Siirry sisältöön

ELÄMÄSI MUUTTUU, SINÄ PÄÄTÄT MITEN

Tämä aika on taloutta seuraavalle enemmän kuin mielenkiintoista. Ei ole päivää, etteikö Bitcoinista uutisoitaisi jotain. Näkemyksiä on puolesta ja vastaan, mutta mulla ei ole tuohon ottaa kantaa kuten jossain aiemmassa blogissani jo totesin. Tuollainen sijoitusmuoto ei ole minua varten, joten en aikaa sen tutkimiseen käytä.

Olen jokaista asiakasta neuvonut varautumaan muutokseen, jollaista ei ole nähty viimeisen kahden sukupolven aikana. Mikä se on ja miksi olen tätä mieltä jää edelleen meidän asiakkaiden eduksi. Kun se päivä koittaa, että olen oikeassa, niin meillä tulee konkurssiaalto, valtava työttömyys, suuri inflaatio joka ruokkii taas kaikkien kuplien posahtamista niin kiinteistöissä kuin pörssissäkin. Varautuvat voivat varmistaa tällä hetkellä itselleen historian parhaat tuotot. Ne jotka ovat sijoittamalla saaneet salkkunsa arvon kasvuun, menettävät ainakin laskennalliset tuotot, mutta välttämättä eivät muuta. Ne jotka eivät varaudu ollenkaan ja ovat riippuvaisia työpaikoistaan ovat heikoimmalla. Kun työ menee, niin menee myös asunto ja usein myös perhe.

Tällä hetkellä kirjoitukset taloudesta ovat varsin positiivisia ja hyvä niin. Sipilän vene porskuttaa yms. ja nämä ovat hyviä uutisia. Samaan aikaan pörssi tuottaa ennätyksellisiä summia ja toiset kertovat, että näin tämän kuuluu mennä ja tuomitsevat MEITÄ tuomionpäivän profeettoja. Me tuomionpäivän profeetat taas nähdään toistoa talouden historiasta liian paljon. Historia toistaa itseään ja siksi nyt pitää myydä osakkeet, huoneistot ja Bitcoinit. Ilmainen vinkki, ota tai jätä. Vuosi sitten myymällä olisit menettänyt vuoden tuotot, mutta vastaavasti olet saanut rakentaa tulevaisuutesi salkkua tätä päivää halvemmalla. Tuomiopäivän profeettoja kun tänä päivänä ovat kaikki Suomen menestyneimmät sijoittajatkin. Tällöin herää kysymys, onko tuomiopäivän profeetoista varoitteleva asiantuntija menettämässä provisiot, jos ihmiset eivät osta pörssistä osakkeita?

Juuri joku Amerikkalainen salkunhoitaja joka tulee metrolla töihin antamaan neuvoja asiakkaille, jotka saapuvat paikalle Rolls Roysella, ihmetteli tuomionpäivän profeettoja, vaikka USA:n pörssin indeksit ovat huipuissaan ja nousevat ilman suurta selitystä parhaillaan monta prosenttia päivässä. Pitänee soittaa hänelle ja pyytää katsomaan mitä on pörssissä AINA tapahtunut ennen suurta romahdusta. Tiedä sitten sanoa, miksi George Soros on esimerkiksi  myynyt usealla miljardilla osakkeita pois. Tiedä sitten siitäkään sanoa, miksi Warren Buffet on toiminut samoin. Osakkeiden paino heidän sijoitussalkuissaan on historiallisen matala ja nämä jäbät ovat tehneet oman elämänsä aikana nollasta kymmeniin miljardeihin pelkästään olemalla oikeassa tulevaisuudesta.

Talouselämän numerossa 46 viime vuonna haastateltiin Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikasta. Haastattelun pohjana oli Bitcoin. Koska Erkkejä on paljon, erotan heidät(kin) toisistaan lempinimellä. PuotiEki on eri kuin tässä esiin nostettava LiikaEki. LiikaEki kertoo, ettei Bitcoin uhkaa pankkijärjestelmää, koska keskuspankit takaavat rahaa, ei kryptovaluuttaa. Samalla hän kertoo, että luottoriskit ja luottotappiot ovat nykyään pienempiä kuin ennen ja se saa aikaan talouden paranemista. Varmasti totta, mutta kun mietitään mitä historia kertoo hypetilanteista, niin oletan, että moni Bitcoin uutisista hullaantunut sijoittamisesta tietämätön haluaa valtaviin tuottoihin kiinni ja ottaa asuntoaan vastaan pankista lainaa, jolla ostaa Bitcoineja. Aina viimeisenä lähtee tämä ryhmä liikkeelle ja aina viimeisenä lähtenyt on suurin riski heille itselleen ja muille mukana olleille. He tekevät velkavivullaan sen viimeisen ja selittämättömän nousun, jota seuraa railakas romahdus.

Tässä taas lisääntyvät luottotappiot, joten LiikaEkin näkemys voi olla vuoden parin päästä aivan toinen. Pitää myös huomioida, että monen muun maan keskuspankin johtajat ovat olleet täysin päinvastaista mieltä kuin LiikaEki. Monet myös samaa mieltä. Tästä saamme tulevaisuuteen historiaa varmasti, kumpi näkemys oli oikein.

Mutta aiempaan kappaleeseen nojaten, LiikaEki oli samaa mieltä kuin me kaikki tuomionpäivän profeetat: ”Ne jotka ajattelevat, että nyt on ihan erilaista kuin ennen, ovat ongelmissa”. Kuten aiemmin kirjoitin, elämä muuttuu kaikilla. Osa menettää kaiken, osa aloittaa alusta ja osalla elämä muuttuu suurella harppauksella paremmaksi. Eräs kanssani asiasta keskustellut sanoi, että tämä on vain näkemys jonka takana ei ole faktaa. Vastasin, että faktaa löytyy usean sadan vuoden ajalta ja jos odotat sinne, kun fakta toistaa taas itseään, sinä olet myöhässä.

Samainen Talouselämän numero kertoo myös nykyisen rahaliiton vaatimasta remontista. Tämä oli varsin mielenkiintoista luettavaa. Too big to fail -ilmiö on pakottanut keskuspankit taikomaan lisää rahaa ja samalla tekemään ratkaisuja, jotta lisäraha ei räjäyttäisi inflaatiota. Keinotekoinen elvyttäminen on tämän kaunis termi.

2009 Amerikan liittovaltion agentit hakivat pari investointipankkiiria nimeltään Matthew Tannin ja Ralph Cioff kotoaan käsiraudoissa epäiltynä syyllisiksi monimutkaisiin Subprime lainoihin, jotka olivat kaataneet mm. Lehman Brothers pankkiiriliikkeen, joka taas oli saanut lumipalloefektin liikkeelle. Kuten kaikki elokuvan Big Shortin katsoneet ymmärtävät, että kyseessä oli keinotekoinen kurssimanipulaatio asuntoluottojen sijoitusinstrumentteihin, joilla pankkiiriliikkeet tienasivat miljardeja tovin aikaa. Kun juhlat tulivat päätökseen, olivat useat Eurooppalaiset pankit ja valtioiden keskuspankitkin sijoittaneet näihin huipputuottoisiin hiekkalaatikkoleikkeihin.

Tauti levisi myös Eurooppaan. Irlanti, Islanti, Espanja, Portugali, Italia, Englanti ja Kreikka nyt ainakin ovat joutuneet tunnustamaan useanlaisia ongelmia. Tunnetuimpana Kreikka joka oli myös keinotekoisesti pitänyt yllä tietynlaista satua, kuten Lehman Brothers ja moni muu pankkiiriliike. Aleksander Stubb kertoi tuolloin Suomen olleen viikon päässä siitä, että me olisimme olleet Euroopan ensimmäinen ”Kreikka”, mutta vienti alkoi kuin taikaiskusta vetää juuri kun sen viimeistään piti alkaa. Islanti loi aivan oman kiinteistökuplan, jonka rahastoihin myös Suomalaiset pankit sijoittivat asiakkaiden rahoja. Tunnen monta ihmistä jotka ovat saaneet omasta Suomalaisesta pankistaan puhelun, että sun rahaston rahat ovat ollutta ja mennyttä täysin ja kokonaan, koska Suomalainen pankki oli ne sijoittanut tähän keinotekoiseen tuotteeseen.

Kun yllä on monta esimerkkiä, kuinka keinotekoisesti saadaan asiat näyttämään todellisuutta paremmalta, niin väitän olevani oikeassa. Kohta käy kipeää. Jos ”pienet pankit” ja valtiot voivat keinotekoisesti antaa enemmän uskottavuutta omasta toiminnastaan kuin olisi aiheellista, niin miksi siihen ei pystyisi EUROOPAN KESKUSPANKKI JA MAAILMAN PANKKI.

Näiden kahden asioiden keinotekoinen vääristely lävähtää silmille tuota pikaa ja kun tämä tapahtuu, on kyseessä globaali muutos. Mainittakoot kuitenkin, että olen tästä tuota pikaa termistä sanonut jo 2-v sitten, että en tiedä meneekö 5 vai 10 vuotta. Se riippuu siitä, kuinka kauan uskottavuutta voidaan keinotekoisesti ylläpitää. Lehman Brothers aika sai aikaan sen, että Amerikan keskiluokkaa asuu vielä 10-v myöhemminkin kadulla, niin mitäs sitten jos koko maailman rahajärjestelmä osoittautuukin isoksi ilmapalloksi?Menetätkö kaiken, aloitatko alusta vai oletko tyytyväinen, että olit ajoissa meidän asiakas 😉

Marko, Ansionsa Mukaan Oy