Eräänä päivänä istuskelin ja mietin mennyttä elämääni. En ole taustapeiliin katsova ihminen, mutta menneestä voi tehdä itsetutkiskelua, joka auttaa tulevaisuudessa. Siinä kun mietin mikä tapahtuma on johtanut mihinkin, huomasin elämäni suurimman muutoksen takana olevan tavallaan ihminen nimeltä Jorma Vuoksenmaa.
Aikoinaan toimin hänen yhtiönsä ESBC:n analyysitiimissä ja nyt keväällä 2019 huomasin tuon ajan merkinneen elämässäni eniten. Siinä hommassa jos missä oppi korkoa korolle asian merkityksen, sekä sen että rahat ovat työkaluja, eikä niitä sovi hävittää. Koko kiinnostukseni numeroanalyysien tekemiseen on peruja noista ajoista. Urheiluvedonlyönnin analysointi on taas tuonut analysointitaitoa kaikkiin muihinkin asioihin jopa niin paljon, että kahdessa eri oikeusasteessa analyysiäni käytettiin syyttäjän todisteena RoPS sopupelien oikeudenkäynneissä. Tämä taas on johtanut siihen, että joka vuosi SUEK (Suomen urheilun eettinen keskus) sekä KRP kysyy analyysiäni joistain tietystä epäilyttäväksi nimetyistä otteluista. Lisäksi muissa asioissakin analyysini kanssa olen ollut kuultavana oikeudessa ja tulen pääsemään vielä jatkossakin. Todennäköisesti usein.
Lopullisesti tuo aika muuttui merkittäväksi siinä, että elämäni ensimmäisen ulkopuolisen yritysanalyysin ja sen tulosten pohjalta esityksen toiminnan tehostamiseen olen tehnyt ESBC:lle. Vaikka en jokaista Jorma Vuoksenmaan näkemyksestä samaa mieltä olekaan, mikä on sinänsä aivan luonnollinen asia keneen tahansa muuhunkin verrattuna, niin muistan kuinka esimerkillisesti yrityksen pääomistaja toimi tuolloin. Kun hänelle soitin ja pyysin saada katsoa ja analysoida tuloslaskelmat ja miettiä keinoja toiminnan tehostamiseen markkinajohtajuuden vahvistamiseksi, oli Jorman vastaus välittömästi:” Mahtavaa, mitä tarvitset!?”
Tästä kaksi päivää myöhemmin perinteinen postilaatikko oli turvoksissa paksuja kirjekuoria. Tilinpäätökset, taseet, markkinatutkimukset ja asiakaskyselyt aivan kaikki saatavissa. 4vko projekti piti sisällään myös jokaisen tuon yhtiön huipputiimiläisen henkilökohtaisen haastattelun, sekä raportoinnin havainnoista ja kehitysideoista hallituksen kokouksessa. Hallitus ja pääomistaja olivat työhön erittäin tyytyväisiä, mikä näin myöhemmin ajateltuna on ollut merkittävä sysäys siihen, että vastaavia hommia tykkään tehdä edelleen. Kun alla on yksi työläs onnistunut analyysi, on toisen haasteen ottamisen kynnys huomattavasti matalampi puhumattakaan siitä, että nyt näitä analyysejä on takana lukematon määrä.
Pohjustuksen ajatus on siinä, kuinka Jorma välittömästi antoi käskyn tilitoimistolle toimittaa aivan kaikki mahdollinen ja kuinka tilitoimisto välittömästi teki annetun tehtävän. Mikäli Jorma olisi sanonut, että ei halua näyttää numeroita, en varmaankaan olisi koskaan yhtään yritysanalyysiä tehnyt.
