Oy Perhe Wirtanen Ab – MYY KAIKKI!

Kun 17.2 julkaisin blogin ”eihän se ole kuin vitonen” sain 24.2 julkaistulle ”kuin salaman iskusta” idean siitä, kun Kauppalehti ja Arvopaperilehti innostuivat uskoakseni blogini luettuaan itsekin aihetta avaamaan…

Mikäli nuo on lukematta, alla on linkki 17.2 blogiin jonka luettua siellä on linkki 24.2 julkaistuun.

Sittemmin myös Finassivalvonta alkoi tätä tutkia, ja myös uskoakseni blogini luettuaan, ja tutkimusten jälkeen lätkäisivät jopa miljoonan sakkoja puutteellisista sijoitusneuvoista.

http://ansionsamukaan.fi/?p=213

Kuluvan viikon tiistaina Kauppalehti sitten julkisti jutulle jatkoa otsikolla: ”Suosikkirahastoista uhkaa tulla isot tappiot”

Erään pankkiiriliikkeen myyjää kerran kyseenalaistelin kun mulle soitteli ja ehdotti ilmaista kahvikupillista konttorissaan (oli muuten todella kiva puhelu) ja kun hän jossain vaiheessa huomasi etten ole tulossa kahville, eikä muuten varmasti sitä enää halunnutkaan ja alkoi puhelua lopetella, kysyin vielä millainen asiakas on teidän pääsegmentti?

Vastaus oli että nuoret joilla ei ole kokemusta sijoittamisesta….

Tämän saavat varmasti nuorelle asiakkaalle kuulostamaan siltä, että siksi pitää antaa pankkiiriliikkeen hoitaa, kun nuorelta puuttuu kokemus, jota heillä on yllinkyllin.

Itse repesin nauruun ja tuumasin, että nyt kyllä pitää lopettaa sanomalehden tilaaminen, kun uutisia näemmä sataa ilmaiseksikin…

Tämä kokematon nuori on kohderyhmänä varmuudella siksi, että ei osaa esittää oikeita kysymyksiä ja uskoo helposti kaiken, eikä kiinnitä huomiota kuluihin, kuten ”eihän se ole kuin vitonen” blogissa esimerkkitapauksella viittasin.

Otetaan muutama siteeraus tuosta Kauppalehden uutisesta:

”rahastojen näkökulmasta vuosi oli varmasti hyvä, koska ihmiset ostivat paljon kalliita rahastoja. Väitän kuitenkin että ihmisten rahat pantiin vääriin paikkoihin” – Claes Hemberg ekonomisti

  • Tässä kannattaa huomata kommentti rahastojen näkökulmasta…

Hemberg väittää , että pankit ovat myyneet kuluttajille sellaisia sijoitustuotteita, joiden riskejä asiakkaat eivät ymmärrä. ”Siinä vaiheessa, kun korot alkavat nousta, näistä rahastoista alkaa tulla isoja tappioita ja ihmiset eivät ymmärrä sitä”

  • Tässä taas tuo, että ihmiset jotka ei ymmärrä on asiakkaita.

”Pankit rakastavat yhdistelmärahastojen myymistä. Rahastoissa on korkeat kustannukset ja niihin tarttuvat yleensä passiiviset sijoittajat, jotka eivät kysele kriittisiä kysymyksiä, vaan tekevät kuten pankki käskee”

  • Juuri kuten tuo yhden pankkiiriliikkeen myyjä mulle kertoi

”Jos neuvontaa ohjaavat jotkin muut asiat kuin kuluttajan tarpeet, niin silloin puhutaan isosta ongelmasta”, sanoo Nicolas Kortesluoma Aktiespararnan lakiosastolta

  • yllämainituin esimerkein, taitaa olla oma etu pankeilla kysymyksessä.

Härskein huomio on tuossa uutisessa kuitenkin tämä

Kuluttajalle voi löytyä sopivampia sijoituksia, mutta neuvojat eivät niitä esittele

  • Miksi? Koska pankki ei niillä niin paljon tienaa!

 

Palaan tähän aiheeseen lopuksi vielä, mutta käydäänpä läpi miksi finanssivalvonta lätki sakkoja pankeille.

Kyse oli asiakkaan kannalta tärkeiden tietojen panttaamisesta.

Pankit etsivät passiivisia sijoittajia, joilla on omistuksessa suoria osakesijoituksia ja jopa suuria määriä.

Yleensä tällaiset ihmiset on jo vanhoja ja varallisuutta on kerrytetty kymmeniä vuosia.

No Alma soittaa niille ja kertoo kuinka kannattaa antaa ne ammattilaisen hoidettavaksi ja kertoilee diagrammeista, miten olis menny jos vaikka ei olis myyny Nokian osakkeita vuonna 2000…

Tässähän ei ole tärkeää onko pankki itse myynyt, vaan tärkeää on esittää historian tapahtumia pankin osaamisena.

