Siirry sisältöön

ÄLKÄÄ OLKO TURHASTA HUOLISSANNE

Olen paljon kirjoituksissani soimannut ammattiliittoja, mutta olen myös saanut paljon kiitosta siitä, että olen soimannut myös työnantajia. Näkemykseni on se, että samassa veneessä toinen toisestaan huolehtien päästään maaliin.

Nyt on kansan suussa jopa puhuttu yleislakosta vastaiskuna hallituksen esitykselle pienyritysten irtisanomissuojan helpottamisesta. En ala nyt soimaamaan ay-liikkeitä kovin kummemmin, mutta väärä kuva esityksestä on työväelle annettu.

Kun olen ollut palkansaajana, ei minua ole koskaan yksikään työnantaja kohdellut huonosti. Kun olen yrittäjien tapahtumissa jutellut yrittäjien kanssa, en ole koskaan kuullut keskustelua jossa moititaan omaa henkilökuntaa. Itseasiassa päinvastoin, sillä usemmiten kuulee omistajan sanovan omasta yrityksestä siten, että:” meillä on niin hyvä porukka hommissa…”. Silti hyvin usein kuulen palkansaaja tuttavieni moittivan omaa työpaikkaansa ja työnantajaansa. Tällaisen yleismaineen ja vastakkain asettelun luomisesta olen hieman liitoille vihainen ja siksi niitä olen kritisoinut.

Ajatellaanpa tuota hallituksen tekemää ”karmeaa” esitystä. Tästä on nyt annettu sellainen kuva, että jopa ”pärstäkerroin” olisi riittävä syy tulevaisuudessa potkuille. Ei tästä ole kysymys. Kukaan yrittäjä ei uuden lain turvin tule maanantaina töihin mielessään ajatus siitä, kuka tänään lähtee. Ei kukaan. Työntekijät ovat yrittäjän tärkein ja kallein investointi. Vastoin yleistä näkemystä väitän, ettei kenelläkään täyspäisellä yrittäjällä ole varaa alkaa jakelemaan mielivaltaisesti potkuja.

Esityksessä on kyse poikkeustapauksista jossa yrittäjä on tehnyt virheellisen rektytoinnin. Jokainen aiemmin hyväksi havaittu työntekijä nauttii edelleen vakituisesta työpaikasta, vaikka esitys läpi menisikin. Tässä poikkeustapauksessakin taustalla on edelleen lakeja irtisanomisen perusteista. Tämä muutos ei muuta käytännössä yhtään mitään muuta kuin sen, että laittomat irtisanomiset tulevat vähenemään. Olen vahvasti sitä mieltä, että tämän esityksen vaihdossa voitaisiin tuplata suoja laitonta irtisanomista vastaan, eli minimi korvaus olisi 3kk sijaan jatkossa 6kk. Olen kovasti tätä mieltä siitä syystä, että jos joku ”Hurja Harri” alkaa lakimuutosta hyväksi käyttämään ja viemään muiden yrittäjien mainetta lokaan, kuuluu tästä saada kunnollinen rangaistus. Tyhmyydellä on hintansa.

Hallitus hakee esityksellä lisää työpaikkoja. Ymmärrän täysin miten voivat nähdä tällaisen esityksen mahdollisesti lisäävän työpaikkoja. Ensinnäkin on tarkoitus madaltaa kynnystä palkata se ensimmäinen työntekijä. Madalletaan siis yrittäjän kynnystä alkaa työnantajaksi.

Miten tämä voi lisätä työpaikkoja myös näissä liki kymmenen hengen firmoissa? Kerrotaanpa tämä nyt tässä ammattiliitoillekin. Otetaan esimerkki: ”Villi Ville” kasvattaa tasaisesti yritystään ja palkkaa vuosittain yhden työntekijän lisää. Nyt hänellä on 8 työntekijää, joista toiseksi viimeisenä palkattu onnistui kuuden kuukauden koeajan verran näyttämään loistavalta työntekijältä. Koeajan jälkeen näytteleminen loppui ja työnantaja ymmärtää miten tuo näyttely oli mahdollista. Onhan hän itsekin näytellyt 20 vuotta avioliitossaan onnellista ja pari kaveria näytellyt facebookissa mahtavaa läpi elämänsä. No big deal! Nyt firma ei enää kasva, koska tämä pajan oma Clint Eastwood hämmentää koko pakkaa ja saikkaa kaikkien kanssa. Usein työnantajat eivät tässä tilanteessa ole uskaltaneet tehdä kovaa ratkaisua irtisanomisen muodossa, koska ovat pelänneet mahdollista oikeusriitaa. Näin se yrityksen kasvaminen sitten loppui, koska yritys on juuri niin hyvä, kuin sen heikoin lenkki on.

Jos tällaisissa pakon sanelemassa tilanteissa voisi hieman pienemmällä pelolla oikeusriidasta sanoa henkilön irti, saataisiin työilmapiiri, sekä tuottavuus paremmaksi ja turvattua muiden seitsemän työntekijän työpaikka. Lisäksi Villi Ville voi ottaa uuden henkilön näyttämään osaamisensa. Tämä uusi osoittautuisi yhtä hyväksi rekrytoinniksi kuin seitsemän aiempaakin ja firma jatkaisi kasvamistaan ja muutaman vuoden päästä Villi Ville ei enää edes kuuluisi tämän uuden lain piiriin, koska hänellä olisi jo esim. 12 henkeä töissä. Näin ollen Villi Villen työntekijämäärä on kasvanut kahdeksasta kahteentoista. Eihän tämä ole prosenteissa kuin 50% enemmän kuin ennen. Liitoillehan tämä tarkoittaa lisää jäseniä työelämässä tuomassa liitolle lisää rahaa, joita liitto sitten sijoittaa jatkuvasti yt-neuvotteluja pitävien pörssiyhtiöiden osakkeisiin.

Vaikka tätä irtisanomista helpotettaisiinkin, ei Villi Ville voi vieläkään olla varma siitä, ettei työsuhderiitaa irtisanomisesta tule. Työntekijä nauttii uuden lain jälkeenkin todella vahvaa irtisanomissuojaa. Sitä ei olla poistamassa, vaan ainoastaan hieman hölläämässä.

Jos taas tämä ”Hurja Harri” alkaa uuden lain myötä heti maanantaina porukkaa pihalle heittelemään, on hän toiminut varmuudella väärin jo ennen lain muutostakin. Ei lakimuutos ihmistä muuta. Jos et ole aiemmin ihmisiä huviksesi pihalle heitellyt, et ala sitä tekemään jatkossakaan. Tällaiset väärin työntekijöitä kohtelevat ”Hurja Harrit” saavat ajan kanssa Ansionsa Mukaan ilman lakimuutoksiakin. Jos et osaa henkilökunnastasi huolehtia, et voi hyvää henkilökuntaa edes saada. Kuinka suureksi firma voi kasvaa, jos kaikki osaaminen ja tuottavuus kulminoituu yrittäjään ilman, että työntekijät omalla panoksellaan siinä auttavat.

Pitää myös muistaa se, että jos on tällainen ”Hurja Harri” vailla ymmärrystä siitä, että työntekijät ovat yrityksen arvokkain investointi, ei järjeä päähän saa lakimuutoksella tuotua. Ei auta edes tyhmyyden kriminalisointi.

Kyllä me normaalit työnantajat haluamme työntekijöistä kiinni pitää, mutta emme halua mahdollisen yhden tekemämme virheen riskeeraavan omaa bisnestä ja kaikkien muiden työntekijöiden työpaikkaa.

Muiden työntekijöiden suojaamisesta tässä on vain kyse. Olkaa siis huoleti.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy