Vuonna 2012 tein ison virheen etsiessäni yhtiölleni sijoitusasuntoa. Satuin löytämään edullisen kolmion, jollaisen hankkiminen huonomman vuokratuoton vuoksi oli vastoin strategiaani. Kolmio oli kuitenkin mahdottoman tyylikäs ja remontti oli tuore. Saatava vuokra kattaisi kaikki kulut ja jättäisi ylijäämää yhtiölle ja tämän lisäksi olin varma, että tässä asunnossa ei komeutensa vuoksi tule yhtään tyhjää kuukautta, koska siihen löytyy tarvittaessa heti uusi vuokralainen. Näin ollen rikoin strategiaani viimeisen kerran elämässäni ja ostin huoneiston.
Ensimmäinen näyttö yksinhuoltaja äidille ja olin oikeassa, asunto myy itse itsensä. Vuokrasopimus tehtiin ensimmäisessä näytössä. Monta kuukautta myöhemmin vuokralainen ilmoitti seinän takana olevalla naapurilla olleen kylpyhuoneessa vesivahinko ja kysyi kannattaisiko minunkin huoneistossa tehdä tarkistusmittaus, koska vahinko on ollut samalla seinällä seinän toisella puolella. Asiallinen ilmoitus ja tilasin isännöitsijältä kosteusmittauksen.
Yllätyksekseni vajaan kuukauden päästä isännöitsijä soitti ja sanoi, että meillä on kosteusvaurio, jota vakuutus ei korvaa. Mittausfirma oli todennut seinissä kopolaattoja, joiden takana oli selvästi liikaa kosteutta ja isännöitsijä oli mittaustulokset laittanut vakuutusyhtiöön, joka aivan oikein hylkäsi kopolaattojen vuoksi korvauksen.
Menetin malttini kohtuullisen totaalisesti isännöitsijälle ja kyselin miksi helvetissä hän on laittanut korvaushakemuksen, ennenkuin on tutkittu miksi laattojen taustat ovat onttoja vasta remontoidussa kylpyhuoneessa. Vaadin häntä laittamaan huoltoyhtiön tutkimaan putkistoa seinässä. No näinhän sieltä löytyi 3cm matkalta täysin poikki oleva lavuaarin viemärin poistoputki. Kysyin isännöitsijältä näkeekö hän mitään syy-yhteyttä kopolaattojen ja poikki haurastuneen viemäriputken kanssa ja jos näkee, niin tästä syystä hän on kämmännyt sen vakuutushakemuksen täydellisesti. Vaadin häntä tekemään oikaisupyynnön uuden tiedon valossa vakuutusyhtiölle, mutta vastaus oli, että se ei auta mitään…
Purku ja kuivaustyöt piti aloittaa heti ja tein isännöitsijälle selväksi, etten tule hyväksymään sitä, että remonttikulut kaatuvat nyt taloyhtiön niskaan. Ilmoitin tästä taloyhtiön hallitukselle, että tämä tulee saattaa isännöitsijän tekemän virheen perusteella isännänvastuuta käyttäen isännöitsijän työnantajayhtiön vastuuvakuutukseen, mikäli isännöitsijä ei saa vakuutusyhtiötä myöntämään korvausta.
Kuukauden kuluttua vuokralaiseni ilmoitti, että kylpyhuone on edelleen käyttökiellossa ja hän käy töissä suihkussa. Ketään ei ole saapunut purkamaan mitään, eikä hänelle ole tullut mitään tiedotteita isännöitsijältä ja näin hän irtisanoi vuokrasuhteen. Ymmärrän kyllä aivan täysin. Tästä alkoi tolkuton sähköposti ja puhelinrumba ja heti perään 4kk myöhemmin kylpyhuone oli valmis. Yllätykseni taloyhtiön hallitus oli sitä mieltä, että minun tulee maksaa kylpyhuoneen uudet pinnat, eikä taloyhtiön toisin kuin laki sanoo.