No muorilla on 100 000e vaikka salkussa sijoitettuna Stora Ensoon, Nokiaan ja Neste Oiliin. Oletetaan että kaikkia on rahallisesti 1/3 (33 333e) salkun koosta.

Varainhoitaja kertoo, että myy kaikki ja rakennetaan sulle uus salkku.

Muori on aikoinaan nuo osakkeet ostanut 30 000e hinnalla ja oletetaan kaikkien tuottaneen saman verran ja nyt myy kaikki.

Varainhoitaja ei tässä kyllä asiakkaan puolia pidä, koska 70 000e tuotosta muori nyt maksaa 34% veroa.

Tästä koituu mätkyjä siis 23800e

No myynnistä koituvat rahat siirtyy pankkiiriliikkeeseen ja varainhoitaja tekee 100 000e uuden salkun, joka sisältää 25 000e edestä Storaa sekä Nokiaa ja loput 50 000 hajoittelee muihin yhtiöihin.

Neste Oilit hän luonnollisesti myy, koska se on vuodesta toiseen analyytikkojen MYY listalla. No kyseessä on minun suosikkiosake jo vuosien takaa, jonka vuotuinen tuotto on ollut jo vuosia yli 30%…

Edelleen kärkilistalla myös asiakkaillemme, jos pitää osakkeisiin sijoittaa.

Mutta silti Nesteet myydään, kun se on paska osake, jolla on paska tuote, paskat tulevaisuuden näkymät ja vituttaa sekin, että ei olla sitä omistettu viime vuosina vaikka olisi ilmeisesti pitänyt, mutta periksi ei anneta! Vittuun vaan!

Pakko muuten kertoa hauska tarina parin vuoden takaa, kun öljyn hinta tippui kun kivi ja oli pitkään ennätysalhaalla. Silloin joku analyytikko perusteli ”MYY Neste Oilit” sillä, että nyt ei kannata omistaa öljy-yhtiöitä…

En muista milloin olisin nauranut analyysikommenttia niin makeasti, koska sattuu muuten olemaan niin, että Neste Oil ei ole öljy-yhtiö vaan öljynjalostajayhtiö. Se ostaa öljyä päivän hinnalla jalostettavaksi.

No vuosituloksen julkistuksessa sitten uutisoitiin, että Neste Oil ylitti reippaasti analyytikkojen ennustuksen ja teki jättituloksen. Viitattiin siihen, että hyötyi reippaasti halvasta öljystä.

Surprise? Vuosi kehitys osakkeen kurssissa reilu 50% ja nyt tätä analyytikkoa vituttaa ja myyntiin vaan edelleen.

Tuosta salkun rakentamisesta sitten rapsahti sakkoja.

Jos salkku pitäisi noin rakentaa, olisi konsuttiyhtiö Ansionsa Mukaan Oy asiakkaan etua ajatellen sanonut, että vähennä Nokiaa ja Storaa kumpaakin 8333e jolloin jäljelle jää tuo 25 000e

Summasta 30% on hankintahintaa ja sen ylimenevästä osuudesta menee vero, eli 8333*2*0,7= 11 666,2 verotettavaa pääomatuloa.

No nyt pääomatulotkin jäävät alempaan veroluokkaan, jolloin tuosta menee vain 30% veroa. Vituttaa kirjoittaa tuohon sana vain, koska vero on järjettömän korkea, mutta n.12% pienempi kuin 34% jonka pankkiiriliike maksuun pisti.

Veroa menisi siis 11666,2*0,3 = 3499,86e.

Tosiasiassa valehtelen, sillä 70% myyntihinnasta koko Neste Oilin potista on pääomatuloa jolloin pääomatulot on yhteensä n. 35 000e ja veroa menee 34% mikäli ei saada loppuvuodelle hyödynnettyä tappionkirjauksia vähennyksinä.

Tuntuu hullulta että pitää pyrkiä tekemään tappiota, mutta kirjaus ei välttämättä ole edes tappiota, vaan pelkkä tekninen suoritus. Perustelen sitten sulle henkilökohtaisesti kun olet asiakkaanamme…

34% summasta 35000 on muuten 11900e eli pankkiiriliikkeen muuviin verrattuna tein asiakkaalle verosäästöä 23800-11900=11900e.

Onpa kerran tullut vastaan tilinpäätös, jossa kirjanpitäjän neuvoilla on asiakas maksanut 26 000e vuosittain liikaa veroja…

Kannattaakohan tällaisesta palvelusta hieman jopa maksaa…?

Verot pitää maksaa ja kyllä ne maksuun lopuksi menee minunkin neuvoilla, mutta mitä pidemmälle sitä pystyy viivästyttämään, sitä isommaksi salkku kasvaa ja luonnollisesti tulevaisuudessa asiakas maksaa veroja ihan vitusti, mutta onpa isommat tulotkin mistä maksaa, koska salkku on kasvanut enemmän.

