, koska mulle oli annettu sitäkin edullisempi vaihtoehto. Koska eivät halunneet mun peruvan kauppaa, he antoivat tuotteesta sen verran alennusta, mitä laskin heille korkojen ja kulujen mulle tarkoittavan kolmen vuoden aikana ja näin sain kuin sainkin mulle luvatun inflaatioalennuksen.

Näistä oppineena jatkossa jos joku myy samaan hintaan osamaksulla, otan edelleen tämän vaihtoehdon. Jos osamaksu kasvattaa kustannuksiani, niin en ota sellaista. Jos jollain millä tahansa muulla maksutyylillä minun kustannukset pysyvät ennallaan, mutta myyjä tienaa enemmän, annan mieluusti hänelle tähän mahdollisuuden.

Mitä se mua haittaa, jos joku toinen tienaa enemmän? Siihenhän me tässä yhtiössä pyrimme!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy