Siirry sisältöön

HÖLMÖT EROTETAAN RAHOISTAAN!

Näin päätti iltapäivälehden toimittaja kolumninsa torstain lehdessä. Kolumni käsitteli hänen näkemyksiään meidän pörssi ja asuntosijoittamisen tilaa ja rahamarkkinaa ylipäätänsä. Kolumni oli mulle kuin olisin lukenut omia kirjoituksiani.

Olen useassa kirjoituksessani hieman aavemaiseen sävyyn antanut miettimisen aiheita ja uhonnut jopa kuplien olevan lähellä. Asiakkailleni olen ensimmäisenä kertomassa miten tehdä sijoituksissaan positio NYT sille hetkelle kun valtaväestö häviää rahansa. Sijoittamisessa on kaunista se, että laskumarkkinassakin voi tienata ilman futuurikauppaa. Mitä aiemmin alat positiotasi rakentaa, sitä halvemmalla voit sen tehdä ja sitä enemmän sillä tienaat.

Tämä toimittaja ”reppana” varoitteli pörssikuplasta verraten meininkiä 2000 luvun teknokuplaan. Kuplan tunnusmerkkejä on paljon mitä seurata ja tänä päivänä ilmoilla niistä on valtaosa pörssisijoittamisessa. Yksi tunnusmerkeistä on valtava määrä uusia listautumisia, jotka viedään käsistä, oli ne hyviä tai ei. Hän muisteli 2000-lukua sanoin, kuinka viimeisenä markkinoille tuli ”tuulipukukansa” tekemään pikatiliä, kun kurssikäyrät ovat pitkään olleet kattoa kohden. Hän vertasi esim. käytettyjä tuontiautoja myyvää Kamux yhtiötä tässä. Hän sanoi, ettei tässä ollut kyseessä normaali listautuminen, vaan omistajien tilinteko. Alkuperäiset omistajat nimenomaan vaihtoivat tässä sijoituksensa rahaksi ja tällaisten listautumisten suuri määrä kertoo kuplasta. ”Nyt alkaa olla viimeinen hetki tehdä tili”. Myös Rovio oli yksi tällaisista ja valtaosa tällaisista taapertaa tällä hetkellä antihintansa alapuolella. Tällä hetkellä ei ole oikein ollut listautumista, joka ei olisi tullut ylimerkityksi riippumatta siitä, mikä on listautumisen takana ja mihin hintaan yhtiötä myydään. Vaarallista, niin kovin on tällainen vaarallista.

Muisti tämä toimittaja mainita myös ohimennen, kuinka keskuspankkien elvytyspolitiikka tekee rahasta heikon, joka ruokkii velkasijoittamista, joka näkyy pääosin kiinteistösijoittamisessa, joka taas sinne(kin) luo kuplaa.

Paras heitto mielestäni oli tällä toimittajalla se, kun hän kertoi markkinoilla olevan ”tietynlaista” värinää. Maailman taloudessa kun tapaa tasaisesti tulla tilanteita, joissa hölmöt erotetaan rahoistaan. Mulla on tästä oma näkemykseni ja tämä toimittaja oli joko samaa mieltä kanssani, tai sitten hän spekuloi kryptovaluutan kuplalla.

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat mulle tuntemattomia pelkästään siksi, että sitten kun niitä on pakko käyttää, niin minäkin käytän, mutta aiemmin en. Tämä ei tarkoita sitä, että pidän niitä Wincapitana tms. vaan sitä, ettei minun profiilille sovi sijoittaminen jossa ei tule mitään konkreettista. Ei edes kappalemäärä tai hankinta-arvoa arvo-osuustilille. Olen niin tohelo tekemään kaikkea kätevästi itse netissä, että tuhoaisin salkkuni kuten tämä yksi amerikkalainen kryptosijoittaja yhdellä vahinko painalluksella. Tappion arvo hänellä oli vaatimattomat kymmeniä miljoonia. Väärä nappi vahingossa ja asut kadulla, tai jos terroristi-isku tehdäänkin internettiä vastaan, katoaa mun internetissä majaileva omaisuus. Ei sovi mulle.

Kuplan tunnusmerkistö on tosin näkösällä kryptovaluutoissakin, koska pankit luovat futuurisijoittamista kryptovaluuttoihin. Iso massa lähdössä mukaan kun kurssikäyrät ovat osoittaneet kohti kattoa riittävän pitkään. Voin vain kuvitella niitä myyntipuheita, joissa juuri luodun järjestelmän tuottoa näytetään historiallisella käyrällä. ”Jos olisit tähän sijoittanut 10-v sitten, olisi rahasi nyt miljardi kertaa suuremmat kuin tuolloin”. Ongelma tässä esitelmässä vaan on se, ettei tällä nyt luodulla järjestelmällä ollut mahdollista sijoittaa 10-v ennen järjestelmän luomista! Mennyt aika ei koskaan palaa, joten kalleinta mitä voit menettää onkin rahan sijaan aika. Sijoitustalot eivät koskaan kerro näkemystään lähivuosien riskeistä, koska ne tienaavat rahansa sillä mitä ihminen tänään ostaa. Sitä pitää myydä, mikä on kansan huulilla. He kertovat tosin, että mennyt näyttö ei ole tae tulevasta, johon sijoittaja vastaa, että: ”Juu ei tietenkään”, ymmärtämättä mitä lause tosiasiassa tarkoittaa. Sehän tarkoittaa, ettei näin voi jatkua ikuisesti. Kuplat ovat posahtaneet aina ja tulevat aina posahtamaan. Kuplat ovat aina syntyneet liiasta innostuksesta ja tulevat aina syntymään samasta syystä.

Toinen vaihtoehto on kuten elokuvassa Big Short, eli sijoitustalojen Tepot eivät edes ymmärrä millaiseen saippuakuplaan he hiilidioksiidia porukalla puhaltavat. Tässä elokuvassa joukko sijoittajia huomasivat, mihin vallaton asuntoluototus ja niiden sijoituksina myyminen tulee päättymään. Legendaarinen kommentti elokuvasta sopii mielestäni hienosti tähänkin päivään: ”Katso noita onnellisia ihmisiä joilla ei ole hajuakaan siitä, mitä kohta tulee tapahtumaan”. Keskiluokkaa asuu tänään kymmenen vuotta myöhemminkin vielä kadulla.

Olen tämän(kin) kirjoituksen jälkeen jota kirjoitukseni pohjana pidän, erittäin varma siitä, että lähivuosina tapahtuu asia, joka on välttämätön seuraus vuosia jatkuneesta toiminnasta. Tämä tarjoaa ihmisille mahdollisuuden nähdä, mihin heidän ylläpitämä, mutta näennäisesti toiminut toiminta konkreettisesti johtaa. Ne jotka olettavat, että se mitä historia kertoo, ei toimi tänä päivänä, heidät erotetaan rahoistaan. Puhumattakaan heistä, joita ei edes kiinnosta. Aina kun iso joukko häviää paljon rahaa, on taustalla pieni joukko jotka tienaavat valtavasti. Omaisuudet eivät katoa. Ne vaan jaetaan uudelleen. Molemmat joukot ihmisistä saavat Ansionsa Mukaan. Väärää toimintamallia ei ole. Kaikki toiminta johtaa vain erilaiseen lopputulokseen ja tämä Final Result tulee aina kohdalle ennen pitkää.

Vastaavaa mullistusta mitä oletan tulossa olevan, ei minun elämäni aikana ole ollut, eikä seuraavaa ehdi jäljellä olevan viidenkymmenen vuoden aikana enää tulla.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy