Siirry sisältöön

ELÄMÄNTILANNE ON VALITTUJEN TOIMINTOJEN SUMMA

Jos sulla on kyky, miksi et muuttaisi sitä rahaksi? Henryllä on selkeä kyky analysoida urheilua, vaikka hän ei koskaan enää voikaan itse analyysinsä pohjalta tehdä sijoituksia vedonlyönnin kautta. Hän ei osannut sijoittamisen lainalaisuuksia ja on siksi peliongelmainen. Maksavien asiakkaidemme kanssa pohdimme aina millaisia vaihtoehtoja heillä olisi lisätä tulojaan ja kursseillamme käydään yleisiä esimerkkejä läpi, joista asiakas itse helpolla keksii omaan elämäänsä sopivan vaihtoehdon.

Kun talvella olin Henryn isovanhempien luona, jossa he latelivat Henryn isän kanssa sääntöjä Henrylle, jotta suostuvat ostamaan Henryn velat itselleen sijoitukseksi, niin yksi ehto oli se, että Henryn pitää lopettaa koko urheilun analysointi. Kaikki ehdot Henry oli hyväksynyt kommentilla ”selvä”, mutta tämän ehdon jälkeen ei nuorella miehellä ollut itku kaukana. Hän sanoi, että: ”Tuo ehto on täysin kohtuuton, koska se homma on sitä, mistä tykkään eniten maailmassa ja jos en sitä saa enää tehdä, niin en tiedä millä sen tuoman aukon elämässäni paikkaan”. Olin Henryn puolella ja sanoin isovanhemmille, että:”Henryn pitää nyt onnistua lisäämään tulojaan ja se tapahtuu helpoiten myymällä omaa erityisosaamista. Vaikka Henry ei enää saa pelata, mun mielestä hänen pitää saada tehdä analyysejä. Mitä enemmän hän niitä tekee ja pitää niistä exel seurantoja, sitä enemmän hän siinä kehittyy ja sitä todennäköisemmin hän pystyy osaamisen muuttamaan tuloksi. Maailmassa on tuhansia vedonvälitystoimistoja, jotka ovat potentiaalisia asiakkaita Henrylle. Parhaassa tapauksessa joku kasino Las Vegasista haluaa ostaa analyyseja. Ne maksavat n.50 000 USD kuukaudessa parhaille analyytikoille ja luonnollisesti täälläkään ei tarvitse istua toimistossa tekemässä töitä nykyisen tietoyhteiskunnan aikakaudella, vaan Henry voi ne tehdä kotoa”. Tämän esimerkin toteutuessa Henryn tulisi kuitenkin kotinsa siirtää Macaoon tai Monacoon yms. mutta kuitenkin pois Suomesta, koska verotuksen ja eläkemaksujen vuoksi hän menettäisi ansioistaan n.60%, eli työskentelisi Elokuun puoleen väliin saakka valtiolle ja loppu vuoden itselleen.

Henry sai luvan jatkaa analyysien tekemistä ja myydä niitä. Henryn kanssa olen keskustellut siitä, millä mahdollisilla tavoilla hän voi taidostaan taloudellisesti hyötyä. Ensimmäisen kuukauden jälkeen kun tarkistettiin hänen talouden hoitonsa, oli lainanhoitotilille tullut suorituksia kavereilta. Henry teki kavereilleen vetoja, jotka hän maksoi ja kaverit tietenkin maksoivat lainan takaisin. Mikäli veto osui, kaverit olivat halunneet antaa 20% provisiota voitosta, jotka he olivat sitten Henryn toiveiden mukaisesti maksaneet lainanhoitotilille.

Tuo on hyvä homma, mutta tuhoon tuomittu jokaisen kohdalta. Sanoin Henrylle, että voidaan kysyä sukulaistesi mielipidettä tästä, mutta lyön pienellä kertoimella pitkävedon siitä, että tuomitsevat tämän aivan kuten minäkin teen. A) sä pelaat itse edelleen! Teet mielivaltaisia pelejä, jotka tosin kaverisi maksaa, mutta toisin sanoen pelaat. Tämä voi johtaa siihen, että ongelma ylipelaamisesta ja panostamisesta herää henkiin ja nyt siitä viulut maksaa kaverisi, joten ei hyvä ollenkaan. B) Kaverisi eivät käsitä odotusarvoa jota pelisijoittaminen tarjoaa. Maailmassa ei ole yhtään aktiivista pelisijoittajaa, joka saisi 20% tuoton liikevaihdolleen. Nyt kaverisi maksavat 20% joka osumasta, mutta ohimenneistä kantavat taloudellisen vastuun myös. On siis aivan varma, että kaverisi eivät ole ymmärtäneet, etteivät he voi tässä voitolle jäädä. Provisio on hyvä homma, mutta sitä pitää periä vasta siitä rahasta, jonka on onnistunut asiakkaalle ylimääräisenä tulona tekemään, eikä mistään muusta. Vain koijari pankit yms. perivät provisioita pääomista vaikka pääomat olisivat miinuksella ja niin moraalittomasti ei kannata toimia, vaikka toiset toimisivatkin.

Kerroin Henrylle, että hänen on hieman hankala päästä provisiota perimään, koska ei ole hyväksyttävää, että hän rakentaa pelit. Näin ollen olisiko mahdollista alkaa myymään analyysia? Tapahtumien todennäköisyydet kavereille postiin ja valmiiksi katsoa heitä helpottaakseen, mistä kohteista löytyy sijoitettavaa. He itse tekisivät sijoitukset oman riskiprofiilin mukaisesti ja pitäisivät 100% voitoista itsellään. Palvelun hinnoittelisit siten, että joko se on kuukausihintainen, tai jokainen kohde josta löytyy markkinoilta sijoitettavaa, olisi kappalehinnoiteltu.

Nykyään Henry myy analyysiaan kavereillensa ja ei OP:n kevytyrittäjä, vaan Ukko.fi hoitaa laskutukset, verot ja tilitykset näiden jälkeen Henryn lainanhoitotilille. Henryn isoissa rahoissa olevalle kaverilleen Henry etsii tennisturnauksista surebetteja, eli arbitraaseja, eli riskitöntä rahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Alma ei usko kolikonheitossa klaavaan ja lupaa rahat klaavan tullessa 2,1 kertaisesti. Teppo taas tietää Alman olevan aina väärässä ja klaava osuu varmasti, joten hän lupaa kruunasta 2,1 kertaisesti rahat takaisin. Positiivinen numeroita ja todennäköisyyksiä ymmärtävä sijoittaja hymyilee molemmille ja kysyy maksimipanokset ja varmistaa säännön, että kolikko lyödään lopuksi kämmenselälle, jolloin poistuu marginaali siitä, että kolikko jäisikin pystyyn. Tonni vetoa Almaa vastaan klaavasta ja toinen tonni Teppoa vastaan kruunasta. Kaksi tonnia oli liikevaihto ja jompi kumpi joutuu maksamaan 2100e takaisin, joten sijoittajan riskitön tuotto oli 5%. Kun Henryn kaverilla on rahaa lyödä vedonvälittäjien maksimipanoksia, jo alle prosentin tuototkin realisoituvat isoksi rahaksi. Huhtikuussa Henryn löydöillä kaveri oli tienannut muutaman tonnin josta hän maksaa Henrylle provisiota lainanhoitotilille. Tämä yhteistyö ei vaadi Ukko.fi laskutusta, koska vedot lyödään Eta-alueen lisenssin alla oleville yhtiöille ja voitot ovat verovapaita.

Henryn blogi kerää kovasti seuraajia ja hän alkaa nyt sitä julkaisemaan blogisivustoilla ja mitä todennäköisemmin sieltä tulee mainostuloja viimeistään siinä vaiheessa, kun blogia alkaa markkinoimaan esim. tuttavani, jolla on kymmeniä tuhansia seuraajia sosiaalisessa mediassa. Tässä tapauksessa Henry luonnollisesti haluaa maksaa provisiota mainostuloista tuttavalleni, jos mainostajat heräävät tällaisen markkinoinnin jälkeen.

Kyselin viime tapaamisessa Henryltä, että onko olo nykyään onnellinen? Hän nauroi, kuinka helppoa elämä todellakin on nykyään. Kotona morsiammen kanssa on helpompaa, kun ei enää elä kaksoiselämää. Rahaa on käytössä vähän, mutta se riittää kaikkeen mitä hän tarvitsee ja helposti. Ennen vanhaan hän velkaantui joka kuukausi ja nykyään onnellinen ja stressitön elämä tuottaa hänelle ylimääräistä rahaa joka kuukausi. Hän sanoi, että ei vaihtaisi tätä elämää menneeseen mistään hinnasta. Helppo uskoa, vaikka kommentti addiktin suusta tulikin.

Nyt Henryn kanssa mietitään vaihtoehtoja saada omalle pääomalle tuottoa, eli ei maksaa ylimääräisiä lyhennyksiä, vaan pistää osa ylimääräisistä rahoista työskentelemään. Tämä nopeuttaa loppujen lopuksi omilleen pääsemistä todella paljon. Hyvä Henry, ei se ole kuin tehdä päätös, pysyä siinä ja oppia lisää.

Otsikko on Suomeksi Ansionsa Mukaan Oy. Ei pahaa, tai hyvää, ei oikeita tai vääriä, vaan erilaisia toimintamalleja jotka tuottavat sen tilanteen, joka kyseisillä malleilla on ansaittu.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy