Siirry sisältöön

ASIAT TÄRKEYSJÄRJESTYKSEEN

Tänä keväänä erään asiakkaani mies oli pyytänyt tätä naista kipaisemaan nopeasti lähikaupasta kahvipaketin, jotta saavat aamukahvit. Vaimo lähti ja palasi kymmenessä minuutissa ja löysi miehensä olohuoneen lattialta menehtyneenä sairaskohtaukseen. Elämä muuttui vaimolla tuona aamuna pysyvästi.

Tarina pohjustuksena siksi, että vaimo joutuu nyt kaiken murheen keskellä opettelemaan uudenlaisen elämän ja lisäksi tekemään valtavasti selvitystyötä perunkirjoitusta varten. Hänelle annoin hyvän juristin nimen ja neuvoin soittamaan hänelle. Kerroin hänen olevan kalleimmasta päästä, mutta on kannattavaa maksaa enemmän siitä, että asiat tulevat nopeasti ja lopullisesti kuntoon. Tiedän tämän juristin valvovan myös sen, että verottaja toimii perunkirjoituksen jälkeen oikein.

Menneellä viikolla sain toimeksiannon tehdä virallisen valtakirjan, jolla nimetään ihminen joka hoitaa paletin sen jälkeen, kun aika valtakirjan antajasta on jättänyt, tai tilanteessa jossa hän ei ole enää kykenevä itse asioitaan hoitamaan. Tässä jouduin kyselemään olemassa olevasta testamentista ja monesta muusta asiasta. Valtakirjalla pitää pystyä kuitenkin rajoittamaan valtuutetun toimivaltaa, kuten testamentin muutattamista ihmisellä, joka ei ole kykenevä itse asioitaan hoitamaan. Testamentin teko ei tarkoita sitä, että olet valmistautunut kuolemaasi. Se tarkoittaa sitä, että olet valmistellut asiasi sen varalta ja tämän vuoksi jälkeesi jäävillä on kaiken surun keskellä helpompaa sinun asiasi loppuun hoitaa.

Ihmiset tekevät paljon avioehtoja. Tänä päivänä pitäisi tehdä myös avoehdot. Nämä ovat tärkeitä papereita helpottamaan lähdön tilannetta, eikä niiden tarkoitus ole maksimoida omaa tilannetta, vaan myös suojata omaa elämää koko parisuhteen ajan. Itse esimerkiksi aikoinaan tein avioehdon siksi, että suojasin omaisuutemme siltä varalta, että riskiin perustuvat bisnekseni epäonnistuisivat ja tekisin konkurssin. Avioehtomme mukaan kotimme ei olisi mennyt vasaran alle, vaikka kaikki muu menisikin.

Miksi sitten testamentti, hoitotestamentti ja juuri tällainen valtakirja asioiden hoitamista varten ei ole tärkeitä papereita? Kyllä ne ovat todella tärkeitä, mutta niitä ei ilmeisesti nähdä tärkeänä, kun kuoleman jälkeen tällä menehtyneellä ei ole mitään vastuuta mistään luonnollisestikaan. Vastuu tuleekin ottaa jälkeen jäävistä elämän aikana ja kyllä nämä pahimpaan varautumisen asiakirjat ovat todella tärkeitä.

Mikäli mikään yllämainituista papereista sinulta puuttuu, tänään on hyvä aika alkaa asiat laittamaan kuntoon tulevaisuutta silmällä pitäen. Minkään niistä ei tarvitse olla lopullinen, sillä niitä papereita pitääkin muuttaa elämän tilanteen muuttuessa. Minä tulen aina kysymään asiakkailtani onko kyseiset paperit kunnossa. Mikäli ei ole, niin näen kuuluvan työhöni antavan sellaisen neuvon, että ne pitää laittaa kuntoon nopeasti. Kun minulla on tieto asiakkaani tilanteesta, tiedän aina hänen tilanteen muuttuessa, että pitää tehdä päivitys papereihin. Näin asiakkaani on hoitanut asiansa kuntoon ja minä huolehdin, että asiat pysyvät ajantasalla, jolloin asiakkaani saa keskittyä työhönsä ja elämäänsä.

Mikäli saat huonon uutisen, että sinulla on 6kk elinaikaa, niin paperittomalle tämä on helpotus. Hänellähän on vielä 6kk aikaa tehdä lähdöstään tyylikäs, jotta jälkeen jäävillä olisi elämä helpompaa. Mutta jos sinulle sattuu jotain yllättävää, sinulla ei ole yhtään aikaa enää järjestää asioitasi muita helpottaaksesi.

Laita elämäsi ja elämäsi jälkeinen aika järjestykseen. Sinulle tärkeät ihmiset sinua tästä kiittävät.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy