Siirry sisältöön

KOIJATAAN KOIJARIA

Huijausyritykset ovat tätä päivää. Tätäkin lukiessasi samaan aikaan valtava joukko ihmisiä eri puolilla maailmaa, vastaanottaa huijausviestin tai informaatiota epätosista asioista. Kirjoitin aikoinaan nyt jo liki 300 kertaa nettisivuiltamme sosiaaliseen mediaan jaetun blogin ”Laskun maksaminen on huge mistake”, joka oli neuvo yrittäjille, kuinka toimia silloin kun joudut puhelimessa tapahtuneen myyntipuheen mukana huijatuksi. Neuvot on luettavissa tästä:

Internet on villi paikka. Kun puhutaan siitä, kuinka google kuuntelee ja facebook vakoilee, niin ei ne taida ihan tuulesta temmattuja väitteitä olla. Intenetissä kerätään valtavasti tietoa käyttäjien toiminnasta. Tästä tuli hyvä esimerkki itselläni pari kuukautta sitten, kun opiskelin virtuaalivaluuttoja ja googletin kyseistä aihetta ja luin artikkeleita asiasta. Vielä tänäänkin, pari kuukautta myöhemmin, käydessäni Forecan sivuilla saan mainosbannereita kryptovaluutoista. Google kuuntelee.

Tuolloin, kun luin artikkeleita kryptovaluutoista, aukesi itsestään uusi välilehti jossa oli otsikkona kuinka hra. Herlin tienaa valtavasti kryptovaluuttakaupoilla. Ei saanut sivusto minua avaamaan tiliä, koska en millään pystynyt näkemään hra. Herliniä leuhkimassa julkisesti tuloillaan. Huomasin heti, että tämä on täyttä paskaa.

Luin kuitenkin kyseisen huijausuutisen. Sitä lukiessa huomasin, että kirjoittajan matematiikka ei toimi ja kun numerot eivät täsmää kertomuksen kanssa, on kyse vähintäänkin huonosta myyntipuheesta. Sivusto oli sinänsä vakuuttavan näköinen, mutta paljon talousuutisia lukevana huomasin, että kaikki sivustolla olevat uutislinkit ovat useita kuukausia vanhoja. Kokeilin myös avata jonkun näistä vanhoista uutisista, niin eipä siihen uutiseen käsiksi päässyt. Nämä vanhat otsikot olivat toisinsanoen kuvakaappauksia aidoista uutisotsikoista.

Valitettavasti moni ihminen näihin huijauksiin menee. Vaikka raha on kuulemma pahasta, niin silti sitä pitää saada ”heti mulle kaikki nyt” meiningillä ja silloin astutaan ansaan.

Alku talvesta sain sähköpostiin englannin kielisen kiristyskirjeen, jonka mukaan olin perverssi ja kaikki tulevat sen tietämään, mikäli en maksa muutamaa tonnia bitcoineina tälle mainiolle hakkerille, joka on napannut tietokoneeni kameran käyttöönsä. En tietenkään maksanut, koska kaikkien tuleekin tietää kuinka perverssiltä mä koneeni kameran kautta näytän silloin kun koneellani olen. Konettani ei käytä kukaan muu kuin minä. Minä käytän sitä työntekoon ja halusin ilman muuta nähdä miltä näytän exeliä naputtaessani, jolloin yleensä myös mumisen itsekseni ilmeisesti lisätäkseni keskittymistäni. Kivaa olisi myös nähdä kuinka perverssi olen silloin, kun luen yritysten tilinpäätöstietoja koneellani tai silloin, kun kirjoitan näitä blogeja. Harmituksekseni tämä uhkaaja ei toteuttanut uhkaustaan ja jäin ilman näitä perverssejä valokuvia, joista olisin mielelläni tehnyt perverssejä joulukortteja yms.

Uskottavin huijausyritys oli vuosi sitten, kun minua lähestyttiin hyvällä suomenkielellä kirjoitetulla sähköpostilla, jossa kerrottiin yrityksemme mahdollisesti rikkoneen tekijänoikeuslakia blogissani. Olin jakanut nettiuutisen, jossa olevan valokuvan oikeudet mahdollisesti omistaa kuvan ottaja ja näin ollen mun tulisi maksaa 660e mahdollisesta rikkomuksesta korvauksia. No eihän se nyt näin mene, vaikka tämä oli paras yritys johon olen törmännyt.

Tämän kirjeen lähettäjälle lähetin vastauksen. Kerroin ensin mitä tekijänoikeuslaki kertoo nettiuutisten jaon laillisuudesta internetin sisällä ja millainen levittäminen taas olisi oikeasti laitonta. Kerroin hänelle myös sen, että hänen kirjeessään käytetään jatkuvasti termiä ”mahdollisesti” ja selitin hänelle, että ”mahdollisesti syyllistynyt rikkomukseen” -termi sisältää SYYTTÖMYYSOLETTAMUKSEN, joten minkähän lain mukaan mun pitää maksaa varmuuden vuoksi siitä, että olen mahdollisesti syytön väitettyyn rikkomukseen???

Yllätyksekseni tämä lähettäjä vastasi mulle ja selitti kuinka mun tulee tämä joka tapauksessa maksaa, vaikka toisin väitänkin. Vastasin, että jatkossa lähetän lukemiseen käytetystä ajasta laskun, joka on 97e tuntia kohden alv 0%.

Tästä meni pari viikkoa ja sain samasta lahkosta postia, jossa kirjoitettiin mielestäni hauskan uhkaavasti. Tämä oli viimeinen muistutus ennen jatkotoimien aloittamista ja he tulisivat aloittamaan rahojen KERÄÄMISEN. Pääsi nauru, että nyt ollaan tekemisissä Tony Sopranon kanssa, koska keräämisen lisäksi kielioppi ei ollut Suomea lähelläkään. Epäselvän tekstin vuoksi mulla meni 6min tuon viestin ”suomentamiseen” ja tein 9,7e laskun alv 0% ja lähetin laskun kirjeen lähettäjälle. Eivät ole laskua maksaneet, mutta ei ole myöskään näkynyt pitkätakkisia miehiä viulukoteloiden kanssa pihallani keräämässä rahoja.

Mikäli nämä olisivat pistäneet laskun perintätoimistolle, jota itseasiassa odotin, olisi menty tuon alussa olevan blogin ohjeiden mukaisesti, eli ilmoitettu perintätoimistolle riitautuksesta ja jääty odottamaan haastetta käräjille. Sinnekin olisin mennyt mielelläni ”mahdollisesti rikkomukseen syyllistyneenä” vaatimaan syytteen hylkäämistä perusteettomana, mutta vaatimaan valtapuolelta korvausta itseni puolustamisesta.

Huijarin huudattaminen on vaan mahdottoman mukavaa ja siitä saa hyvät naurut, sekä saunailtatarinat pitkäksi aikaa. Olen vuosikaudet hotmail osoitteeseeni saanut viestejä hotmailtiimiltä. Näissä kerrotaan, että ovat huomanneet juuri, että en ole vahvistanut tiliäni ja se joudutaan sulkemaan (tottakai) vielä kyseisen päivän aikana. Näin ollen mullehan tulee älytön kiire, ettei tilini vain mene kiinni. Tuo viesti sisältää tekstin yhteyteen muotoillun ”lomakkeen” johon voi vastatessa kirjoittaa tarvittavat tiedot. Mielestäni tämä on jopa nerokasta, koska kaikki tietävät sen, ettei tule epämääräisissä viesteissä olevia liitteitä avata ja tässä sellaista ei ole.

Kun väsyin viimein odottelemaan tilini sulkemista, päätin täyttää kyseisen lomakkeen, jolloin uskoakseni lopettavat noiden viestien lähettämisen ja lopettivatkin. Lähettämäni lomake näytti kutakuinkin tältä:

Nimi: Marko Vuorinen

Puhelin: Huawei Honor? En muista tarkasti

Sähköpostiosoite: Sama kuin mihin olette tämän viestin lähettänyt ja mistä tämä vastaus tulee

Salasana: Just4U:HaistaSinäHuijariPitkä.Fi/TTU!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy