Oy Perhe Wirtanen Ab – Jos haluu saada on pakko antaa!

Yhtiökumppanini julkaisi eilen illalla Anna Perhon kolumnin meidän Facebook -sivulla. Aamulla tuon itsekin luin ja siitäpä sitten muuttui aihe tämänpäiväiselle blogille.

Kolumnin idea on se, että rahattomat, eli rahahuolissa painivat ihmiset ajattelevat eniten rahaa.

Tämän allekirjoitan itsekin. Vuosia yrittäjänä toimineena voin vakuuttaa, että silloin kun rahahuolet on yrityksessä läsnä, kuten laajennuksien ja uuden toiminnan aloittamisten yhteydessä, juuri silloin niitä tapaa miettiä yölläkin.

Koskaan kun kaikki asiat on ollut kunnossa, ei ole yötä tullu valvottua ja mietittyä miten tän sais vittuilematta menemään päin helevettiä…

Perho kertoo kuitenkin kolumnissaan vaikeudesta yrittäjäuran alussa, kun kauppojen aukioloaikoja alettiin vapauttamaan.

Tästäpä sitten tänään kirjoitetaan, sillä ongelma on tässä yhteiskunnassa suuri.

Vaikka minulla on kaksi ja puoli yritystä, on pisimpään tullut toimittua kioskiyrittäjänä ja sellainen liiketoiminta on olemassa yhä.

Sehän ei tunnetusti ole kultakaivosbisnestä vastaava louhos, eikä edes soramonttu vuonna 2017.

Ollessani pikkupoika kioskeja oli joka korttelissa. 10-v sitten meidän ja naapurin kunnassa oli vielä yhteensä kymmenen yksityistä kioskia. Laskuissa ei ole mukana ketjut, eli käytännössä R-kioski.

Tänä päivänä vastaavalla alueella meidän lisäksi toimii YKSI yksityinen ja ketjun myymälätkin on vähentyneet noin puolella…

Onko kioskiyrittäjät sitten niin osaamattomia hommassaan vai mistä tämä johtuu?

Olen elävä todiste siitä, että ei se rakettitiedettä ole, sillä jo yliopistotasoisella K-kauppias -koulutuksella sitä on pystynyt pyörittämään jo 16-v ja vielä tänäkin päivänä työllistämään kaksi kokoaikaista työntekijää…

No sarkasmi sikseen.

Oikeasti helppo tyyli opetella mitä yrittäjänä oleminen on.

Noin 10-v sitten ajettiin Arkadianmäen älymystön taholta kauppojen sunnuntaiaukiolojen vapauttamista. Sanoipa eräs ”ei koskaan itse yrittäjänä toiminut” ministeri uutisissa, että tälle on niin suuri kysyntä, että yhteiskuntamme tarvii vastata huutoon.

Perustelu oli se, että kun katsoo noiden pienten kauppojen ja kioskien sunnuntaimyyntiä, niin jokainen näkee kuin kaupallisia päiviä ne on.

Kuka saatana tämän tuonne äänesti? Naama lehteen heti!

Jos tyhmyys olisi rangaistava teko, ministeri istuisi elinkautista ja äänestäjä vuosia avunannosta!

Voisko olla syy tuohon tilastoon se, että on yks päivä viikossa jolloin kauppakeskukset eivät ole auki ja pienyrittäjä saa myydä täyttömyynnit?

Ennen tuota vapautusta pe-su myynti oli 70% viikon myynnistä. Kaupat meni kiinni la klo 18 ja lottojonot klo 19 kioskeilla oli pitkät.

Sunnuntaiaukiolo vapautettiin ja nykyään pe-la ei tee mitään piikkiä ja sunnuntai on tiistain kanssa viikon hiljaisin päivä. Erona on kuitenkin se, että tiistain palkkakulut on puolet sunnuntain kuluista…

Mulla on Keskon ajoilta tuttuja tyyppejä paljon, joista osa toimii Citymarket -kauppiaina ja kun näiden kanssa olen keskustellut heidän kokemuksista, on pakko todeta että en ole yli-ihminen…

Olen heille sanonut, että mun maha ei tiedä että kauppa on auki, eli nälkä ei lisäänny lisääntyneiden aukioloaikojen suhteessa, mutta olenkin yli-ihminen ilmeisesti?

Kauppiaat on kertonut kaikkien asiakkaiden mahojen reagoivan samoin, eli sunnuntaimyynti ei ole lisännyt kokonaismyyntiä. Kaikki mitä silloin myydään on pois lauantailta ja maanantailta.

Sillä erolla, että su palkkakulut on tuplat noihin muihin päiviin verrattuna.

No miten kauppias sitten saa kasvaneet palkkakulut katettua?

Nostamalla hintoja tietenkin. Aivan samoin kuin oli silloin kun etukortteja lanseerattiin keskolla, terotettiin että bonukset luonnollisesti siirretään hintoihin!

Ja asiakkaat sunnuntaina etukorttia käyttäessään känisevät kassalla, kuin euro on hintoja nostanut…

Tilastot jotka kertovat markettien myynninkehityksestä jälkeen sunnuntaiaukioloajan vapauttamisen ovat virheellisiä!

Nyt myydään sama määrä kuin ennen, mutta kalliimmalla hinnalla niin onhan myynti kasvanut.

10-v sitten pankkikortin käytöstä ei peritty yrittäjältä korvausta. Luottokortista kyllä, mutta niin pitääkin, koska luottokunta ottaa taloudellisen riskin yrittäjän puolesta.

Sitten tuli Visa Electron johon tuli heti luottokortin kulut kauppiaalle, vaikka ostotapahtuma varmistaa että asiakkaan tilillä on rahat heti, eli ylihöyläämisen mahdollisuutta ei ole.

Luonnollisesti sitten hoksattiin Luottokunnan ja pankkien taholta, että jumalauta kuin itsepalvelulla voi tienata ja samalla kulut konttorissa vähenee kun ei tarvitse käteistä käsitellä ja Alma saa kassalta suksia välittömästi vittuun!

Tienataan sitten siinäkin!

Tänä päivänä kioskilla tehdään paljon pieniä kauppoja, kuten yksittäinen tupakka-aski tai parin euron Keno.

Lasketaanpa mitä tämä korttikulu tarkoittaa noissa kaupankäyntitilanteissa.

Tupakka-aski 6e jonka kate on 5%, eli 30snt. Korttikulu on minimissään 6snt per tapahtuma ja 6snt kolmestakymmenestä on 20%, joka lähti heti kauppiaan katteesta pois. Arvonlisävero luonnollisesti maksetaan koko katteesta, eli myyntihinnan ja ostohinnan välisestä erosta…

Korttikulut vähennetään tuloksesta ja näiden jälkeen tuloksesta maksetaan yhteisö-/ tulovero.

Kuka asiakkaana kulkeva duunari suostuisi siihen, että bruttopalkasta otettaisiin ennen tilille tuloa 20% pois, työeläkemaksut kuitenkin maksettaisiin koko palkasta ja loppuosasta tulovero?

None – jälleen!

Parin euron Kenolla tilanne on se, että kate on 6%, eli 12snt kahdesta eurosta, josta korttikulu 6snt, joka on 50% katteesta…

Jos tupakkeja myydään 100 askia päivässä, olisi kate vuodessa 100*0,3*365 = 10 950e

Kenossa sama olisi 100*0,12*365 = 4380e

Eli näillä kaupoilla ennenvanhaan kauppias tienasi yhteenlaskettuna 15 330e joka helpottaa juuri samalla summalla sähkölaskun yms. laskujen ja palkkojen maksua työntekijöille.

Nyt kun nuo tehdään kortilla, niin tupakka-askista jääkin katetta 24snt ja Kenosta 6snt eli nuo yhteenlaskettuna, kerrottuna sadalla päivässä ja 365 päivää vuodessa, on kate pudonnut summasta 15 330 summaan

10 950e!

