Siirry sisältöön

KUINKA NOPEASTI KAIKKI VOIKAAN MUUTTUA

Olen tässä työssä neuvonut suurta määrää ihmisiä siinä, kuinka helppoa on kääntää oma talous positiiviseksi, tai kuinka hyvin hoidetussa taloudessa voi pärjätä vieläkin paremmin. Iso joukko ihmisiä ovat onnistuneet ja tietävät nyt sen olevan helppoa. Heitä kaikkia yhdistää sama syy. Niitä jotka eivät ole päässeet eteenpäin yhdistää sama syy. Ainoa syy onnistumiselle ja epäonnistumiselle on sitoutuminen omaan tekemiseen.

Olen muutaman neuvoa pyytäneen kaverin kanssa pettynyt, kun olen kysynyt, että miten neuvot ovat toimineet käytännössä. Vastaukset ovat edelleen samaa selittelyä tyyliin: ” Ei Kö, Kö, Eikö emmää Kö, kato Kö, tiätsä Kö, mää sitten Kö…” Näille vastaan, että” ”Juu emmääkään jaksa tulevaisuuttani yskäsenä miettiä. Sitä joutaa miettimään sitten Kö lääkitys on kohdallaan!” Kysymys kuuluu, että mihin muutokseen sä tarvit neuvoja jos aiot jatkaa kuten ennenkin?

Nyt on kulunut n. 10kk siitä, kun peliongelmainen Henry otti yhteyttä halutessaan muuttaa elämänsä suunnan ja tarvitsi siihen opettajan. Samalla on kulunut n. 7kk kun hän sai uudella rahoituksella maksettua kalliit pelivelkansa pois. Seitsemän kuukautta hänen on pitänyt elää enemmän kuin maltillisella budjetilla.

Kun viime kuussa vilkaisimme jälleen hänen tuloslaskelmaa ja tasetta, oli ilo huomata muutama asia.

Tärkein oli se, ettei hän ole toipuvana peliongelmaisena pelannut ollenkaan. Tähän sortumiseen loppuisi meidän yhteistyö. Hän on pystynyt puolet ajasta alittamaan tiukan kulubudjettinsa. Niinä kuukausina kun hän on budjetin ylittänyt, hän on sen tilapäisrahoittanut näillä alituksista säästyneillä rahoilla. Pitkällä aikavälillä budjetti on siis pitänyt, paitsi:

Kun katsoimme kuitteja kesältä, huomasin yhden kuukauden menoissa jo silmämääräisesti, että nyt on mennyt perseelleen ja pahasti. Kun kuitteja laskettiin tarkistustaulukkoon, oli eräänä iltana mennyt baariin pelkästään yli 300e! Aika iso osa 450e kuukausibudjetista… Kaikki muukin eläminen oli lähtenyt lapasesta.

Odottelin rauhassa ja pääsimme tulojen kirjaukseen. Jätkä oli saanut veronpalautuksia tonnin ja eihän me hoksattu talvella verottajalle ilmoittaa tätä uutta tiliä, josta maksellaan velkoja pois. Sisäisesti mua nauratti valtavasti, mutta kysyin vakavana, että: ”Millaisen arvosanan itse omasta toiminnasta nyt antaisit?” Henry tuumasi, että:” No vittu en ihan vitosta ja hävettää niin perkeleesti ja tämä ei tule toistumaan!”

Tästäkään summasta ei ollut mennyt peleihin euroakaan ja onni onnettomuudessa oli se, ettei hän ollut päivittänyt syksyllä verokorttiaan, jotta saisi rahat heti käyttöön eikä vasta veronpalautuksissa. Tämä oli syy miksi minua sisäisesti nauratti. On jopa inhimillistä ja täysin luonnollista, että ihminen tarvitsee ”loman”. Uskoakseni ensimmäiset kuukaudet uusien toimintamallien alitajuntaiseen toimintaan viemisen kanssa ovat olleet raskaita. Kun sitten tulee ”rahaa taivaasta”, pitää pieni palkinto itselle ottaa. Lisäksi minusta peliongelmaisen kohdalla on äärettömän paljon parempi vaihtoehto kiskoa parin kaverin kera 300e baarissa nahan alle, käydä yöpizzalla ja ajaa taksilla kotiin, kuin se, että olisi saanut nuo rahat käyttöönsä viime syksynä. Tällöinhän Henryllä olisi ollut lisää rahaa koettaa voittamalla korjata taloudellinen epätoivonsa ja näin siinä olisi varmuudella käynyt. Henry olisi pelannut nuo rahat ja jos hän olisi onnistunut voittamaan lisää, hän voisi edelleen olla ahdingossa ongelmansa kanssa.

Seuraavan kuukauden aikana hän oli saanut kevytyrittäjänä toimiessaan 500e provision asiakkaalleen tuottamasta hyödystä ja tämä oli vastoin ohjeita laskutettu oman talouden tilille, eikä käytetty velkojen maksuun. Henry sanoi, että: ”Halusin antaa tämän rahan tyttöystävälle, kun hänellä oli tullut ylimääräinen 500e menoerä. Mä saan noita kyllä lisää sinne lainatilille”.

Sen lisäksi, että Henry on pysynyt budjetissa, hän on huomattavasti iloisempi ihminen tänään kuin vielä 7kk sitten, kymmenen kuukauden takaisesta nyt puhumattakaan, on hänestä tullut todella paljon ympäristöään ajatteleva nuorimies. Kun hänelle tipahti rahaa taivaasta, hän jakoi baari-illan ilon ystäviensä kanssa, jotka ovat häntä eteenpäin tukeneet. Kun hänen kanssaan yhä elävällä ja häntä tukeneella tyttöystävällä tulee ylimääräinen rahahuoli, hän ”maksaa takaisin” antamalla hänelle tarvittavat rahat. Tämän lisäksi hän käy vapaapäivinänsä auttelemassa isäänsä verstaalla ilman palkkaa, koska hän on rahallisen velan lisäksi myös kiitollisuuden velassa.

Aika ei tekoja unohda, kuten olen kirjoittanut. Hyvä maksetaan hyvällä ja pahat teot tuovat pelkästään pahaa tekijälle itselleen. Se pärjää parhaiten joka antaa ja auttaa eniten!

Entäs ne Henryn velat? Henryn tonnilla kuussa velkoja vähemmäksi tarkoitti yli 5-v maksuaikaa. Tämän lisäksi hän maksaa velastaan myös korkoa, joten hänen piti pystyä kasvattamaan tulojaan vähintään korkojen verran kuukaudessa, pysyäkseen maksusuunnitelmassa.

Seitsemän kuukauden aikana hän on maksanut korkojen lisäksi 9476e pääomaa. Tämä tarkoittaa n. 1354e kuukaudessa pelkästään lainanlyhennyksiin, eli hän maksaa tällä vauhdilla velkansa neljässä vuodessa alkuperäisen reilun viiden vuoden sijaan!

Tiedätkö mitä? Henry on tosissaan! Nyt hän on hakenut kotikirjastostani lainaan ensimmäiset vaurastumista ja sijoittamista käsittelevät kirjat. Näistä innostumista nyt rauhassa odottelen, koska Henry on oppinut pysymään budjetissa, ymmärtämään rahan, lisäämään tulojaan ja toimii näiden kanssa mielestäni täydellisesti, joten tiedän jo nyt mitä tulee tapahtumaan, kun hän hoksaa innostua tosissaan sijoittamisesta.

Peliä ei voita se, joka osaa eniten. Pelin voittaa se, joka oppii nopeiten.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy