Siirry sisältöön

ONKS NYT SITTEN KIVAA?

Olen useasti kommentoinut erilaisia tyylejä pyörittää yritystoimintaa ja muistuttanut, että samanlainen toiminta johtaa aina samanlaiseen lopputulokseen.

Yleisin toimintamalli meidän yhteiskunnassa on se, että yrittäjä kasvattaa liiketoimintaa ”väärin”, eli liiketoiminta vaatii entistä enemmän yrittäjän panosta ja kun yrittäjä väsyy tai sairastuu, niin yritys on entinen. Toinen suuri riski on se, että aletaan rönsyilemään vähän joka puolelle ja ydinliiketoiminta riskeeraantuu. Valitettavan moni ei aja uutta kannattamatonta toimintaa alas, vaan agressiivisesti odottaa aikaa parempaa ja koko bisnes kaatuu.

Asmo Solutions Oy kehitti paloturvallisen kännykkälaturin ja on nyt konkurssissa. Loistava keksintö, jollaista Nokia oli onnistumatta yrittänyt kehittää vuosia. Matkapuhelin valmistajatkin kiinnostuivat tästä tekniikasta ja jokunen oli halukas patentin ostamaankin. Eipä ollut yllättäen kaupan, vaan ite piti saada hoitaa kaikki. Olisi kieltämättä ollut nimenomaan oikea tyyli antaa vaikka jonkun Omena yhtiön hoitaa valmistus, myynti ja lobbaus siitä, että jokaisen maan lainsäädäntö vaatii paloturvallisen laturin käyttöä. Itse myyjä olisi voinut nostella näitä Royalteja joiden eteen ei tarvitse laittaa enää rikkaa ristiin. Mutta ei ja nyt ollaan konkurssissa.

Makuuni Oy on se kaikkein surullisin esimerkki siitä, miten bisnestä ei pidä hoitaa. Siitä on yli 10-v aikaa kun suoratoisto palvelut alkoivat tulla markkinoille ja kivijalka vuokraamoiden pudotuspeli käynnistyi. Makuuni oli markkinajohtaja. Nyt se on konkurssissa ja viimeisen kuuden vuoden aikana ovat tehneet tappiota yli kolme miljoonaa euroa. Tämä siis viimeisen kuuden vuoden aikana. Merkit tulevasta on ollut ilmoilla jo 10-v sitten, joten miksi liiketoiminnasta ei vaan yksinkertaisesti luovuttu? Olisi vaatinut vain jokaisen myymälän vuokrasopimuksen irtisanomisen ja loppuun myynnin jokaisessa myymälässä irtisanomisaikana ja monta miljoonaa euroa olisi omistajien taskussa! Sitten vaan kehittämään jotain uutta, jos ei osaa elää muuta kuin yrittäjä elämää. En vaan ymmärrä.

Se, että aloitat uuden bisneksen ja et saa sitä lentoon, on aivan tavallista. Se, että kasvatat bisnestäsi väärin ja riskeeraat koko bisneksen, ei sekään ole aivan tavattoman typerää, kunhan osaat ottaa tappiot nopeasti ja lopettaa kannattamattoman rönsyilyn. Mutta tämä Makuunin esimerkki on pöyristyttävää. Kaikki se mitä on saatu vuosien saatossa menestystä kokoon, annettiin hitaasti valua viemäriin.

Ennen Makuunia R-Kioski ketju oli Suomen suurin videovuokraaja. Koska viimeksi olet nähnyt R-kioskilla elokuvia vuokrattavan? Tässä on se täydellinen toiminta. Kun markkina muuttuu, muuttuu toimintakin ja aiemmin tienattuja rahoja ei haaskata. Voisikohan erona olla se, että R-kioskin hallituksessa ei istu pelkästään osakkeen omistajat ja heidän pari kaveriaan, vaan heillä on ammattilaisista koottu hallitus, jotka tietävät sen, että osakeyhtiölaki vaatii heitä työskentelemään huolellisesti ja vastuullisesti yhtiön kehittämisen eteen.

Ansionsa Mukaan Oy tekee merkittäviä laajennuksia palveluiden suhteen loppu vuoden aikana ja yksi näistä on se, että yhtiössämme työskentelee syksyllä kaksi ihmistä, joilla on hallitus ammattilaisen pätevyys. Näin yritykset voivat meiltä ostaa täysin ulkopuolista näkemystä oman yhtiönsä kehittämiseen ilman sidonnaisuuksia/ tunne siteitä.

Tällaisella ulkoistamisella yritykset varmistavat sitä asiaa, että jotain muutakin kiinnostaa varmuudella huolehtia yrityksen rahoista. Mutta jos mielestäsi on pakko menettää rahaa, niin muista se, että

RAHAN MENETTÄMISEN PITÄÄ VÄHINTÄÄNKIN OLLA EDES HAUSKAA!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy