Mikä sinusta tulee isona jos opiskelet kokiksi? Entä jos opiskelet asianajajaksi? Tai lääkäriksi, tai opettajaksi, tai prosessinhoitajaksi, tai kirjanpitäjäksi? Entä jos opiskelet vaurastumista?
Nokkelalla kielioppi otsikolla aloitetaan tänään. Varmasti opiskelu kannattaa, mutta mikä sinusta tulee ”isona” on eri asia. En ole nähnyt tilastoja, mutta vakaa uskomus on se, että vähemmän tutkintoja suorittaneista on tullut enemmän taloudellisesti menestyneitä ihmisiä. Syy tähän on mielestäni se, että he ovat joutuneet miettimään miten saada rahaa, jotta selviävät elämästä. Kun joutuu paljon ajattelemaan ovat ajatukset ”avoimia” ja syntyy oivalluksia.
Viime viikonloppuna oli lehdessä juttu 43 vuotiaasta Henry Aflekt nimisestä sällistä, joka on monimiljonääri ja elää mukavaa elämää Espanjassa. Henry oli yläasteen jälkeen keskiarvolla 6,2 mennyt ammattikouluun lukemaan autoasentajaksi ja oli jättänyt koulun kesken. Tätä hän piti pelastuksenaan, koska ilman sitä päätöstä hän todennäköisesti tänään työskentelisi autoasentajana… Tuossa ei ole todellakaan mitään pahaa. Sairaanhoito-oppilaitos kouluttaa ihmistä työskentelemään sairaanhoitajana ja poliisiopisto poliisina. Henry oli vaan sitä mieltä, että hän olisi jämähtänyt kahdeksasta neljään hommaan ja painisi tänä päivänä taloudellisten huolien kanssa. Näin tämä menee. Koulumme opettaa ammattiin. Oma koulutukseni K-kauppias antoi vankan opetuksen siitä, miten kauppaa pyöritetään menestyksekkäästi. Olen huomannut myös sen, ettei sekään koulu opettanut miten omaa elämää pyöritetään menestyksekkäästi.
Bill Gates, Steve Jobs ja joukko muita tuntemiani pienyrittäjiä kuuluvat joukkoon, jossa menestys on tehty ilman koulutusta käytännössä yhtään mihinkään. En itseasiassa tunne yhtään yrittäjää, joka olisi korkeasti koulutettu ja menestynyt. Tiedän paljon ihmisiä joilla on suuri palkka, mutta en ketään sellaista joka olisi tästä syystä taloudellisesti riippumaton, eli eivät tarvitsisi yhtään palkkaa enää ikinä. Toki syy voi olla kuten kirjassa Millionaire next door kerrottiin, ettei näitä voi tunnistaa. 90% amerikkalaisista miljonääreistä elävät aivan tavallista ja vaatimatonta elämää lähiössä käytetyllä autolla ajellen. Sama kirja kertoi myös, että 90% amerikkalaisista hyvätuloisista asuu prameasti hienostoalueella ja ajelevat uudella Ferrarilla. Erona näillä on vain taloudellinen riippumattomuus. Ferrarikuski tarvitsee palkan kuukausittain loppuelämänsä ajan, että voi osamaksut hankinnoista hoitaa. Eiköhän tuo suhde ole globaalistikin aivan sama kuin Amerikassa.
Henry Ford on mainio esimerkki. Teille jotka olette pullossa asuneet elämänne, niin tiedoksi, että hän perusti nimensä mukaisen automerkin ja toi auton ihmisten elämään. Kuka tiesi sen, ettei Henry tiennyt autoista ja siihen liittyvästä tekniikasta mitään? Hän ei osannut rakentaa, saati korjata autoa! Hän keksi vision uudenlaisesta tyylistä siirtyä paikasta toiseen. Hän perusti yhtiön ja palkkasi töihin sellaisia jotka osaisivat toteuttaa hänen visionsa. Kerran kun sen aikaiset median Tepot kokoontuivat tenttaamaan herra Fordin tietotaitoa esittäen kysymyksiä auton tekniikasta, Ford kutsui aina jonkun insinöörin vastaamaan. Tarinan mukaan nämä Tepot olivat suolanneet Henryn siitä, ettei hän tiedä mitään autotekniikasta ja näin ollen hän ei voi rakentaa autoja. Tähän herra Ford oli vastannut, että:”en rakenna autoja. Olen perustanut autotehtaan ja siitä minun kuuluu tietää. Olen osannut palkata sellaisia insinöörejä töihin, jotka ymmärtävät visioni. En ymmärrä mitään autotekniikasta, mutta silti rakennutan autoja niin paljon, että kun ne laitetaan jonoon, se jono kiertää maailman ympäri”. Henry oli semisti väärässä, koska todennäköisesti jo Ford Mustang mallin rakennetut avoautot riittävät jonoon laitettuna kiertämään maailman ympäri. Suuri unelma pisti tekemään töitä ja tavoite ylittyi brutaalisti!
Miksi kukaan näistä palkatuista insinööreistä ei itse kehittänyt autoa? Heidän ei tarvinnut miettiä kuten Henry Fordin piti. Heillä oli korkea koulutus ja sitä kautta mahdollisuus vakituiseen työhön ja säännölliseen tuloon. Henryllä ei ollut. Hän joutui todellakin miettimään miten selviäisi elämästään, koska ilman koulutusta hän ei saisi hyvää työpaikkaa! Tämä on muuten varmasti se syy, mikäli on totta, että kouluttamattomista on tullut enemmän taloudellisia menestystarinoita kuin koulutetuista. Pitää muistaa, että myös vankilat ja hautausmaat ovat täynnä kouluttamattomia ihmisiä, eli kyllä koulutus elämästä helpomman tekee. Ideana on saada sinut miettimään sitä, ettei palkan tuoma raha sinusta yksin menestyjää tee. Ajatusmallisi määrittelevät tarinasi.
Läpi maailman historian on vaurastuminen ollut kaikkien saatavilla ja se on tehty samoilla lain alaisuuksilla kuten tänäänkin. Läpi maailman historian jotkut ovat ajatelleet asiaa ja sitä kautta onnistuneet paremmin kuin ne, joilla ”on jo kaikki hyvin”, eikä heidän ole tarvinnut mokomaa ajatella. Koskaan, ei ikinä, eikä missään ole ollut koulua joka opettaisi ihmisiä ymmärtämään, että ammatti ja oma elämä ovat kaksi eri asiaa. Ne liittyvät toisiinsa, mutta ammatti ja koulutus eivät ratkaise oman elämän taloudellista vakautta. Miksi meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa on velkaneuvonnoissa yhtä lailla lääkäreitä ja asianajajia asiakkaina, kuin kouluttamattomia pitkäaikaistyöttömiä? Mietippä sitä.
Opiskelu muuttaa elämäsi. Jos olet opiskellut sähkömieheksi ja lähdetkin poliisikouluun, elämäsi muuttuu varmasti toisenlaisen ammatin myötä. Jos alat opiskella taloudenhallintaa ja vaurastumista, elämäsi muuttuu varmasti ilman ammatinvaihtoa! Jos haluat olla varakas ja raha huolista vapaa, ei kannata hommata uutta ammattia. Silloin kannattaa opetella vaurastumista. Näin sinulla on työkalut tehdä itsestäsi varakas ammattiin katsomatta. Se ei ole yhteiskunnan eikä työnantajan tehtävä sitä sinulle tehdä. Se on sinun tehtävä aivan itse ja se on vielä loppupeleissä uskomattoman helppoa. Sinulla ei tarvitse olla tilillä tänään yhtään rahaa ja silti se on helppoa. Vaikka velkaantuisit joka kuukausi lisää, suunnan muutos on helppoa. Itseasiassa ylläkerrotuista syistä se on jopa helpompaa silloin, kun rahojen riittävyyden kanssa joutuu hieman painimaan 🙂
Sitä saa mitä opiskelee!
Marko, Ansionsa Mukaan Oy