Viitataan yllä olevaan sitaattiin, ”jos neuvontaa ohjaa muut kuin kuluttajan tarpeet, niin silloin puhutaan isosta ongelmasta”.

Tässä on pakko nyt mainostaa Ansionsa Mukaan Oy:n palveluita, koska emme ole varainhoitaja, emme saa palkkiota myymistämme tuotteista.

Olemme riippumaton vaurastumisen konsulttiyritys, joka laskuttaa provision asiakkaan puhtaasta tuotosta!

Siksi tuolla 11900e verosäästöllä asiakas vaurastuu ja siitä pienen siivun saamme mekin. Tässä muuten voittaa molemmat ja suurin voittaja on sitten asiakas.

Mutta miksi pankkiiriliike käski myydä kaikki?

Ei pankkiiriliike saa palkkiota sellaisesta varainhoidosta jossa asiakkaan osakkeet on asiakkaalla. Ne pitää saada pankkiiriliikkeen haltuun…

Sitten pankkiiriliike voi joka vuosi laskuttaa 4% asiakkaan pääomasta, tuotti se tappiota tai voittoa niin palkkio laskutetaan.

Tämä nyt miljoonasakoilla tuomittiin ja tuomittiin muuten aiheesta.

Palataan tähän muorin esimerkkiin sen verran, että ei varmasti pankkiiriliike kertonut, että postipoika tuo vuoden päästä 23800e verolaskun ja siksi tuo summa pitää panna syrjään ja rakennetaan salkku jäljelle jäävästä osasta, eli 76 200e.

Miksi? No koska silloin pankki saa vähemmän provisiota. Muorilta sitten vuoden päästä vasta myydään veron verran vähemmäksi, että voi veron maksaa ja tuolla rahalla pankki on jo hieman enemmän tienannut. Lisäksi kotiutuksesta on varmaan säädetty jokin lisäprosentti…

Kyllä ei ole hienoa toimintaa tämä tällainen homma…

Jos joku pankkiiriliike haluaisi ostaa yrityksemme ja fuusioida palvelun heidän palveluun, en voisi myydä koska en voi sietää tuollaista karhunpalvelusopimusta mitä asiakkaiden kanssa harrastavat.

Vaikka sijoittaminen on hivenen lähellä sydäntäni, niin tuo touhu on yhtä moraalitonta kuin sijoittaa tuulivoimaan…

Suurin yhtiö tekee 250 000e liikevaihdolla miljoonan tuloksen!

EN MUUTEN PYSTY SAMAAN! Paska jätkä siis…

No miksi en pysty? Voisko tuloksen takana olla valtion tuet, jotka veronmaksajat maksaa? En voisi tuohon sijoittaa, kun mun sijoitustuotot olisi varastettu veronmaksajilta.

Osakkeissa tuotot tulee yhtiön liiketoiminnan tuloksesta, ei valtion avuista ja se on moraalisesti oikein kyllä.

Mitä muuta pankkiiriliikkeet jättävät kertomatta?

Joku viikko sitten kerroin näkemykseni kiinteistökuplan tulosta.

Kerrotaanpa lisää näkemyksiä ihan ilimatteeksi taas.

Pörssikupla tulee muuten kanssa, joten MYY KAIKKI!

Tämä on sitten se mitä alussa sivusin, eli tämän pankkiiriliikkeet varmuudella tietävät myös, mutta sitä ei kerrota.

Tietenkään tätä salkunhoitajat ei kerro, koska asiakas kotiuttaisi rahansa ja sitten taas jäädään ilman palkkioita.

Jos olet nuori, kuten ”eihän se ole kuin vitonen” blogissa, sulla ei ole huolen häivää. Ostele menemään edelleen äläkä välitä markkinatilanteista.

Mikäli aloitat sijoittamista nyt, älä missään nimessä aloita pörssistä, äläkä kiinteistöistä!

Mikäli sinulla on iso osakesalkku ja vaikka 10-v aikaa eläköitymiseen, kannattaa ilman muuta nyt olla äärettömän varovainen ja myydä kaikki.

Mihin sitten kannattaa enää sijoittaa? Paljastetaan sen verran, että kaikkeen siihen, mikä hyötyy muiden romahduksista. Laskumarkkinassa voi aina tienata, kun teet matkaa viereisellä veneellä. Kun romahdus on takanapäin, vaihdetaan taas venettä.

Koskaan kaikki instrumentit eivät laske samaan aikaan. Aina on voittajia.

Tällaisia asioita sitten meidän pitää asiakkaillemme kertoa, koska me tienaamme vain jos asiakas tienaa!

Moraalitonta?

Olin jo allekirjoittamassa, mutta lisätään painajaista sen verran että käteinen, eli pankkitalletukset ovat myös näkemykseni perusteella vaarassa menettää arvoa pahasti…

Helpottiko?

Heh heeeh. Voin tietenkin olla väärässä. Tämä on vain analyysi,

But I just don’t think so…

Ansionsa Mukaan Oy, Marko

 

 

 

Vastaa