Siirry sisältöön

MIKÄ IHMEEN PLAN B?

Historiasta muistan tarinan muinaisesta sotapäälliköstä, joka johti laivansa vihollisen miehittämän saaren rantaan ja ennen kuin taistelut ylivoimaista vihollista vastaan alkoivat, hän käski sotilaitaan polttamaan laivat. Kun sotilaat kysyivät ”miten me sitten täältä pääsemme pois”, oli päällikkö vastannut, että ”HENGISSÄ”. Kun sotilailla ei ollut plan b mahdollisuutta, eli paeta laivoilla paikalta, ainoaksi vaihtoehdoksi jäi voittaa taistelu, jonka he sitten voittivat.

Plan b ei siis ole aina hyvä asia, mutta kun rahaongelma pitää saada nopeasti hallintaan, on syytä miettiä ”entäs jos” vaihtoehtoja.

VAROITTAVA SANA! Kirjoituksessa on paljon positiivista yhdistelylainoista. Ne ovat huono asia! Mikäli sinulla on useita velkoja eri suuntiin, ÄLÄ OTA YHDISTELYLAINAA mikäli et ole muuttanut rahankäsittelytyyliä. Nuo vapauttavat kuukausittaista pääomaa pienemmän lyhennyksen muodossa, joten sinulla jää vain enemmän rahaa ottaa uusia osamaksuja. Vasta kun olet opetellut ajattelemaan raha-asioita ja omaksunut toisenlaisen rahankäsittelytyylin, voivat ne tarvittaessa sinut auttaa elämässä eteenpäin. Ennen sitä ne tarjoavat vain pikakaistan taloudelliseen itsemurhaan.

Oppipoikamme Henryn kanssa meidän piti alkuvuodesta saada hänen kalliit pelivelat järkiperäistettyä. Henryn strategia oli saada ne maksettua mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman halvalla. Tilanne oli se, että velkaa oli n. 70 000e korkea korkoisille vippifirmoille. Näiden takaisin maksu heidän koroilla ja kuluilla olisi vienyt n. 50-v joten oli riittävän hyvä syy etsiä toinen vaihtoehto.

Henryn suunnitelmaksi rakensimme 50 000e kokoisen vakuudettoman yhdistelmälainan löytymisen. Isänsä oli luvannut lainata loput. Minä tiesin alusta saakka, että hänen äidillänsä on velaton talo, jota Henry voisi käyttää vakuutena ja se olisi mahdollista sopimuksella myös äidille turvata. Eli löytyisi plan c jos mielessäni oleva, kohta esiteltävä plan b ei myöskään toteutuisi. Näin ollen vaihtoehtoja oli varmuudella riittävästi, ettei Henryn ainoaksi mahdollisuudeksi jäisi olla velkavankeudessa eläkeelle asti.

Kun tehtävänä on opettaa toisenlainen suhtautuminen raha-asioihin ja rahaan ylipäätänsäkin, en voi koko ajan olla kertomassa ratkaisuita. Opettettavan tulee oppia ajattelemaan itse raha-asioitansa. Tämän vuoksi painoin päälle kysymyksillä, mikä Henryllä on plan b ja muistutin, että sellainen tulisi olla. Henry laittoi hakemuksia yhdistelylainoista aktiivisesti ja sen jälkeen aktiivisesti odotteli tietoa hakemusten hylkäyksistä. Tuossa välissä ei tapahtunut mitään edistystä. Kun kyselin miksi ei ole vieläkään plan b:tä vastaus oli, että jos joku näistä menee läpi, niin sitten lainat on järjestyksessä ja jos ei mene läpi, niin sitten maksan vaikeimman kautta, vaikka se veisi 50-v. Tässä kohdassahan isänsä kimpaantui ja kysyi onko tullut mieleen pyytää äitiäkin auttamaan ja syntyi Henryn ensimmäinen plan b, eli saada vakuus pankkilainalle.

Henry ei tuolloin vielä ehkä epätoivoisena tajunnut, että vaihtoehtoja olisi voinut rakentaa pilvin pimein. Hylätyn hakemuksen perään uusi hakemus pienemmälle summalle! Näin pystyisi nopeasti selvittämään paljonko mistäkin saa ja sen jälkeen pystyy laskemaan mitkä vaihtoehdot näistä tulevat järkevimmäksi. Tämä keino valita tulevaisuuteen useampi eri yhdistelylaina kattamaan koko 50 000e tarpeen tarkoittaisi kymmeniä vuosia lyhyempää takaisinmaksuaikaa, kymmeniä tuhansia vähemmän korkoja ja kuluja, sekä paljon maltillisempaa kuukausierää.

Vielä parempi olisi ollut, jos Henry olisi hoksannut pankkien kanssa neuvotellessa ja päätöksiä odotellessa ottaa väliaikaisesti käyttöön plan b:nä sen, että olisi ottanut vaikka kolme eri yhdistelylainaa 16667 summalla, joilla olisi maksanut 50 000e superkalliita lainoja pois. Hänen isänsä oli luvannut lainata loput. Näin hän olisi päässyt heti eroon näistä superkalliista lainoista. Pankkien päätöksiä odotellessa hän olisi jo lyhentänyt näitä yhdistelylainoja ja säästänyt satoja euroja parissa kuukaudessa koroissa ja kuluissa. Sitten kun joku pankki olisi myöntänyt tavoitteen mukaisesti 50 000e, niin tällä olisi maksettu jäljellä olevat yhdistelylainat pois ja loppuosalla tehty ensimmäinen lyhennys isän antamaan lainaan. Jos pankkilainaa ei sitten olisi saanut, mentäisiin loppuun saakka tällä nopeammalla, taloudellisemmalla ja pienempää kuukausierää tarjoavalla plan b:llä.

Väliaikaisesti huonon, mutta entistä paljon paremman vaihtoehdon käyttöönotto olisi tässä ollut todella kannattavaa. Oli ikävää seurata vierestä, kun nuorimies menetti rahaa. Toimeksiantona on opettaa ajattelemaan. Siksi jouduin toimimaan noin. Paras opetus tulee tehdystä virheestä! Vaatii tietenkin virheen tajuamisen ja myöntämisen. Jos toimeksianto olisi ollut ratkaista ongelma mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman edullisesti, olisin toiminut Henryn puolesta kuten yllä kirjoitin. Tällainen valmiiden ratkaisuiden kertominen ei kuitenkaan korjaa itse ongelmaa. Sen korjaa lisääntynyt talousäly joka ei kehity ilman raha-asioiden ajattelua tai raha-ongelmiin ratkaisujen ajattelua. Sitten kun ne jotka eivät ole jaksaneet ajatella raha-asioita tulevat tulevaisuudessa kaikki siihen tilanteeseen, ettei mene päivääkään ilman raha-asioiden miettimistä, on elämässä aikaa jäljellä saada asiat järjestykseen paljon vähemmän, kuin tilanteessa, että olisi viitsinyt edes välillä niitä aikoinaan miettiä. Tämä me onnistuttiin Henrylle iskostamaan alitajuntaan kieltämättä helposti. Tämän vuoksi näen hänelle todella valoisan tulevaisuuden.

Takaisin aiheeseen. Kun Henryn äiti neuvoi pyytämään isän vanhempia apuun, isä otti Henryn kanssa ykkösvaihtoehdoksi sen, että heiltä Henry kysyy vakuudet pankkilainaan. Isä näki äidin olevan oikeassa, että he haluavat auttaa, koska ovat pojan isovanhempia… Mikäli tuo ei olisi onnistunut, sitten olisi ollut pakko jo kertoa tuo ratkaisu jonka odotin Henryn itse keksivän, koska odottelu alkoi tulla jo liian kalliiksi.

Tarinaanhan tuli loistava loppu, kun isovanhemmat ottivat omasta plan b:stä plan a:n, kun kyllästyivät Henryn puolesta odottamaan pankin päätöstä. He lainasivat itse rahat ja niitä Henry nyt maksaa kuukausittain tasaisesti takaisin. Lisäksi mummo ja pappa tässä tienaavat muutamassa vuodessa monta tuhatta euroa, koska Henry maksaa myös lainastaan korkoa ja näillä rahoilla isovanhemmat voivat tehdä useita ulkomaan matkoja enemmän kuin nykyään paljon matkustelevana jo tekevät.

Mua aina naurattaa ajatuksen juoksuni kun kuulen näiden hyväkuntoisten juuri eläköityneiden, ajoissa raha-asioiden ajattelemisen aloittaneiden olevan jälleen jossain safarilla tms, nauttimassa raha-asioidensa ajattelemisen aikaan saannoksistaan, että siellä ne nauttivat eläkepäivistään ja illan päätteksi skoolaavat skumppalaseilla sen kunniaksi, että ovat pystyneet auttamaan raha-asioissa kämmäillyttä pojan poikaansa, joka tyhmyydestään maksaa nyt korkojen muodossa heidän matkansa!

Kun seuraan tämän Henryn uutta elämää, josta hän nauttii täysin rinnoin ja on silti samalla todella tarkka raha-asioiden hoitaja, naurattaa entistä enemmän kun kuulen keskusteluja tai saan vastaväitteitä keskustellessani siitä, voiko raha-asiat saada helposti järjestykseen. Alkaa olla jo niin monesta pohjan luomisesta tulevaisuuden menestystarinalle kokemusta, että voin puhtaalla omalla tunnolla nauraen vastata, että

näin ne kaikki muutkin tilanteeseensa tyytymättömät selittelevät tilannettansa itsellensä ja yrittävät siten muille uskotella, ettei syy tähän tilanteeseen olisi itse tehdyt valinnat menneisyydessä.

Menneisyys kertoo sen, mitä tulevaisuudessa kannattaa tehdä toisin, jotta ei eläisi menneisyyttään tulevaisuudessakin.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy