Siirry sisältöön

ELINTÄRKEÄ PUHELIN KUOLEMAKSI?

Korvalla kannettavien tietokoneiden käyttö on lisääntynyt melko räjähdysmäisesti. Melko mahtavia tutkimuksiakin on tehty niiden käytöstä ja käytön vaikutuksesta käyttäjään.

Ehkä mielenkiintoisin tilanne tutkimuksissa on 40-50 vuotiaiden miesten some riippuvuus ja minun mielestä kaikkein halveksuttavin. Vain minun mielipide. Tämä ryhmä on tutkimusten mukaan eniten itsestään valheellista kuvaa viljelevä ryhmä. Tietenkään eivät itseään vähättele, mutta ”tontilla käyneet” kyllä tietävät totuuden. Tutkimuksessa kerrottiin kuinka jokainen itse voi testata ylipäätänsä riippuvuuden kännykkään varsin yksinkertaisesti. Mikäli avaat puhelimen yli 15x päivässä ilman, että se soi tai aiot soittaa, olet jo ensimmäisellä asteella menossa. Viisitoista kertaa… Varmaan jokainen tietää jonkun, joka ei laske puhelinta viittätoista kertaa päivän aikana edes kädestään.

Toinen mielenkiintoinen tutkimus on se, kuinka ruutujen käyttö illalla vaikuttaa unen laatuun ja stressiin. Tutkimuksen mukaan ne jotka nukkumaan mennessä selaavat kännykkää, kärsivät huonosta unen laadusta, ovat aamulla äreämpiä ja pitkin päivää stressaantuneempia kuin ne, jotka eivät ole viimeiseen tuntiin ennen nukkumaan menoa koskeneet mihinkään laitteeseen.

Kolmas mielenkiintoinen tutkimus joka on tullut vastaan on se, kuinka paljon sosiaalisen median käyttö maksaa rahaa palkanmaksajalle. Muistutan, että on täysin laillista kieltää henkilökohtaisen puhelimen käyttö työaikana ja neuvoisin niin myös tekemään, mikäli puhelinta ei käytetä työn tekemiseen.

Mutta miksi puhelinta paljon käyttävät eivät vastaa puhelimeen? Mä en yleensä vastaa puhelimeen keskustellessani jonkun kanssa, vaan mykistän pirinän sen soidessa. Täydellinen poikkeus on se kun soitto tulee tuntemattomasta numerosta. Tällöin pyydän keskustelukumppanilta anteeksi ja sanon, että: ”tää on joku tärkeä ja on pakko vastata”. Usein multa kysytään, että mistä tiedän tuntemattoman numeron olevan tärkeä asia? No on tiedäkään, mutta sen tiedän, että jos vastaan vain tuntemiini numeroihin, niin silloin teen bisnestä pelkästään tuttujen kanssa. Melko rajallinen olisi markkina, mutta kun on pari tuttua maailmallakin, niin voisin somessa elvistellä bisnekseni olevan globaalia…

Mulla oli joku aika sitten täydellinen idea eräälle yrittäjälle antaa, jolle olisi ollut ostajatkin valmiina. Yritin tälle yrittäjälle soittaa kaksi kertaa viikossa kolmen viikon ajan. Koskaan hän ei vastannut ja sen jopa ymmärrän, koska aina ei voi eikä pidäkään puhelimeen heti vastata. Sitä en silti ymmärrä, että hän ei koskaan soittanut takaisin. Se mahdollisuus häneltä nyt meni sivu suun. Kävin tätä yrittäjää vakoilemassa sosiaalisessa mediassa ja voi jumalauta sitä tyhjän päiväisten uutisten jakoa ja päivityksiä päivittelyistä. Ei päivää ollut, etteikö useaan kertaan ollut ehtinyt naamailemaan naamakirjassa, mutta uuden tilin tekoon ei riittänyt aikaa. Ei ainakaan joutanut soittamaan takaisin tuntemattomaan numeroon.

Vastakkaistakin esimerkkiä löytyy. On useita yrityksiä ja yrittäjiä joilla on vastaaja päällä ja vastaaja pyytää jättämään puhelinnumeron äänimerkin jälkeen ja lupaa, että sieltä soitetaan takaisin. Tiedän myös yrityksiä, jossa ei yleensä vastata puhelimeen heti, mutta ilman mitään puhelinvastaajapalvelua niistä viimeistään huomenna tulee aina soitto takaisin. Tästä mainittakoot esimerkkinä Lapin Kumi Oy ja voidaan miettiä voiko tällä halulla tehdä bisnestä olla vaikutusta siihen, että ovat kohta levittäytyneet puoleen Suomeen ja isolta osin tulorahoitteisesti.

Tuosta työaikana oman puhelimen käytöstä voisi vielä kertoa havaintoja. Liian useasti näen yleensä ruoka paikoissa ja virastoissa sitä, että työntekijä on uppoutunut työhönsä ja vieressä soi työpuhelin. Annan täyden synninpäästön sille, ettei katkaise keskittymistään vastaamalla puhelimeen heti (oletan soittavan myöhemmin takaisin tulleeseen puheluun), mutta se saa minut raivon partaalle, että kun oma puhelin tällä työntekijällä päästää piippauksen, niin työ keskeytyy välittömästi ja alkaa oman puhelimen selaaminen.

Viimeksi kun tällaisen näin, päätin pyhästi, että tästä eteenpäin ilmoitan aina hänen työnantajalle välittömästi, että hänellä on varas töissä ja tarjoan juridista neuvontaa tämän työaikaa varastavan ihmisen erottamiseksi.

Paljonko ihmiset tutkimuksen mukaan viettävät aikaa vuorokaudessa puhelimen kanssa värkkäämiseen en edes viitsi paljastaa. Mietin hiljaa mielessäni tuon luettuani, että kuinka ison ajan prosenttuaalisesti laskettuna nämä ihmiset ”vetävät elämästään viemäristä alas”. Mietin myös mitä kuolinvuoteella vastaavat kysymykseen, oliko elämä hienoa aikaa?

Ole tarkkana puhelimen kanssa. Tuntematon numero voi olla oikeasti elämäsi tärkein puhelu. Myös kaikki aika mitä turhaan värkkäämiseen käytät on pois jostain muusta ja sitä aikaa et takaisin saa. Käytät puhelintasi miten vaan, niin voit olla varma siitä, että siinä saat elämässä Ansiosi Mukaan toisella käytöllä erillä lailla kuin toisella käytöllä.

Käytän toki itsekin puhelinta muuhun kuin soittamiseen. Aamu kahvia terassilla juodessa luen talousuutisia useista lähteistä. Luen myös muutamia bisnes ja juridiikka blogeja. Mutta silloin kun teen jotain tärkeää, kuten töitä tai edes kehitän itseäni opiskelemalla lisää lukemalla kirjaa, voit olla varma ettet saa minua puhelimella kiinni. Voit myös olla varma, että lopetettuani soitan jokaiseen vastaamattomaan puheluun takaisin.

Tunnettu numero viimeisenä ja tuntematon ensimmäisenä.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy