Oy Perhe Wirtanen Ab – Vittuillaanko täällä?

Näin koitti päivä jossa aletiin avaamaan taloudellista tilannetta Wirtasten perheessä.

Oletus itsellä oli ”julkisesta habituksesta” sellainen, että tulot on melko maltilliset. Pihassa ei seiso nykyisen tavan mukaan uusia autoja ja asuminenkin on melko vaatimattoman oloista vuokralla asumista.

Nykyään kun keskiluokan ongelma on se, että kun tulot kasvaa niin menot kasvaa sivussa vielä enemmän. Tämä siksi, että heti lasketaan kuinka suurta lainaa voidaan maksaa ja naapurillekin pitää näyttää uusi status.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen jonkun kanssa jutellut, että ”no palkankorotuksen turvin vaihdettiin uudempaan/ matkustellaan hieman enemmän”.

Bruttona 200e palkankorotus kuussa aikaan saa 250e lisääntyneet lainanlyhennykset nettona, niin eikös siinä yli 100e kuulle köyhdytä?

No auton voi aina myydä virheen huomattuaan ja sillä joku jälleenmyyntiarvo on tuolloinkin, mutta ne jotka matkustelee matkatoimiston lainalla, niin mitäs ne myy?

Valokuvatko? Muistot? Rusketuksen? Vai pahimmassa tapauksessa tuliterän sukupuolitaudin?

No niin lähti hieman lapasesta esimerkki, but point taken?

Takaisin Wirtasiin: ”Ihan ekana mun pitää tietää paljon te tienaatte NETTONA kuukaudessa?”

”Bruttotulot kiinnostaa kuten postilaatikollinen lämmintä paskaa, sillä se ei ole teidän tulo, vaan isolta osin valtion tulo johtuen verosta”

(Ihmiset ilmoittavat AINA tulonsa bruttona ja tämä on ehkä syy siihen, miksi lasketaan väärin paljonko pystyy tuhlaamaan. 100k ”tienaava” ihminen ei tienaa yhtään enempää kuin 50K johtuen 50% verosta. Eikö pitäisi muistaa ilmoittaa koko summa paljonko työnantaja maksaa palkan yhteydessä, eli n.1,8x palkan verran. Olis 100K  bruttona tienaavalla komeeta sanoa, että mun työnantajalle meikä maksaa 180 000e, eli yli miljoona mummon markkaa…)

Isä Wirtanen kysyi ensin, että paljonko ylipäätänsä pitäisi tienata kuussa, että tällainen paletti pidetään koossa? Vastasin rehellisesti, että välttämättä mikään raha maailmassa ei siihen riitä.

Kysymys on rahankäsittelytaidoista. Jollekin ei riitä mikään ja joku hoitaa homman tonnilla.

Kun mulle näytettiin paljonko tulee molempien palkoista nettona tilille, niin veti aika hiljaiseksi…

Piti uudelleen laskea luvut yhteen ja kyllä, liki 3500e nettona kuussa, joten vastaus oli että: ”ei kai täällä vittuileen alettu?”

”Mihin helevettiin teidän rahat menee? Kyllä ei tolla summalla ulosotossa laskuja saa olla, varsinkin kun ei ole näitä kalliita autoja yms pihassa! Nyt oikeesti aletaan töihin. Olen täysin varma, että tämä on äärettömän helppo pesti teitä auttaa!”

Wirtaset avasivat laskujaan pyöristettynä:

Vuokra 500e/kk

Vesi 150e/kk

sähkö 300e/kk (sähkölämmitteinen koti)

ruokakauppa n.1000e/ kk

jne…

Pienen sanallisen ihmettelyn jälkeen rauhoituin ja aloitin puuttumisen. Kävimme läpi juttuja, kuinka takan lämmittämisestä otetaan täysi hyöty sähkön säästössä irti. Kuinka jokainen lämpimän veden laskeminen nostaa myös sähkölaskua. (kastele keittiöluutu lämpimällä vedellä ja boileri käynnistyy. Kaupanpäälle lisäät bakteeeja luutuun :-). Kuinka sillä että vain yksi ihminen käy kaupassa ja kerran viikossa saadaan säästöjä aikaan ja muistutuksena, kuinka yhdellä auton starttauksella pitää samalla hoitaa usea eri asia, eli vie mennessä, tee ollessa ja tuo tullessa. ”Kauppaan ette enää ikinä lähde, vaan käytte kaupassa kun tulette töistä!”

Ruokakauppaan saa valtavat rahat menemään, mikäli et siihen huomiota kiinnitä. Mikäli aina vaadit hieman parempaa ja helpompaa, niin taivas on rajana paljonko kauppalaskusi on. (Uusi upea innovaatio, käyttövalmiit kasvikset for example)

(Terveisiä sinulle ystäväni, jonka kanssa kävin reilu vuosi sitten mökkireissullamme saunassa keskustelua raha-asioistasi ja laskin sulle, kuinka teidän perheessä salaneuvos merkkisen siivutetun juuston syönti maksaa teille 2300e vuodessa verrattuna edullisiin kilon könttijuustojen itse juustohöylällä viipalointiin. Isot säästöt syntyy todella pienistä asioista. Kun sanoit mulle, että ne ei ole niin hyvää, vastasin että nauti sinä salaa neuvoksestasi niin minä nautin tulevaisuudestani, sillä kaikki tuollaseen käytetty raha lisää todennäköisyyttäsi kuolla köyhänä. Mutta muutamalla vastaavalla esimerkillä teidänkin talous on nykyään ylijäämäinen ja tase vahvistuu. You still love me!)

Vertailun vuoksi kerroin omia kulujani, jossa 250m2 sähkölämmitteisen talon ka. sähkölasku on 130e ja heidän talo n. 125m2 ja lasku siinä ka. 300e niin taidan tietää miten takan lämmittämisellä otetaan täysi hyöty irti sähkölaskusta?

Veteenkin menee meillä puolet vähemmän ja heillä tähän oli syyllinen lukiotytär, joka kertoo MENEVÄNSÄ suihkuun ja viettää siellä liki puoli tuntia. Palan halusta päästä tälle tytölle opettamaan lisää rahankäsittelytaitoja ja kertomaan, että suihkussa KÄYDÄÄN. Tämä on myös iso syy suureen sähkölaskuun, kun lämminvesiboileri huutaa.

Ruokakauppaankin menee puolet vähemmän, kun siellä käydään kerran viikossa ja vain yksi ihminen sen tekee suunnitellun kauppalapun kera.

Näin rakensin Wirtasten budjetin siten, että ”pudotin” heidän tulot 2000e tasoon, eli sillä on pärjättävä.

Koska tulotaso oli vaihteleva, budjetoitiin tuloiksi 3000e kk, josta ensin MAKSETAAN ITSELLE 1000e jolla vähennetään velkoja velkojille.

Jäljelle jäävä 2000e jaoteltiin siten, että vuokra 500e, ruokakauppa 500, sähkö 150 ja vesi 100e.

Jäljelle jää vielä 750e jolla maksetaan kaikki muut kulut sitä mukaa kun tarvetta ilmenee. Varmuuden vuoksi kerroin, ettei tarvi pää märkänä viimeisiä lantteja ennen uutta tiliä olla tuhlaamassa, vaan tästäkin saa jäädä rahaa lisää taseeseen.

Wirtaset pakotettiin myös nostamaan rahaa automaatista ja maksamaan käteisellä kortin sijaan,. On päivän selvää kun lompakon ainoa 50e seteli pitää ottaa käyttöön, on maksu muuttunut konkreettiseksi.

Kortin kanssa näin ei ole, luottokortista nyt puhumattakaan. Mietippä kommenttia ”maksoin Visalla.”

Kuin sillä voi maksaa? Ei mitenkään. Se on ainoa tyyli hakea kamat kaupasta kotiin ilman rahaa niin, ettei tarvi saada naispuoleiselta vartijalta aulassa julkisesti turpaan.

Visalla ei voi maksaa! Visa lähettää LASKUN maksettavaksi.

ILMAINEN VINKKI: Testaa tätä. Jätä pankkikortti kotiin (lämmitä sillä luottokortilla takka), pidä pieni rahamäärä varalta mukana, otat kauppaan vaikka vain satasen mukaan (kerran viikossa) lähtiessäsi ja huomaat kuinka paljon vähemmällä kuukaudessa tulet toimeen.

Ensi viikolla pe klo 18.30 perehdytään Wirtasille tekemääni tavoitteeseen tässä onnistua ja miten asiaa aletaan konkreettisesti järjestellä.

Sitä odotellessani, toivotan sydämmestäni mahtavaa viikon viimeistä perjantaita!

 

 

Vastaa