Eli kannattavuus heikkeni näissä kaupoissa vuodessa (4380/15330)*100 = 28,57%

Aika kestämätön on yhtälö jos pitää entisistä kuluista pystyä pitämään kiinni!

Tulee mieleen kuka saa palkan, yrittäjä vai työntekijät?

Ei ole ihme, kun laskee tuon sunnuntaiaukioloajan ja korttikaupan kulut yhteen viimeiseltä kymmeneltä vuodelta, miksi kioskit on poistuneet kartalta.

Sitten pitää muistaa se, että kortteja laitetaan nykyään ihan helevetin pienille lapsille ja nämä maksaa yksittäiset lakritsat kortilla, on tämä omiaan lisäämään tätä pienyrittäjien ahdingon tuomaa työttömyyttä.

Aikoinaan kun sain pankilta kirjeen, kuin kannattaa lapsillekin ottaa kortti joka on täysin kuluton ja maksuttomassa palautuskuoressa sai palauttaa hakemuksen, kirjoitin pitkän kirjeen tuosta valehtelusta kuluttomuuden suhteen ja laskelmia korttienkäytön vaikutuksista yrittäjille ja palautin kirjeen pankin maksuttomassa kuoressa ja pyysin vastausta.

Arvaappa sainko?

Mutta eipä ole tullut uutta tarjousta mahtavasta kortista kotiin. Lapset on jo täysikäisiä eivätkä herran pelon alla vieläkään maksa korteilla ostoksia.

Korttikauppa on vaikuttanut myös pankkien työllisyyteen, kuten aiemmassa esimerkissäni, Alma sai kohteliaasti potkut.

Aikoinaan kun tappelin entisen yhteistyöpankin kanssa palvelumaksuista, kohteliaana miehenä kun konttorinjohtaja kertoi olevansa tämän pankin johtaja ja pitävänsä pankkinsa puolia, tuli kerrottua faktaa:

”Jos johtajuudella pitää brassailla, niin mainittakoot, että tässä huoneessa on yks johtaja joka omistaa itse ja toinen on palkallinen viranhaltija ja virka on muuten Pankkirosvo!”

Kieltämättä sen verran rakentava kritiikki, että keskustelu palvelumaksujen alentamisesta ikäänkuin töksähti, joten vaihdoin tosin ilomielellä pankkiin, joka ei vieläkään multa peri palvelumaksuja.

Tämä korttikauppa on 2000-luvun pankkiryöstö.

Pankit käy yöllä yrittäjien tileiltä viemässä fyffeä tietokoneiden välityksellä ja niiden koneiden kanssa ei voi neuvotella.

Jos menet pipo päässä nyt pankkiin nostamaan omalta tililtä rahaa, et sitä saa kun ei me käsitellä täällä käteistä!

20-v sitten kun olisit juossu pankkiin ja vielä huonoa käytöstä osoittaen, eli huutaen ja möykäten sukkahousut päässä, olisit saanut miljoonia muiden tileiltä.

Pankit myös sanoo käteisen olevan yrittäjille kallista. Se on totta; ohjehintaisena. Mutta jos yrittäjä vähänkään osaa neuvotella, ei sitä käteisestä rahasta johtuvaa palvelumaksua tarvitse maksaa, nim. kokemusta on.

No takas asiaan – jälleen vähän lähti…

Miten ruokakauppiaat sitten vastasivat tähän kasvaneeseen korttikuluun?

Nostamalla jokaisen tuotteen hintaa minimipalkkion, eli 6snt verran!

Jos ostat yhden maitopurkin, hinta on 6snt kalliimpi siltä varalta, että maksat sen kortilla ja näin ei kauppias tee siten tappiota.

Mutta jos ostatkin 20 tuotetta, maksat 20*6snt enemmän kuin ennen, eli ostoskorisi on kallistunut 1,2e ja maksaessa sunnuntaina etukorttia käyttäessä, on hyvä känissä kuin euro nostaa hintoja edelleen…

Muistutan, että kioskissa tupakan ja Kenon hintaa ei voi nostaa. Kulu on vaan kestettävä.

Suurin ja lopullinen virhe jopa kioskiketjuille tehtiin alkuvuonna 2016 ja mikä tässä erikoisinta on, tekijä on yrittäjän kaveri, eli Elinkeinoelämän Keskusliitto!

Mä oon ammattiliittovastainen, en siksi että en saa rauhassa riistää, vaan siksi, että ne opettaa työntekijöitä soutamaan venettä eri suuntaan kuin yrittäjä.

Mainittakoot, että yhdesti on ammattiliitto ottanut minuun yhteyttä, vei multa viikon työaikaa ja euroakaan ei sitten tarvinnutkaan maksaa…

Mutta tässä mä olen toista kertaa PAM:n puolella ja jännä nähdä olenko viimeistä kertaa.

Eka kerta oli tuo sunnuntaiaukiolon vastustaminen, kun se tekee ja myös teki työttömyyttä alalle huomattavasti enemmän kuin lisäsi työpaikkoja.

Toinen kerta on tämä juhlapyhien aukioloaikojen vapauttamisen vastustaminen.

EK on kertonut että nämä alle 5 henkilöä työllistävät pienyritykset on alan myynnistä 20% mutta työvoimasta 80%.

Market -ostaminen on itsepalvelua, eli työvoimaa ei tarvita yhtä paljon suhteessa liikevaihtoon, kuin pienissä kaupoissa, huoltoasemissa ja kioskeissa.

Silti EK ajoi tuota vapauttamista, joka tuhoaa tuon tärkeän 80% työvoimasta työpaikat!

Kuka saatana nämä on tuonne valinnu ja kysymys kuuluu, voisko olla että on jopa rahalla lahjottuja?

En tiedä enkä väitä, mutta niin uskomatonta on toiminta, että tulee kysymyksenä mieleen.

Juhlapyhät, varsinkin pitkät pyhät kuten Joulu ja Pääsiäinen oli aikoja, jolloin piti meilläkin olla kaksi ihmistä töissä, tuplapalkasta huolimatta.

Yhdessä päivässä jopa 700 asiakasta ja myynti päivässä vastasi tavallisen viikon myyntiä.

Nyt Pitkäperjantai on todellakin nimensä mukainen, sillä myynniltään se on perjantai mutta tuplapalkka tottakai.

85% juhlapyhien asiakkaista katosi kioskeilla ja 90% juhlapyhien myynnistä.

Vuositasolla 15% kate-euroista pois ja muistutan yhä, että tuplapalkat pitää maksaa.

Huutavassa hukassa on nyt sitten jopa huoltoasemakauppiaatkin ja pienet lähikaupat.

Ihan uskomatonta on se, että tämän alan tulevaisuuden massatyöttömyyden teon takana on ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO!

Niin paljon kuin tuosta lahkosta on ollut mulle hyötyä esim lainsäädännön kanssa, olen ihan helevetin pettynyt näihin nyt.

Enkä känise pelkästään omasta puolestani, vaan koko kaupanalan puolesta.

Mä voin muuttaa myymälän käyttötarkoitusta ja vuokrata/ myydä sen eteenpäin mutta kaikki ei voi.

Lisäksi turvana tämäkin yritys, mutta kaikilla ei ole.

Luopuminen toiminnasta yrittäjällä jolla on yrityksestä velkaa, on todella vaikeaa. Ei haluttaisi lopettaa toimintoa ja jäädä kokeilusta vielä velkaakin.

Eräs asiakkaamme osti liiketoiminnan ja kun laskin paljonko hänen kannattaa siitä maksaa, oli se puolet pyyntihinnasta.

Myyjä halus tarjouksestamme 20% enemmän että saa velat maksettua. Sanoin asiakkaallemme ettet voi maksaa. Se vaikeuttaa sinun onnistumista tässä, etkä voi tehdä hyväntekeväisyyttä vaikka haluaisitkin.

Sitten perustelin myyjälle, että miksi et nyt lopeta pienen velan kanssa, kun ostajalla on rahat pöydällä? Toinen vaihtoehto on jatkaa agressiivisesti parempien aikojen odottamista ja lopulta menee kaikki.

Tuli kaupat.

Luopuminen on myös vaikeaa, kun tuottava yritys kohtaa markkinassa muutoksen. Jos esim. Makuuni-ketju olisi mielipidettäni kysynyt 10-v sitten, olisi vastaus ollut jotta ”lopettakaa heti kivijalkamyymälät”

Tuon näki jo silloin, että netti-tv valtaa markkinat ja on tyhmää jäädä kivijalkoihin odottelemaan että ihmiset pettyy netti-tv:seen ja palaavat myymälään.

Näinhän toimi myös Kodak joka oli 80-luvulla valtavan arvokas brändi. Sitten luotiin digikamerat ja kodakin linnunpöntöt oli sitä mieltä, että ei muuten onnistu ikinä tuollanen idea.

Kaitafilmi ei katoa ikinä! Kaikki haluaa ikuisesti rullata seuraavan kuvan kohdalle filmirullasta ja varoa, ettei filmi valoitu. Nyt ovat yrityssaneerauksessa…

Ja taas takaisin lähtökohtaiseen kirjoitukseen…

Muistakaa ihmiset näitä asioita omassa ostokäyttäytymisessänne. Jos haluat saada (yhteiskunnalta enemmän) on pakko antaa (menestymismahdollisuudet yrittäjille).

Yrittäjät luo työpaikat, joiden veroilla Arkadianmäellä rahaa poltellaan. Iso osa siitä menee toki hyviinkin asioihin ja vieläpä joka vuosi.

Loppuun maininta vielä ikäänkuin toistona; suurin huoli mulla on meidän yhteiskunnan tulevaisuudesta, kuin omasta liiketoiminnasta.

Voin perustaa uusia liiketoimintoja, mutta en uutta yhteiskuntaa.

Tämä jos mikä olisi nyt tärkeää jakaa sosiaalisessa mediassa ja pyytää muitakin jakamaan.

Josko vaikka tavoittaisi joitain näiden kerrottujen virheiden tekijöitä ja saisi heitä ajattelemaan tätä tulevaa massatyöttömyyden uhkaa.

Jos herätti, ole ystävällinen ja jaa tämä ja pyydä siis muitakin jakamaan.

Toukokuussa olen Helsingissä kursseilla ja siihen reissuun on tavoite päästä jotain päättäjää itsekin tapaamaan ja tästä ongelmasta kaikkien pienyrittäjien osalta kaupanalalla kertomaan.

Lopuksi vielä sellainen omituinen seikka, että mulle on usein sanottu, että sun pitäis kirjoittaa kirja. Kieltämättä sellainen on mielessä ollut ja aiheena olisi sitten sellainen elämänkerta, jossa kerrottaisiin tarkasti miten ja miksi minä onnistuin/ epäonnistuin jossain, eli muita auttava teos, jonka yhteydessä pystyisi tällaisia tämän blogin tyyppisiä ongelmia kertomaan matkanvarrelta.

Kuin niihin nyt kokeneena reagoisin etukäteen jos voisin aloittaa alusta.

Kirja olisi ennenkaikkea ylistys elämän hienoudelle, sillä näistä ratkottavaksi tarkoitetuista ongelmista huolimatta, elämä vaan on älyttömän kivaa.

Ongelmia näkyy aina edessä, mutta takanapäin pelkkiä ratkaisuja.

Tiedä vaikka tarina olisi parinkymmenen vuoden päästä valmis, joten nyt kun minut näet jossain, silpase heti 50e mulle käteen ja olet ennakkotilannut opuksen ja saat sen sitten joskus omistuskirjoituksella… Lupaan etten kisko rahoja nahan alle… Kaikkia ainakaan kerralla…

Rahan arvo muuttuu parissakymmenessä vuodessa niin paljon, että tällä varmaankin säästät kun tilaat jo nyt sellaista, jota ei ehkä ikinä myyntiin tule?

Mene ja tiedä, mä menen silti saunaan. Ennenkuin menet tietämään, paina painiketta Jaa 😉

Kiitos,

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Vastaa