Siirry sisältöön

MITÄ SÄ OOT VALMIS TEKEMÄÄN?

Toiseen tapaamiseen Henry oli ottanut isänsä mukaan. Menneen viikon aikana Henry oli löytänyt kaksi pankkia josta on mahdollista saada vajaa 50 000e mahdollisesti jopa ilman vakuuksia. Molempiin pankkeihin hän oli varannut neuvotteluun ajan. Verkossa myytävien lainojen yhdistämislainat olivat tutkimukseni mukaan viimeinen vaihtoehto. Ne ovat tottakai kalliimmasta päästä, eikä niiden ehdoista voi neuvotella.

Neuvottelu on nyt tärkeää, että Henrylle jää ”pelivaraa” pankkitilille. Henrylle tulee palkkaa tilille keskimäärin 1500e kuukaudessa. Tästä asumiskustannukset ovat 200e, bussikortti 70e ja muut kiinteät kustannukset 30e. Kauppaan yms. menee noin 150e kuussa. Kerroin Henrylle ja isälle, että tämä tulee hoitaa seuraavasti: Henrylle avataan aivan uusi tili jonne palkka maksetaan. Tuolle tilille ei Henryllä ole pääsyä. Palkkapäivänä tuolta siirtyy suoraveloituksena Henryn vanhalle tilille 450e josta 300e on kiinteitä kustannuksia. Jäljelle jäävä 150e Henryn pitää budjetoida niin, että se riittää. Siitä tulee itseasiassa jäädä hieman ylikin, koska seuraavassa kuukaudessa voi tapahtua jotain pientä odottamatonta. Lainanhoito tilille jäävästä rahasta lähtee lainanlyhennykset suoraveloituksena. Olisi hyvä, että sinne jäisi myös rahaa puskuriksi. Tuo suojaa sitten tilanteessa, jos tulee työttömyyttä tai työkyvyttömyyttä. Tällöin ei tarvitse ostaa kallista vakuutusta lainan myöntäjältä. Puskuriin kertyneitä rahoja voi sijoittaa ja tämäkin nopeuttaa lainanmaksua, koska myöhemmin sijoitukset tuottoineen myydään ja loppuvelka kuitataan kertasuorituksella.

Kysyin Henryltä mitä hän on valmis tekemään tässä onnistumisen eteen. Hän vastasi, että:” Kuule ihan mitä vaan, että tämä paska jää taakse. Tää on niin nähty ja eletty. Tämmöinen salailu ja valehtelu on liian raskasta elämää”. Sanoin tälle kaksikolle, että sen tuosta sairaudesta tiedän, että tärkeimpien ihmisten tulee kaikkien tietää mikä on homman nimi. Tärkeät ihmiset ovat niitä jotka myös huolehtivat, ettei Henry palaa entiseen. Tässä Henry myös oppii huomaamaan ketkä on ne oikeasti tärkeät ihmiset. Jos joku tästä Henrylle vittuilee tai toimii muutoin kuin tukevasti, on aika katkaissa yhteydenpito tähän myrkylliseen ihmiseen. Sääliä ja vittuilua ei Henry tarvitse. Hän tarvitsee apua ja tukea elämän muutoksessaan.

Kysyin heiltä myös sen, että mikä ratkaisu erotukselle, jos pankista saa 40 000e ja vanhaa velkaa on 56 000e? Sanoin, että tuon erotuksen voi tosin ottaa netin yhdistelmälainana, mutta olisi Henryn kannalta parempi jos ei tuota tarvitsisi ottaa. Pidetään se viimeisenä vaihtoehtona. Isä kertoi Henryn ottaneen yhteyttä varakkaaseen tuttavaan ja pyytäneen häneltä koko summan lainaan ja tuttava oli luvannut harkita asiaa. Pyysin isää soittamaan tapaamisen jälkeen tälle tuttavalle ja kieltämään ehdottomasti auttamisen! Velkakirja tutulta ei ole riittävä uhraus, että asiat korjaantuu. Tuttavalle jolla on paljon rahaa, on paljon helpompi jättää velka hoitamatta kuin pankille, joka ottaa omansa tavalla tai toisella. Henryn pitää ottaa lääkkeensä kovimman kautta, että hän saa asiansa lopullisesti korjattua. Käytin esimerkkinä ekaluokkalaista myymälävarasta, joka jää kaupan kassalla kiinni. Usein nämä lasketaan kotiin ja ilmoitetaan vain vanhemmille. Ihan ok, mutta entäs jos siltikin soitettaisiin poliisille? Kumpi johtaa pysyvämpään eheytymiseen jos kotona vanhemmat hieman huutaa ja toruu, vai se että tämä lapsi kävelee kaupan aulan läpi kahden poliisin välissä poliisiautolle kaiken kansan katsellessa ympärillä. Varmasti jälkimmäinen, vaikka kohtuuttomalta nopeasti tuntuukin.

Isä kertoi, että jos Henry saa sen 40 000e pankkilainaa, ei hänellä ole antaa vakuutta lopulle velalle koska hänen talo on talolainan vakuutena, mutta häneltä löytyy tuo 16 000e tarvittaessa lainata pojalle, jos tämä sopii. Ei paras, mutta hyvä idea. Kaksi lainaa on raskaampi hoitaa kuin yksi ja rasittaa yllä mainittuja ylijäämän tarpeita. Mutta toimii kun siitä tehdään samanlainen suoraveloitus kuin pankkilainastakin. Sanoin isälle, että voin laatia teille velkasuhteesta velkakirja sekä sopimuksen ja jos Henryllä jää velka sulle hoitamatta, niin ota sitten yhteyttä ja muutetaan hoitamaton summa ennakkoperinnöksi, jolloin sisarrukset eivät kärsi veljen töppäilyistä.

Tapaaminen oli ohi ja kerroin lähteväni kolmen viikon lomalle Thaimaahan jonne Henry voi olla yhteydessä Whats Appilla kun on uutta kerrottavaa.

Jos aiot toimintaasi muuttaa, tee se vaikeimman kautta. Eheytyminen toiminnassasi tapahtuu varmiiten kun ”seisot torilla julkisesti paskat housussa”.

Marko, Ansionsa Mukaan