Kun minua on pyydetty käymään yrityksissä kuulemassa heidän palvelun tarpeistaan, vain yhden kerran on ollut tilinpäätös mulla ennakkoon katsottavissa. Yleensä niitä joutuu jopa kerjäämään nähtäväksi. En ymmärrä tuota tabua puhua rahasta. Mua kiinnostaa vain se, että yritys tienaisi mahdollisimman paljon, ei se paljonko se on tienannut. Onneksi ensimmäisessä projektissa Jorma tämän ymmärsi.
Kun alkuvuodesta eteläsuomalainen asiakkaani laittoi kirjanpitäjälleen valtuutuksen, että meille pitää antaa kaikki tiedot mitä tulevaisuudessa keksimme pyytää, oli häkellyttävää kun seuraavana päivänä sain sähköpostin tuolta kirjanpitäjältä joka kysyi:” Miten voin auttaa?” Tämä oli häkellyttävää siksi, että on todella tavallista, ettei kirjanpitäjä toimita aineistoa. Tätä mä en ymmärrä! Kirjanpitäjä on yrityksen ostopalveluna oleva työntekijä, jonka tulee noudattaa palvelun maksajan ohjeistusta. Palvelun maksaja kyllä päättää omista asioistaan, ei kirjanpitäjä.
Ostimme aikoinaan ohjelman joka ”murskaa taseen” eli löytää kaikki piilottelut ja kertoo rehellisen tilanteen yrityksestä. Kun tätä ohjelmaa opettelin käyttämään, soittelin muutamalle tutulle yrittäjälle, että toimittaisivat usealta vuodelta tilinpäätökset ja taseet, niin teen ilmaiseksi heille harjoitustyönä analyysit, koska tarvitsen toistokertoja ohjelman opettelemiseksi. Ne jotka tuohon suostuivat, pyysivät kirjanpitäjiään toimittamaan aineistot. Montako saapui? Ei yhtään.
Jos mulla kirjanpitäjä ei a) tee annettuja tehtäviä hänet erotetaan ja b) pimittää tuloslaskelmia tilanteessa jossa joku haluaa niitä analysoida, olen melko varma ettei kirjanpitäjä halua kenenkään niitä katsovan, ettei mahdollisesti osaamattomuutensa tulisi julkiseksi ja hänet erottaisin. Tämän kerroin kaikille näille yrittäjille joiden tietoja en saanut heidän antamasta ohjeistuksesta huolimatta. On heidän oma päätös kuinka vakavasti suhtautuvat annettuun tietoon.
Tämän eteläsuomalaisen asiakkaan kirjanpitäjän kanssa teen aukotonta yhteistyötä asiakkaani rahojen eteen. Huippu emäntä kerta kaikkiaan. Tällaista pitää yhtiön taustalla työskentelevien ostopalvelujen yhteistyö ollakin. Emme luonnollisesti voi tehdä yhtään mitään, mikäli kirjanpitäjä ei noudata työnantajansa määräyksiä. Ei hallituskaan pyytäessä raportteja ole epäilemässä kirjanpitäjän ammattitaitoa, vaan selvittämässä missä on onnistuttu ja miten. Hallitusta edustaessani olen aina saanut kaiken kyllä aivan heti. Kun puheenjohtajana jututan toimitusjohtajaa tuloslaskelman pohjalta, ei toimitusjohtajalla eikä kirjanpitäjällä ole tätä vastaan mitään, eikä kumpikaan koe lähtökohtaisesti tilannettaan epävarmaksi. Tässä tapauksessa Tj saa aineiston heti, mutta jos Tj antaa käskyn toimittaa ulkopuoliselle numerot analysoitavaksi, niin useimmin jää tapahtumatta, kuin että tapahtuisi edes viiveellä. Näissä on ollut pakko sanoa toimitusjohtajan ottavan pienimuotoisen riskin, koska OYL 6:17 määrittää toimitusjohtajan velvollisuudet pitäen sisällään tekstin, ”Toimitusjohtaja vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty”.
Voitko luottaa, jos tietoa ei irtoa?
Marko, Ansionsa Mukaan Oy