Maamme uusi hallitus on kasassa ja hallitusohjelma julkistettu. On jännä nähdä mitä seuraava neljä vuotta tuo tullessaan ja millaiseksi sylkykupiksi mahdollisesti seuraava hallitus joutuu, korjatessaan tämän hallituksen toimia.
Suurin ongelma on se, että uusia pysyviä kustannuksia kasvatetaan yli miljardilla. Ei kauhean kestävää kehitystä, kun valtio on alijäämäinen jo ennen tätä uutta rahan polttoa. Valtion velka ei kuulemma tuon vuoksi kasva, vaan nuo kustannukset rahoitetaan kuulemma omaisuuden myynnillä. Ei kauhean kestävää kehitystä, koska samaa omaisuutta ei voi myydä vuodesta toiseen.
Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että myymme rahaa tuottavaa omaisuutta maksaaksemme uusia kuluja ja kun tulevaisuudessa joku hoksaa, että rakennettiin negatiivinen kassavirta, ei meillä enää ole ylimääräistä rahaa tuottavaa omaisuutta kun sellaista palavasti tarvitsisimme. Mitään ei vielä ole myyty, joten vielä ehtii järki tulla päähän.
Mietitäänpä mitä asumiselle on tapahtumassa hallitusohjelman mukaan. Ensiasunnon ostajalta vaaditaan nykyään kohtalaisen korkea omarahoitusosuus. Tämä on vähentänyt asuntokauppaa ja lisännyt vuokra-asumista. Nyt kotitalousvähennystä leikataan, jolloin omistusasunnon pitäminen korjausten muodossa kallistuu samassa suhteessa. Korkovähennys asuntolainasta poistuu kokonaan, joka tulee hiljentämään asuntokauppaa entisestään. Lisäksi öljylämmitykseen tulee uusi vero. Tämäkään ei helpota omakotitalossa asuvan kuluja.
Markkina määrää hinnat. Mitä vähemmän kysyntää, sitä enemmän hinta putoaa. Omakotitalojen hinnanlasku on nyt väistämätöntä, koska sellaisen hankkimisen järkevyys on kallistunut selkeästi.
Vuokra-asumisessa vuokran hinta koostuu lähtökohtaisesti vuokraajan kuluista. Ihminen joka vuokraa omistamiansa neliöitä, joutuu kustannuksensa niistä neliöistä kattamaan vuokralla. Muuten tämä liiketoiminta kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Vasta sitten kun vuokra ylittää kaikki kulut, myös mahdollisen lainan vuokrakohteesta, on vuokraaminen kannattavaa.
Markkina määrää hinnat tässäkin. Mitä enemmän halukkaita asumaan vuokralla, sitä korkeammaksi nousevat hinnat, kun vuokraisäntä ei pysty yhtäkkiä leipomaan uusia asuntoja sitä mukaa kuin asiakasmäärät kasvavat. Pullabisnes on eri asia. Nyt kun omakotitalossa asuminen, sekä omistusasuminen ylipäätänsäkin on entistä kalliimpaa, tämä lisää kysyntää vuokramarkkinoilla ja vuokrien hinnat kallistuvat.
Suomessa on n. 20 000 taloyhtiötä joiden lämmitysmuotona on öljy. Öljylämmityksen uusi vero nostaa siten taloyhtiön kustannuksia, tämän myötä osakkeenomistajan vastiketta ja luonnollisesti kasvanut kulu siirtyy vuokraan. Jotta vuokraosakesijoittajankin kulut kasvaisivat yhdenvertaisen kohtelun periaatteen mukaisesti, verovähennysoikeutta yhtiölainan osalta pienennetään. Pienennettiinhän omistusasunnossa asuvalta kotitalousvähennystä ja poistettiin korkovähennys. Näin ollen jälleen vuokraisännän kulut kasvavat vähennyksen poiston myötä ja luonnollisesti viulut maksaa vuokralainen, eli vuokrat nousevat.
On jännä nähdä mihin tämä oikeasti johtaa, koska vielä ei voi kuin spekuloida sillä, ettei voi asua missään, kun asuminen kallistuu ylipäätänsä. Vuokra-asumisessa vuokraajan kulut kasvattavat vuokria, mutta markkina määrää hinnan, joten kipukynnys tulee jossain vastaan. Kumpi näistä kalliista asumismuodoista jää markkinan suosioon, riippuu pitkälti siitä paljonko kysynnän puute pudottaa omakotitalojen hintoja. Tämähän on asuntovelalliselle pelkästään hyvä uutinen sen lisäksi, että korkoja ei saa vähentää verotuksessa…
Onneksi olemme EU:n täysivaltainen jäsenvaltio ja EU:n pääperiaate on työvoiman vapaa liikkuvuus jäsenvaltioiden välillä, niin jokainen duunarikin voi alkaa ”veropakolaiseksi” ja muuttaa toiseen jäsenvaltioon. Tiedä vaikka palkka olisi parempi ja kustannukset pienemmät kuin meillä. Pienempiä kustannuksia löytyy ainakin.
Kun pieniin eläkkeisiin tulee muutaman kympin korotus kuukaudessa ja tuloveroakin yritetään pudottaa, ei näillä taida olla käytännössä merkitystä. Vuokralla asuvan eläkeläisen asumistuki kun putoaa eläkkeen kasvaessa, mutta vuokra nousee, niin tiukemmalle pieneläkkeitä saavat tässä joutuvat. Sama homma on tuloveron pudotuksesta nauttivilla ihmisillä, kun asuminen kallistuu tavalla tai toisella reippaasti.
Tupakanpoltto, alkoholinkäyttö ja autolla ajaminen kallistuvat, mutta nämä ovat jokaisen omia valintoja. Jos et polta, etkä juo, etkä omista autoa, ei näiden kustannusten kasvu kosketa sinua. Tämä käyttöön perustuva vero on siten oikeudenmukainen vero. Mutta kun polttoaineeseen tulee veronkorotus, koskettaa tämä autotontakin ihmistä. Ruoan hinta tulee nousemaan, koska ne kuljetetaan autoilla kauppoihin ja niiden tuottamistiloja usein lämmitetään öljyllä. Kasvaneet kustannukset lisätään hintoihin ja viulut maksaa viimekädessä loppukäyttäjä, eli ruoan ostaja. Eläkkeiden nosto, sekä tuloverohelpotus eivät tule riittämään kattamaan kuukausittaista elinkustannusten kasvua.
Kun yllämainituin esimerkein vuokrien hinnat lähtevät kasvamaan, niin nauratti lukea hallitusohjelman yhtä kaneettia, jossa ”hallitus miettii menetelmiä vuokrien nousun hillitsemiseksi”.
Näiden tehtyjen päätösten jälkeen siinä kyllä riittää mietittävää. Tätä tarkoitan kirjoituksissani sillä, että Tepot ja Almat ilman ymmärrystä markkinataloudesta ovat päättämässä valtionkirstun rahojen jaosta. Onnea mietintöihin, joiden lopputuloksenkin pystyy jo ennakoimaan. Kun keinoja ei miettimisestä huolimatta keksitty, on syy vuokrasijoittajien ahneudessa. Ruoanhinnan kehitys on ollut jo vuosia EU:n ja kauppiaiden ahneutta. Ei bussikuski pysty myöntämään, että syy olikin hänen raskaassa verokaasujalassa, jonka vuoksi paineltiin…
”Ilman jarruja helevettiin”
Marko, Ansionsa Mukaan Oy