Kun taloyhtiö ei suostunut laittamaan ostopalveluna toimivaa isännöitsijäyhtiötä virheestä vastuuseen, eikä taloyhtiö aikonut itse vauriota maksaa, mitä minäkään en olisi halunnut, niin ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää haaste käräjäoikeuteen, koska lain mukaan se ei jää omistajan vahingoksi. Taloyhtiö teetti purku ja korjaustyöt vesieristeeseen saakka isännöintiyhtiön remonttimiehillä ja minä halusin teettää laattatyöt, koska en kestänyt tuota hidasta toimintaa, joka lisäisi vain minun korvausvaatimusta yhtiöltä, jossa itsekin olen osakkaana. Näin yhtiön kustannukset pysyivät pienempänä.
Vaadin oikeusteitse 3800e korvausta joka aiheutui materiaaleista, sekä laatottajan ja lvi liikkeen työlaskuista. Lisäksi vaadin kahden kuukauden vuokran menetystä johtuen työn viivästyksistä. Taloyhtiön palkkaama lakimies otti yhteyttä ja kertoi, että lain mukaan mulla ei ole oikeutta hakea korvausta kaakeleista ja laatoitustöistä, vaan muovimatosta ja sen asennustöistä koska laki sanoo, että taloyhtiön tulee saattaa tässä tilanteessa kylpyhuone ALKUPERÄISEEN kuntoon ja alunperin talon valmistuessa siellä on ollut muovimatto. Mulla pääsi nauru ja sanoin, että: ”Mulle sopii ehdottomasti, mutta maton tulee olla juuri samanlainen, jotta se on alkuperäisessä kunnossa. Lisäksi haluan sinne samanlaisen keltaisen vessanpöntön oranssilla kannella, samanlaisen keltaisen lavuaarin ja samanlaisen valkoisen posliinisen kylpyammeen hanoista nyt puhumattakaan, jotka siellä on valmistuessa ollut, koska sun mielestä lain termi ”alkuperäiseen kuntoon” tarkoittaa valmistumisvuonna 1968 käytettyä materiaalia. Mulle sopii todellakin tuollainen makee retrokylppäri ilman muuta”.
Sanoin asianajajalle, että sen sanamuodon voi tulkita kahdella eri tyylillä, eli minun ja sinun tyylillä. Lain esityöt puhuvat kuitenkin minun tulkinnalla ja kertovat säätäjien halunneen turvata huoneiston omistajaa, jolloin alkuperäinen tarkoittaa ennen vahingon tapahtumista. Jos joku tekee kylpyhuoneensa remontin kullasta ja marmorista, niin hän ei saa esitöiden perusteella saada kynsilleen rakennevahingoissa, vaan kylppäri uusitaan kullalla ja marmorilla siihen kuntoon, missä se on ollut ennen vahinkoa, eikä muovimatolla joka on ollut 60-v sitten ensimmäinen pinta. Muistutin myös, että sen lisäksi että kylppäri ei ole siinä kunnossa jossa se oli ennen vahinkoa, koska olen laittanut halvat peruslaatat joka paikkaan, vaikka alunperin siellä oli boordilaattoja yms. komeita yksityiskohtia, en ole halunnut riidellä taloyhtiön kanssa jossa olen itsekin osakkeenomistajana, vaan halunnut yhtiön saattavan vastuuseen sen, jonka virheen vuoksi yhtiö joutuu vastaamaan kustannuksista. Pyysin asianajajaa virkansa puolesta ajamaan yhtiön asiaa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, eli puhumaan hallitukselle järkeä, että isännöitsijäyhtiö tulee saattaa vastuuseen, mutta tämä asianajaja pysyi kannassaan, että yritän teettää taloyhtiöllä kalliin remontin, jotta huoneistoni arvo nousisi.
Myöhemmin neuvottelin asianajajan toimistossa hänen, sekä taloyhtiön edustajien kanssa. He tarjosivat sovinnon eleenä 500e ja edellytys oli, että vedän haasteen takaisin. Löin pipon päähän ja suksin helevettiin neuvotteluista muistuttaen, että istunto on kolmen viikon päästä. Asianajaja soitti iltapäivällä perään ja kertoi yhtiön maksavan tonnin ja tämä on viimeinen vastaantulo. Sanoin, että:” unohdin lähtiessä muistuttaa, että se istunto alkaa kello 10.00, eikä kello 9.00 kuten alunperin oli ilmoitettu”, ja suljin puhelimen.
Istunnon alkaessa tuomari opasti meitä vielä neuvottelemaan sopuratkaisusta ja kertoi antavansa aikaa niin kauan kuin tarvitsemme. Asianajaja tarjosi 1500e ja mä sanoin, että:”ok, sillä rahalla saa salista eturivin paikan”. Muistutin asianajajaa mun todistelusta. Timpuri kertomassa kuinka pitkä aika on 4kk kylppäriremontissa ja antamassa arviota kustannuksesta. Kaksi sisustusmyymälää kertomassa hinta-arviota muovimatosta versus mun halpoihin laattoihin, jonka tarkoitus on kyseenalaistaa väitetty kalliin remontin teettäminen yhtiön laskuun. Vuokralainen kertomassa siitä, kuinka viivyttely sai hänet lähtemään ja että hän olisi voinut parin kuukauden remontin ajan asua muualla, kunhan olisi ollut jokin aikataulu tiedossa. Sähköpostikeskustelut, joiden sisältö ampuu alas useat taloyhtiön ja isännöintiyhtiön väitteet, kuten heidän todistelun siitä, kuinka työtuntilistojen mukaan remonttia on tehty aktiivisesti. Kolmena eri päivänä sähköposteissa ihmettelen, kuinka yhtään ei ole kyseisen päivän aikana työ edistynyt, eikä ketään näy töissä ja samaan aikaan työtuntilistoihin on merkitty kahdelta mieheltä 8h töitä ym.
Asianajaja kävi ottamassa puhelun hallituksen puheenjohtajalle. Hän palasi neuvotteluhuoneeseen ja kertoi, että juuri kyseisenä päivänä hänellä on syntymäpäivä ja saavuttaa eläkeiän, eikä hänellä ole siksi halua viettää päivää salissa ja hän sai yhtiön tekemään 2500e tarjouksen ja ojensi kätensä diilin kättelyä varten. Kerroin hänelle, että joudun viemään hänet synttäreiden kunniaksi saliin saamaan viimeisessä istunnossa ennen eläkeikää turpaan itseopiskelleelta lakineuvojalta, sillä alle 3800e korvausta en sovintoa tee. Kerroin olevani varma siitä, miten tuomari tulkitsee sanamuodon ”alkuperäiseen kuntoon” ja siksi saan satavarmasti salista 3800e. Se saanko enemmän on epävarmaa mutta arvioni mukaisesti n. 90% varmuudella kyllä. Lupasin asianajajalle synttäreiden kunniaksi tonnin rahaa, mikäli hän minut salissa voittaa siten, että sinne meno säästi yhtiön rahaa ja kävi miten kävi, niin tarjoan eka tauolla kahvit synttäreiden kunniaksi. Kerroin asianajajalle, että hänen olisi pitänyt aikoinaan ajaa asiaa ja puhua yhtiölle järkeä kuten pyysin, sillä en vieläkään halua yhtiölle ylimääräisiä kuluja. Saliin meno tietää kuluja ainakin tonnin lisää asianajajan tuntipalkkion muodossa.
Annoin vielä yhden mahdollisuuden ottaa puhelu ja kertoa, että on halvempaa maksaa 3800e ilman oikeudenkäyntiä, kuin vähintään 5000e oikeudenkäynnin kanssa. Hän otti puhelun ja viimein riita saatiin päätökseen. Aikaa oli kulunut vahingosta noin 3-vuotta.
Kirjoituksen varsinainen aihe vaati pitkän tarinan alle. Tässäkin tapauksessa pääsen siihen esimerkkiin, kuinka toiselle pahaa tuottava saa Ansionsa Mukaan, aivan kuten sekin joka yrittää kaikille parasta ratkaisua. Tässä tapauksessa turpaan tuli tällä viikolla, neljä vuotta oikeudenkäynnistä tälle taloyhtiölle ja vieläpä täysin puskista.
Kun remontti valmistui 3-v ennen riidan päättymistä, oli ensimmäinen katsoja seitsemän henkinen somaliasta pakolaisena saapunut perhe ja he halusivat tämän ottaa. Korvausriidan aikana taloyhtiö kohteli heitä erittäin väärin. Heille yritettiin saada häätö kaikin mahdollisin keinoin. Puheenjohtaja ilmoitteli isännöitsijälle kuinka he ovat sotkeneet kuralla rappukäytävää, huoneistosta kantautuu kauhea haju, piha pyöriä levällään ja olivatpa he paiskoneet kodinkoneetkin parvekkeelta takapihalle, kun olivat ostaneet uudet. Näistä isännöitsijä aina ilmoitteli mulle. Vihjattiinpa minulle hallituksen puolelta yhtiökokouksessa siten, että:”tässä talossa on aina asunut fiksuja ihmisiä, juuri sellaisia kuten oli se sun edellinenkin vuokralainen”, eli tämä yksinhuoltaja äiti. Vastasin, että: ”hän asuisi tässä talossa vieläkin, mikäli hallitus olisi hoitanut valvontavelvoitteensa isännöitsijäyhtiötä kohtaan”.
Kun näitä valituksia isännöitsijä minulle välitti, kävin tarkistamassa rappukäytävän. Ei ollut yhtään likainen, eikä mitään ylimääräistä hajua havaittavissa. Kävin toisella reissulla katsomassa pyörät ja jälleen nuuskimassa rappukäytävää. Ei pyöriä levällään, eikä vieläkään asunnosta kantautunut kauheaa hajua. Kodinkoneista soitin vuokralaiselle, koska mikäli väite pihalle heitetyistä koneista pitäisi paikkansa, on he heitelleet yhtiöni omistamat koneet ulos ja ostaneet omat tilalle. Ei käynyt järkeen. Vuokralainen oli ihmeissään, koska he eivät olleet ostaneet yhtään kodinkonetta, pihalle heittelyistä puhumattakaan. Ilmoitin isännöitsijälle, että teen vuokralaisen puolesta rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, mikäli yksikään aiheeton ilmoitus vielä tulee, sekä jatkossa laskutan oman ajankäytön ja matkakulut yhtiöltä, jos pitää aiheettomasti paikalla käydä. Siihen loppui valitukset vuokralaisistani.
Yhtiökokouksessa esitin, ettei hallitukselle myönnetä vastuuvapautusta tilikaudesta, koska eivät ole hoitaneet valvonta ja huolellisuusvelvoitettaan. Sain kannatustakin ajatukselle ja vaadimme hallitusta tavalla tai toisella laittamaan isännöintiyhtiön maksamaan tuon mulle maksetun 3800e sekä purku, kuivaus ja pohjatyökustannukset unohtamatta omavastuu osuutta liki 7000e asianajajan laskusta. Äänestyksessä esitykseni hävisi kahdella äänellä ja näin kaikki osakkeenomistajat maksavat joukolla hallituksen töpin.
Tähän viikkoon saakka olen ollut tuon taloyhtiön hallituksen ”ilkivallan” kohteena. PJ soittelee mulle, että maksan liian vähän vesimaksuja, koska tuossa asunnossa nykyisen vuokralaisen hellu viettää välillä öitä. Tämä tarkoittaisi sitä, että vesimaksu per asukas muuttuisi kylässä kävijöiden mukaan… Kerroin, että en myöskään vähennä maksuja niiltä päiviltä kun vuokralaiseni on yökylässä hellunsa luona! Kerran PJ soitti mulle ja kysyi vuokraanko uudelle asukkaalle omistamani ja tyhjänä olevan lämpötolpan? Kerroin, että en voi koska en omista lämpötolppaa. PJ väitti vastaan ja aikoi palata asiaan. Myöhemmin tuli lasku monelta vuodelta maksamattomista autopaikkamaksuista. Kauppakirjalla näytin sitten toteen, etten ole ostanut lämpötolppaa. Monta muutakin esimerkkiä toiminnasta, jolla on haluttu aiheuttaa taloudellista vahinkoa ja päästä kerrankin näyttämään oma suuruutensa, kun joka kerta aiemmin on epäonnistunut. Kaikissa näissä isännöitsijäkin on tehnyt turhaa työtä ja kuten arvaatkin, hän laskuttaa kuitenkin käyttämästään ajasta. Laskun maksaa jokainen osakkeenomistaja vastikkeen muodossa, joka sekin jostain syystä on kasvanut joka vuosi.
Yhtiökokouksessa yritimme parin osakkeenomistajan kanssa näillä esimerkeillä kertoa osakkaille, että hallitus toimii vastoin osakeyhtiölakia, eikä sen lisäksi pidä yhtiöstä huolta. Tästä näyttönä se, että asumiskustannukset karkaavat käsistä. Siitä huolimatta yhtiössä maksetaan myös palkkaa hallituksenjäsenille. Ei asukkaat uskaltaneet asettua naapureinaan asuvia hallituksen jäseniä vastaan ja toiminta jatkui yhtä huonona.
Tämän huoneiston laitoin pari kuukautta sitten myyntiin, että pääsen eroon yhtiön osakkeista, jossa en halua olla osakkaana. 7-vuotta on hallitus pitänyt minua silmätikkuna yrittäen kaikin mahdollisin laittominkin keinoin yhtiötäni vahingoittaa, koska itse toimivat väärin ja mä tein sen muille selväksi. Minusta on täysin väärin, että pientä eläkettä nauttiva pariskunta maksaa yhtiövastikkeessa toisen osakkeenomistajan huoneistossa tapahtuneen vahingon kustannuksia siksi, että hallituksen jäsenet eivät ole tehtäviensä tasolla. Heitä en saanut ymmärtämään, että myös he itsekin hallituksen jäseninä maksavat omasta rahastaan näitä kuluja, jotka aikaan sai isännöitsijä. Tämä oli tekemätön paikka.
Tällä viikolla sain tarjouksen tästä huoneistosta. Jouduin hieman hintaa pudottamaan, mutta kun sillä pääsen tästä eroon ja yhtiö tekee silti tilin, tottakai hyväksyin tarjouksen välittömästi. Näin tämä erittäin rasistinen, toisten kunniaa loukkaava, kotirauhan häirintään syyllistyvä ja epäammattimaisesti hallintoaan hoitava taloyhtiö saa uudet OSAKKAAT. Vuokralaiselle voi yrittää valehtelemalla tosiasioita hommata häätöä, tai väsyttää kiusaamalla ja vuokralainen muuttaa vapaaehtoisesti. Osakas onkin pysyvämpää sorttia!
Loppujen lopuksi he eivät ole onnistuneet minulle taloudellista vahinkoa tuottamaan, eivätkä edes pahaa mieltä. Yritys oli kyllä kova. Se miksi tämäkin todistaa sen, että se joka toiselle yrittää pahaa tuottaa, saa tulevaisuudessa kirveen omaan nilkkaansa on se, että minä en osaa kirjoittaa, enkä lausua tuon osakkeen ostavan perheen nimeä!
Väittäisin, että jälleen negatiivista tuottava sai negatiivista itselleen. Sen lisäksi, että ovat vuosia olleet negatiivisia siitä, etteivät onnistu tuottamaan negatiivista, niin nyt saivat puskista heidän sanontaa siteerataakseni, ”ei niin fiksuja ihmisiä kuin muut tässä talossa” naapureikseen ja yhtiökumppaneiseen. Have a nice life!
Kaksi vuotta on aikaa nostaa kanne kunnianloukkauksesta, joten pakolaisperheen osalta se olisi vanhentunut. Viisi vuotta olisi aikaa reagoida törkeään kunnianloukkaukseen ja se olisi vasta nyt hilkulla vanhentua. Henkirikoskin vanhenee kahdessakymmenessä vuodessa, mutta murha ja palkinto omasta toiminnasta ei vanhene ikinä. Murha voi jäädä selvittämättä, mutta niin kauan kuin ihminen elää, niin olen vakuuttunut siitä, että aika ei omaa toimintaa unohda koskaan.
Payback time is always coming!
Ansionsa Mukaan Oy, Marko