Siirry sisältöön

OLISKO AIHETTA VETÄYTYÄ SOPIMUKSESTA?

Puoli viikkoa meni Henryllä saada kaikki loput saldot velkojilta. Ei kauhean mairittelevaa asiakaspalvelua. Odotteluajan Henry oli käyttänyt sopimusvelvotteen toteuttamiseen ja sulkenut kaikki pelitilinsä internetissä. Veikkaukselta hän oli hakenut ikuista pelikieltoa. Veikkaus joka puolustaa monopolia mm. sillä, että he tekevät ennalta ehkäisevää työtä peliongelman eteen, myöntää pelikiellon vuodeksi kerrallaan. Jätänpä tämän puimisen tällä kertaa tähän. Hän oli myös viimein kertonut tilanteestaan morsiammelleen. Morsian oli ollut tottakai järkyttynyt, mutta oli suhtautunut varsin positiivisesti, eli luvannut pysyä ympyröissä ja auttaa Henryä muutoin, mutta ei luonnollisestikaan lainaa enää rahaa.

Kun olimme koolla hoitamassa homman loppuun, tyhjensimme Henryn käyttötilin suojaan tilille, jolle hänellä ei ole pääsyä. Samalla vilkaistiin tilitapahtumat, että rahat olivat tallessa. Isä luki, että:” joo… n. 80e mennyt Soneralle ja vajaa kymppi kauppaan. Ei muita käyttöjä paitsi 220e vuokrasta morsiammelle ja 230e käteisnosto, eli yhteensä 450e josta olittekin sopineet. Tämä on ok”. Katsoin isää ihmeissäni ja kysyin ”Miksi se on ok, että Henry on edelleen käyttänyt rahaa jota hänellä ei ole”? Muistutin, että hän on nostanut 450e kuukausittaisen saldon, jolla hänen tulee pärjätä. Nyt hän on käyttänyt 90e sitä rahaa jolla pitää maksaa velkoja ja tämähän tarkoittaa sitä, että isä joutuu nyt lainaamaan 90e enemmän!

Kysyin mitä nämä maksetut laskut ovat? Henry kertoi, että myöhässä oleva puhelinlasku ja kaksi viimeistä laskua netti-tv:stä, jonka hän on nyt sulkenut. Kerroin, että:” Olen ollut paikalla kaikissa tapaamisissa kertomassa näkemyksiäni miten asiat tulee järjestää ja näin ei ole sovittu, että laskurästitkin kuuluvat isällesi. Puhumattakaan siitä, että käteistä on sovitusti taskussa, mutta mummun lainaamilla rahoilla maksetaan ruokakaupassa!” Nyt isäkin ymmärsi, ettei tapahtunut ollut ok. Teroitin Henrylle, että: ”Tämä on välttämätöntä sulla omaksua, että sulla on vain se itse päättämäsi 450e kuukaudessa käytettävissä ja se pitää oppia budjetoimaan kuukaudeksi ja joko ymmärrät mikä merkitys sun selviämiseen on sillä, että jouduit hommaamaan itsellesi luottokiellon. Olet liian tottunut käyttämään rahaa jota sinulla ei ole ja tämä meidän pitää muuttaa!”

Tiliotteesta tuli myös suurempikin yllätys esille, kun isä huomasi Henryn siirtäneen 2000e morsiammensa tilille. Tähän oli selitys se, että yksi Henryn lainoista oli morsiammen ottama ja näin morsian sen maksoi pois. Viimeinen tapahtuma tiliotteessa oli morsiammelta Henrylle 220e, joka oli erotus 2000e ja realivelan väliltä. Istuin hiljaa ja kuuntelin kun isä pieksi suutansa pojalleen. Tapahtunut nosti taas 1780e sitä summaa, jonka Henry tarvitsee isältään. Henryn selitys oli, että hän ei muistanut tätä lainaa ennen kuin morsian oli kysynyt, että mitä tälle hänen nimissään olevalle velalle nyt tapahtuu.

Henryn tililtä maksettiin loppuvelkoja niin pitkälle kuin saldo riitti. Loppusaldo vähennettiin lopuista veloista ja kaikkien vaiheiden jälkeen isältä lainattava rahamäärä oli 20 400e kun sen alunperin piti olla n.16 000. Isä kuitenkin lyhyehkön käninän jälkeen siirsi rahat ja näin velkasumma nuorella miehellä pysyi ennallaan, mutta hän sai avaimet käteen tehdä loppuelämästään paremman. Isä katsoi poikaansa tuimasti ja tuumasi, että:” Nyt olen sitten minä tiukilla, koska minun säästötili pahan päivän varalle ammottaa tyhjyyttään, joten sulla on tosi vähän liikkumavaraa asioiden hoitamattomuuden kanssa. Pelissä on puolen suvun talous ja vaikka peluri oletkin, niin eiköhän tässä ole sullekin panokset jo kohtuuttomat?!

Henry kiitteli kovasti isäänsä ja pahoitteli näitä muistamattomuudesta johtuvia yllätyksiä. Pitkässä keskustelussa kävi ilmi kuinka paljon Henry oikeasti itsensä muuttamiseen uskoo. Tosiasiassa hän ei voi entiseen palata, koska hän saa vain 450e kuussa rahaa, jonka perään katsoo morsiankin. Kun isä kysyi, onko nyt kaikki aikaisemmat velat hoidettu, Henry vastasi, että:” On. Aivan varmasti on. Enää ei ole kuin viistonnia yhteensä morsiammelle ja parille kaverille”. ”MIKÄ VITUN VIISTONNIA VIELÄ”, isä karjasi. Henry kertoi, että oli ymmärtänyt kokoajan, että lasketaan vain luottoyhtiöille olevia velkoja, sekä ettei tämä ”vitun viistonnia” haittaa kun näitä voi maksaa sieltä lainanhoitotilille kertyvästä ylijäämästä kerralla pois.

Tähän sanoin isälle, että:” Sellasena asianajajaneuvona voisi nyt heittää, että voisi olla paikallaan jopa irrottautua tulevasta sopimuksesta. Tässä tulee paljon muistion ulkopuolista uutta informaatiota, eikä aiemmat jutut ole täsmännyt tämän päivän faktojen kanssa”. Tehty muistio ei ole toisin sanoen johtanut sopimukseen, koska toinen osapuoli ei ole antanut oikeaa tietoa tilanteesta.

Henrylle kerroin, että:” Jos sieltä lainanhoitotililtä maksetaan sun juttujesi mukaan sun kavereille velkoja, niin miltä tililtä sä ajattelit hoitaa velkasi isällesi, sekä vuoden päästä isovanhemmillesi? He antoivat lyhennysvapaan, ettei sinun tarvitse maksaa kahta velkaa päällekkäin. Meni hieman harakoille, koska nyt sä maksatkin puolenkymmentä velkaa päällekäin. Lisäksi uuden tiedon mukaista velkaa on nyt niin paljon, että nykyisillä tuloillasi maksat kuitenkin vuoden päästä kahta velkaa päällekäin. Sulla on nyt 25 400e maksettavaa ensimmäisenä vuotena, että alkuperäinen suunnitelma siitä, että vuoden päästä olisi vai yksi velka jäljellä toteutuisi!?”

Puhuimme tilanteesta pitkään ja hartaasti. Lopputulema oli sitten se, että isä pysyi sopimuksessa, koska ”luvattu mikä luvattu”, eikä muistiossa ollut ylärajaa määriteltynä sille, paljonko hän maksimissaan suostuu lainaamaan. ”Saapahan tämä perkeleen talousnero konkreettisen näytön siitä, mitä tarkoittaa yhdet puheet. Vaikka äitisi ei minuun kuulema luota, mainittakoot se, että hänen; kuten itsekin tiedät,  omaksi edukseen  todistettavasti valehtelevan mielipiteellä on mulle yhtä paljon merkitystä, kuin kilon pussilla paskaa. Tämä meidän ikioma pikku Waalruussi on kuitenkin luottanut aina ja juuri tästä syystä kun mulla on yhdet puheet. Josko tämä samalla opettaisi Henryä miettimään mitä vaatii se, että Henryyn pystyy jatkossa kaikki luottamaan”.

Ongelma ratkaistiin lyhyen konsultoinnin jälkeen siten, että isä antoi lyhennysvapaata siihen saakka, että Henry on tämän ”vitun viistonnia” saanut maksettua. Käytännössähän isä niitä hoitaa poikansa tililtä. Hieno ja välttämätön toimintamalli, jotta poika oppii vastuulliseksi. Ensin pitää näyttää pärjäävänsä valitsemallaan 450e kuukaudessa. Tuo on niin törkeän pieni raha kuukaudeksi, että mielestäni tämä kertoo paljon Henryn halusta oppia vastuullisuutta rahan käytössä.

Tilanteen rauhoituttua kävimme pois lähtiessämme kevyttä keskustelua, jossa isä painotti pojalleen, että tämän on oltava uuden elämän alku hänelle. Henry sanoi, että:” Ihan varmasti on. Mä hoidan tämän aivan varmasti. Entiseen en enää palaa”. Sanoin Henrylle, että nyt hän alkaa työskentelemään mun kanssa ja tästä selviäminen vie korkeintaan 5-vuotta, mutta uskoakseni vähemmän. ”Kun tuon ajan käytät sijoittamisen opiskeluun ja kun velat on maksettu, sijoitat veloista vapautuvan summan kuukausittain, menet vanhana hautaan jättäen monen miljoonan varallisuuden perinnöksi lapsillesi. Sen lisäksi olet elänyt varakkaana ihmisenä kymmeniä vuosia”. ”Kotikirjastoni on käytettävissäsi. Vaikka olet opiskellut ”vain” media-alaa, niin se ei estä sinua oppimasta uutta. Koulutus ei kenenkään menestystä tee, vaan sen tekee ihminen itse. Warren Buffet toistaa useasti samaa lausetta: Maailma on täynnä korkeasti koulutettuja idiootteja. Point taken? Samalla on mielenkiintoista ajatella sitä, että siivoaja pystyy rakentamaan miljoonan sijoitusvarallisuuden ja samaan aikaan kauppatieteiden maistereita asioi velkaneuvonnoissa. Googlaa mielenkiinnosta muutamien maailman menestyneimpien ihmisten koulutuksia, niin saatat ymmärtää mitä tarkoitan”. ”Onhan aiheesta kirjoitettu bestsellerkin, nimeltään: If you want to be rich and happy, dont go to school”

”Rahat voit tehdä alusta uudelleen. Siinä et ole tehnyt kallista virhettä. Kalliimpaa on ajan menettäminen, koska sitä et saa takaisin. Tästä syystä jatkossa hoidat kaiken heti, etkä odottele parempaa hetkeä montaa kuukautta. Onneksesi haluat elämäsi suunnan muuttaa nuorena, joten ensimmäisen kymmenen vuoden menettäminen aikuiselämästä ei onnistu tuhoamaan loppuelämääsi. Nyt riittää, että kiinnostut vaurastumisesta ja omaat rajattoman uteliaisuuden sille, kuinka muut ovat menestyksensä rakentaneet ja miten talous ja markkinat toimivat. Näin ne muutkin ovat menestyneet, niin samalla kaavalla se tapahtuu sinunkin kohdalla”.

”Kun kulut pysyvät budjetissa ja velat ovat suoraveloituksissa, ei ole tarpeen keskittyä enää velkoihin. Silloin pitää keskittyä tulojen kasvattamiseen ja vaurastumiseen”.

Kaikki muu elää taustalla omaa elämäänsä.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy