Siirry sisältöön

Korona-ajan paras sijoitus

Case Corona

Ennennäkemätön virus moukaroi maailmaa. Tämä tekee konkurssiaallon, joka jättää jälkeensä valtavan työttömyyden. Yrittäjät pelkäävät liiketoimintansa tulevaisuudesta ja samalla työntekijät työpaikkansa puolesta. Maaliskuun puolessa välissä on moni ihminen jutellut kanssani siitä, pitäisikö reippaasti syöksyneitä osakkeita esim. alkaa jo ostamaan? Olen vastannut jokaiselle, että ei, koska lasku tulee vielä jatkumaan. Toinen syy on se, että rahalle on nyt paljon parempaa sijoitettavaa kuin pörssiosakkeet. Paras sijoitus on nyt yhteiskunta!

On kauheaa kuultavaa vaatekauppiaan kerronta omasta työpäivästään, jolloin klo 16.30 hän oli myynyt villapuseron asiakkaalle. Tämä asiakas oli ollut päivän ainoa asiakas. Vastaavia liiketoiminnan totaalisia romahtamisia on tässä maassa tuhansia. Vähissä on ne yrittäjät, joiden liiketoiminta tässä tilanteessa voi ennennäkemättömän hyvin.

 

Tähän ei löydy lääkettä apteekin hyllyltä

Meidän yrittäjienkin tulee nyt tehdä yhteistyötä enemmän kuin koskaan ennen. Yhteistyö kilpailijan kanssa voi nyt olla tulevaisuuteen Kirkan sanoin ”Alku kaiken kauniin, alku johon koskaan loppua löydy ei”. NoHo Partners on tästä mahtava esimerkki. Ravintolaketjun toimitusjohtaja neuvoo ilmaiseksi muita ravintoloitsijoita heidän ongelmissaan. Tästä Vikströmin Akulle minulta valtava käsi. Olet Aku hieno mies, jolla on suuri sydän ja oikealla paikallaan. Toivottavasti jokainen nyt viimeistään ymmärtää Akun ajatuksen ja heittää vanhat asenteet roskakoriin.

Valtaosa ostovoimasta tulee palkansaajista. Myös yrittäjät on palkansaajia yrityksestään, vaikka palveluiden tuottajia olemmekin. Meilläkin on oma yksityiselämä yrityselämän lisäksi ja joudumme päivittäin käyttämään rahojamme elämämme kulujen maksamiseen. Tämän vuoksi meidänkin tulee varsinkin nyt tätä yhteiskuntaa nostaa yksityishenkilönä samalla kun pelastamme liiketoimintojamme. Oman ostokäyttäytymisen luoma kerrannaisvaikutus tavoittaa lopulta oman yrityksenkin tavalla tai toisella.

Kun suositusten mukaisesti peruin kaikki omat tapaamiseni seuraavan puolentoista kuukauden ajalta ja kotipäiviä tuli yhtäkkiä 16kpl lisää, pääsin miettimään mitä voin tehdä vapautuneen aikani turvin. Laitoin perheeni etäopiskelemaan/ etätyöskentelemään Muonion ”erämaahan” kolmeksi viikoksi, jossa ovat virukselta suojassa, mikäli vielä eivät ole sille altistuneet. Minäkin tulen olemaan neljän seinän sisällä niin paljon kuin mahdollista, mutta mitä voisin siinä samalla tehdä omalta osaltani tämän katastrofin välttämiseksi?

Rahankäyttö on nyt avainasemassa. Suomea ei pelasteta ostamalla ulkomaisista verkkokaupoista/ suurilta maassamme toimivilta ketjuilta. Suomen Yrittäjien tilaston mukaan pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät 88% työvoimasta ja juurikin nuo yritykset ovat nyt lujilla. Jokainen ymmärtää tuosta lukemasta mitä tälle yhteiskunnalle tapahtuu, jos PK-sektorilla tapahtuu konkurssiaalto.

 

Mitä minä voin kuluttajana tehdä?

Päätin laittaa asuntolainani lyhennysvapaalle ja alkaa lyhennyksistä vapautuneen pääoman sijoittamaan tämän yhteiskunnan tulevaisuuden eteen. Tein listan kaikista ajatuksista, mitä olen ajatellut hankkia/ millaiset hankinnat on tulevaisuudessa välttämättömiä. Yritykseni auto tarvitsee ensi talveksi uudet talvirenkaat. Nyt on oikea aika ne ensi talveksi valmiiksi hankkia. Yritykseni tarvitsee uudet esitteet. Nyt on oikea aika ne alkaa suunnittelemaan ja ne hankkia. Kotitaloudessa on juuri nyt oikea aika soittaa paikalliseen sisustusliikeeseen ja tilata suunnittelemani vinyylilattia ja se asentaa. Nyt on oikea aika käydä lähi K-Marketista ostamassa pesuaineet kevät siivoukseen, jonka ehdin nyt myös tehdä. Samalla mukaan lähtee remonttijuomat. Ensi talven polttopuut on juurikin nyt hankittava. Kirjastohuoneessani on pitkä lista itseni kehittämiseen tarkoitettuja kirjoja, jotka pitää muistaa hankkia kun aiemmat on luettu. Oikea hetki näiden hankkimiselle onkin nyt. Lapseni, morsiammeni ynnä muut tuttavat viettävät syntymäpäiviä tänäkin vuonna. Samalla kun käyn tilaamassa kirjat, käyn ostamassa synttärilahjat valmiiksi. Joulua ei peruta myöskään. Samana päivänä ostan kirjakaupasta joululahjakirjat valmiiksi ja käyn ostamassa vaatekaupoista lahjakortteja, joiden osalta joululahjan saajat viettävätkin joulua poikkeuksellisesti tänä keväänä. Kirjat jaetaan jouluna. Ensi talvelle tarvitsen uusia ulkoiluvaatteita. Nehän on hyvä hankkia muutenkin kevään alennusmyynneistä. Pienellä yksityisellä huoltamollani auton tankkausreissulla lähtekööt nyt mukaan myös varastoon lasinpesunestettä ja saunakaljat. Kaikki ruokaostokseni teen pienimmästä mahdollisesta yrittäjävetoisesta kaupasta. Mitä en sieltä saa, haen suuremmasta. Tuskin niin ihmeellisiä tarvitsen, että pitäisi isoon markettiin mennä. Jos pitääkin, niin nyt jos koskaan pitää miettiä sen kauppiasvetoisuutta ja vähintäänkin kotimaisuutta omistuspohjassa.

On hauskaa tajuta, että kolmen päivän kuluttua käytän yhden päivän, jonka aikana kaikki tiedossa olevat hankinnat on tehty, vähintäänkin tilattu. Joudun ottamaan luottokortin käyttöön, mutta ensi kuussakin jää lainanlyhennyksen pääoma tilille ja sillä maksan korttilaskun. Näihin liittyvät työt on tullut tehtyä seuraavien viikkojen aikana, kun pysyttelen kotona. Loppuajan pänttään sitten näitä uusia oppikirjojani.

 

Tärkeintä on nyt tulevaisuus, pelastetaan mitä voidaan

Kerronnan tarkoitus on se, että ymmärretään todellakin nyt kaikesta vähästäkin pistää sijoitukseen yhteiskunnan tulevaisuuden puolesta. Tätä viestiä olen teroittanut näille jotka ovat kyselleet nyt osakkeisiin sijoittamisesta, että huolehditaan nyt ensin siitä, että meillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus tehdä sijoituksia, eli pidetään yhteiskunta pystyssä. Raha makaamassa vaikka nousevissa osakkeissa on yhtä tuhoisa isku tuhansille yrittäjille kuin se, että tavallinen palkansaaja ei uskalla käyttää rahaa vaikka sitä olisikin, kun pelkää työpaikkansa puolesta ja näin varmuudella työpaikkansa tässä epidemiassa menettääkin. Raha liikkeelle ja kerrannaisvaikutus minimoi yhteiskunnan talouden romahtamisen.

Jos jokainen ihminen tässä maassa ostaisi joululahjat nyt, pilaisimme ainoastaan joulukaupan. Meillä on tuhansia yrityksiä jotka varmasti mielummin ottavat huonon joulumyynnin, kuin konkurssin ennen joulua. Raha kiertoon ja rajusti! Ollaan nyt hetki kaikki tiukemmalla, jotta voidaan auttaa omalta osaltamme huutavassa pulassa olevia.

 

Tästä noustaan! Tästä opitaan!

Ongelmat ovat aina olleet ohimeneviä. Pommin varmasti tämäkin on. Jokainen ihminen kohdatessaan tässä ongelman yksityiselämässään tai yrityselämässään voi tästä oppia uutta. Nykytilanne on aina menneiden toimintojen summa. On ollut mahtavaa kuulla sellainenkin esimerkki, jossa työntekijät ovat ilmoittaneet työnantajalle kaikkien yhteisestä halusta jäädä välittömästi pitämään vuosilomat. Kun töitä ei ole yhtään, työntekijä parhaassa tilanteessa menettää ainoastaan mahdollisuuden viettää lomansa itse haluamanaan ajankohtana. Tätä on paikallinen sopiminen parhaimmillaan ja kertoo myös siitä, että yrittäjä on onnistunut tekemään työyhteisöstään mielenkiintoisen firman, jonka eteen kaikki tekee tosissaan töitä.

Sellainen yrittäjä jolle on monesti mainittu 80-luvun tyylistä johtaa huutamalla ja pelottelemalla vielä vuonna 2020 ja jonka työntekijät eivät ole valmiita mihinkään joustoon, voi nyt oppia jotain uutta ja ihmeellistä johtamisesta. Yrittäjä joka on jättänyt yrityksen taseen heikommalle huomiolle, voi oppia jotain siitä, miten tulevaisuuteen kannattaa varautua. Se yrittäjä joka aina puhuu pahaa toisista yrittäjistä ja pyrkii muita vahingoittamaan ja jonka kanssa kukaan ei nyt suostunut yhteistyöhön ja hän teki konkurssin, voi hänkin oppia jotain siitä, mikä oli juuri syy muiden auttamishaluttomuuden takana. Se hankalin ja laiskin työntekijä, joka jälleen kerran menettää työpaikkansa yt-neuvotteluissa voi myös huomata historian toistavan itseään jostain tietystä syystä, vaikka ei omasta mielestään ole koskaan mitään työnantajalle tehnytkään. Yhteiskunta tällä kokemuksella mitä Korona tuo tullessaan osaa todellakin hoitaa seuraavia uhkia helposti. Toivottavasti vasemmisto ymmärtää sen, että jos yritykset olisi verotettu rajummin ja ammattiliitot toivottavasti ymmärtävät, että jos voittosta on varaa maksaa aina enemmän ja enemmän palkkoja, olisi kaatuneita yrityksiä ja sitä kautta työttömiä tässä rytäkässä tullut entistä enemmän. Molemmat edellisessä mainitut tahot saattavat viimein hoksata, että osakeyhtiölaki määrää, että Oy:n tehtävä on tuottaa osakkeenomistajilleen voittoa, ellei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määritelty, mutta työn antaminen on aina ollut ja tulee aina olemaan vapaaehtoista.

Kun jokainen yrittäjä ja jokainen työntekijä nyt yhdessä yhteisen päämäärän eteen taistelee, taistelu kyllä voitetaan ja sen seurauksena saamme entistä vahvemman yhteiskunnan, jossa on kannattavaa yrittää ja sitä kautta paljon työvoiman tarvetta, saatammepa oppia täysin uuden toimintamallin: Aukoton ja toimiva yhteistyö molempien osapuolien etujen eteen. Näin sopimusoikeudesta tuttu lojaaliteettiperiaate olisi tullut osaksi työsopimuksia ja sen turvin molemmat osapuolet pärjäisivät paremmin ja nimenomaan yhdessä.

Pysykää terveenä, suojatkaa muita ja sijoittakaa viisaasti!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy