Musta perjantai – Musta tulevaisuus

Valitettavasti tilastojen mukaan näin on valtaosalle meidän keskiluokasta.

Me emme miellä yksityistaloudessa, että se on yrittäjyyttä, jossa tulojen pitää ylittää menot. Lisäksi yksityiselämän suuntaa määrää tase, aivan kuin yrityselämässä, jossa varojen täytyy ylittää velat.

Se mikä tässä mustassa perjantaissa valtaosalla menee pieleen, on se että siinä lisätään tavaraa velat sarakkeeseen. Meille on brändätty kuinka järkevää on ostaa nyt ja maksaa myöhemmin. Vaikka ei osamaksulla ostettaisikaan, moni säästää ostaen 2kpl jotain mitä ei oikeasti tarvitse, yhden hinnalla rahalla jota hänellä ei ole!

Mutta hei, nythän mä ilmeisesti unohdin, että ti tulee valtaosalle veronpalautukset tilille? Toki nyt voi ostaa vaikka Visalla, kun alkuviikosta tulee ylimääräistä… joka on ehditty tuhlata valtaosalla ennen kuin Visan lasku tulee kotiin.

Käydään välissä veronpalautuksissa muistuttamassa, että ne on omaa rahaa, jotka on annettu vuodeksi valtiolle hallintaan, joita valtaosa olisi tarvinnut jo tuolloin helpottamaan arjen tiukkuutta. Nyt tämä valtaosa ajattelee sen olevan jotain plob plob plob plussapalloja valtiolta ja huitoo sen siliäksi sen samantien.

Rikas tapa rahankäsittelyssä on haluta mätkyjä. Miksi? Oikein rikas tapa ymmärtää, että saa sijoittaa valtiolle kuuluvaa rahaa yli vuoden ajan ja siitä kertyneet tuotot jää omaan taseeseen kohtaan varat. Velkasarakkeessa on tuleva mätky, joka poistuu kun sijoitukset myydään ja verot maksetaan mätkyinä.

Toinen osa keskiluokasta, joka toimii toisin kuin nämä palautuksia haluavat, panevat rahaa syrjään, eli säästävät itselleen yllättäviä tilanteita varten puskurin ja siitä voi sitten nämä mätkytkin maksaa. Vaikka ei sijoittaisikaan valtiolle kuuluvia rahoja, on tämä puskuri parempi vaihtoehto, koska näillä jääkaapin hajoamien ei aiheuta luottokortin esiin kaivamista.

Palataan tähän tummaan loppuviikkoon.

Black Friday on oikein ostavalle hieno juttu. Mitä ilmeisemmin tässä tarjouskilpailussa saa hankittua sen välttämättömän tuotteen mitä tarvitsee, tavallista halvemmalla. Näin toimii varmasti tuo säästäväinen ryhmä keskiluokkaa.

Mainitaan nyt vielä, että rikas tapa on ostaa se mitä tarvii sen jälkeen kun rahat siihen on passiivisten tulojen jälkeen saatu ja ollaan valmis ostamaan kalliimpi vaihtoehto, mikäli voidaan laskea sen kestävän

pidempään. Eli kenkäparin edullisuutta ei määritellä hintalapulla, vaan hintalappu jaettuna käyttövuosilla. Esimerkkinä toimii mainiosti oma kokemukseni nastakengistä, jotka maksoivat 150e ja ovat kolmatta talvea ja kolmatta tuhatta kilometriä jo käytössä ja ovat edelleen kuin tuliterät päältä, alta ja sisältä.

Hinnaksi noille on tällä hetkellä tullut n.50e vuosi ja käyttövuosia näyttäisi olevan jäljellä ainakin toinen mokoma vielä.

Noilla kilometreillä on aina saanut aiemmin kengät jo roskiin laittaa, vaikka olisi ostanutkin tällaiset ns. kalliimmat ja paremmat.

Mutta takaisin asiaan. Meidän pitää muistaa, kun moitiskelemme kuin valtio leikkaa tuosta ja tuosta, eikä tue sitä ja tätä, että valtion rahat näihin tulee verotuloista hyvin pitkälti.

Pitää siis muistaa ajatella ostaessaan mistä ostaa. Mikäli haet kivijalkakaupasta mitä suosittelen ehdottomasti, tarkista että se on kirjoilla siellä missä itse asut.

Verkkokaupoista ostaminen on sitten jo vaarallista, sillä harvalla paikkakunnalla on rekisteröitynyt verkkokauppa, mutta edes suomalaisia ei ole yhtä montaa kuin ulkolaisia. Tarkista siis että ostat sellaisesta verkkokaupasta joka ylipäätänsä tilittää veronsa suomeen.

Miksi? Joka vuosi nettiostoksissa lähtee miljardeja meidän kansantalouden rahaa ulkomaisille yhtiöille, jotka tilittävät veronsa kotimaahansa. Voisiko tämä olla syy meidän yhteiskunnan säästötalkoisiin isolta osalta? Ei pelkästään voi, vaan myös näin on!

Sote uudistus on tästä hyvä esimerkki. Valtion rahat ei riitä enää vastaavaan palvelutasoon kuin ennen ja hoitomatkat pitenee.

Kysynkin aina, kun joku neuvoo minua ostamaan joltain ulkolaiselta nettikaupalta kodinkoneeni, koska siinä säästää, että kuin paljon loppujen lopuksi säästän, jos eläkkeellä joudun käymään ulkomailla terveyskeskuksessa?

Tähän ei tarvitse paljon lisäperustelua kertoa, että kommentoija ymmärtää miksi ostan oman kotikaupunkini pienyrittäjän kivijalkakaupasta kamppeeni, koska kotikaupungissani on toistaiseksi myös sairaala.

Järkeviä jouluostoksia!9

Vastaa