Markkinoille on tullut uusi hieno tyyli saada lisätuloja omalla osaamisellaan/ työllistää itsensä. Tämän nimi on kevytyrittäjyys. Itseasiassa idea on useita vuosia vanha ja toiminnan pioneerinä toimii yritys nimeltä Ukko.fi.
Olen tätä toimintaa suositellut ihmisille jotka ovat päivätyössä, mutta omaavat jonkun erikoistaidon jota voisivat vapaa-ajallaan myydä. Otetaan esimerkiksi vaikka metsuri, jollaista ammattitaitoa ei ole tarjolla aivan jokaisen katon alla, vaikka jokaisen katon alla joskus puuston karsimista pihalta suunnitellaankin, puhumattakaan siitä, kuinka kova luotto katon alusten isäntäväellä on omiin kykyihinsä…
Kevytyrittäjyydessä palvelun myyjä huolehtii kaiken muun, paitsi tuon puunkaadon. Metsuri antaa sovitut laskutustiedot palveluntarjoajalle, joka laskuttaa, tekee kirjapidon, tilittää verot ja laskun netto-osan metsurille. Palveluntarjoaja perii laskusta tietenkin provision.
Jos mietit, että en ala kevytyrittäjäksi koska siitä pitää maksaa provisio, niin kerron salaisuuden. Kirjanpitäjäkin on maksullisen palvelun tarjoaja. Jos teet itse niin siitä et joudu itsellesi maksamaan paitsi, että menetät aikaa kaataa puita ja tienata lisää. Samaan aikaan kun tienatusta satasesta toinen perii vitosen byrokratiasta, sinä ehdit tienata toisen satasen. Oma aika on näin ollen todella kallista alkaa tekemään itse työt joissa vain voi säästää. Lisäksi kun teet itse, etkä ole perehtynyt säännöksiin/ lakeihin, saatat tehdä todella kalliita virheitä. Kaiken tämän jälkeen nuo pakolliset paperihommat laskutuksen jälkeen eivät ole niitä kaikkein mieluisimpia, joten ne saattavat jopa jäädä tekemättä ja arvaappa tuleeko se kalliiksi?
Kevytyrittäjyys on nyt kovassa huudossa johtuen siitä, että Osuuspankki lanseerasi oman kevytyrittäjä paketin. Tämän vuoksi myös alkuperäinen Ukko.fi kuulostaa lisänneen radiomainontaa. En voi hyväksyä Osuuspankin lähtökohtaista toimintaa ottaa jalansijaa yksityiseltä, eli asiakkaalta. Jos Osuuspankki tekisi yhteistyötä asiakkaansa kanssa joka tarjoaa kevytyrittäjäpalveluita esim. siten, että asiakas tuo kevytyrittäjiä Osuuspankille pankkiasiakkaiksi, olisi tämä mielestäni hienoa toimintaa. Mutta astua yksityisyrittäjien varpaille, ei ole sitä toimintaa mitä mielestäni pankin tulee harjoittaa.
Sain tästä toiminnasta käytännön esimerkin henkilökohtaisesti. Minuun otti yhteyttä nuori opiskelija joka tekee graaffista suunnittelua. Hän tarjosi meille omaa osaamistaan. Tein häneltä mainostilauksen, joka sovittiin siten, että jos hyväksyn hänen tekemän mainoksen, hän saa laskuttaa meiltä tästä kuulema pienestä työstä satasen. Tyttö oli hinnasta innoissaan ja huomenna tuli työ nähtäville sähköpostiin. Sen hyväksyin ja kysyin miten voin maksaa, sillä meidänkin pitää saada maksusta lasku. Hänen isänsä oli neuvonut hänet Osuuspankin kevytyrittäjäpalveluun.
Viikko tästä ja posti toi laskun 100e. Soitin tälle tytölle ja kerroin saaneeni laskun ja en voi sitä virheellisenä laittaa maksuun, koska omatunto ja arvoni eivät tätä salli. Tyttö kysyi virhettä ja sanoin, että: ”Lupasin sulle satasen. Tässä laskussa sulle tulee 80,64e josta maksat provision pankille, eli arvonlisävero on vähennetty sinun palkasta”. Selitin hänelle, että hänen tulee nyt mennä Osuuspankkiin Almalle kertomaan, että kun yrittäjänä myyt yritykselle, hintaan lisätään arvonlisävero. Se ei ole maksajalle kuluerä. Myynnin alvista vähennetään ostojen alvi ja erotus tilitetään verottajalle. Näin ollen se on vaihto-omaisuutta. Pyysin kertomaan Almalle myös, että arvonlisävero ei ole tarkoitettu tuloveron tuplaamiseen, eli satasesta maksetaan sekä alvi, että tulovero, vaan se on tarkoitettu nimensä mukaisesti ARVON LISÄKSI. Työn arvo on sovitusti 100e johon valtio laskee päälle ARVON LISÄYSTÄ 24%. Laskun lopullinen hinta tulee siis olla 124e eikä 100e.
Jatkoin opettamista, että nyt alvillisesta hinnasta 124e alvin osuus on 24e joka vähennetään sulle tilitettävästä rahasta. Jäljelle jää sopimamme satanen, josta maksat 5% eli 5e pankille ja jäljelle jäävä 95e tilitetään sinulle sen kokoisena, mitä verojen ja eläkemaksujen jälkeen jää. Täsmensin tytölle kuinka tärkeää hänen on alvi laskuttaa oikein sen lisäksi, ettei se yllä olevin esimerkein syö hänen palkkaansa, vaan myös siksi, että jos liikevaihto jää alle 10 000e vuodessa, valtio tilittää kevytyrittäjältä perimänsä alvin takaisin työntekijälle, jolloin hän kasvatti alvialennuksen verran omaa kannattavuuttaan, eikä laskun maksajat ole sivussa hävinneet yhtään mitään.
Lopuksi kerroin tytölle, että olen enemmän kuin usein kyseenalaistanut ihmisten neuvojen kysymistä pankista muissa asioissa kuin rahan talletuksissa ja rahan lainaamisessa. Nämä ovat pankin liiketoiminnan lähtökohtia. Sijoitustuotteiden myymisen etu ei korreloidu asiakkaalle vaan pankille. Tämä esimerkki jossa pankin Alma ei ollut perillä alv käytännöstä, on omiaan lisäämään poikkiteloista näkemystäni pankkien muita palveluita kohtaan. Kerroin tytölle, että jatkossa kuuntele niitä, jotka ovat asiaan pyhittyneitä, eli esimerkiksi Ukko.fi joka ei tee tätä laskutusta tärkeämpien töiden ohella, vaan pelkkänä päätyönä. On hankala kuvitella, ettei Ukko.fi olisi osannut alv käytäntöä.
Tämä kevytyrittäjä näyttää olevan pankilla liikeidea saada uusia asiakkaita, joille voi myydä lainoja, kulutusluottoja ja rahastoja. Marginaalipalvelu pankin lähtökohdasta, mutta mahdollisuus lisätä kannattavuutta tulevaisuudessa pääpalveluiden osalta. Ikävä kyllä pankinkin osalta on se, että tämän laskun tehnyt henkilö ei osannut vallitsevia säännöksiä ja samalla kun kevytyrittäjän tuloa virheen myötä syötiin, hidastui myös pankin ansaintamalli kyseisen kevytyrittäjän osalta.
Vaikka Ukko.fi olisi Osuuspankkia kalliimpi vaihtoehto, sieltä palvelut pitäisi silti ostaa, koska se osaisi tehdä homman oikein. OP:n laskun mukaan kevytyrittäjä tienasi 80,64e josta OP vie 5% eli 4,03e. Jos lasku olisi tehty oikein, OP saisi 5% satasesta, eli 5e. Näin ollen Alman virheen johdosta OP menetti liikevaihtoa 19,4%! Provision jälkeinen summa kevytyrittäjällä olisi OP:n laskun mukaisesti 76,61e kun se oikein laskutettuna pitäisi olla 95e. Tässä työntekijä menetti ansioitaan saman 19,4%.
Tämän kun vertaa siten, että jos kyseinen kevytyrittäjä laskuttaisikin vuodessa vaikka 30 000e, menisi hänellä Alman asiakkaana 5820e vuodessa kankkulan kaivoon, eikä hän edes tietäisi sitä. Nyt tämän korjaamiseen tämä kyseinen kevytyrittäjä sai ulkopuolista apua, eikä hän tässä ehtinyt rahaa häviämään. En pienestä summasta johtuen hänelle 33% laskua tekemästämme tulosta luonnollisesti lähettänyt, mutta kysytäänpä olisiko hänen ollut tuossa 30 000e laskutus esimerkissä ollut kannattavaa 5820e summan hankkimisesta maksaa 33% provisiota?
Hän tienaisi 203% enemmän kuin provisiota maksaisi tekemättä mitään ja saisi tuon erotuksen rahasta, jonka olemassa olosta ei edes tiennyt ylimääräisenä tilille.
Marko, Ansionsa Mukaan Oy. (Koskaan en ole tehnyt yhteydenottoa Ukko.fi yritykseen, eivätkä he meihin. Kirjoituksen takana ei siis ole sponsorointia, vaan pelkästään oikeudenmukainen ajattelu kirjoittajan arvomaailman pohjalta.)